Celluon PicoBit S
Het is iets wat we allemaal wel een keer hebben meegemaakt. Je wilt met vrienden een film kijken of even snel wat foto’s laten zien van je laatste vakantie. Dan is het mogelijk dat je telefoon een rondje door de kamer maakt, maar een beamer is veel handiger. Het aansluiten van de telefoon aan een beamer is dan weer een probleem. Want hoe connect ik met de beamer en een beamer is natuurlijk ontzettend groot.
Daar heeft Celluon een oplossing voor. De PicoBit S, een beamer die hetzelfde formaat heeft als een smartphone, maar prima beelden op een muur kan projecteren.
Compact met beperkingen
Met het formaat van een smartphone bedoel ik dat letterlijk. De afmetingen van dit apparaatje zijn als volgt. De breedte is 6,6 centimeter, diepte 13,7 centimeter en de hoogte is 1,54 centimeter. Daarmee hebben we te maken met een kleine beamer die is voorzien van een laser en een kleine geluidsbox. Het formaat zorgt ervoor dat ik wat sceptisch was, want er moet een nadeel zitten aan zo’n formaat.
Deels zijn de zorgen terecht. Zo is het niet mogelijk om beelden in 1080p weer te geven op de muur. De PicoBit geeft beelden weer in 1920 bij 720 pixels. Dat is een upscale van 1280 bij 720 pixels. Het is dus niet mogelijk om 1080p of laat staan 4K-beelden op je muur te projecteren. Dit zie je ook terug in de maximale breedte van het uiteindelijke beeld. De projectie is namelijk niet breder dan 2,54 meter. Dat is prima om met een kleine groep een filmpje te kijken, maar gaat niet werken in een klaslokaal of bij een presentatie.
Netflixen
Een groot voordeel van deze beamer is het feit dat hij op Android 5.1 draait. Er zit een touchscreen op de beamer waarmee je door de verschillende menu’s bladert. Het voordeel van Android op een beamer zijn de applicaties. Zo staat er standaard Netflix op de monitor. Ideaal om snel even je favoriete serie te bekijken.
Mocht je geen Netflix hebben, dan is het nog steeds mogelijk om verschillende toestellen op de PicoBit aan te sluiten. Er zit een mini HDMI-ingang in. Wel belangrijk om te vermelden dat er geen kabeltje wordt bijgeleverd om een standaard HDMI aan te kunnen sluiten. Via Wifi en de Mirror Screen-optie van je telefoon kun je gemakkelijk de eerder genoemde vakantiekiekjes aan je familie laten zien.
Video-review
Het lijkt erop dat de PicoBit S vooral uit heel veel voordelen bestaat. Hij is klein, je apparaten zijn makkelijk aan te sluiten en hij draait op Android. Helaas is niet alles zo positief. Het beeld dat je op een muur projecteert, is namelijk absoluut niet helder. Verwacht niet dat mogelijk is om overdag in een normaal verlichte kamer een duidelijk beeld te krijgen. Daarvoor is de laser die voor de beelden zorgt gewoon niet sterk genoeg. De lens beschikt over een contrastratio van 80000:1 en een helderheid van 63 ANSI-lumen. Het werkt wel ontzettend goed wanneer de kamer donker is. Voor zakelijk gebruik is het dit apparaat minder geschikt.
Conclusie
Daarmee moet ik concluderen dat de Celluon PicoBit S vooral een heel tof apparaatje is. Het is vet om uit zo’n kleine beamer een behoorlijk scherm op de muur te zien en dat er een vorm van Android op staat. Het nadeel is wel dat het beeld niet op kan tegen daglicht en dus bijna nutteloos is in een normaal verlichte kamer. Daarnaast had het bedrijf er wat mij betreft prima een HDMI naar mini HDMI-kabel bij kunnen leveren. Je moet namelijk rond de 500 euro neerleggen voor dit hebbedingetje.
PicoBit S kopen
De Celluon PicoBit S is te koop bij Coolbue voor een adviesprijs van 499 euro.
Deze review is geschreven door Sven Rietkerk.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten