Amazon Echo Dot
Amazon, een hele grote Amerikaanse retailer, heeft in 2014 de Echo gelanceerd. Deze slimme speaker huisvest Alexa, een digitale assistent die vragen voor je kan beantwoorden en opdrachten voor je uitvoert. De assistent is vergelijkbaar met Google Assistant, Cortana van Microsoft en Siri van Apple. De hardware met de naam Echo is vergelijkbaar met Google Home.
In maart van 2016 kwam Amazon met de Echo Dot. Dit apparaatje in de vorm van een hockey-puck is een kleinere en goedkopere variant van de Echo. Het is eigenlijk bedoeld als alternatief voor de grotere Echo voor gebruik in bijvoorbeeld de slaapkamer of als enige device maar dan wel gekoppeld aan je bestaande audiosysteem. Dit vanwege de speakers die qua geluidskwaliteit niet al te best is.
Eind 2016 kwam Amazon al met een tweede generatie Dot op de markt. Deze is goedkoper, heeft verbeterde spraakherkenning en is leverbaar in de kleuren zwart en wit. Daarnaast kan deze variant via een nieuwe techniek samenwerken met verschillende Echo- en Dot-apparaten waarbij een apparaat antwoord geeft. Deze review betreft de tweede generatie Echo Dot.
Waarom de Amazon Echo Dot?
De prijs. Zo simpel is het. Wil je een Google Home kopen? Dan zul je 129 dollar moeten neerleggen, maar dit kan oplopen als je gebruik maakt van een verzenddienst. De Amazon Echo is nog duurder, deze moet 179,99 euro opbrengen. De kleinere Echo Dot kost 59,99 euro en kan worden geleverd in Duitsland, aangezien ik daar schoonouders heb wonen was de keuze snel gemaakt. Inmiddels hebben de schoonouders ook een Echo Dot en maken iedereen die op visite komt er jaloers mee.
Daarnaast bevinden de productcategorie slimme speakers zich nog in de beginfase van hun ontwikkeling, en is het gebruik ervan in Nederland en België gelimiteerd vanwege het ontbreken van de Nederlandse taal en instellingen. Om het dan uit te proberen, is 59,99 euro een mooie aanschafprijs.
Design
De Echo Dot is dus leverbaar in het zwart en wit. Het apparaat is simpel qua uiterlijk, bevat vier fysieke knoppen bovenop en een rand rondom die oplicht als Alexa reageert. Om de Dot te ‘matchen’ met je interieur zijn er cases van leer of stof in verschillende kleuren.
Hoe werkt Echo Dot?
De Dot werkt samen met Alexa. Alexa is een dienst die draait in de cloud bij Amazon en reageert op spraakopdrachten. Let wel, alleen Engelstalige of Duitstalige spraakopdrachten, want het apparaat is alleen in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Duitsland officieel beschikbaar. Dit levert nog een aantal beperkingen op maar daar kom ik later op terug.
Hieronder vind je spraakopdrachten die je Alexa kunt geven:
“Alexa? Play NPO Soul & Jazz on TuneIn”
“Alexa? Turn on the lights”
“Alexa? Turn down the volume”
“Alexa? Set the timer for 4 minutes”
“Alexa? Sing a song”
“Alexa? Turn off the tv”
Alexa kan dus muziek voor je afspelen op TuneIn, Pandora of Spotify of eBooks oplezen van bijvoorbeeld Kindle. Ook kunnen er producten besteld worden in de eigen webwinkel van Amazon maar alleen dit geldt alleen voor Prime-klanten. Daarnaast kan het apparaatje je smart home-apparaten bedienen, zoals Philips Hue-lampen maar ook hardware van WeMo, Samsung SmartThings, Nest, ecobee en afstandsbedieningen van Logitech. Eventueel kun je in combinatie met IFTTT zelf een leuke koppeling ‘programmeren’.
Alexa reageert op het zogenaamde ‘wake word’ Alexa. Dit kan in tegenstelling tot de Google Home in de bijbehorende app aangepast worden naar Amazon, Echo of Computer zodat de Echo Dot reageert op een andere naam. Hier kunnen ook de temperatuur en afstand omgezet worden naar het metrieke stelsel.
Zoals eerder benoemd is de geluidskwaliteit van de speaker niet al te best, maar daarvoor in de plaats is er een 3.5mm jack, naast de microUSB-poort. Daarnaast kan er een Bluetooth-speaker gekoppeld worden zodat je toch de stem van Alexa of de muziek in betere kwaliteit kunt aanhoren. Het koppelen van Bluetooth-apparaten is heel eenvoudig door een handeling in de app en het spraakcommando “Alexa, pair my bluetooth speaker”.
Skills
Alexa werkt met de zogenaamde skills. Hiervan zijn er duizenden te vinden op de Amazon-site. Deze skills kunnen beschouwd worden als third-party apps (apps van derden) die ervoor zorgen dat Alexa werkt met diverse software en hardware. Voor de Philips Hue-lampen in huis, is bijvoorbeeld de skill Hue benodigd.
Amazon stelt ook de zogenaamde Alexa Skills Kit beschikbaar zodat ontwikkelaars de beschikking hebben over API’s om zo hun diensten toe te kunnen voegen aan Alexa. Gezien het aantal skills wordt hier gretig gebruik van gemaakt. In tegenstelling tot de Google Home zijn voor de slimme speakers van Amazon dus vele ondersteunde diensten.
Beperkingen en privacy
Naast het ontbreken van de ondersteuning voor de Nederlandse taal is er nog een beperking. Die kom je tegen bij het opvragen van het weer of de dichtstbijzijnde supermarkt, namelijk de locatiebeperking. Amazon gaat er namelijk vanuit dat de Echo Dot-eigenaar woonachtig is in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Gebruik je het apparaat in Nederland of België dan zal je via een aantal omwegen en skills het voor elkaar kunnen krijgen maar echt gebruiksvriendelijk is het niet. Je moet namelijk een adres in één van de bovengenoemde landen opgeven. Daarnaast is vanwege dezelfde reden de Amazon Alexa-app niet verkrijgbaar in de Play Store.
Elk spraakcommando wordt opgeslagen in de Alexa-app. Elk commando is in de app terug te vinden, waarbij je ze afzonderlijk van feedback kunt voorzien. De vraag is nu eigenlijk: “Wanneer luistert Alexa mee?” Volgens dit artikel luistert Alexa mee net voordat je het wake word zegt en net erna. Wel worden alle spraakopdrachten versleuteld alvorens ze naar de servers van Amazon worden gestuurd. Maar volgens hetzelfde artikel geef je je privacy op als je apparaten als een Amazon Echo of Google Home installeert. Mocht je het toch niet vertrouwen, de Echo Dot heeft een mute-knop, waarmee je de microfoon uit kunt zetten als het apparaat niet wordt gebruikt. Daarnaast kunnen de spraakopdrachten die worden opgeslagen, handmatig worden verwijderd.
Echo Dot kopen
Een aantal weken geleden had je nog een invite nodig maar nu is dit niet meer nodig, als je de Echo Dot wilt bestellen via Amazon. Levering vindt dus alleen plaats in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Webwinkel ROBBshop levert de Echo Dot ook in Nederland maar dan zul je er 94,95 euro voor moeten neerleggen. Verder is een doorstuurdienst een optie, die dan de Echo vanuit het Verenigd Koninkrijk of Duitsland naar Nederland of België verstuurd. Dit brengt ook extra kosten met zich mee.
Conclusie
Alexa wordt hier in huis gebruikt voor de timer, om muziek te bedienen die word afgespeeld via een Sony audiosysteem in combinatie met TuneIn, om de tv te bedienen via de Logitech Harmony-hub, om Alexa een liedje te laten zingen en om de lichten aan of uit te zetten via Domoticz. De Echo Dot wordt hier in huis in ieder geval meer gebruikt dan in eerste instantie de bedoeling was, voor ons een succesvolle aanschaf dus.
De aanschafprijs van 59,99 euro maakt de Echo Dot een interessante slimme speaker, zeker als je wilt beginnen met dit soort apparaten eventueel in combinatie met domotica. Het grote aanbod aan skills maakt de locatie en taalbeperking enigszins goed.
+ Duizenden skills
+ Prijs
– Geluid speaker
– Locatie/taalbeperking
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten