Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

ENGWE MapFour N1 Air review: licht als een veertje

Laura Jenny
Laura Jenny
27 februari 2025, 22:33
7 min leestijd

We fietsen in Nederland wat af, het lijkt wel alsof er altijd tegenwind staat. Een e-bike kan dan net een klein beetje helpen. Sommige mensen kiezen daardoor vooral voor een fiets die extra ondersteuning geeft op basis van de druk die je op de pedalen zet, anderen importeren en gebruiken illegaal een fiets met ‘duimgas’ waarbij trappen helemaal niet nodig is. Er zijn veel soorten en maten. Een populaire variant is de Cowboys-achtige urban bike en dat is ook ongeveer wat ENGWE heeft gemaakt met MapFour N1 Air. Dit zijn onze ervaringen.

Lees verder na de advertentie.

ENGWE MapFour N1 Air

We zien e-bikes misschien als iets heel Hollands, wist je dat ook in Nederland ontworpen e-bikes vaak uit veel Chinese onderdelen bestaan? Tegelijkertijd is het voor Chinese e-bikemakers juist moeilijk om in Europa fietsen te verkopen, omdat er flinke importheffingen op zitten. Dat weerhoudt Chinese makers er echter niet van er toch voor te gaan, waaronder ENGWE. We testten de nieuwe MapFour N1 Air, een e-bike die extreem licht is.

Lees verder na de advertentie.

ENGWE MapFour N1 Air pluspunten

Vederlicht

Als je een e-bike gewend bent die 40 kilo weegt, dan is een e-bike van 16 kilo lachwekkend licht. Geen staal, maar carbon. Geen dik comfortabel zitvlak, maar een smal, hard zadel. Het is allemaal even wennen, maar het is een verademing om deze fiets uit de schuur te halen, of zelfs uit je huis te rollen. Deze fiets is zo licht, dat ik bijna de neiging krijg om ermee te gooien. Het maakt hem heel wendbaar en makkelijk om even van een stationstrap te tillen. Dat is indrukwekkend, zeker voor een fiets die ook nog is voorzien van een 250 Watt-motor. Hij is zelfs zelfs zo licht, dat het bijna moeilijk is om er een groot hangslot op mee te nemen om hem stevig op slot te zetten: die is bijna zwaarder dan de fiets zelf.

Een prima actieradius

Ik kon er zeker geen geadverteerde actieradius van 100 kilometer uithalen, maar in principe kan deze e-bike met zijn 10Ah-batterij tot 100 kilometer bieden. Ik denk dat dat wel onder heel ideale omstandigheden is. Er zijn veel factoren die die actieradius beïnvloeden, maar alsnog is er makkelijk vele tientallen kilometers mee te fietsen. Aangezien ik met mijn eigen e-bike na minder dan 30 kilometer echt wel klaar ben, is het een verademing om niet constant je batterij te hoeven opladen. Plus, wel opladen gaat vrij rap: in 4 uur is de batterij wel opgeladen. Wel zou ik de app aanhouden om te kijken hoe vol de batterij is, want de batterij-indicator op het schermpje van de fiets is wat pessimistisch.

Goede ondersteuningsmogelijkheden

Je kunt op deze fiets 5 verschillende ‘trappen’ kiezen qua ondersteuningshoeveelheid, met daarnaast de optie om handmatig je versnellingen te veranderen. Ik ben iemand die graag zwaar trapt. Je merkt dat de fiets wel ondersteuning biedt, maar het je niet te makkelijk maakt. Dit is een fiets die het dus vrij sportief houdt. Je merkt zeker wel dat er ondersteuning is, maar deze is niet zo hevig aanwezig dat je met drie keer trappen alweer een kilometer verder bent. Deze fiets laat je er nog een beetje voor werken en dat is een goede ontwikkeling. 

Verbinding met een app

Een fiets waarmee je verbinding maakt met een app heeft een streepje voor als je er ook veel mee kunt en dat heeft ENGWE goed begrepen. Door de app krijg je meldingen wanneer er iets aan de hand lijkt te zijn met je fiets. Je kunt in de app zien waar de fiets is, want er zit GPRS-tracking in, maar ook kun je er ritjes in vastleggen, is het mogelijk om je fiets te locken of het licht aan te doen: zelfs de mate van mee-traphulp inschakelen en meer. Je kunt bijvoorbeeld ook een geluid laten afspelen als je de fiets niet kunt vinden in een volle fietsenstalling. De app is erg handig, ook als je bijvoorbeeld niet zeker weet hoe veel batterij er nog is: daarvoor hoef je niet de schuur in, je kunt dat gewoon in de app zien.

Lees verder na de advertentie.

Erg betaalbaar

Waar je voor een Cowboy Classic een vrij flinke 2.700 euro betaalt, ben je aan een MapFour 1.399 euro kwijt. E-bikes zijn duur. Zeker kijkend naar de hoeveel e-bikes die dagelijks worden gestolen (in 2023 waren er 90.000 aangiftes van e-bikediefstal), zal niet iedereen het aandurven om een fiets van meer dan 1.500 euro te kopen. Een tweewieler die dan iets dichterbij de 1.000 eurogrens zit, kan dan aantrekkelijk zijn voor wie bang is voor diefstal of het al eens heeft meegemaakt. Zeker voor een lichtgewicht Urban-bike is de aankoopprijs erg laag.

ENGWE MapFour N1 Air minpunten

Lijkt minder geschikt voor grovere mensen

Deze fiets is enorm licht en dat is positief, maar er kleven ook nadelen aan deze fiets die misschien wel wat persoonlijk zijn, maar het wel waard zijn om genoemd te worden in deze review. Het is fijn dat de fiets zo vederlicht is, maar hij lijkt daardoor wat meer moeite te hebben met zwaardere mensen. Je moet dan toch wat harder trappen en hij verliest vrij snel snelheid wanneer je stopt met trappen. Ik ben niet alleen iets te zwaar, ik ben ook nog vrij lang, en ik merk naast het praktische fietsprobleem dat het er ook wat vreemd uitziet, een grover mens op deze smalle fiets. Er wordt aan mijn levensstijl en postuur gewerkt, maar als je wat zwaarder bent, dan raad ik je aan om wel eerst een proefrit te doen voordat je voor deze fiets kiest.

Zadel is oncomfortabel

Ik ben erg verwend als het om mijn dikke, kussenachtige fietszadel gaat, maar het valt op dat het zadel van de ENGWE MapFour N1 Air wel erg smal en hard is. Hierdoor zit het niet heel erg lekker. Ik zou er zelf waarschijnlijk een comfortabeler zadel bij kopen, want zeker voor langere ritjes is dat wel zo aangenaam. Ik merk dat ik na een kwartier fietsen al een beetje begin te schuiven op het zadel omdat het gewoon echt niet zo lekker zit. Het is hard en klein, en de plekken waar ik rijd zijn helaas ook nog eens vol met boomwortels en andere hobbels, waardoor die hardheid extra opvalt. 

Lees verder na de advertentie.

Elke hobbel is voelbaar

Als je dan op die hobbels rijdt, dan merk je ook dat deze fiets geen vering heeft: elke hobbel voel je en door een vrij kleine hobbel kun je al flink gelanceerd worden. Het zorgt ervoor dat je extra op de weg moet letten en ook niet even met een hand los gaat fietsen, mocht je je hand willen warmen in je mouw. Het heeft ook een voordeel: je piekert er niet over om je smartphone op de fiets te gebruiken. 

In elkaar zetten duurt even

Je ontvangt de fiets in een doos en je denkt dat je hem zo in elkaar hebt, maar dat is niet zo.  Voordat je er goed en wel op weg kunt rijden moet je onder andere de remmen afstellen, het stuur in elkaar krijgen, de spatborden erop zetten en meer. Je kunt er in ieder geval niet meteen op wegfietsen, want je bent echt nog wel een uur bezig met het goed en wel assembleren van de fiets. En dan moet je het wel goed doen: je kunt je voorstellen dat zeker iets als een rem een belangrijke factor is in een fiets.

Lees verder na de advertentie.

Conclusie

De ENGWE MapFour N1 Air is een geweldige fiets voor mensen die een stadsfiets zoeken om snel van a naar b te zoeven. Het is geen fiets die het harde werk helemaal uit handen neemt, maar er is voldoende ondersteuning om je een extra boost te geven terwijl je fietst. De prijs van deze fiets is erg bescheiden. Wel vraag ik me af of je deze fiets als je wat ‘zwaardere botten’ hebt wel moet kopen, want het lijkt erop dat je het de fiets daarmee aanzienlijk moeilijker maakt. Nadelen aan deze fiets zijn dat hobbels erg voelbaar zijn en dat het zadel oncomfortabel is, maar hij fietst fijn, heeft een goede actieradius en is extreem lichtgewicht, wat het ook een handige fiets maakt voor wie zijn fiets steeds moet ophangen of een trap omhoog moet tillen. En, en dat heb ik niet eens genoemd, het is ook nog eens een leuke fiets om te zien, met een heel zacht voelend carbon uiterlijk.

Pluspunten

  • Vederlicht
  • Een prima actieradius
  • Goede ondersteuningsmogelijkheden
  • Verbinding met een app
  • Erg betaalbaar

Minpunten

  • Lijkt minder geschikt voor grovere mensen
  • Zadel is oncomfortabel
  • Elke hobbel is voelbaar
  • In elkaar zetten duurt even

ENGWE MapFour Air 1 kopen

ENGWE MapFour Air 1 is te koop bij ENGWE voor een adviesprijs van 1.499 euro. Er is nu tijdelijk early bird-korting. Met de code ANDROIDWORLD krijg je bovendien 100 euro korting op de fiets.

Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!