Eufy BodySense
Voor een weegschaal kan je een analoog exemplaar kopen die alleen je gewicht meet. Een slimme weegschaal is echter uitgebreider. Deze kan zaken als je BMI, vetpercentage en je vetvrije massa herkennen. Deze gegevens worden automatisch in een app gesynchroniseerd en zo kan je door de tijd heen al deze zaken bijhouden en verbeteren.
Een slimme weegschaal die ik zelf heb gekocht is de Eufy BodySense. Deze weegschaal heb ik nu een paar weken in mijn bezit. Nadat ik een selectieprocedure heb opgezet om een geschikte weegschaal te kiezen die aan al mijn eisen voldeed kwam ik bij de Eufy uit. Mijn eisen waren als volgt:
> standaard synchronisatie met Google Fit
> Betaalbaar (liefst onder de 60 / 70 euro)
> Goede app om gegevens mee af te lezen
> Geen opvallend uiterlijk
De Eufy viel mij tijdens mijn speurtocht op doordat hij eigenlijk alles meet wat er te meten valt via een weegschaal, feilloos synchroniseert met Google Fit, en niet duur is voor een adviesprijs van 39,99 euro. Mijn andere ‘top-pick’ was de Xiaomi Smart Scale 2 maar deze app kon mij niet zo bekoren. Bovendien heb ik zeer goede ervaringen met Anker – mijn huis ligt vol met kabeltjes van dit merk-, en dus was de keuze uiteindelijk snel gemaakt.
Setup
De Eufy BodySense werkt met bluetooth om zo te synchroniseren met een app. Veel andere slimme weegschalen hebben ook nog wifi zodat de gegevens makkelijk in de app komen, maar de Eufy niet. Ik vind dit niet perse een nadeel aangezien verbonden apparaten aan het internet alleen maar sneller gehacked kunnen worden. Met het lokale bluetooth is dit probleem minder groot. Om de Eufy te pairen met de telefoon moet je dus bluetooth op je telefoon inschakelen, nadat je de (meegeleverde!) 4 AAA batterijen in de weegschaal hebt gedaan.
Voor het pairingsproces moet je de EufyLife-app van Anker installeren. Eenmaal een account en vervolgens een profiel met je leeftijd, gewicht en geslacht aangemaakt kan je aan de slag. Je krijgt het scherm te zien waarin naar de weegschaal wordt gezocht. Om de weegschaal in te schakelen moet je even wat gewicht uitoefenen waarna het digitale display wordt geactiveerd. Als het goed is verschijnt de weegschaal algauw in beeld. Via de onderkant van de weegschaal kan je de eenheid van lbs naar kilogram zetten.
Uiterlijk
De Eufy kan je in twee kleuren krijgen: blauw met zwart en wit met grijs. Er zit in het midden een soort van metalen knop. De bovenkant is met glas afgewerkt, de onderkant is van plastic. Aan de bovenkant is redelijk groot led-schermpje te vinden. Deze laat duidelijk zien wat je gewicht en de bluetooth-status is. Je krijgt op het scherm alleen je gewicht te zien, alle andere gegevens zal je uit de app moeten uitlezen.
Metingen
Het leuke aan de Eufy BodySense is dat er in totaal 12 metingen worden gedaan. In mijn (beperkte) onderzoek naar slimme weegschalen bleek dit toch wel één van de meest uitgebreide te zijn, los van het feit of deze metingen accuraat zijn. Voordat je op de weegschaal staat is het handig om even de app op je telefoon te openen. Er staat dan nog dat de weegschaal niet verbonden is en dat klopt. Deze zal pas worden ingeschakeld als er gewicht wordt gedetecteerd. Je kan ook via de weegschaal zien of er verbinding is: als het bluetooth-icoontje op het led-schermpje knippert is geen verbinding, als deze continu in beeld is is er wel verbinding.
Achteraf synchroniseren als er even geen bluetooth-verbinding is werkt ook, maar niet voor onbeperkte tijd. Stel je doet een meting zonder bluetooth-verbinding en je opent kort daarna de app op je telefoon en maakt dan bluetooth-verbinding, dan zal zowel de vorige als je huidige meting doorgegeven worden. Ik heb niet precies kunnen achterhalen hoe lang de weegschaal de vorige meting blijft onthouden, maar een dag later synchroniseren werkte in ieder geval niet. Ook heb ik een paar keer gehad dat de weegschaal überhaupt niet wilde koppelen. De enige snelle werkende oplossing was de telefoon even opnieuw opstarten en toen ging alles prima. Hinderlijk, maar niet onoverkomelijk.
Als je met je blote voeten op de weegschaal gaat staan gebeurt er het volgende. Eerst krijg je je gewicht knipperend in beeld te zien. Na een paar seconden komen er een aantal vierkantjes in beeld. Nadat deze zijn verdwenen zal je gewicht weer in beeld verschijnen, zonder dat het beeld knippert. Hiermee is de meting afgelopen en kan je alle waarden in de app inzien. De volgende 12 zaken worden gemeten:
> Gewicht
> BMI
> Vetpercentage
> Waterpercentage
> Spierpercentage
> Botpercentage
> Energieverbruik tijdens rust (BMR)
> Vet rond organen (Visceral fat)
> Vetvrije massa (Lean body mass)
> Vetmassa (absoluut gezien, geen percentage)
> Botmassa (absoluut gezien, geen percentage)
> Spiermassa (absoluut gezien, geen percentage)
Hoe accuraat deze gemeten zaken zijn weet ik eerlijk gezegd niet. Er zijn vier sensoren in de weegschaal aanwezig om alles te meten. Ik heb helaas geen ander vergelijkingsmateriaal bij de hand. Wel klopte het gewicht van meerdere mensen. De beste manier om de accuraatheid van alle waarden te testen is om een professionele meting te laten doen. Wel is het goed om het achterhoofd te houden dat je maar zoveel kan meten via een elektronisch signaal via je voeten. Zelf hecht ik weinig waarde aan de absolute waardes die uit de metingen komen. Beter is om de trends in te kunnen zien om te kijken of je verbeteringen op zaken als vetpercentage behaalt, en daar komt de weegschaal zeker van pas.
De exacte accuduur van de weegschaal heb ik nog niet kunnen meten in mijn drie weken gebruik. Naar verluidt ligt deze zo rond een half jaar. Wat meehelpt qua energiebesparing is dat bluetooth uitstaat als de weegschaal ook uit is. Daarnaast is er geen wifi, wat ook de nodige energie scheelt.
App
Zoals genoemd is de standaard app van Eufy de EufyLife-app. Hierin komen de waardes van alle 12 de metingen te staan. Deze worden aan je account gekoppeld en kan je dus ook meerdere apparaten tegelijk inzien. Als je de app opent kom je eerst bij de profielen.
Je kan in totaal 20 profielen voor mensen aanmaken. Dit is van belang aangezien zaken als BMI en vetpercentage pas goed kunnen worden gemeten en in context kan worden gezet als er gecorrigeerd kan worden voor de lengte, leeftijd en geslacht. Als voorbeeld nemen we mijn eigen profiel. Je ziet centraal je gewicht, met daaronder je BMI en vetpercentage. Via de knop ‘history’ kan je al je metingen inzien.
Klik je op een specifieke meting dan zal je alle waardes zien, samen met een duiding. Er komt te staan of je normaal bent, onder de normen of er juist boven. Als je op een meting klikt krijg je ook te zien wat er precies gemeten is. In het grafiekje erboven zie je wat de normale waardes voor jouw leeftijd, lengte en geslacht zijn. Hoe accuraat deze normen zijn weet ik niet precies: er staat geen bronvermelding over hoe het aan deze waardes komt om te bepalen wat ‘normaal’ is of niet. Hier zit nog wel een verbeterpuntje in.
Vanuit het homescreen kan je ook naar ‘trends’ navigeren. Hierbij krijg je in een mooie grafiekvorm te zien hoe bepaalde zaken zich door de tijd hebben heen ontwikkeld. Hier doet zich meteen weer een nieuw nadeel op: de assen worden zo gemaakt alsof het lijkt dat ik heel veel variatie in bijvoorbeeld mijn vetpercentage / gewicht heb, maar als je goed kijkt fluctueert dit maar met ongeveer een half procent / een kilo. Je moet je hier dus absoluut niet door laten misleiden!
Een ander vaak genoemd nadeel is als je meerdere mensen aan de EufyLife-app toevoegt je gegevens van deze mensen kan inzien. Je voegt namelijk iemand toe aan je familie. Het privé houden van zaken als gewicht voor bijvoorbeeld je huisgenoten of je gezin is er dus niet bij met de Eufy, tenzij zij allemaal een apart account aanmaken. Je kan namelijk gewoon de Eufy aan meerdere accounts koppelen als je gegevens voor jezelf wilt houden. Een groot probleem is dit dus niet.
Een ander nadeel dat ik in diverse reviews tegenkwam is dat je niet individuele foutieve metingen kan wissen, maar dat kan ondertussen wel gewoon. Ga naar history en swipe van rechts naar links op een meting en je krijgt een kruisje te zien waarmee je een meting kan verwijderen.
Google Fit integratie
Een ander voordeel van de Eufy is de standaard integratie met Google Fit. Het koppelen met Google Fit is namelijk een eitje. Klik op instellingen, scroll naar beneden en klik op ‘sychroniseren met Google Fit.’ Selecteer je Google-account en vanaf nu zal je gewicht bij een meting automatisch in deze app worden gezet. Overigens is een koppeling met Apple Gezondheid en Fitbit ook zo gemaakt. Het is jammer dat alleen het gewicht wordt overgezet en niet andere data zoals vetpercentage. Wellicht als Google Fit wat uitgebreider wordt dat dit wel het geval zal zijn.
Conclusie
De Eufy BodySense slimme weegschaal is een leuk apparaat. Met de Eufy kan je prima zaken als je gewicht, BMI, vetpercentage en spiermassa door de tijd heen monitoren en verbeteren. De uitgebreide metingen kunnen mee met de concurrentie, de overzichtelijke app werkt prettig, het strakke uiterlijk van de weegschaal en de makkelijke integratie met Google Fit zijn daarbij de kers op de taart.
De weegschaal werkt echter enkel met bluetooth en daarmee werkt het verbinden niet altijd 100% accuraat. Ook had de uitleg en bronvermelding om duiding aan bepaalde waardes beter gekund, net als de trends die overdreven worden weergegeven. Voor een schappelijke prijs van 39,99 euro zijn deze nadelen al sneller om te vergeven. De concurrentie zoals de Fitbit Aria 2, Garmin Index en de Nokia Body + met soortgelijke features (of zelfs minder) zitten al gauw met hun adviesprijs rond de 100 euro. De enige echte concurrent qua prijs-kwaliteitverhouding is de Xiaomi Smart Scale 2. Deze weegschaal beschikt wel over wifi maar heeft een iets minder strak vormgegeven app.
Positieve punten
+ Uiterlijk
+ Prijs
+ Vele (12 in totaal) metingen
+ Google Fit-integratie
Negatieve punten
– Sporadisch verbindingsproblemen
– Toelichting normatieve waardes in app
– Trends worden overdreven weergegeven
Eufy BodySense kopen
De Eufy BodySense is officieel niet in Nederland te verkrijgen. Wel kan je via Amazon.de de weegschaal naar Nederland halen. Dit heb ik ook gedaan en leverde geen problemen op. Bovendien zijn de verzendkosten gratis. Je kan de weegschaal via deze link bestellen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten