Review Wiko View 2: budgetsmartphone met standaard Android is een beetje lui

Review Wiko View 2: budgetsmartphone met standaard Android is een beetje lui

Sven Brys

door Sven Brys

Laatst geüpdatet

Behuizing en design

De behuizing van de View 2 is vervaardigd uit kunststof, wat geen verrassing is aangezien het toestel een prijs heeft van €199. Het kunststof aan de achterzijde is wel vingerafdruk gevoelig. Het toestel heeft een screen-to-body-ratio van 80,5% met een brede kin en een notch. In de notch is de 16 MP selfie-camera geplaatst. Boven de notch zit een haast onzichtbare speaker met ernaast een notificatieled.

Aan de onderzijde vinden we de ouderwetse micro-USB aansluiting, speaker en microfoon. Aan de bovenzijde vinden we de 3.5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Aan de zijkant zijn de volumeknop en aan/uit knop geplaatst. Aan de achterzijde vinden we in het midden de vingerafdrukscanner en aan de linker bovenhoek de 13 megapixelcamera en de flitser.

Het toestel weegt 153 gram en voelt licht aan. Als je het toestel in handen hebt, voel je wel dat het een goedkoper toestel is. Van op afstand ziet het toestel er premium uit. De Wiko View 2 wordt geleverd met oordopjes, kabel en adapter.

toestelfoto's

toestelfoto's

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Het IPS-scherm heeft een grootte van 6 inch en een schermverhouding van 19:9. Het scherm heeft een pixelverhouding van 1528 X 720 pixels met een pixeldichtheid van 280 ppi. Hierdoor is dit niet het scherpste scherm binnen zijn prijsklasse. De kleurtemperatuur kan je aanpassen binnen het instellingsmenu. In de meeste gevallen is de helderheid ruim voldoende, bij fel zonlicht neemt de helderheid wel sterk af.

toestelfoto's

Bovenaan het scherm is er een notch aanwezig. Bij sommige apps zit deze notch in de weg waardoor niet alles zichtbaar is. Binnen de software is er een mogelijkheid om de schermverhouding aan te passen waardoor de notch wordt weggewerkt.

Prestaties

De Wiko View 2 heeft een Qualcomm Snapdragon 435 met 8 rekenkernen afgeklokt op 1,4GHZ, een werkgeheugen van 3GB en 32GB intern geheugen. Het intern geheugen kan via SDkaart uitgebreid worden tot 128GB. Deze chipset zien wel vaker bij toestellen binnen deze prijsklasse. Bij de benchmarktest haalt de View 2 een lage score van 58924. Dit is een betere score dan de Alcatel 5 die ik hiervoor testte. Deze haalde een score van 51192. Binnen deze prijsklasse zijn er wel betere smartphones te krijgen zoals de de Moto G6 (1,8GHZ) die een score behaalde van 71496 of de Nokia 6.1 (2,2GHZ) die een score behaalde van 89743.

Review Wiko View 2: budgetsmartphone met standaard Android is een beetje lui

Natuurlijk is een benchmarktest maar een richtlijn. Binnen de launcher van het toestel loopt alles vlot. Vertragingen worden opgemerkt bij het openen van apps of het laden van websites. Bij het scrollen op websites worden ook haperingen opgemerkt. Eenmalig is de smartphone vastgelopen. De trage werking van dit toestel zorgde bij mij geregeld voor frustratie.

Accuduur 

Zoals bij de meeste budgetsmartphones heeft de Wiko View 2 een accu met een vermogen van 3000 mAh. Of je met dit toestel gemakkelijk het einde van de dag haalt, hangt natuurlijk af van je eigen gebruik. Ik haalde meestal het einde van de dag. Op een werkdag waar ik hem om 5.47 uur van de lader haalde, ongeveer 7 uur van thuis weg was, regelmatige nieuwsberichten las, social media gebruikte en soms een YouTube-filmpje bekeek, moest om 23.00 uur de lader terug worden aangesloten. Over het algemeen haalde ik gemakkelijk tussen de 3 en 4 uur scherm-aan tijd. Zelf ben ik tevreden over de accuduur.

Review Wiko View 2: budgetsmartphone met standaard Android is een beetje lui

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner op de achterzijde zit op een gemakkelijk te bereiken plaats. Als het scherm van het toestel uitstaat werkt de vingerafdrukscanner traag. Vanuit het ontgrendelscherm gaat het ontgrendelen sneller. De vingerafdrukscanner werkt wel accuraat. Je kan meerdere vingers registeren en er kunnen extra functies hieraan gekoppeld worden zoals een app openen of iemand bellen.

Review Wiko View 2: budgetsmartphone met standaard Android is een beetje lui

Gezichtsherkenning

De gezichtsherkenning werkt goed. Mijn gezicht werd in de meeste omstandigheden meteen herkend. In donkere plaatsen werkte de gezichtsherkenning niet altijd, wat op zich ook normaal is. Bij het gebruik van een foto van mijn gezicht werd de smartphone niet ontgrendeld.

Geluid

Het geluid uit de speaker aan de onderkant van het toestel vind ik niet tegenvallen. Natuurlijk kun je niet verwachten van zo'n speaker dat je hiermee de beste kwaliteit hebt en een feestje kunt geven. Als je goed geluid wilt zal je eerder een externe speaker moeten nemen.

Camera

Foto's

De Wiko View 2 heeft 2 cameralenzen. Achteraan het toestel zit een 13 megapixelcamera. Bij goede lichtomstandigheden zijn de foto's zeker acceptabel voor een budgetsmartphone. De onderstaande foto's zijn gemaakt onder goede lichtomstandigheden zonder de HDR-functie.

Review Wiko View 2: budgetsmartphone met standaard Android is een beetje lui

In donkere lichtomstandigheden merk je dat de kwaliteit afneemt. Er is wel een duidelijk verschil merkbaar als je de verschillende modi gebruikt. Op de eerste foto nam ik een standaard foto. Op de tweede foto heb ik de nachtmodus geactiveerd en op de derde foto gebruikte ik HDR.

Aan de voorkant van het toestel zit een 16 megapixelcamera en deze maakt ook mooie foto's. Hierbij kan je wederom kiezen tussen verschillende instellingen zoals potret en smooth skin. De eerste modus simuleert een bokeh-effect wat niet perfect werkt. De tweede modus zal je rimpels wegwerken waardoor je er uitziet alsof je bij een slechte plastisch chirurg bent geweest.

Hieronder zie je een gewone foto, foto met 'bokeh'' en foto met 'smooth skin'. De eerste foto is in daglicht getrokken, de overige in kunstlicht.

Video

Met de camera van de Wiko View 2 kan je filmen met een 1080p-resolutie. De camera heeft ook een softwarematige videostabilisatie. Omwille van deze videostabilisatie ontstaat er soms een schokkerig beeld.

Camera-app

De camera app is redelijk uitgebreid. Bij het gebruik van de camera achteraan kan je enkele modi selecteren zoals professionele modus, nacht modus, superpixel-optie, QR code scan en tijd-verloop modus. Door de superpixel-modus wordt de resolutie softwarematig opgekrikt naar 52 megapixel. Hiervoor moet je het toestel goed stil houden en duurt het lang vooraleer de foto is gemaakt. Zelf merk ik weinig verschil als ik deze modus gebruik.

Bij de camera vooraan heb je enkel de tijd-verloop modus. Andere modi zoals panorama, portret en 'smooth skin' kan je bij beide camera's activeren door naar links of rechts te swipen. Door naar beneden te swipen wissel je tussen de verschillende camera's.

Software

Goed aan de Wiko view 2 is dat Wiko een kale Androidversie heeft voorzien. Hierdoor is er geen bloatware voorgeïnstalleerd. Anderzijds is het jammer dat Wiko niet gekozen heeft voor Android One. Android One zorgt voor twee jaar versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Dit wordt niet gegarandeerd door Wiko zelf zoals hieronder is te zien. Momenteel draait de Wiko View 2 op Android 8.0 Oreo.

Voorgeïnstalleerde apps

Met uitzondering van een eigen Wiko camera-app zijn er de standaard Google apps geïnstalleerd. Als foto gallerij wordt er gebruik gemaakt van de Google foto's-app. De enige app dat er voor mij niet op geinstalleerd hoefde te staan is de verouderde Google Nieuws-app. Deze is via het instellingsmenu uit te schakelen.

Extra mogelijkheden

De Wiko View 2 beschikt over NFC waardoor je contactloos kunt betalen. Een ander functie is de 'double-tap-to-wake' functie. Hierdoor schakelt het scherm automatisch aan als je er twee keer tegen tikt.

Updatebeleid

Wiko vindt het belangrijk dat consumenten op een plezierige manier gebruik kunnen maken van hun producten: "Om zo lang mogelijk te genieten van de aankoop van een Wiko-toestel zullen zowel versie- als veiligheidsupdates beschikbaar gesteld worden."

Wiko meldt verder: "Voor de versies die starten met Marshmallow, zal Wiko elk kwartaal een nieuwe release bieden. De updates zullen beschikbaar zijn over een periode van tenminste 2 jaar na product introductie. Software-updates worden niet van tevoren aangekondigd en kan ik op dit moment geen uitspraak over doen."

Momenteel draait de Wiko View2 op Android 8.0 en beveiligingspatch van mei 2018.

Conclusie

Het ontwerp van de smartphone vind ik niet lelijk. De 19:9-schermverhouding geeft deze smartphone een modern uitzicht. De resolutie van het scherm is aan de lage kant maar dit stoort niet bij dagelijks gebruik. De fotokwaliteit is eveneens niet slecht voor deze prijsklasse. Ook de kale Androidversie is zeker een pluspunt.

Het grote nadeel aan deze smartphone is de trage processor. Het traag opstarten van de apps vind ik erg storend en zorgde bij mij voor frustraties. Heb je iets meer budget dan zou ik toch aanraden om te kiezen voor een krachtiger toestel zoals de Moto G6 voor €238 die ook stock Android 8.0 heeft of de Nokia 6.1 voor €245 die draait op Android One.

Positieve punten

+ 19:9 schermverhouding

+ Gezichtsherkenning

+ Redelijke camera

+ Standaard Android

+ Accuduur

Negatieve punten

- Trage processor

- Lage schermresolutie

- Geen Android One

Wiko View 2 kopen

De Wiko View 2 is leverbaar in de kleuren zwart, goud en grijs en heeft een adviesprijs van €199. Het toestel is onder andere bij MediaMarkt te verkrijgen in de kleuren goud, grijs en antraciet en via onderstaande webwinkels.

[tds=6436]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk