Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Aftershokz Aeropex review: het beste geluid via je botten

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
22 februari 2020, 21:30
15 min leestijd
Aftershokz Aeropex review: het beste geluid via je botten

Lees verder na de advertentie.

Aftershokz Aeropex

Toen ik jarengeleden voor het eerst in aanraking kwam met het Aftershokz-concept, moest ik er heel even aan wennen. Je stopt geen oortjes in je oren, er gaat geen earcup over te oren: niets daarvan. Er wordt immers gebruikgemaakt van boneconducting-technologie. Zonder erg in de technologie te duiken – er zijn bepaalde botten rond je kaak die in aanraking komen met het gehoorstelsel. Omdat we specifieke gehoorgangen hebben, krijgen we normaliter geen geluid binnen via de botten. Toch zijn de botten niet waardeloos, zo laat Aftershokz zien – onder andere met hun vernieuwde Aeropex.

Eerder in 2019 heeft Aftershokz twee hoofdtelefoons uitgebracht, de Aeropex en de Xtrainerz. Voor mijn review ga ik in op de Aeropex: het is mogelijk dat Androidworld op een later moment alsnog de Xtrainerz mee zal nemen. Omdat er niks in of over je oren gaat, zouden de hoofdtelefoons perfect zijn voor bij het sporten. Tegelijkertijd zijn de gehoorgangen wel vrij: wat is het effect daarvan op de luisterervaringen? Met mijn slechte conditie ging ik op onderzoek uit om de antwoorden voor jullie te achterhalen. Voor de testen, heb ik een periode van vier weken aangehouden. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust onderaan het artikel.

Specificaties

Opladen: via Aftershokz-connector

IP-rating: IP67 (waterbestendig en stofdicht)

Batterijduur: 8 uur (fabrieksopgave)

Bluetooth-versie: 5.0

Frequency response: 20 – 20.000 Hz

Design en bouwkwaliteit

Een hoofdtelefoon die vergelijkbaar oogt met de Aftershokz-varianten, die zal je niet zo snel vinden. Plantronics komt er in de praktijk nog het dichtstbij met zijn BackBeat Fit 2100-hoofdtelefoons. Dat is echter een in-ear hoofdtelefoon en is dus niet helemaal te vergelijken met de Aeropex’. Het design van de hoofdtelefoons valt in elk geval op. Onder andere door de titanium band die in je nek loopt, om ervoor te zorgen dat de hoofdtelefoon niet alle kanten op gaat tijdens het hardlopen. Het heeft ook nog een ander effect – de Aeropex voelt immers bijzonder stevig aan voor het (relatief lage) gewicht van de oortjes.

Zorgen over de rigiditeit van de titanium band kan ik direct wegnemen – ondanks dat de band in het design van de hoofdtelefoon is meegenomen, is er afdoende bewegingsruimte. Aan beide zijden is plaatsgemaakt voor de batterijen van de hoofdtelefoons. Aftershokz heeft daar nog een erg subtiel designelement aangebracht. Met een schuine lijn geeft het extra aandacht aan de twee grijstinten die zijn gebruikt op de hoofdtelefoon. Ondanks de andere kleur, blijft de materiaalkeuze hetzelfde. Op de hoofdtelefoon is gebruikgemaakt van softtouch-plastic. Zo’n soort plastic voelt gewoonlijk erg stevig aan, en dat is niet anders bij de Aeropex.

Niet alleen voelt het stevig aan, het is ook echt stevig. Na een maand testen zijn er geen sporen van slijtage aanwezig op de hoofdtelefoon terwijl ik ‘m niet altijd in de meegeleverde case heb gestoken. Aan beide kanten van de hoofdtelefoon, heb je drivers van de oortjes die tegen je oren aan komen te liggen. Voor de kant die tegen je oren aan komen te liggen, gebruikt Aftershokz een rubberachtig materiaal. Aan de buitenkant wordt echter hard plastic gebruikt waar snel vette vingers op zichtbaar zijn. Het is echter geen glanzend materiaal, dus dat is wat jammer. Misschien dat Aftershokz daar bij een volgende generatie wat aan kan doen.

Zoals aangegeven wordt er een hoesje meegeleverd bij de Aeropex’. Veel hoef je er overigens niet van te verwachten. Het hoesje is gemaakt van rubber en kan de hoofdtelefoon prima beschermen tegen krassen; in de strijd tegen zware voorwerpen in de tas, hoef je het hoesje in elk geval niet in te zetten. Naast het hoesje levert Aftershokz een tweetal oplaadkabels mee. De kabels klippen vast op de hoofdtelefoons, middels magneten. Je hoeft er uiteraard maar één te gebruiken, de ander is voor het geval dat de eerste kabel kapot zou gaan. Mocht je het fijn vinden, dan kan je ook nog eens de silicone oordopjes uit de doos gebruiken.

Ten slotte wil ik het nog kort hebben over de water- en stofbestendigheid van de oortjes. Volgens de specificatielijst van Aftershokz, heeft de Aeropex een IP67-rating ontvangen. Daarmee blijven ze dus leven in het geval dat je ze mee naar buiten zou nemen in de regen. In theorie zou je zelfs met de hoofdtelefoon kunnen douchen, of de hoofdtelefoons in een bak met water laten vallen, zonder dat er problemen opduiken. Nee, ik ben niet gaan douchen met de hoofdtelefoons. Er is wel meer dan één keer een regenbui op de Aeropex’ terechtgekomen, zonder dat het negatieve effecten heeft op de prestaties van de hoofdtelefoons.

Draagcomfort

In-ear hoofdtelefoons leveren mij in de meeste gevallen na een paar uur toch wat irritaties op. Ze zijn niet alleen te zwaar, maar ze zijn ook net niet juist gevormd voor je oren. Oorhaken lossen het probleem soms op, maar ook dat is voor elke situatie (en elke gebruiker) anders. Draag je een bril, dan komen de oorhaken vaak net in de weg te zitten voor je bril. Aftershokz biedt de oplossing voor alle gebruikers die last krijgen van in-ear oortjes, maar ook geen over- of on-ear hoofdtelefoon aan willen schaffen. Dat wil niet zeggen dat ik niet even moest wennen: juist de ‘boneconducting’-technologie voelt op het begin wat raar aan.

Voordat ik daarop terugkom, eerst meer over mijn algemene ervaringen. Zoals aangegeven, heb je dus geen last van de irritaties die opduiken bij in-, on- en over-ear hoofdtelefoons. Bij de Aeropex’ wordt gebruikgemaakt van het oorhaak-principe, door het titanium frame over je oren door te laten lopen. Net voor je oren eindigt het frame in de drivers van de hoofdtelefoon. Ze rusten op je kaken, maar zetten eigenlijk maar weinig druk. In eerste instantie is het gevoel wat raar – eigenlijk is dat nog zo, als ik ze opzet – je bent immers niet gewend dat er telkens iets aanwezig is op je kaken. Voor de rest voel je niks of weinig van de hoofdtelefoon.

Ondanks alle technologie in het boneconducting-product van Aftershokz, is het gewicht relatief laag gebleven (26 gram). Misschien vraag je je af waar het gewicht precies zit. Als de batterijen erg zwaar zijn, terwijl de drivers juist erg licht zijn, dan zou je dat op kunnen merken bij het dragen van de hoofdtelefoons bij het sporten. Gelukkig lijkt het gewicht goed verdeeld te zijn, en klemt de Aeropex zich zo tegen je hoofd, dat verplaatsingen tijdens het sporten erg schaars zijn. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over de klemkracht. Het is net voldoende om te ‘klemmen’, maar te weinig om last van te kunnen krijgen.

Door het rubberachtige materiaal van de Aeropex’, wordt de kans op verplaatsing bij het sporten ook nog eens verholpen. Over het algemeen zit de hoofdtelefoon erg fijn. Met de trillingen van de drivers, evenals de plaatsing van de drivers die het geluid overbrengen, is het in eerste instantie wel even wennen. Nooit heb ik na drie of vier uur gehad dat ik ze af moest zetten – de meeste testen die ik heb uitgevoerd met de hoofdtelefoons, vonden immers plaats op kantoor. Geen zorgen, ik ben nog niet van plan om drie vier uur achter elkaar te sporten.

Geluidskwaliteit

Geluidskwaliteit is het belangrijkste punt om te bespreken, alvorens we de review afronden. Ik heb veel lof voor Aftershokz en de manier waarop ze de markt van boneconducting-oortjes zelf hebben opgezet. Toch is er een reden waarom er weinig tot geen andere fabrikanten actief bezig zijn met het fabriceren van hoofdtelefoons met boneconducting-technologie. De audiokwaliteit blijft tot op heden het belangrijkste kritiekpunt. Tijdens een eerdere ervaring, toentertijd nog met de Trekz Air, was ik niet al te tevreden over de geluidskwaliteit van de oortjes. Ditmaal lijkt het wel beter, maar of de problemen zijn opgelost … nee, dat niet.

Het grootste voordeel van de Aeropex’, is ook gelijk het grootste nadeel van de hoofdtelefoons. Met de open oorkanalen krijg je immers een hoop omgevingsgeluid binnen. Dat probleem kunnen ze niet oplossen, en dat willen ze ook niet. Het voordeel van de oortjes moet immers zijn dat je tijdens het sporten je omgeving kan blijven horen. Toch moet ik zeggen dat je soms niet kan horen wat mensen in je omgeving zeggen, ondanks dat je niks in je oren hebt zitten. Als je buiten loopt, zal je de oortjes wel iets harder moeten zetten dan in eerste instantie ‘gewenst’, daarna kun je gerust verder met het beluisteren van je favoriete nummers.

Wat zijn dan de problemen van de Aeropex’? Laten we beginnen met de bass van de oortjes. Of, zoals ik het in deze review zal noemen, de afwezige bass. Voor het creëren van bass met oortjes, is het handig om een strakke seal in je oren vast te houden. Juist omdat de seal er niet is, merk je dat de oortjes moeite hebben met het ‘weergeven’ van bass. Over het algemeen klinkt geluid een stuk minder dan bij de gemiddelde in-ear hoofdtelefoons. Het is een minder rijk of warm maar zal voldoen voor algemene sportsessies. Juist omdat ik eerder oortjes zoals de Sony WF-1000XM3’s op de pijnbank mocht leggen, zijn de Aeropex’ moeilijk(er) te beoordelen.

Een afweging maken tussen geluidskwaliteit en omgevingsgeluid kunnen horen, is simpelweg lastig. Het is immers niet zo dat je niet kan genieten van de Aeropex’ als je op kantoor zit. Sterker nog, het kwam soms goed uit dat ik kon horen zodra andere personen mij nodig hadden. In het geval dat ik in-ear oortjes draag, kan ik mensen sowieso niet verstaan. Bij het sporten weegt omgevingsgeluid voor mij zelfs nog iets sterker mee; je zal zelf echter de afweging moeten maken hoe belangrijk het is om je omgeving te horen. Is het (totaal) niet belangrijk, dan vraag ik mij af of je bij de Aeropex’ op het juiste adres bent toegekomen.

Oh, en nog iets voor als je op kantoor zit: collega’s kunnen je muziek gezellig met je meeluisteren. Als je muziek relatief zacht staat, dan hebben ze er vermoedelijk geen last van, maar anders hoor je duidelijk de bass van de in-ear hoofdtelefoon. Je merkt het al: Aftershokz heeft een niche-product in handen, die je enkel aan zou ‘moeten’ schaffen als je binnen de doelgroep valt. Sport je vaak buiten (bijv. fietsen of hardlopen), dan is het niet de vraag of je de Aeropex’ uit zou moeten proberen, maar wanneer. Bij sporten in een sportschool is het minder toepasselijk, gezien je weinig gevaar loopt als je geen omgevingsgeluid hoort.

Microfoon

Bellen via de AfterShokz Aeropex’ verloopt zonder enige problemen. Geluidskwaliteit is echter niet het sterkste punt van de hoofdtelefoons. Tijdens telefoongesprekken, hoor je veel windgeruis aan de andere kant van de lijn. Sommige hoofdtelefoons in dezelfde prijsklasse weten net iets meer geruis weg te filteren. Wat wel voordelig is bij de Aeropex’, is dat je niet begint te schreeuwen als je belt via de hoofdtelefoon. Normaliter hoor je niet of nauwelijks hoe hard je praat, maar bij de Aeropex’ is dat probleem als sneeuw voor de zon verdwenen, tenzij je het volume (te) hoog zet.

Batterijduur

Aftershokz heeft geen wonderen verzet als het aankomt op de batterijduur van de hoofdtelefoons. Volgens de fabrieksopgave, zou de batterij tot acht uur mee kunnen gaan op één batterijlading. In de praktijk kom ik daar net iets bovenuit, meer richting de 9,5 tot 10 uur. Voor de duidelijkheid, het is geen slechte score voor zulke oortjes. Toch doet de concurrentie uit de markt van volledig draadloze oortjes het nog nét iets beter. Niet op één batterijlading, maar als je het bij elkaar optelt. Je moet de Aeropex’ namelijk elke keer los opladen, terwijl je volledig draadloze oortjes in hun hoesje kunt opladen.

Slechts eens in de week (afhankelijk van hoe vaak je oortjes gebruikt), zal je zo’n hoesje op moeten laden. Als je de Aeropex’ meeneemt na werk, zal je ze na één werkdag direct aan de lader moeten gooien. Toch moet ik realistisch zijn: weinig mensen zullen de hoofdtelefoons meenemen naar werk (of op reis). Daar heeft Aftershokz ze ook nooit voor ontwikkelt. Indien je van plan bent om met de oortjes te gaan sporten, dan kan je voorlopig nog wel vooruit. Tenzij je drie of vier uur per keer gaat sporten, kom je wel een volledige week vooruit op de hoofdtelefoons. Moet je ze opladen? Dan ben je ongeveer twee uur aan het wachten.

Opladen verloopt via de meegeleverde kabels. Aftershokz levert twee kabels in de doos, waarvan je er uiteraard maar één hoeft te gebruiken. De tweede zit juist in de doos voor het geval dat de eerste kabel uiteindelijk komt te overlijden. Als het een micro-usb of usb-c-poort zou zijn, dan hoeven ze uiteraard geen kabel mee te leveren: vrijwel iedereen heeft een van beide kabels inmiddels thuis liggen. Aftershokz heeft echter gekozen voor zijn eigen aansluiting. Enerzijds is het wel begrijpelijk, want de aansluiting heeft een specifieke functionaliteit die je niet snel terugvindt bij usb-poorten: er is een vochtmeter aanwezig.

Indien er vocht wordt gedetecteerd bij de laadpoort, dan wordt het laadproces direct stopgezet en maken je oortjes allerlei waarschuwingsgeluiden. Daarbovenop begint een lampje rood/blauw te knipperen om je aandacht te trekken. Voor de oplettende lezer, is dit echter geen nieuw concept. De usb-poorten van high-end Samsung-telefoons kunnen al langer water herkennen in hun laadpoort … die toevallig aan de usb-standaard voldoet. Mijn advies aan Aftershokz is om de stap te zetten om usb-c te omarmen. Niet alleen is het de toekomstige oplaadpoort, de poort is ook erg sterk en kan sneller opladen.

Het grootste nadeel van zo’n oplaadpoort is toch wel dat, in het geval dat je de kabel verliest, je een nieuwe kabel bij Aftershokz zal moeten kopen. Veel succes met het vinden van zo’n kabel. Op het moment van schrijven is er nog geen webwinkel in de Benelux die de oplaadkabels los aanbiedt. Het hoeft uiteraard geen reden te zijn om de Aeropex’ niet te kopen, maar wees wel voorzichtig met de kabels als je besluit om tot koop over te gaan.

Meegeleverde app

Voordat we overgaan tot de conclusie, zou ik het nog kort willen hebben over de meegeleverde app bij de Aftershokz Aeropex. Of, eigenlijk beter gezegd: de app die niet is meegeleverd. Het viel mij op dat Aftershokz een van de weinige fabrikanten is die geen app meelevert bij zijn hoofdtelefoons. In eerste instantie lijkt dat misschien niet zo erg, tot je er iets verder over gaat nadenken. Je kan bij de Aeropex’ immers geen instellingen wijzigen: dat heeft tot uitwerking dat ze eeuwig aan blijven staan. Was er een app meegeleverd, dan had je de tijd kunnen limiteren – en dus batterij kunnen besparen.

Daarnaast zit er een knop op de hoofdtelefoon. Hoe gaaf zou het zijn als je deze knop aan andere functies zou kunnen koppelen, zoals het openen van een specifieke app. Verder biedt een app vaak de mogelijkheid om het geluid van de hoofdtelefoon naar wens aan te passen, kan je updates naar de hoofdtelefoon sturen en kan je precies zien wat de resterende batterijduur is. Via de Aeropex’ krijg je enkel audiofeedback, waardoor je niet precies weet op welk percentage de batterij zit. Het zijn kleine dingen, maar ze wegen wel mee bij de ervaring – zeker als je het hebt over oortjes van bij de 170 euro.

Conclusie

Boneconducting-hoofdtelefoons zijn niet voor iedereen weggelegd. Zelfs als je sport, behoor je niet meteen tot de doelgroep van deze hoofdtelefoons. Dat gaat immers nog wel een stapje verder: als je het belangrijk vindt om te allen tijde je omgeving te horen tijdens het sporten, dan behoor je tot de doelgroep van de oortjes. Is omgevingsgeluid enkel een stoorzender, dan mocht je alvast verder kijken. Je moet de Aeropex’ niet willen kopen om even binnenshuis muziek te luisteren, daar ligt de prijs simpelweg te hoog voor. Met de adviesprijs van 169 euro, zijn er voldoende opties die aan je wensen kunnen voldoen.

Als je wel tot de doelgroep behoort, dan heb je een aantal mogelijkheden. Enerzijds kan je terecht bij hoofdtelefoons met een ‘Ambient Sound’-modus, oftewel een modus die geluid uit je omgeving naar binnen trekt. Verder heb je in-ear hoofdtelefoons die zo zijn ontworpen dat er nog een beetje geluid naar binnen komt, en ten slotte kan je terecht bij de Aeropex’. Als je van plan bent om deze hoofdtelefoons alleen bij het sporten te gebruiken, dan kan ik ze volledig aanraden. Het geluid mag dan niet perfect zijn – of zelfs dichtbij perfectie – maar het is afdoende om van het geluid te genieten bij het sporten.

Je moet het volume wel ver opschroeven, gezien het geluid uit de hoofdtelefoons niet enorm luid is. Veel bass heb je niet, mede door de boneconducting-technologie van die Aftershokz toepast. Toch is het geluid een stuk beter in vergelijking met de eerste generatie van boneconducting-technologie, die aanwezig was op de Aftershokz Trekz Air. Als je de hoofdtelefoons voor een eerste keer opzet, zal je wel moeten wennen aan de trillingen en de plaatsing van de drivers. Eenmaal gewend, dan kan je er prima mee uit de voeten. Gelukkig zitten de hoofdtelefoons ook erg fijn (na het wennen) en bewegen ze maar minimaal tijdens het hardlopen.

Ook de batterijduur is prima, met maximaal 10 uur uit één lading. Wel is het jammer dat de kabel die Aftershokz meelevert, een eigen ontwerp betreft. Je kan dus geen micro-usb of usb-c-kabel gebruiken om de hoofdtelefoons op te laden. Dat heeft wel als voordeel dat de Aeropex’ IP67 zijn gecertificeerd, waardoor ze zelf mee kunnen onder de douche (of mee op de bouwplaats). Als je aan de eerdergenoemde beschrijving voldoet en je was op zoek naar de Aeropex’, dan zou ik zeker een kijkje nemen. In alle andere gevallen, kan je beter terecht bij opties zoals de Jabra Elite 75t, de Plantronics BackBeat Pro 5100’s of zelfs de Jaybird Tarah Pro’s.

Positieve punten

+ Stevig titanium frame

+ Geluid is wederom iets beter

+ Zit goed bij het sporten

Negatieve punten

– Geen meegeleverde app

– Hoge adviesprijs

– Eigen laadkabel

Aftershokz Aeropex kopen

De nieuwe oortjes zijn direct in Nederland beschikbaar, met een adviesprijs van zo’n 169 euro. Je kan kiezen uit zwart, donkergrijs, rood en blauw. Je kan de Aeropex’ onder andere aanschaffen bij Coolblue en Bever.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!