Alcatel 3X 2020
Als Alcatel spreekt over zijn ’topmodel’, dan denk je niet aan een afgeborstelde premium-telefoon van 1400 euro, maar dan gaat het wel om de voordelige 3X 2020 (159,99 euro), dat is de opvolger van de 3X 2019 van vorig jaar. De 3X 2020 is daarmee enkele tientjes duurder dan de uitstekende Alcatel 1 SE die mijn collega Claudia onlangs kon testen.
Alcatel, een merk van het Chinese TCL, is gespecialiseerd in budgettelefoons, en hoewel sommige smartphone-liefhebbers liever aandacht hebben voor de allerkrachtigste toestellen die onderling een helse strijd voeren, is het zeker zo uitdagend voor een fabrikant om met zo weinig mogelijk middelen een zo sterk mogelijk toestel neer te zetten. Dat is precies wat Alcatel met zijn 3X 2020-topmodel wil doen, en ik vertel je graag meer over mijn ervaringen met dit toestel.
Alcatel 3X 2020 – de pluspunten
1. Oogstrelend design
Wat ziet deze Alcatel 3X 2020 er goed uit zeg. Als je het toestel van ver ziet of je ziet hem op foto dan kan je eigenlijk helemaal niet met zekerheid zeggen dat het om een budgettelefoon gaat. De tijd dat je een toestel van 150 euro er van mijlenver kon uitpikken is al lang verleden tijd.
Alcatel noemt de enige kleur waarin deze telefoon verkrijgbaar is ‘Jewelry Black’, en die naam is goed gekozen want de 3X 2020 heeft een blinkende plastic afwerking. Op de achterkant zien een grote rechthoekige cameramodule die erg modern oogt. De telefoon heeft achterop nog een vingerafdrukscanner en een glimmend en strak Alcatel-logo.
Het plastic frame van de telefoon heeft ook een fraaie en evenwijdige curve onder de knoppen aan weerszijden van het toestel. Hij lijkt wel een racewagen, echt knap. De telefoon heeft aan de voorkant wel een duidelijke kin en een waterdruppelinkeping, wat logische ’trade-offs’ zijn gezien de prijs van het toestel.
2. Groot scherm
De Alcatel 3X 2020 komt met een relatief groot 6,52 inch LCD-scherm dat een resolutie heeft van 1600 bij 720 pixels. De fabrikant gebruikt ook een moderne 20:9-beeldverhouding, waardoor het scherm wat langer oogt. De lagere resolutie maakt wel dat het paneel minder scherp is dan dat bij sommige midrange-telefoons het geval is, al is dat prima gezien de prijs van het toestel.
Ik ben ook erg tevreden van de realistische kleuren die het scherm weergeeft. Minder goed is dan weer de helderheid in sterk zonlicht, want in dat geval kan het erg moeilijk zijn om het scherm goed af te lezen. Dat is een handicap die we wel vaker zien bij voordelige toestellen, maar het blijft een vervelende eigenschap.
3. Sterke accucapaciteit
De 3X 2020 heeft een vrij stevige 5000 mAh-accu en samen met de lagere resolutie van het scherm maakt dat dat de telefoon goede accuprestaties kan voorleggen. Ik kwam telkens comfortabel de dag door met de 3X 2020, ook bij wat meer intensief gebruik van de telefoon wanneer ik tijdens een stedentrip geregeld foto’s maakte of de gps gebruikte om te navigeren.
Bij Androidworld gebruiken we de AccuBattery-app om de accuprestaties van telefoons te meten, en de interessantste berekening die de app daarmee maakt ik de gecombineerde tijd van het verbruik standby en met het scherm aan. De Alcatel 3X 2020 houdt het volgens die parameter 31 uur en 6 minuten vol, en dat is een bovengemiddeld goede prestatie als je met andere telefoons vergelijkt. De 3X 2020 laad je op met een usb-c-oplader, maar gezien de lage prijs is er van snelladen helaas geen sprake. Midrange-telefoons die zo’n 50 à 100 euro meer kosten, komen vandaag dikwijls wel met een zekere vorm van snelladen, en dat is toch echt een meerwaarde.
4. Toegankelijke software
Alcatel’s telefoon draait op Android 10 en geniet daarmee van functies zoals de systeembrede donkere modus en de nieuwe gestures. Je kan de softwareschil van het merk ‘licht’ noemen, want ze doet sterk denken aan een kale Android-ervaring. Alcatel gebruikt ook de Google Berichten-app en Google Telefoon, al kiest het bedrijf dan weer wel voor een eigen Galerij naast Google Foto’s. Alcatel heeft ook een eigen browser en een paar voorgeïnstalleerde games die je kan verwijderen.
De Home-launcher van Alcatel is gebruiksvriendelijk, maar hij komt wel met maar weinig instellingen en personalisatiemogelijkheden. Daarnaast voelt de appdrawer eerder kaal, want er is bijvoorbeeld geen scrollbalk die alfabetisch weergeeft waar je in de lijst bent gebleven. Gelukkig is Alcatel wel aan de slag gegaan met een moderner Recente apps-menu waarin je nu horizontaal kan scrollen. Het oude menu oogde ietwat verouderd bij onze test van de Alcatel 1 SE.
Eén van de opmerkelijke functies van de 3X 2020 is de Kids-modus die je met een druk op de knop kan activeren. De telefoon toont dan een speciale kinderlijke interface en ouders kunnen ook limieten instellen voor het gebruik van bepaalde apps, vergelijkbaar met Google Family Link. Ik beschouw deze functie echt als een meerwaarde, omdat kinderen wel vaker met een eigen budgettelefoon krijgen om games te spelen en om bereikbaar te zijn. De Alcatel 3X 2020 krijgt twee jaar lang beveiligingsupdates, maar Alcatel doet geen uitspraken over het al dan niet ontvangen van versie-updates.
5. Sterke camera
De camera van de voordeligere Alcatel 1 SE was eerder teleurstellend in de ogen van mijn collega Claudia. Dat probleem is veel minder aanwezig bij de Alcatel 3X 2020, want die kan wel degelijk mooie plaatjes afleveren ondanks het lage prijskaartje.
Dat mag ook wel, want Alcatel komt met vier camera’s op de achterkant, al kunnen die verschillen afhankelijk van het specifieke model dat je hebt. De goedkoopste 3X 2020 die 159,99 euro kost, komt met een 16 MP hoofdcamera, een 8 MP groothoekcamera, een 2 MP macrocamera, een 2 MP dieptecamera en een 8 MP selfiecamera. De duurdere variant van 189,99 euro, die ik kon testen, ruilt de hoofdcamera in voor een 48 MP exemplaar en een 13 MP selfiecamera.
Een foto die is genomen met de macrocamera
Ik was tevreden over de prestaties van de camera in normale lichtomstandigheden, want dan kan de telefoon echt mooie foto’s tonen met een sterke kleurenweergave. Het toestel heeft het wat moeilijker met dynamisch bereik, waarbij de foto zowel lichte als donkere elementen bevat en ook ’s nachts zijn de beelden minder fraai. Maar dat is een aspect waar zelfs sommige high-end toestellen moeite mee hebben. De telefoon mist ook een telecamera, wat logisch is gezien de prijs, maar ingezoomde beelden zijn daarmee ook minder rijk aan details.
Beelden die genomen zijn met de hoofdcamera
Ik was verder ook tevreden over de extreme close-ups van de macrocamera, maar de dieptecamera was wel wat minder nauwkeurig met zijn onscherpte-effect dan je zou willen. Daarnaast is ook de selfiecamera eerder teleurstellend, al ontving ik nochtans het betere 13 MP exemplaar voor mijn testperiode.
Beelden die respectievelijk genomen zijn: bij 2x zoom, met de groothoekcamera, met de portretmodus en de selfiecamera
De camera-app van de Alcatel 3X 2020 is ook erg prettig in gebruik zonder al te veel toeters en bellen en onduidelijke interface-elementen. Het merk integreert ook Google Lens in zijn camera-app zodat je gemakkelijk objecten kan herkennen of QR-codes kan scannen.
Een beeld van de camera-app
Alcatel 3X 2020 – de minpunten
1. Teleurstellende prestaties
Zoals we eerder omschreven zijn er twee modellen van de 3X 2020, en die verschillen niet enkel op het vlak van de camera’s, maar ook wat betreft het werkgeheugen en opslag. Het model dat 159,99 euro kost komt met 4 GB RAM en 64 GB opslag, terwijl de telefoon die 189,99 euro kost een genereuze 6 GB RAM heeft en 128 GB opslag. Die tweede variant die ik kon testen heeft dus net als de Pixel 4 een stevige 6 GB aan werkgeheugen, en dat maakt dat hij vlot apps op de achtergrond kan laten draaien zonder dat appprocessen worden afgebroken. Al is ook 4 GB aan werkgeheugen al fraai voor een smartphone in deze prijsklasse.
Toch is dat genereuze werkgeheugen niet het enige wat telt, want als we kijken naar de prestaties van de motor van deze telefoon dan zijn we wat minder enthousiast. De 3X 2020 komt met een MediaTek Helio P22 MT676-chipset die op papier ongeveer op gelijke voet staat met de Snapdragon 625.
De keuze voor deze processor is logisch gezien de prijs van het toestel, maar ik kreeg regelmatig te maken met framedrops en vertragingen bij de meest eenvoudige taken. Dat was te merken bij het bladeren door de launcher, in de camera-app of in sociale media-apps. Het toestel heeft ook moeite met games, en dan gaat het ook niet alleen om spellen die veel grafische kracht vragen zoals The Elder Scrolls: Blades, maar ook voor eenvoudigere spellen zoals Motorsport Manager Mobile 3. Ik had in de Alcatel 3X 2020 uiteraard ook geen gaming-telefoon gezien, maar de camera-app en launcher mogen wat vlotter werken.
Alcatel komt wel met een ‘Autostart’-softwarefunctie waarmee het achtergrondgebruik van apps kan worden beperkt en waarmee apps ook niet automatisch mee opstarten met het toestel. Bij elke app die je voor de eerste keer opent, toont de telefoon het vervelende verzoek om die feature te activeren voor de desbetreffende app en de telefoon zo te versnellen. Voor elke app heb ik bewust geweigerd, want wat heb je immers aan een stevig werkgeheugen van 6 GB als apps toch niet mogen werken op de achtergrond? Het is net daar waar Alcatel ietwat verkeerdelijk de nadruk heeft gelegd op RAM en niet op de chipset.
Alcatel’s Autostart-functie treedt in werking bij het starten van elke app
2. Bouwkwaliteit
Design is één aspect, maar op het gebied van bouwkwaliteit ben ik minder enthousiast over dit toestel. Ik begrijp dat fabrikanten eerder beperkt zijn op het vlak van materiaalkeuzes bij toestellen uit een lagere prijsklasse. Dat is vanzelfsprekend, maar dat wil nog niet zeggen dat een toestel de hele tijd hoeft te kraken als je het vasthoudt. Het plastic frame van de telefoon voelt in het bijzonder erg goedkoop aan als je de telefoon in je hand houdt. Daarnaast kiest Alcatel voor plastic-knoppen als het om de volumetoetsen of de powerknop gaat, maar het accentueert de Google Assistent-knop met een knop van metaal. Vreemde keuze.
Conclusie
Er zijn veel redenen om van de Alcatel 3X 2020 te houden. Het toestel komt met een groot en uitstekend scherm met een modern 20:9-formaat, de accucapaciteit is degelijk, de camera kan mooie foto’s afleveren en hij heeft een erg mooi ontwerp voor zijn prijs.
Minder goed is wel dat de telefoon dan wel weer erg goedkoop aanvoelt als je hem vasthoudt, want de telefoon kraakt meteen door de plastic rand die ietwat los zit. Daarnaast is Alcatel er niet in geslaagd om de beste gebruikerservaring te bieden op het vlak van prestaties. Het genereuze werkgeheugen voelt aan als ‘overkill’ ten opzichte van de minder krachtige chipset. Dat is erg jammer.
Toch heeft Alcatel wel een heleboel goede beslissingen gemaakt, en de 3X 2020 is wel degelijk een interessante budgettelefoon geworden voor gebruikers die veel waarde hechten aan het design en de camera zonder dat ze een hoge prijs voor een smartphone willen betalen.
Alternatieven voor de Alcatel 3X 2020 zijn: de Nokia 5.3 (195 euro), de Xiaomi Redmi Note 9 (199 euro), de Samsung Galaxy A10 (149 euro), de Sony Xperia L4 (199 euro) en de Honor 9X (199 euro).
Alcatel 3X 2020 kopen
De Alcatel 3X 2020 is beschikbaar voor een adviesprijs van 159,99 euro (4 GB/64 GB) en 189,99 euro (6 GB/128 GB). Als je de telefoon nu alvast besteld, krijg je tot 31 augustus een TCL bluetooth-headset ter waarde van 39,99 euro er gratis bij. je kan de telefoon in de kleur Jewelry Black kopen bij onder meer Belsimpel, Bol.com en MediaMarkt.
Je kan de telefoon hier los en hier met een abonnement aanschaffen.
[tds=7687]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Prima artikel. Alleen het minpunt dat het toestel goedkoop aanvoelt kan ik het niet mee eens zijn. Ik heb de Alcatel 3x 128 gb net 2 dagen in mijn bezit. Toen ik deze uitpakte het eerst waar ik naar keek was de dus het materiaal, dacht moet dit het minpunt zijn, daar kan ik persoonlijk mee leven. Mijn oude toestel Motorola one action voelt net zo aan. Ik ben altijd fan geweest van Motorola maar wel van de G series. Altijd Motorola gehad dus, nou 20 jaar geleden ook een keer alcatel gehad, prima toestel ook. Maar Motorola bleef favoriet. Mijn voorkeur gaat uit naar een goed toestel, met goede camera en veel geheugen maar in budget vorm. Het moet vooral functioneel zijn, dat gebankier hoeft voor mijn (nog) niet en zeker niet bij android, ik bankier wel op de IPad. Ik was niet zo blij met mijn Motorola One Action, de G series beviel beter. Dus gaan speuren, mijn zus heeft een Alcatel een simpele van 96€ die maakte al mooie foto’s. Dacht ga even speuren bij Alcatel en vond de Alcatel 3x 2020, 128 gb. Veel gelezen en vergeleken. Dacht voor deze prijs heb ik geen moto voor met de zelfde kwaliteit aan camera. Heb de Alcatel nu 2 dagen in mijn bezit en woh wat een verbetering t.o.v de motorola. Ben er super tevreden over, voor mij echt een vooruitgang, deze blijft.