Opvallend design
Het eerste waar je naar kijkt als je een dergelijk apparaat uit de doos haalt is het uiterlijk. Hier moet ik direct bekennen dat het de mooiste beveiligingscamera is die ik heb mogen testen. Vergelijk het, enigszins oneerbiedig, met een rol koekjes die van de nodige designtweaks is voorzien. Eigenlijk is alleen de vorm gelijk aan een rol koekjes, hetgeen ervoor zorgt dat hij mooi opgenomen kan worden in je interieur.
Mijn graadmeter voor design van gadgets is vaak mijn vriendin, die hierin meer naar het uiterlijk kijkt dan naar de inhoud. Deze mocht lange tijd in de woonkamer blijven staan en kreeg qua design dus de stempel goedgekeurd.
Installatie en gebruik
Het installeren van de camera is vrij eenvoudig en een kwestie van app installeren en de stappen volgen. Hier zul je onder andere een account moeten aanmaken en gegevens als het WiFi-wachtwoord invullen. Daarna is de app klaar om te gaan. In het begin had ik wel nog wat moeite met de verschillende modi op de Canary, maar na een paar dagen is dit eenvoudig te doorgronden. Vooral nadat ik de tutorial van de app nog een keer had doorgenomen.
Er zijn een aantal mogelijkheden: de camera staat uit (privacy), er kan een thuisprofiel ingesteld worden en er is een speciale nachtmodus aanwezig, die met de laatste update van de Canary meekwam. Vooral de toevoeging van de nachtmodus is erg handig, waarbij je in mijn geval instelt dat er meldingen gestuurd moeten worden op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd.
De Canary is zelflerend, maar heeft een redelijk lange leercurve. Hij is vrij gevoelig in het begin en als mijn (Hue-)lampen automatisch aangaan, dan wordt dit vaak als een beweging geregistreerd en ontvang ik een melding op mijn smartphone. Vanuit deze melding kun je de timeline bekijken in de Canary-app waar de video getoond wordt van de gebeurtenis. Is er op dat moment daadwerkelijk iemand in huis die daar niet hoort, kun je een alarm inschakelen dat met 90 decibel uit de camera schreeuwt. Dit is hard, echt hard!
Mocht je vervolgens de gebeurtenis willen opslaan op je smartphone, dan kan de video opgevraagd worden voor download. Hoe lang je kunt downloaden, is afhankelijk van het abonnement. Gratis krijg je 12 uur playback, voor $ 4,99 twee dagen, voor zeven dagen betaal je $9,99 en een maand terugkijken mag voor $29,99 per maand. Dit is niet goedkoop, maar beveiliging is niet per definitie gratis natuurlijk…
Als de meldingen volledig ingeschakeld zijn, kunnen deze in het begin wat overweldigend zijn. Er waren dagen dat er bijzonder veel meldingen binnenkwamen, waarbij het erop lijkt dat het zelflerende mechanisme nog wat huiswerk te doen had. Dit nam na verloop van tijd verder af.
Opvallend is de brede hoek die opgenomen kan worden door deze kleine camera. Ik kon zonder problemen (praktisch) de volledige woonkamer in beeld krijgen zonder de camera op vreemde plekken te zetten, een groot pluspunt. Nadeel is wel dat er geen melding wordt gegeven als de Canary offline gaat. Dus stel, er zijn kwaadwillenden in huis die de camera zien en simpelweg de stekker uit het stopcontact halen, krijg je geen melding op je smartphone.
Extra gegevens
Zoals ik in het begin van de review aangaf, zijn er ook extra gegevens beschikbaar op de Canary. Dit is onder andere de luchtkwaliteit, die weergegeven wordt op een schaal van 1 tot 100. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken als graadmeter om al dan niet de deur of ramen open te zetten. Ook zien we gegevens als de temperatuur en luchtvochtigheid terug. Dit is, uiteraard, allemaal via de app te bekijken met daarbij ook informatie over de afgelopen periode in een mooie, handige grafiek.
Gegevens als temperatuur leken over het algemeen goed te kloppen en ook de luchtvochtigheid was praktisch gelijk met andere meters. De extra gegevens zorgen ervoor dat de Canary iets completer wordt en meer kan dan alleen beveiligingsbeelden opnemen.
Conclusie
Canary is een bijzonder goed uitziende beveiligingscamera die meer doet dan alleen beelden opnemen en meldingen versturen. Met de toevoeging van de indicatoren zoals temperatuur en luchtkwaliteit heb je net dat beetje extra dat je zou kunnen doen besluiten voor de Canary te gaan. De abonnementen zijn wel vrij prijzig en de functionaliteit zonder abonnement is in mijn ogen net iets te weinig.
De Canary is in Nederland te koop voor € 219.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten