Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

Review Allview Xtreme P7: prachtig scherm en slanke behuizing

Colin Baak
11 juni 2014, 21:00
11 min leestijd

Dual-sim

Lees verder na de advertentie.

Er zijn steeds meer mensen die graag bereikbaar willen zijn op twee telefoonnummers, maar niet met twee losse telefoons willen lopen. Daarvoor zijn er al jaar en dag toestellen waarin twee of zelfs drie SIMkaarten gebruikt kunnen worden, maar die toestellen stonden nooit bekend om hun goede hardware, strakke looks en waren veelal wat lompere toestellen.

De markt voor toestellen waarin meerdere SIMkaarten geplaatst kunnen worden trekt aan, fabrikanten komen met toestellen met betere hardware en mooiere looks en de verkopen worden steeds hoger. Eén van de websites waar je kan kiezen uit tig van deze toestellen is dual-sim.nl die onder andere toestellen verkopen van het merk Allview en daar hebben we de Xtreme P7 van mogen lenen voor een uitgebreide review, waarvoor dank.

Het toestel is te verkrijgen voor een prijs van € 289,95 en in deze review hebben wij uitgebreid gekeken naar de specs, prestaties, plus- en minpunten en natuurlijk de dual-sim-mogelijkheden van dit toestel. Ook hebben we de roteerbare camera uitvoerig onder handen genomen en is dit toestel ook op de pijnbank gelegd door het draaien van verschillende benchmarks.

Allview Xtreme P7

Allview komt uit Roemenië en is opgericht in 2002. Naast mobiele telefoons verkopen ze onder andere ook tablets en laptops, maar in deze review gaan we in op de Allview Xtreme P7, een gerebrande versie van de Gionee Elife E7 Mini. Dit toestel wordt uitgeleverd in het zwart en wit en wat gelijk opvalt als je hem in de hand hebt is de slanke en enigszins afgeronde behuizing. De behuizing is gemaakt van polycarbonaat met een matte finish en oogt prima, maar springt niet echt in het oog. Wat misschien nog meer opvalt is dat er slechts één camera aanwezig is op het toestel. Deze camera kan meer dan 180 graden gedraaid worden, zodat deze gebruikt kan worden voor de selfies, maar ook voor de andere foto’s.

De camera heeft een resolutie van 13 megapixels en ook is er een ledflitser op het toestel te vinden. Het scherm heeft een diagonaal van 4,7 inch en een resolutie van 1280×720 pixels. De processor komt uit de stallen van MediaTek en is de MT6592, welke acht kernen heeft en een kloksnelheid van maximaal 1,7GHz. Er is 1GB werkgeheugen in het toestel aanwezig en 16GB opslaggheugen, waarvan out-of-the-box 2,8GB vrij is om applicaties op te installeren en nog iets meer dan 10GB gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld foto’s of documenten. Er is geen microSD-kaartslot aan boord te vinden dus extra intern geheugen toevoegen via een geheugenkaartje is niet mogelijk. Wel levert Allview een USB-OTG-kabel mee, waarmee je bijvoorbeeld een cardreader of USB-stick direct uit kunt lezen op de telefoon.

Het toestel heeft een gewicht van 143 gram en meet 139,7×66,26×8,45 mm. De accu is ook niet verwijderbaar door het unibody-design en heeft een capaciteit van 2200mAh. De telefoon is in te stellen in verschillende talen waaronder Engels en Nederlands, wordt uitgeleverd met verschillende Google apps waaronder de Play Store en draait op Android 4.2.2 Jelly Bean. Als je het toestel op Nederlands zet zie je toch regelmatig nog niet vertaalde menu’s of woorden voorbijkomen en dat is gewoonweg zonde. Zo is er naast een menu ‘weergave’ nog wel een ‘sound and vibrate’ menu te vinden.

De eerste indrukken zijn goed, het toestel ligt goed in de hand, maar voelt soms wat glad aan. Wel is het prettig om eens een een toestel vast te houden wat niet zo breed is, maar dat is ook erg persoonlijk. Aan de rechterkant vinden we één grote volumeknop en de powerbutton, aan de onderkant de microUSB-poort en de 3,5mm jack en de linkerkant is geheel knoploos. Wel is daar het slot te vinden waarin de twee microSIMkaarten geplaatst kunnen worden. Op de bovenkant is ook geen enkele knop te vinden, maar dit komt natuurlijk door de roteerbare camera. Op de achterkant vinden we de speaker en een simpel zilverkleurig Allview-logo.
Er zijn drie knoppen onderaan het scherm te vinden waarvan de meest linker een instellingen-knop is, iets dat tegenwoordig wat outdated is. De middelste knop is die van het homescreen, dus als je daarop klikt kom je op het hoofdscherm terecht en de rechterknop is een terugknop. Als je de middelste knop even ingedrukt houdt krijg je de applicaties te zien die nog openstaan en met een swipe kun je deze daadwerkelijk sluiten.

Scherm

Het eerste wat je ziet als de telefoon aan wordt gezet is natuurlijk het scherm en dat valt positief op. Door de grootte van 4,7 inch en de 720p-resolutie is er op de scherpte niks aan te merken. De kleuren zijn erg vibrant in positieve zin en zijn wat overgesatureerd, maar in dusdanige mate dat het niet te is. De kijkhoeken zijn dik in orde en zwart wordt goed weergegeven. Al met al had ik in eerste instantie niet al te veel verwacht van zo’n ‘buitenlands toestel’, maar dat was dus zeker een verkeerde inschatting.

Ik had het kunnen weten want het toestel heeft een IGZO IPS-paneel van Sharp aan boord. Een IGZO-paneel moet energiebesparender zijn, een scherper beeld creëren en het touchgedeelte van het scherm nog gevoeliger maken. De technologie erachter geleidt elektriciteit beter dan sillicum, wat normaal wordt gebruikt in TFT-schermen. Hierdoor wordt er meer energie bespaard en passen er meer pixels in dezelfde schermgrootte, omdat het mogelijk is om gebruik te maken van kleinere transistoren. IPS zorgt voor onder andere grotere kijkhoeken en al met al is het scherm in de Allview Xtreme P7 een dikke plus.

Software en schil

Als je het toestel gebruikt valt het ook meteen op dat er een grafische schil over Android heen is gelegd en waardoor echt heel veel aangepast is of door de gebruiker zelf aan te passen is. Zo zien we een dock, waarin naast het app-drawer icoontje nog vier snelkoppelingen geplaatst zijn. Er zijn standaard enkele thema’s voorgeïnstalleerd, waardoor alle icoontjes worden aangepast evenals de kleurenschema’s en waardoor er voor iedereen wel een leuk, mooi en fris thema te vinden is.
Via een widget kunnen thema’s snel worden aangepast, maar is het ook mogelijk om alleen de wallpaper te veranderen. Ook kun je kiezen voor ‘effect’, maar wat dat precies inhield was me niet duidelijk, totdat ik zag dat de animaties aangepast zijn als je scrollt tussen de homescreens. Zo kun je allerlei effecten aanzetten als je van homescreen naar homescreen swiped. Wat betreft het uiterlijk is er dus genoeg aan te passen en heeft Allview een geheel eigen skin weten te creëren waar je fan van bent of niet.

Ook is er een ‘suspend button’ op het toestel te vinden, een kleine knop die over de homescreens en apps zweeft en waarmee enkele opties te regelen zijn. Zo kun je het toestel snel locken, kun je het instellingenmenu oproepen, snel naar het hoofdscherm of een stapje teruggaan in een menu. De knop is ook te verbergen, waarna hij naar de notificatiebalk verschuift, alwaar je hem ook weer vanuit kan oproepen. Veel gebruik heb ik niet gemaakt van deze optie en het is enigszins jammer te noemen dat je zelf geen extra opties kon toevoegen, want dan had het veel meer potentie gehad.
Naast de keuze om het grafische uiterlijk geheel aan te passen levert de fabrikant ook enkele applicaties uit eigen stal mee zoals ‘phone accelerate’, waarmee met één druk op de knop alle cache van applicaties wordt gewist. Er is een ’traffic assistent’ aanwezig, waarmee je het datagebruik in de gaten kunt houden en met de applicatie ‘Oneclean’ kun je werkgeheugen vrijmaken. Naast deze eigen applicaties zijn er nog wat meer pre-installed zoals OfficeSuite, Bitdefender Antivirus en Sygic, maar die laatste blijft maar hangen op het downloaden van extra data. Al met al zul je misschien niet alles gebruiken, maar heel erg bloated voelt het allemaal niet aan.

–new-page–

Dual-sim

Het toestel beschikt dus over twee microSIMkaartsloten, die beide onafhankelijk van elkaar aan en uit te zetten zijn en waar je ook tegelijkertijd bereikbaar op kunt zijn. Je kunt instellen per contact of telefoonnummer met welk nummer je desbetreffende persoon wilt bellen en via beide SIMkaarten kan er gewerkt worden via een mobiele 3G-verbinding. Het toestel is simlockvrij dus het is ook mogelijk om SIMkaarten van twee verschillende providers te gebruiken. Uiteraard zijn er namen te geven aan de SIMkaarten bijvoorbeeld ‘werk’ en ‘privé’ wat bij veel dualsim-toestellen kan en ook is er in te stellen wat voor kleur het netwerkicoontje moet krijgen om zo wat onderscheid te kunnen zien tussen beide SIMkaarten.

Camera

Er is dus één camera aanwezig op het toestel die meer dan 180 graden roteerbaar is en waarmee dus selfies kunnen worden geschoten, maar ook ‘normale’ foto’s. De camera-interface is simpel maar effectief en door linksboven op een pijltje te drukken krijg je meerdere menu-instellingen te zien, waarmee je van alles kunt instellen. Zo kun je instellen hoe je een foto wilt maken, door op de knop te drukken of bijvoorbeeld door het scherm aan te raken. Het is mogelijk om verschillende effecten te kiezen en natuurlijk zijn ook allerlei instellingen handmatig te kiezen wat betreft de witbalans, ISO-waarde, resolutie enzovoort.
Foto’s worden geschoten in een resolutie van 4160×3120 pixels, maar zijn voor de review verkleind naar 1600 pixels breed en klikbaar gemaakt. Op de geschoten plaatjes is hier en daar wat ruis te zien, maar daar staat tegenover dat de kleuren er weer goed uitzien. Met de resolutie van 13 megapixels is er ook nog wat bij te snijden zonder veel detail te verliezen en kan de camera bestempeld worden als goed. De camera is dus te roteren en als je dat heel snel doet stottert de camera-interface wat, maar dat is binnen een enkele seconde weer weg.
Natuurlijk kun je ook filmen en dit gebeurt in een resolutie van maximaal 1280×720 pixels en wordt opgeslagen in het .3GPP-formaat. De resolutie is prima alhoewel 1080p tegenwoordig wel de standaard wordt, maar het viel meer op dat het toestel tijdens het filmen niet meer focust als er met de camera wordt bewogen. Duurdere toestellen letten constant op de focus tijdens het filmen en stellen ook weer scherp als er een nieuw onderwerp of object in beeld is, maar bij de Allview werd dat niet gedaan.

Prestaties

De processor heeft dus acht kernen en de Mali-450MP4 zorgt voor de graphics. In het dagelijks gebruik was er op de snelheid en werking van het toestel niks aan te merken. Applicaties werden snel geïnstalleerd, de app-drawer opende snel en apps werden redelijk snel geopend. Op de achterkant is één mono-speaker te vinden, maar wel wordt er geadverteerd met DTS-geluid. Dat is natuurlijk niks meer dan een reclame-naampje, maar het geluid wat er uit het speakertje komt is goed te noemen. Qua geluidsvolume, vervorming, hoge tonen en helderheid is er niks op aan te merken en het is gewoonweg zonde dat de speaker aan de achterkant gepositioneerd is.

Natuurlijk draaien we ook wat benchmarks voor de echte getallengekken onder ons. De standaard test van 3D Mark scoorde 6649, terwijl het toestel in de Unlimited test een score van 6647 punten wist te behalen. De AnTuTu-benchmark werd ook gedraaid en daar scoorde de Xtreme P7 net iets minder dan 26.000 punten. Tenslotte is ook Quadrant nog geinstalleerd en daar haalde het toestel 13.776 punten.

De processor, videochip en 1GB RAM maken het geheel niet tot het snelste toestel ooit, maar de prestaties zijn meer dan voldoende, er is goed mee te werken en hick-ups heb ik in de afgelopen tijd niet gezien. 

Accuduur

De accu heeft een capaciteit van 2200mAh en is niet door de gebruiker te verwijderen. De capaciteit klinkt heden ten dage niet al te groot, maar het gaat wel om een toestel met een 4,7 inch 720p-scherm en geen telefoon met een 5 inch scherm of groter en een 1080p-resolutie of hoger. De accu viel positief op en na een dag was er slechts 42 procent van de accu gebruikt, waarbij er wel gezegd moet worden dat er één actieve SIMkaart in het toestel was en er gebruik werd gemaakt van zowel WiFi als een mobiele internetverbinding. Ook werd er af en toe een belletje gepleegd, WhatsApp-berichtje verstuurd of een foto geschoten. 

Conclusie

De Allview Xtreme P7 is al met al een heel uitgebreid toestel met veel mogelijkheden om de interface aan te passen en een camera die in allerlei situaties is te gebruiken. De prestaties zijn goed te noemen, zowel qua kracht als accuduur en natuurlijk is het fijn om twee actieve SIMkaarten tegelijkertijd te kunnen gebruiken. Het scherm is één van de grootste pluspunten en een genot om naar te kijken en te gebruiken.

Wel is het zonde dat er geen micoSD-kaartslot in het toestel aanwezig is om meer intern geheugen toe te voegen en ook is het jammer dat de Nederlandse vertalingen hier en daar niet volledig zijn. Het toestel biedt ook geen 4G-ondersteuning, iets om eventueel rekening mee te houden als je ook op zoek bent naar een nieuwe abonnement.

Al met al laat deze telefoon toch een zeer prettige indruk achter en kan best eens het toestel zijn wat jij zoekt.

Minpunten

→ Geen microSD-kaartslot

→ Vertaling in NL is niet 100% volledig

→ Geen 4G-ondersteuning

Pluspunten

→ Bijgeleverde accessoires

→ Scherm in alle opzichten

→ Dual-sim mogelijkheden

→ Erg veel aan te passen aan UI

Prijs en beschikbaarheid

Het toestel is onder andere te verkrijgen via de webshop van dual-sim.nl voor een prijs van € 289,95 inclusief verzending.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!