Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Acer Chromebook Spin 514 review: duidelijke sterktes en zwaktes

Sebastien Marien
Sebastien Marien
6 december 2021, 19:30
8 min leestijd
Acer Chromebook Spin 514 review: duidelijke sterktes en zwaktes

Lees verder na de advertentie.

Acer’s Chromebook Spin 514 is een Chromebook uit het middelhoge prijssegment die komt met een hoogwaardige behuizing en knappe specificaties. Hij heeft een touchscreen dat je 360 graden kan draaien. Je leest er alles over in deze review.

Acer Chromebook Spin 514

Acer lijkt steeds meer in te zetten op een brede line-up van Chromebooks. In oktober kwam het bedrijf met vier nieuwe apparaten waarmee het een hele waaier van verschillende doelgroepen wil bereiken.

Acer bracht deze zomer ook een nieuwe convertible Chromebook op de markt. De Spin 514 is een variant van de gewone Chromebook 514 die we begin dit jaar konden testen. Toch zijn er wel een aantal verregaande verschillen tussen beide apparaten en in deze review ontdek je alles over de Chromebook Spin 514.

Specificaties

Acer Chromebook Spin 514
Afmetingen en gewicht:32 x 23 x 1,74 cm, 1,55 kg
Scherm:14 inch Full HD (1920 X 1080) IPS LCD-scherm 
Processor:AMD Ryzen 3 3250C  
Werkgeheugen:8 GB DDR4
Opslaggeheugen:128 GB eMMC
Accu:45W
Toetsenbordindeling:QWERTY
Aansluitingen:2 usb-c, 2 usb-a, 3,5mm audio jack
Softwareversie:Chrome OS (updates tot juni 2029)
Extra:microSD, touchscreen, 360 graden scherm
Adviesprijs:449 euro (4 GB) / 499 euro (8 GB)

Heerlijk ontwerp

Acer koos voor een behuizing die volledig is gemaakt van aluminium, anders dan bij de gewone Chromebook 514 die nog deels uit plastic was vervaardigd. En je merkt dat het bedrijf nog een stapje verder gaat om dat premium gevoel over te brengen. Kijk bijvoorbeeld naar de fijne randen aan de boven- en zijkanten van het schermpaneel. En als je naar het scherm kijkt, zie je ook een kleine chroomrand: een leuk designdetail dat ook rond de touchpad te zien is.

Toch doet Acer meer dan alleen een leuk design presenteren. Als je deze Chromebook bekijkt, dan merk je dat hij erg duurzaam aanvoelt, en in het bijzonder aan het scharnier dat het scherm volledig doet draaien. Het apparaat straalt kwaliteit uit en het geniet een Mil-STD 810F-certificering, ofwel een militaire graad aan bescherming. Om dat certificaat te behalen heeft de laptop valtesten overleeft, maar ook een blootstelling aan vloeistof en extreme temperaturen.

Convertible

Aan de zijkant van deze Chromebook zijn fysieke volumeknoppen daar ben ik zeker een voorstander van. Het is ook in het bijzonder een goede toevoeging bij dit type van convertible laptops. Ik heb wel een andere bedenking en dat is het 14 inch formaat samen met het gewicht van 1,55 kilogram. Die combinatie zorgt ervoor dat je deze laptop niet zal gebruiken als een tablet, want dat is gewoon niet handig. Je kan hem wel op genoeg andere manieren positioneren om goed van het touchscreen gebruik te maken. Maar zolang je dat gewicht wel goed in het achterhoofd stopt, zit je goed.

Touchpad en toetsenbord

Verder is de de touchpad erg fijn om te gebruiken. Hij is vrij groot en heeft een fijne aanraakgevoeligheid. Gestures werken prima. Het toetsenbord is niet het beste in zijn soort, maar het typt prettiger als je vergelijkt met het leeuwendeel aan laptops. Er is wel degelijk een travel te bespeuren wanneer je een toets indrukt, maar we hadden het graag nog iets meer gehad. Het toetsenbord is verder ook verlicht en dat is zeker een meerwaarde.

Scherm met permanent nachtlicht

De Chromebook Spin 514 beschikt over een 14 inch LCD-paneel met touchondersteuning, maar het is zeker niet het beste scherm dat we al bij een laptop hebben gezien. Dat komt in de eerste plaats door de kleurtinten die een duidelijke gele schijn hebben. Toen ik deze naast enkele andere laptops gebruikte, dacht ik eerst dat de nachtlichtfunctie van Chrome OS aanstond, dat is de feature die blauw licht filtert om je ogen wat meer rust te gunnen. Dat bleek dus niet het geval te zijn en Chrome OS heeft ook geen instelling om de kleuren te veranderen.

Wat ook tegenvalt zijn de kijkhoeken, want zodra je niet recht voor het paneel zit, wordt je zicht al flink beperkt. De helderheid is verder niet de beste die we al hebben gezien en in de praktijk gebruikten we dit apparaat ook binnen vaak met maximale helderheid. Wanneer je hem buiten sterk zonlicht gebruikt, is die helderheid in combinatie met het glanzende scherm geen goede combinatie. Het touchscreen is wel erg responsief.

Vlotte prestaties, software met pro’s en contra’s

In tegenstelling tot zijn voorganger, de Chromebook Spin 513 die we eerder testten, is deze niet uitgerust met een Snapdragon 7c, maar met de krachtigere AMD Ryzen 3. Die extra paardenkracht doet dit apparaat echt goed, want hij is beduidend sterker geworden in multitasking. Hij schrikt met zijn 8 GB RAM niet terug voor een grote collectie Chrome-tabbladen en je kan de Chromebook Spin 514 echt prima inzetten voor je werkactiviteiten in de browser en voor Android-apps.

We zeggen duidelijk “apps”, want verwacht niet dat deze Spin 514 vlot de meer veeleisende Android-games kan spelen. We hebben onder meer het bekende Asphalt 9: Legends op de Chromebook gespeeld en dat was niet bepaald een pretje. We liepen regelmatig tegen framedrops aan waardoor het spel niet echt leuk was om te spelen.

Apps op je Chromebook

Verder stellen we vast dat de ervaring in de meeste Android-apps goed is. Apps draaien vlot en het touchscreen van de Spin 514 zorgt ervoor dat apps op deze Chromebook beter werken vergeleken met Chromebooks die geen aanraakscherm hebben. Verwacht alleen niet dat de ervaring in alle apps even smooth is vergeleken met je telefoon. Er zijn nog steeds te veel apps die niet geoptimaliseerd zijn voor de beeldverhouding van een Chromebook.

Daarnaast komen er af en toe bugs naar boven. Neem nu wanneer je je Chromebook-scherm naar achteren draait, dan vergrendelt hij automatisch het fysieke toetsenbord. In apps moet dan het virtueel toetsenbord werken, maar dat lukt niet altijd vlekkeloos. Dan moet je hem dus weer draaien, typen op het fysieke toetsenbord en dan opnieuw draaien. Samengevat: de aanwezigheid van apps op Chrome OS is een grote meerwaarde wat de functionaliteit betreft, maar de gebruikservaring is nog steeds niet op peil.

Chrome OS-ervaring en Phone Hub

Toch vind ik Chrome OS een plezier om te gebruiken, omdat alles zoveel vlotter gaat en eenvoudiger werkt vergeleken met de meeste desktopbesturingssystemen. De interface is ook nog eens goed geoptimaliseerd voor gebruik met touchscreen. 

Een andere, recente functie van Chrome OS waar is erg gelukkig van werd is de Phone Hub. Chrome OS slaagt er echt in om een degelijke verbinding te leggen tussen je telefoon en Chromebook. Het is erg handig om meldingen te zien verschijnen vanaf een menu in de taakbalk en daarnaast kan je ook de belangrijkste instellingen van je telefoon meteen aanpassen. Het is ook echt kinderspel om de verbinding met je telefoon te maken. Met andere woorden: zolang je geen specifieke Windows-programma’s of games mist, zit je wat mij betreft beter bij Chrome OS.

Dit zijn de aansluitingen

Twee usb-a-poorten en twee usb-c-aansluitingen krijg je met deze Chromebook Spin 514. Daarbovenop is er een 3,5 mm audiojack en een microSD-slot waarmee je het 54 GB flashgeheugen kan uitbreiden. Houd er rekening mee dat je één van de usb-c-poorten ook voor de oplader zal gebruiken. De aanwezigheid van een HDMI-poort had ook een meerwaarde geweest. Met deze Chromebook ben je dus vast niet geheel verlost van dongles en adapters, maar vergeleken met de concurrentie ben je best goed voorzien op deze 14 inch Spin 514. 

Accu benedengemiddeld

Acer plaatste een 45W accu in zijn Chromebook en het belooft dat je daarmee tot 10 werkuren verder kan. In de praktijk merkte ik dat de accuduur wel wat minder was, onder meer omdat ik regelmatig de helderheid van het scherm de hoogte moest injagen. Een accuduur van zo’n 8 uur is daarom meer realistisch. Dat klinkt prima als je Windows-laptops gewend bent, maar 8 uur is geen al te best resultaat voor een Chromebook.

Ik kan me voortellen dat dit voor bepaalde doelgroepen een dealbreaker kan zijn. Ik denk dan in de eerste plaats aan studenten die niet altijd in de les hun laptop kunnen aansluiten op het stroomnet. Ik ben ervan overtuigd dat deze Spin 514 het niet elke dag van de week redt met maar één acculading.

Conclusie

Het eerste sterke punt is het hoogwaardige ontwerp waarmee Acer heel wat concurrenten binnen deze prijsklasse het nakijken geeft. Zeker als je de naast de behuizing ook de touchpad en het toetsenbord meerekent. Het tweede speerpunt zijn de uitstekende prestaties van de Ryzen 3-processor in combinatie met het werkgeheugen.

Het is dan weer jammer dat het touchscreen niet het beste is, zeker omdat het covertible-gegeven juist zo belangrijk is bij dit product. Daarnaast gaan gebruikers zich af en toe storen aan de ervaring van Android-apps in Chrome OS, maar het vervelendste punt is de accuduur. Bij een Chromebook denk je toch minstens aan een gebruiksduur van 10 uur, maar daar stelt dit apparaat eerder teleur.

Veel hoogtes en laagtes dus in deze Acer Chromebook 514-review. het komt erop neer dat als je precies weet waar je deze Chromebook voor wil gebruiken, je een prima metgezel aan dit apparaat overhoudt. Ben je echt op zoek naar een ultieme allrounder dan zijn er simpelweg betere opties.

Acer Chromebook Spin 514 kopen

De Acer Chromebook 514 is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 499 euro. Je kan hem kopen bij onder meer: CoolblueMediaMarkt en Bol.com

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!