Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Eerste indrukken Huawei P20 Pro: bijzondere camera in complete smartphone belooft veel goeds

Laurence Arnold
Laurence Arnold
27 maart 2018, 15:30
10 min leestijd
Eerste indrukken Huawei P20 Pro: bijzondere camera in complete smartphone belooft veel goeds

Lees verder na de advertentie.

Huawei P20 en Huawei P20 Pro

De eerste smartphone in de Huawei P20-serie werd 17 maart al aangekondigd. Het ging om de Huawei P20 Lite, de mid-ranger van de lijn. Vandaag zijn er twee toestellen bijgekomen: de reguliere Huawei P20 en daarboven de P20 Pro. Beide toestellen komen naar de Benelux en daarom mochten wij op een apart evenement in Londen alvast even een voorproefje nemen. Hier bleek dat de P20 Pro een complete smartphone is met een aantal indrukwekkende camerafuncties. Toch zijn er wel een aantal keuzes gemaakt waar je vraagtekens bij kan zetten. Genoeg om te bespreken!

Links Huawei P20, rechts P20 Pro

Ten eerste de naamgeving: deze is van de P10 en P10 Plus naar de P20 en P20 Pro gegaan. De reden dat er een sprong van 10 is gemaakt in plaats van één is omdat Huawei wil benadrukken dat de P20-serie echt iets nieuws is, vooral op camera-gebied. Er wordt een wedergeboorte gemaakt, ook wel door Huawei de ‘renaissance’ genoemd. De eerste Huawei P-smartphone kwam in 2013 uit en was de Huawei P6. Nu is het dus tijd voor de volgende stap.

Design en scherm: glas en een combinatie van LCD en OLED

Glazen achterkant

De eerste grote wijziging ten opzichte van zijn voorgangers viel meteen op toen ik de P20 en P20 Pro oppakte. Er is namelijk gebruik gemaakt van een glazen achterkant. Bij de P10-series was dit nog aluminium.

De reden dat Huawei voor een glazen achterkant heeft gekozen is om te kunnen spelen met kleur. Om de randen is nog metaal aanwezig. De smartphone laat al met al een goede indruk achter. Huawei weet hoe ze toestellen in elkaar moeten zetten en dat is te merken. Glas voelt erg premium aan maar gaat wel snel vlekken. Om mooie foto’s te maken had Huawei dan ook een aparte box met goede verlichting klaargezet waar geen vlekken te bekennen waren! Een glazen achterkant maakt ook draadloos opladen mogelijk maar deze functie is niet te vinden op beide toestellen. 

Scherm met notch

Het scherm van de Huawei P20 is een 5.8 inch LCD-exemplaar met een resolutie van 2244 x 1080 pixels. De Huawei P20 Pro is iets groter met een OLED-scherm van 6.1 inch. De resolutie van dit scherm is 2240 x 1080 pixels.

De beeldverhouding van 18.7:9 zorgt voor een mooi scherm die tot aan de bovenkant doorloopt. De reden dat er voor een Full-HD+ resolutie is gekozen is om een goede combinatie tussen scherpte en accuduur te kunnen bewerkstelligen. 

Door de dunne schermranden is aan de bovenkant een scherminkeping aanwezig, de bekende notch. Deze trend van 2018 heeft de Huawei P20-series ook niet overgeslagen. Ook nieuw is waterbestendigheid in de vorm van IP-67 certificering voor de P20 Pro. Merkwaardig genoeg is dit niet toegevoegd aan de reguliere P20. De P20 Pro is volgens Huawei voor de mensen die net wat meer verlangen van hun smartphone en is daarom wel waterbestendig.

Beide smartphones hebben geen koptelefoonaansluiting, ook nieuw voor de Huawei P-series. Ter compensatie worden er standaard USB Type-C oortjes meegeleverd in de doos.

Vingerafdrukscanner aan de voorzijde

Wat meteen opviel is de vingerafdrukscanner die zich zowel bij de P20 als P20 Pro aan de voorzijde zit. Hier gaf Huawei drie redenen voor. De eerste is dat de ene helft van de mensen een vingerafdrukscanner aan de voorkant fijner vindt, en de andere helft aan de achterzijde. Huawei wil beide groepen graag bedienen en heeft met de Huawei Mate 10 Pro al een smartphone met een scanner op de achterkant.

De tweede reden is dat de vingerafdrukscanner aan de voorkant consistent is met wat de Huawei P-serie tot nu toe heeft gehad. Ten slotte laat een scanner aan de voorkant het toe om deze te gebruiken als vervanger van de on-screen navigatieknoppen door middel van gestures. Deze keuze kan de gebruiker zelf maken.

Prestaties en accuduur

De specificaties van de Huawei P20 en P20 Pro zijn goed te noemen. Beide toestellen hebben overeenkomsten en verschillen, op natuurlijk het scherm na. Ten eerste de overeenkomsten. Beide toestellen worden aangedreven door de Kirin 970-processor. Deze chipset wordt door Huawei zelf gemaakt en maakte voor het eerst zijn intrede in de Mate 10 Pro. Het bijzondere aan deze chip is de Neural Processing Unit (NPU). Dit deel van de chip wordt onder andere gebruikt om betere foto’s te maken, waarover later meer. 

Links Huawei Mate 10 Pro, rechts P20 Pro

De P20 Pro heeft meer overeenkomsten met de Mate 10 Pro. Zo is de accugrootte van 4.000 mAh identiek. Dit is bereikt in een body van 7.8 mm dik, wat heel erg weinig is. De accugrootte is direct ook een verschil tussen de P20 en P20 Pro. Zo is de accu van de P20 3.400 mAh en van de P20 Pro zoals genoemd 4.000 mAh. Daarnaast heeft de P20 Pro standaard 128GB opslag gekoppeld aan 6GB werkgeheugen. De P20 moet het doen met 4GB werkgeheugen maar heeft wel dezelfde 128GB opslag. Andere geheugenvarianten staan niet op de planning en uitbreiding via een MicroSD is ook niet mogelijk. 

Camera: zoom, slimme functies en slow-motion

De nadruk bij de Huawei P20 Pro ligt duidelijk op de camera’s. Er zijn op de achterzijde maar liefst drie exemplaren aanwezig, elk met hun eigen functie. Het motto van Huawei is ‘take perfect pictures, always,’ vrij vertaald: neem altijd perfecte foto’s. Daarom lag de focus niet alleen op de mogelijkheden maar ook op het makkelijke gebruik hiervan. Hiervoor wordt AI ingezet met onder andere de (NPU) die zoals genoemd in de Kirin 970 aanwezig is. 

De drie camera’s van de P20 Pro aan de achterzijde zijn samen met Leica ontwikkeld. De eerste sensor die zich helemaal onderaan bevindt is een 20 megapixel f/1.6 monolens die wordt gebruikt om meer detail vast te leggen. Dit is een bekend principe van Huawei. De tweede sensor is een kleurensensor met een resolutie van 40 megapixel en een diafragma van f/1.8. Deze sensor maakt gebruik van een techniek genaamd Light Fusion. Hiermee worden 4 subpixels samengevoegd tot 1 grote pixel. Dit gebeurt per kleur pixel. Hiermee wordt de grootste subpixel tot nu toe gecreëerd met een grootte van 2 micron. Ter vergelijking: de pixelgrootte van de Galaxy S9 is 1.22 micron. De laatste en bovenste sensor is een telefotolens met 8 megapixel en een diafragma van f/2.4. Deze heeft hardwarematig een zoom van 3x en krijgt door middel van software een hybrid zoom van 5x. De P20 heeft twee camera’s op de achterkant: een 12 megapixel kleurenexemplaar met een diafragma van f/1.8 en een 20 megapixel f/1.6 monochroom-sensor. Hiermee is 2x hybrid zoom te bereiken. 

Demonstratie 1: hybrid zoom

Er waren drie demonstraties opgezet om te laten zien wat de bijzondere functies van de Huawei P20 Pro waren. De eerste demonstratie was gericht op de hybrid zoom.

Links P20 Pro, rechts OnePlus 3T

Er waren letters in de verte geprojecteerd en daarop moest je inzoomen. Vervolgens herkende de P20 Pro dat je met letters te maken had en paste daarop de beeldverwerking aan. Het resultaat en het grote verschil met mijn OnePlus 3T die geen hybrid zoom heeft is duidelijk te zien in de foto hierboven. 

Demonstratie 2: AI Image Stabilization

De tweede demonstratie had te maken met AI. We werden in een donkere ruimte geplaatst waarin een scène van een stad was verlicht. Via een functie genaamd AI Image Stabilization wordt er tot 6 seconden lang licht opgenomen en hier een foto van gemaakt. Door de NPU wordt er automatisch herkend dat deze modus nodig is. Tijdens het maken van de foto zag je de stads-scène steeds helderder worden en de uiteindelijke foto zag er dan ook meer dan prima uit. Dit zou met een simpele foto een veel slechter resultaat opleveren. 

Demonstratie 3: super-slowmotion

De laatste demonstratie was om de super slowmotion-functie te testen. De P20 Pro kan namelijk 1 seconde lang 960 frames per seconde opnemen met een resolutie van 720P. Er waren twee schermers opgesteld die voor mooi beeldmateriaal zorgden.

Huawei P20 Pro super-slowmotion

Een voorbeeldfilmpje kan je hierboven zien. Helaas mochten we niet de foto’s/video’s van het apparaat zelf halen omdat we nog te maken hadden met nog niet uitontwikkelde software.

Kleine features

Daarnaast zijn er nog een aantal kleine features die het vermelden waard zijn. Zo kon de camera via de NPU al scènes herkennen en hierop de beeldverwerking aanpassen, maar kan dit nu nu ook voor specifieke soorten eten. Vervolgens wordt er dan bepaalt wat meer uit de foto moet springen en wat niet. Dit gaat met een analyse van 30 frames per seconde als de camera open staat.

Ook kan er ook worden bepaald of de portret-modus, waarbij de achtergrond wazig wordt gemaakt, automatisch moet worden ingeschakeld als iemand poseert. Of er wordt een suggestie gegeven in een groepsfoto dat je wellicht iets verder naar achteren moet omdat niet iedereen in beeld past.  

AI wordt ook ingezet voor het lokaal doorzoeken van foto’s in de smart gallery. Je kan natuurlijk al foto’s doorzoeken op onderwerpen in apps zoals Google Foto’s, maar dit gaat via de server en dus moet je altijd online zijn. Ook worden bijvoorbeeld automatisch gecategoriseerd.  Daarnaast worden er suggesties gegeven van de beste portret-foto’s die je de afgelopen maand hebt gemaakt of foto’s van een jaar geleden.

Ook is er een kleurtemperatuur-lens aanwezig om de kleurbalans van de camera automatisch aan te passen. De kleurtemperatuur kan je ook zelf veranderen als je dit wilt. Daarnaast is er 4D-autofocus die een object zoals een bloemetje in de wind nauwkeurig in de gaten houdt en daarop de focus instelt. Ten slotte is de camera ook sneller gemaakt: je kan nu van zwart scherm tot een foto maken in slechts 0.3 seconden  bereiken. Dit gebeurt zodra je twee keer snel op de volumeknop aan de rechterkant van het toestel drukt.

Software: omgaan met de notch

Op het evenement hadden we niet echt tijd om uitgebreid naar de software te kijken. EMUI versie 8 is natuurlijk erg aanwezig en dat is bij de P20-series geen uitzondering. Wat me wel opviel is dat op het evenement de P20 op Android 8.0 Oreo draait maar de P20 Pro op Android 8.1 Oreo. Dit brengt meteen een verschil in functionaliteit met zich mee.

Zo kan de P20 Pro de notch bovenaan in-en uitschakelen, zoals je in de foto’s hieronder kunt zien. Deze functionaliteit ontbrak bij de P20 door de lagere Androidversie. Het is niet duidelijk of het verbergen van de notch later naar de P20 komt sinds het specificatieformulier wel zegt dat P20 met Android 8.1 Oreo wordt geleverd, maar tijdens de hands-on was dit nog niet het geval. In ieder geval heb je als gebruiker zelf de keus hoe de notch moet worden weergegeven.

Ook heb ik gevraagd hoe het zit met de lage updatesnelheid van Huawei-toestellen. Hierop werd het antwoord gegeven dat Huawei vroeger inderdaad traag was met het uitrollen van grote versie-updates maar dat het hier continu in probeert te verbeteren. Harde toezeggingen kreeg ik echter niet maar het is goed om te weten dat Huawei zich bewust is van hun ondermaatse updatebeleid en hieraan werkt. 

Prijzen en beschikbaarheid

Zowel de Huawei P20 als P20 Pro komen naar de Benelux. Er zijn vier kleuren aangekondigd: midnight black, blue, pink gold en twilight met transitie van diverse kleuren. Hiervan zullen alleen de zwarte en blauwe variant beschikbaar zijn. De adviesprijs van de P20 ligt op 650 euro en die van de P20 Pro op 899 euro. De P20 is vanaf 28 maart beschikbaar en de P20 Pro vanaf 9 april. 

Voorlopige conclusie

De Huawei P20 Pro heeft drie camera’s op de achterzijde die in diverse situaties van pas komen. In de demonstraties zagen de resultaten er goed uit. Ook de bouwkwaliteit is goed op orde, net als het ontwerp. En tsja, we zullen moeten wennen aan de notch bovenaan het scherm. Dat er een vingerafdrukscanner aan de voorkant zit maakt het geheel wel een stuk draaglijker. De hoge prijs van de P20 Pro creëert hooggespannen verwachtingen aangezien deze precies in S9-territorium zit.

Hoe de Huawei P20 en P20 Pro op andere gebieden verhouden zoals snelheid, accuduur, stabiliteit en de kwaliteit van de camera’s in andere situaties zullen we jullie allemaal vertellen in de review die later online komt. 

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!