Ontwerp
De General Mobile Android One is de eerste Android One-smartphone die in Nederland wordt uitgebracht, al is hij met 229 euro duurder dan andere modellen in opkomende markten als India. Daar staat wel tegenover dat de General Mobile Android One betere specificaties heeft en bijvoorbeeld overweg kan met Nederlandse 4G-netwerken. In deze review kijk ik of de General Mobile Android One tegen de felle concurrentie is opgewassen.
De General Mobile Android One heeft een plastic behuizing, al lijkt het frame van aluminium. De neplederen achterkant is ongevoelig voor vingerafdrukken en ander vuil en ligt fijn in de hand. Een handige extra is dat je de achterkant eenvoudig kan loshalen, waarna de accu ook verwijderbaar is. Verder vind je er een Micro-SD slot en het simkaartslot. Er is ook een dual sim uitvoering te koop, die kost twintig euro meer dan de normale uitvoering.
De Micro-USB aansluiting is aan de onderkant geplaatst. De linkerzijkant is leeg, de bovenkant huisvest de 3,5 mm audiopoort. Aan de rechterkant tref je de aan- en uitknop en volumeknoppen aan, die ik voor het fijne net te weinig feedback vind geven. Storend is het echter niet. De telefoon is verkrijgbaar in het zwart en wit.
Beeldscherm en geluid
Zoals meer smartphones in deze prijsklasse heeft de General Mobile Android One een HD-scherm dat 1280 bij 720 pixels telt. Het scherm meet 5 inch en dat zorgt voor een ppi van 294, de scherpte is dus ruim voldoende. De toegepaste IPS-technologie zorgt voor goede kijkhoeken en de maximale helderheid van het beeldscherm is opvallend hoog. De kleurweergave is minder, maar niet slecht.
Aan de onderkant van de telefoon is een speaker geplaatst. Alhoewel het er twee lijken, komt er alleen uit het rechter gat geluid. Het geproduceerde geluid volstaat bij het kijken van een YouTube-filmpje, maar klinkt blikkerig en wat schel.
Software
Het onderscheidende element van de Android One-smartphones is de kale versie van Android. De software is hetzelfde als op Nexus-smartphones en wordt minimaal twee jaar lang van updates voorzien. Omdat het een schone Android-versie is, komen die updates ook erg snel. Zo krijgt een Android One-smartphone gelijktijdig met de Nexus-apparaten de maandelijkse beveiligingsupdate en mogen we aannemen dat als Android M 29 september gelanceerd wordt, de Android One-modellen binnen enkele weken van deze nieuwe versie voorzien worden.
Over de kale versie van Android 5.1.1 Lollipop valt weinig spannends te melden en de enige meegeleverde applicatie van General Mobile zit niet in de weg. De app – voorzien van het Material Design – toont informatie over de telefoon en klantenservice op een overzichtelijke manier.
Camera’s
Met de 13-megapixel-camera aan de achterkant kun je nette foto’s maken, al ogen ze over het algemeen wat grauw. Dit is vooral merkbaar bij bewolkt weer – en dat is het hier nog wel eens. In het donker schiet de telefoon matige kiekjes en helpt de LED-flitser weinig. Foto’s zijn snel wazig en blijven vrij donker. De concurrerende Motorola Moto G (2015) heeft een betere camera, dat mag duidelijk zijn.
De 5 megapixel-frontcam is prima voor videogesprekken en selfies maar ook hier durf ik te zeggen dat de Moto G wint.
Prestaties en accuduur
De General Mobile Android One maakt gebruik van een Snapdragon 410-chipset en 2GB werkgeheugen. Tel hier de standaardversie van Android Lollipop bij op en je hebt een rappe smartphone die dagelijkse taken zonder al teveel problemen uitvoert. Ook zwaardere activiteiten als gamen gaan prima, maar onthoud dat je geen Galaxy S6 of LG G4 in handen hebt.
De 2500 mAh accu gaat bij gemiddeld gebruik een werkdag mee, maar moet ‘s avonds aan de oplader. Belast je de telefoon zwaarder dan zul je voor het avondeten al stroom nodig hebben. Dat valt dus wat tegen, waardoor de mogelijkheid om de accu te verwisselen geen overbodige luxe is.
De General Mobile Android One biedt geen ondersteuning voor snelladen of draadloos opladen.
Conclusie
De eerste Android One-smartphone in Nederland kost 229 euro en gaat de concurrentie aan met bijvoorbeeld de Motorola Moto G (2015) en Huawei P8 Lite. Dat gaat de General Mobile Android One prima af: alhoewel de camera en accuduur wat tegenvallen, scoort de telefoon op de andere vlakken goed. Het meest interessante punt is de software, die van de General Mobile Android One een goedkopere Nexus-smartphone maakt. Twee jaar lang gegarandeerde, snelle updates naar een kale Android-versie: dat is voor zowel de Android-liefhebber als de normale gebruiker een goede zaak.
De General Mobile Android One is met zijn degelijke hardware en toekomstgerichte software een goede en betaalbare smartphone: het Android One-concept is hier geslaagd.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten