BlackBerry Priv
Waar BlackBerry vroeger op een aantal gebieden heer en meester was op aan het begin van het smartphone-tijdperk, ging het uiteindelijk snel achteruit. De nieuwe toestellen flopten en de iPhone en Android-toestellen hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt. Maar BlackBerry komt terug met een aantal iconische kenmerken in de BlackBerry Priv, zoals het alom geprezen fysieke toetsenbord en goede beveiliging. Met een prijs van € 779 is de Priv zeker niet goedkoop en of deze te rechtvaardigen is, komen we in deze review achter.
Design: een kameleon
BlackBerry heeft met het design van de Priv goed gekeken naar het verleden, maar is het heden ook niet uit het oog verloren. Met een aantal herkenbare elementen, een strak afgerond scherm en natuurlijk het fysieke toetsenbord gooide de Priv hoge ogen na het verschijnen van de eerste afbeeldingen.
In praktijk is het toestel, mede door het toetsenbord wel iets zwaarder dan de gemiddelde smartphone, maar dat is wat mij betreft zeker te rechtvaardigen door dit toetsenbord. Waar BlackBerry vooral goed over heeft nagedacht is het feit dat het toestel met een ingeschoven toetsenbord eruitziet als een reguliere smartphone. Sterker nog, ik heb de BlackBerry Priv aan een aantal mensen laten zien en deze hadden niet direct door dat er een toetsenbord verstopt zat onder het geheel. Dit komt mede doordat het uitschuifbare deel voorzien is van de speaker, hetgeen goed verwerkt zit in het design. Dit verdient zeker een compliment.
Op de achterzijde vinden we de dubbele flitser, camera en het BlackBerry-logo. Op zich niet heel spannend, maar dit past door het gebruikte patroon wel bij het geheel. Aan de rechterzijkant vinden we drie buttons. Twee volume-buttons en een extra knop die gebruikt kan worden tijdens het afspelen van audio. Aan de linkerkant is de powerbutton gepositioneerd. Aan de onderzijde is ruimte overgelaten voor de microUSB-aansluiting en 3,5mm jack.
Het design van de BlackBerry Priv is dik in orde, maar de bouwkwaliteit daarentegen laat op bepaalde plekken wel te wensen over. Het geheel is gemaakt van plastic, alleen het schuifmechanisme is van metaal. Het exemplaar waar ik mee aan de slag ben gegaan heeft wat speling zitten tussen het toetsenbord en het scherm. Dit is merkbaar als het scherm uitgeschoven is en je op het scherm drukt, er lijkt dan wat ruimte te zijn. Hier heb ik me redelijk aan geërgerd tijdens de reviewperiode. Het voelt niet zoals het zou moeten en dat is uiteraard jammer!
Toetsenbord
Vroeger was ik een bijzonder grote fan van fysieke toetsenborden, ik heb dan ook praktisch alle (Android)toestellen versleten die ook maar iets hadden wat op een fysiek toetsenbord leek. Daarom was ik erg benieuwd naar de prestaties en werkbaarheid van dit nieuwe toetsenbord.
Als je voor de BlackBerry Priv gaat, is één van de redenen ongetwijfeld het toetsenbord. Alhoewel ik er na ruim een week testen nog niet volledig aan gewend ben, is het een prima manier om te typen. Het voelt stevig, soepel en na enige gewenning kun je er een flinke snelheid op behalen. Het lijkt er echter wel op dat het leermoment wel enige tijd in beslag zal nemen. Zelf merkte ik dat ik op bepaalde momenten toch de voorkeur gaf een het toetsenbord op het scherm, omdat dit toch even net iets meer snelheid en vooral minder fouten geeft. Dat spreekt ook in het voordeel van virtuele toetsenborden: deze zijn de afgelopen jaar preciezer geworden en foutcorrectie is uitstekend.
Neemt niet weg dat BlackBerry eindelijk weer heeft gedaan waar ze goed in zijn. Een smartphone neergezet met daarop een goed werkend toetsenbord. Er zijn de afgelopen jaren nog wel wat, achteraf hopeloze, pogingen geweest om het fysieke toetsenbord naar smartphones te brengen, maar dit is een toetsenbord zoals alleen BlackBerry dat op dit moment kan maken.
Op het toetsenbord zijn enkele handige snelkoppelingen in te stellen en kan er gebruikt gemaakt worden van automatisch tekstvoorspelling, die getoond wordt in de onderste balk van het scherm. Als ik de BlackBerry nog een week of twee kan gebruiken, verwacht ik er helemaal aan gewend te zijn en wil ik waarschijnlijk niet meer anders dan een fysiek toetsenbord.
Scherm en prestaties
De BlackBerry Priv is uitgerust met een 5,4 inch Quad HD AMOLED-scherm. Dit is afgerond aan de zijkant, hetgeen niet direct bijdraagt aan het gebruik, maar wel weer een wat rijkere ervaring geeft. De kleuren op de Priv zijn helder en duidelijk en eigenlijk heb ik weinig aan te merken op het scherm. De kijkhoeken zijn goed en het scherm werkt prettig.
Doordat er een AMOLED-scherm gebruikt is, zien we ook hier weer diepe kleuren en zwart dat ook echt zwart is. We kennen deze schermen van vele andere smartphones, waaronder de Samsung Galaxy S6.
Op het gebied van prestaties zou deze BlackBerry-smartphone goed moeten presteren. Hij is uitgerust met de Snapdragon 808, die we onder andere kennen van de LG G4. Deze is geklokt op 1,8 GHz en in combinatie met de Adreno 418 voor de grafische prestaties en 3GB RAM moet dit voor goede prestaties zorgen. Toch valt dit in de praktijk wat tegen.
Er was op verschillende momenten een flinke lag of haperingen merkbaar. Ook bij het uitvoeren van minder zware taken werd de BlackBerry Priv soms traag. Iets wat eigenlijk niet zou mogen gebeuren bij een toestel uit deze prijsklasse en met deze specificaties. Wellicht zijn er voor BlackBerry nog verbeteringen te behalen met software-updates. De algemene prestaties, los van de haperingen zijn wel goed, er is voldoende snelheid. Maar zoals te verwachten doen de lag en vertraging wel afbreuk aan het toestel, jammer.
Software en accu
De BlackBerry Priv draait op Android 5.1.1 Lollipop en is voorzien van een schil die erg veel lijkt op standaard-Android. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat er maar weinig aanpassingen zijn gedaan door BlackBerry, maar als je het toestel wat langer gebruikt, dan zul je merken dat er wel degelijk BlackBerry-invloeden aanwezig zijn bij de Priv.
Zo hebben ze notificaties bijvoorbeeld aangepakt en extra informatie toegevoegd aan dit gedeelte. Zo is er bovenaan de notificatiebalk een ruimte waarin alle apps met het aantal notificaties getoond wordt. Op deze manier kun je dus eenvoudig per app zien welke notificaties er voor je klaar staan. Zelf vond ik deze functie niet per se nuttig, maar met veel notificaties kan ik me er wel iets bij voorstellen. Ook de apps op je homescreen krijgen een klein icoontje met daarop een nummer of sterretje, als er notificaties zijn voor de betreffende app of game. Dit kennen we onder andere van custom launchers, zoals bijvoorbeeld Nova, waar dit ook geactiveerd kan worden.
Aan de rechterzijkant van het scherm, op het afgeronde deel, is ook de BlackBerry Hub zichtbaar. Een extra notificatie-gebied dat BlackBerry-gebruikers nog van vroeger moeten kennen. Hierin zijn onder andere je afspraken te zien en kunnen ook e-mail, taken en contactpersonen getoond worden. Als fervent Android-gebruiker is dit wellicht enigszins overbodig, omdat je vaak je eigen manier en weg hebt gevonden binnen het systeem, maar voor ex-BlackBerry-gebruikers kan dit zeker van toegevoegde waarde zijn.
Verder is BlackBerry erg actief op het gebied van veiligheid en wordt er zelfs een speciale app meegeleverd die aangeeft of en hoe veilig jouw toestel is. Dit kan te maken hebben met schermvergrendeling, maar ook hoe apps jouw data gebruiken op het toestel. Dit is allemaal te bekijken via DTEK van BlackBerry.
Wat mij vooral positief opvalt is de manier waarop BlackBerry standaard-Android intact heeft gelaten, dat kan ik enorm waarderen. Ook al zijn verder niet alle door BlackBerry toegevoegde functies nuttig, toch is het systeem prettig om mee te werken. Alleen de herhalende melding dat ik BBM moet activeren, lijkt niet te verwijderen.
Een 3410 mAh-accu moet zorgen voor voldoende stroom om het toestel de hele dag up and running te houden. Daar slaagt BlackBerry in met de Priv: bij gemiddeld en ook wat zwaarder gebruik, is het einde van de dag haalbaar. Wel heb ik het idee dat er andere fabrikanten die meer uit de accu halen als we kijken naar de specificaties. Neemt niet weg dat de accuduur van de BlackBerry Priv in orde is. Helaas ontbreekt er wel fastcharging, hetgeen inmiddels toch standaard is geworden voor de vlaggenschepen.
Camera
Van de camera van de Priv had ik weinig verwachtingen, maar deze levert over het algemeen toch redelijke foto’s. Vooral in goede lichtomstandigheden kan de Priv redelijk tot goede foto’s produceren, waar ook de focus in orde is. Bij slechter licht wordt het ook bij deze smartphone een klein drama, de kwaliteit is niet om over naar huis te schrijven.
Dit jaar hebben we veel goed presterende camera’s gezien zoals op de LG G4, Nexus 6P en Samsung Galaxy S6. Hier kan de BlackBerry Priv nog niet aan tippen. Bij hun volgende toestel hebben ze daar absoluut nog stappen in te maken.
Conclusie
De BlackBerry Priv is een high-end-toestel in een mooi jasje met net iets te veel haperingen. Het design is BlackBerry-eigen, het toetsenbord is bijzonder goed weggewerkt en functioneert absoluut naar behoren, ook als is de leercurve misschien wat lang. De bouwkwaliteit, vooral als het toetsenbord open is, laat wat te wensen over. Op software-gebied is BlackBerry met de Priv dichtbij standaard-Android gebleven, ik hou ervan. De Priv is niet perfect, maar het is op dit moment de enige smartphone met een fysiek toetsenbord, goede specs en prettige software. Ben je daar naar op zoek en neem je de haperingen voor lief, dan kan dit jouw volgende smartphone worden.
+ Software dichtbij standaard-Android
+ Design – toetsenbord goed weggewerkt
+ Fysieke toetsenbord functioneert goed
– Bouwkwaliteit laat soms te wensen over
– Teveel vertragingen en haperingen merkbaar
– Geen fastcharging
– Fotokwaliteit niet vergelijkbaar met concurrenten, maar niet slecht
BlackBerry Priv kopen
De BlackBerry Priv heeft een adviesprijs van € 779 en kan aangeschaft worden in combinatie met een abonnement. Hieronder vind je de actuele en beste prijzen als je een BlackBerry Priv wil kopen.
[tds=3782]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten