Review ASUS ZenWatch: smartwatch zonder de geeky looks

Ruud Caris
Ruud Caris
5 mei 2015, 20:00
6 min leestijd
Review ASUS ZenWatch: smartwatch zonder de geeky looks

Lees verder na de advertentie.

ASUS ZenWatch: design

De ASUS ZenWatch werd tijdens de IFA in september 2014 gepresenteerd en ligt vanaf eind april 2015 in de Nederlandse winkels. Afgelopen weken heb ik de ZenWatch uitgebreid mogen testen en heb er inmiddels een vrij goed beeld van wat deze smartwatch wel, maar ook niet kan.

Het design van de ZenWatch is één van de onderdelen die mij altijd heeft aangesproken. De afwerking is bovengemiddeld als we kijken naar de concurrenten als de Moto 360 en LG G Watch R. De zijkant is bijvoorbeeld afgewerkt met een roségouden kleur en geeft de horloge net dat beetje extra uitstraling. De voorkant heeft rondom het scherm een zwarte rand met daaromheen de metalen schermrand. Er zijn vrij grote bezels (randen) aanwezig op de ZenWatch, maar dit is niet storend tijdens het gebruik. Een interessante functie die ASUS heeft toegevoegd aan de randen is een hartslagmeter, die je door twee vingers er tegenaan te houden exact zou moeten kunnen vertellen wat je hartslag is (daarover later meer). 

De meegeleverde band is bruin leer van goede kwaliteit en maakt de ZenWatch wat mij betreft compleet. Indien gewenst kan deze vervangen worden door een ander standaard horlogebandje. Wat mij persoonlijk vooral aanspreekt in de ZenWatch is het feit dat er geen geeky laagje overheen zit, het ziet eruit als een echt, gewoon analoog horloge en die opmerking kreeg ik dan ook geregeld als ik vertelde dat het een smartwatch is. Mensen gaven aan dat de ZenWatch er ook echt als een ‘gewoon’ horloge uitzag, ik denk ik deze fase van de wearables een absoluut compliment voor de designers van ASUS.

Een minpuntje aan ZenWatch is dat de powerbutton, die aan de onderzijde zit, praktisch onbereikbaar is als het horloge gedragen wordt. Nu is deze tijdens dagelijks gebruik ook praktisch niet nodig, omdat alles via touch kan. Dit betekent wel dat er geen knop aan de voor- of zijkant te bekennen.

Oké, het design is positief, maar hoe zijn de prestaties? Doet ASUS ook een ‘Motorola’tje’ met oude en trage hardware zoals in de Moto 360?

Prestaties en scherm

Deze smartwatch wordt aangedreven door de Snapdragon 400 geklokt op 1,2 GHz met 512MB RAM en levert ruim voldoende prestaties voor een smartwatch. Acties worden vrij snel opgevolgd en het openen en navigeren door menu’s gaat vlot. Op dit moment maken meerdere wearables met Android Wear gebruik van deze chipset en dan lijkt niet meer dan logisch: het bijbenen van gebruikersacties is geen enkel probleem. 

Het scherm van de ZenWatch is een 1,63 inch AMOLED met een resolutie van 320×320. De kleuren zijn mooi helder en de kijkhoeken zijn ruim voldoende. Ik had wel wat moeite het display goed af te lezen bij veel zonlicht, de helderheid lijkt niet extreem hoog te zijn, maar op dit moment zijn weinig schermen heel helder af te lezen bij veel daglicht. In het scherm zit een kleine ronding, de bediening is prettig, maar of dat aan deze ronding ligt, is niet helemaal te achterhalen. Neemt niet weg dat het AMOLED-scherm zijn werk goed doet en toont alles wat gevraagd wordt van de ZenWatch.

Software

De ASUS ZenWatch draait op Android Wear, de speciaal aangepaste versie van het besturingssysteem voor wearables. Deze wordt nog actief ontwikkeld en er worden regelmatig nieuwe functies en mogelijkheden toegevoegd om smartwatches als deze extra functies en mogelijkheden te geven. De nieuwste update, Android 5.1, zal onder andere een duidelijkere navigatie brengen en meerdere, handige opties. 

De standaard-software op de ZenWatch is Android Wear, maar ASUS heeft zelf ook nog een aantal functies en apps toegevoegd. Zo kunnen er met de companion-app (of eigenlijk alledrie) nog extra instellingen en aanpassingen gedaan worden. Met de ZenWatch Manager kun je de watchface nog verder aanpassen, denk hierbij aan kleuren, wijzers en vormen en ben je je smartphone kwijt, kan de app zorgen dat er een flink geluid geproduceerd wordt. Ook functies als ontgrendelen van je smartphone, een zaklamp en kompas kunnen gebruikt worden met de ZenWatch Manager. De overige twee apps richten zich op muziek en wellness. 

Met de Welness-app wordt er een zogenaamde Relaxation-score berekend (waarop die gebaseerd is blijft een raadsel) en kunnen allerlei zaken als verbrande calorieën en andere activiteiten ingezien worden. De hartslagmeter kan gebruikt worden door aan elke zijkant van het scherm een vinger te plaatsen als het horloge om de pols zit, waarna de hartslag getoond wordt. Mijn metingen (drie in twee minuten) varieerden van 65 tot 158 (allen in rust, zelfde positie). Dit terugkerend fenomeen duidt erop dat de hartslagmeter van de ASUS ZenWatch niet erg goed werkt en heb deze functie dan, los van de test, nooit gebruikt.

Accu

De accu van smartphones en dus ook wearables is vaak een issue, veel langer dan een dag verwachtte ik dan ook niet. De ZenWatch voldoet exact aan deze verwachtingen, de smartwatch gaat altijd minimaal één dag mee, soms wat langer, afhankelijk wat er allemaal gebeurd is gedurende de dag. Persoonlijk heb ik hem elke nacht aan de lader gelegd, om ook de volgende dag weer volledig door te komen. Het apparaatje wordt van stroom voorzien door een 360mAh-accu die ingebouwd zit in de watch.

De meegeleverde lader is een losse dock die aan de onderkant van de ZenWatch vastgeklikt kan worden om vervolgens op te laden via de microUSB-aansluiting. Het is wel, zo heb ik mogen ervaren, belangrijk om te kijken of je de dock in de juiste richting erop klikt, zodat de connectors tegen elkaar zitten. Andersom, dus zodat er niet opgeladen worden, past het namelijk ook. 

Geen WiFi

Eén van de (niet directe) nadelen van de ASUS ZenWatch is het feit dat er met de Android 5.1-update die in mei of juni 2015 verwacht wordt, geen WiFi geactiveerd zal worden. Er is simpelweg geen WiFi-antenne aanwezig die geactiveerd kan worden, waardoor niet alle functies van 5.1 gebruikt kunnen worden. Met deze nieuwe functie is het onder andere mogelijk om, ook als er geen Bluetooth-bereik is, verbinding te houden zolang beide devices verbonden zijn met internet. Het is theoretisch mogelijk om meldingen en andere informatie te ontvangen als de smartwatch en smartphone zich honderden kilometers van elkaar bevinden.

Conclusie

De ASUS ZenWatch is een prettige smartwatch, ik durf te zeggen de beste die ik tot nu toe heb gebruikt, maar er zijn ook nog verbeterpunten. Zo werkt de hartslagmeter niet echt en de handigste functie van Android 5.1 zal niet functioneren doordat de actieve WIFi-antenne ontbreekt. Neemt niet weg dat ik op dit moment de ASUS ZenWatch zou aanraden, mede door het design en niet-geeky uiterlijk. 

+ Accu gaat ruim een dag mee

+ Design: geen smartwatch-looks

+ Goede prijs- kwaliteitverhouding 

– Geen WiFi, dus geen volledige functies in Android 5.1

– Hartslagmeter werkt praktisch niet

– Plaatsing powerbutton niet optimaal

ASUS ZenWatch kopen

De ASUS ZenWatch is te koop voor € 229 in Nederland.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!