Bamboo Spark
De Bamboo Spark werd officieel aangekondigd tijdens de IFA in Berlijn en is inmiddels verkrijgbaar in drie varianten. De verschillen zijn minimaal. In de ene is het mogelijk papieren of andere kleine voorwerpen op te bergen in het speciale opbergvak, versie twee heeft een tabletsleeve en in de derde versie kan er makkelijk een iPad vastgemaakt worden. De Bamboo Spark die ik getest heb, had het eenvoudige opbergvak.
Maar wat is de Bamboo Spark nu precies? Eigenlijk is de Spark een slimme pen die op gewoon papier gebruikt kan worden. Slim in de zin van: alle aantekeningen worden automatisch gesynchroniseerd met de Wacom Cloud. In de pen is ruimte voor ongeveer 100 pagina’s aantekeningen of andere geschreven informatie. De synchronisatie verloopt via Bluetooth via het meegeleverde notitieblok en bijbehorende map. Het design van de map is hip en modern, hiermee kun je je prima vertonen zonder je ervoor te schamen.
Hoe werkt het?
Zoals aangegeven, ik schrijf niet meer veel, ik doe veel digitaal, mobiel of op PC. Toch vind ik het concept interessant, eenvoudig gegevens overzetten van ‘ouderwets’ papier naar de ‘moderne’ cloud. Na de Bamboo Spark gekoppeld te hebben en het aanmaken van een Wacom Cloud-account kun je beginnen te schrijven. Het kladblok die in de map zit kan hiervoor gebruikt worden, maar is deze vol of zoek je toch gelinieerd papier, dan is deze gewoon te vervangen. Dat is dan ook direct één van de voordelen, de Bamboo Spark werkt met elk papier.
Onderstaand een video waarin ik mijn tekenkunsten toon, misschien begrijp je nu ook beter waarom ik papier probeer te vermijden.
Zodra de notitie, aantekening of creatieve uitspatting afgerond is, wordt deze door één druk op de knop gesyncrhoniseerd met de bijbehorende Bamboo Spark-app. is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Het synchroniseren verloopt over het algemeen erg soepel. De synchronisatie gebeurt met de Wacom Cloud, zelf had ik hier graag nog mogelijkheden bij gezien om direct te syncen met bijvoorbeeld Dropbox, Evernote, Google Drive of een andere dienst. Dit is nu wel mogelijk met een kleine omweg: door de opgeslagen notities te delen. Dit kan als PDF, afbeelding of WILL (eigen formaat van Wacom). Na het schrijven van een pagina, wordt er door een druk op de knop in de notitie-map aangegeven dat er een nieuwe pagina start.
Na synchronisatie kan de notitie eventueel nog verder aangevuld worden. Een interessante functie hierbij is dat je terug in de tijd kunt. Hierdoor kan een tekening bijvoorbeeld teruggedraaid worden om deze vervolgens op te slaan. Zo kun je er voor kiezen het eerste deel van de tekening apart op te slaan.
Helaas is er geen Optical Character Recognition (OCR) aanwezig. Hiermee is het mogelijk om geschreven tekst te herkennen en digitaliseren. De accu van de Spark gaat ongeveer 8 uur mee.
Conclusie
De Wacom Bamboo Spark is een handige accessoire om teksten en eventueel tekeningen te digitaliseren. De app functioneert goed, de synchronisatie is snel maar een directe integratie met diensten als Dropbox, Evernote en Drive zouden een groot pluspunt zijn. Ook het ontbreken van OCR (tekstherkenning) is een gemis. Toch is de Bamboo Spark een bruikbare gadget, voor mensen die veel aantekeningen maken of tekenen op papier.
+ Schrijven/tekenen werkt prettig
+ Vlotte synchronisatie
+ Snelle set-up
+ Mooi vormgegeven
– Geen directe sync met externe diensten (Dropbox, Drive, Evernote etc..)
– Geen tekstherkenning (OCR)
Bamboo Spark kopen
Wil je de Bamboo Spark kopen, zul je daar € 159 voor moeten neertellen. Losse inktpatronen zijn ook te bestellen, waarbij je drie stuks ontvangt voor € 10.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten