Review Sony Xperia XA2: stevige mid-range smartphone heeft enkele addertjes onder het gras

Review Sony Xperia XA2: stevige mid-range smartphone heeft enkele addertjes onder het gras
Het is dringen geblazen in het middensegment. Steeds meer goede toestellen verschijnen in de prijsklasse tussen de 200 en 350 euro. De Sony Xperia XA2 is hier geen uitzondering op. Dit toestel biedt op papier degelijke specificaties voor de prijs van 350 euro, maar blinkt nergens in uit. Is dat in de review ook zo?

Sony Xperia XA2

Sony is een bekende naam op het gebied van smartphones. Het merk is al een tijdje op de markt maar boekt geen daverende successen. De toptoestellen zoals de Xperia Z-lijn en recentelijk de XZ-series worden altijd geroemd om hun indrukwekkende camera-sensoren, maar overtuigen toch net niet op andere gebieden.

[readmore articles="193006"]

Sony is ook aanwezig in het middensegment, iets waar steeds meer mensen terecht in kunnen. Voor een prijs van 350 euro kun je tegenwoordig een prima mid-range smartphone kopen waarmee je een paar jaar vooruit kan. De Sony Xperia XA2 is op papier zo’n smartphone. Met concurrentie als de goedkopere Xiaomi Mi A1, Nokia 6 (2018) en Huawei P Smart, hoe verhoudt de XA2 zich in het drukke middensegment? Tijd voor de review!

Sony Xperia XA2

Behuizing en design

Bij het oppakken en bekijken van de Sony Xperia XA2 vallen meteen een paar dingen op. De eerste is het gevoel van degelijkheid. De XA2 is goed in elkaar gezet en dat geeft vertrouwen tijdens het gebruik. Deze degelijkheid komt onder andere door de afgeronde metalen zijkanten. Ook de knoppen klikken meer dan prima en wiebelen niet. De ronde en kleine powerknop is in het begin wel even zoeken maar went snel. Deze zaken zorgen voor een positief gevoel.

Sony Xperia XA2

Helaas wordt dit gevoel ongedaan gemaakt door de achterkant en dikte van de XA2. De achterkant is namelijk van plastic. In dit prijssegment komen we bijna zonder uitzondering metaal of zelfs glas tegen. Hiermee voelt de XA2 gedateerd aan. Hecht je aan een premium gevoel van de telefoon, dan hoef je dus niet bij de XA2 aan te kloppen. Ook is de achterkant kaarsrecht, net als de boven-en onderkant. Sterker nog: je kan het toestel gewoon rechtop zetten, zowel op de boven- als onderkant. Over vierkant gesproken!

Sony Xperia XA2

Deze vorm in combinatie met de dikheid van 9,7 mm zorgt ervoor dat de XA2 wel voor enige gewenning zorgt in je hand. Alles voelt net wat lomper en onbeholpen en zeker met één hand merk je dit. Hier helpt het hoge gewicht van 171 gram natuurlijk niet aan mee. Of dit een nadeel is, is natuurlijk persoonlijk. Zelf vond ik het gemis van afgeronde hoeken de handelbaarheid van het toestel niet ten goede komen. Daarnaast kreeg ik meerdere opmerkingen dat de XA2 niet de schoonheidsprijs verdient.

Sony Xperia XA2 vs Xiaomi Mi A1

Onder: Xiaomi MiA A1, boven XA2

Daarmee wordt overigens niet de voorkant van het toestel bedoeld. Deze is prima op orde. De bezels zijn zowel onder als boven een stuk kleiner gemaakt tegenover de XA1. Hiermee komt de scherm-body- verhouding op een nette 75%. Sterker nog, dat is een hoger percentage dan mijn eigen (high-end) OnePlus 3T. Zelfs Sony, die berucht staat om zijn grote bezels maakt hier dus met succes werk van!

Sony Xperia XA2

Scherm, prestaties en accuduur

De Xperia XA2 heeft voor een mid-range smartphone prima specificaties. Aan de voorkant is een 5,2 inch Full-HD LCD-scherm aanwezig. De Snapdragon 630 voor de snelheid samen met 3GB werkgeheugen en 32GB opslag. Deze laatste kan nog worden uitgebreid door middel van een Micro-SD kaartje. De accu van 3.300 mAh is ook zeer veelbelovend. Hoe zijn deze zaken in het echt? 

Scherm

Laten we eerst beginnen met het scherm. Dit 5,2 inch exemplaar is relatief gezien wat kleiner dan de 5,5 inch schermen die we dikwijls tegenkomen. Ook de conventionele 16:9 schermverhouding voelt wat gedateerd aan. Is dat erg? Nou nee, het is maar net waar je voorkeur ligt. Een 5,2 inch scherm is namelijk veel gemakkelijker met één hand te bedienen. Ook de superdunne schermranden aan de zijkant zorgen ervoor dat het toestel relatief klein aanvoelt. Dit is voor de verandering eigenlijk best fijn met de steeds groter wordende schermen.

Sony Xperia XA2

Het scherm zelf overtuigt niet. Sony stelt vaker zijn schermen te blauw af om wit nog witter te laten lijken en dat valt meteen op. Ook het contrast is niet erg goed te noemen en kleuren worden flets weergegeven. Er zijn wel meerdere modussen waarmee je de kleurweergave een boost kan geven, maar het is alsof je een Fiat Panda een stel racebanden geeft. Je kan er misschien wat harder mee door de bocht, maar op het rechte stuk zul je alsnog worden ingehaald. Hier had Sony best meer aandacht aan kunnen besteden. De maximale helderheid van het scherm is dan wel weer prima in orde en ik had geen problemen met het aflezen van het scherm in de felle zon.

Prestaties

De Snapdragon 630 is een meer dan bewezen chip. De HTC U11 life, Nokia 6 (2018), Moto X4 en Moto G6 Plus: allemaal hebben ze deze chipset. Een prima ding dat alledaagse taken zoals browsen, mailen, gamen en foto’s maken prima aankan. Bovendien zal dit in de toekomst ook nog zo zijn. Qua pure kracht scoort de XA2 op AnTuTu een score van 90.000. Met deze benchmark word niet alleen de processorkracht meegerekend maar ook zaken als geheugensnelheid. Deze score is vergelijkbaar met de iPhone 6S uit 2015 en bijna identiek aan de Huawei P20 Lite.

Sony Xperia XA2

Kortom, genoeg power onder de motorkap. Daarom is het ook zo merkwaardig dat Sony ervoor heeft gekozen om de animaties standaard te versnellen. Hiermee wil het de XA2 sneller laten aanvoelen. In werkelijkheid is het hoogstens irritant. De telefoon voelt nerveus om te gebruiken bij alle apps die ik open of wissel tussen schermen / instellingen. Aangezien de chipset niet de bottleneck is snap ik ook niet waarom Sony deze tactiek heeft toegepast. Er is voor normale gebruikers ook geen optie om deze animatiesnelheid aan te passen. Soms komen er ook nog wat haperingen voor. Het lijkt er dus op dat Sony de optimalisatie van de chipset niet helemaal op orde heeft.

Gelukkig kennen we Android al langer dan vandaag. Via ontwikkelaarsopties kan je namelijk wel de animatiesnelheid aanpassen. Daarom heb ik gecheckt of hier een waarde van lager dan 1 bij animatiesnelheid stond, maar dat was niet het geval. Bij het vertragen van animaties door een waarde van 1.5 in te voeren werden de meeste animaties wel op ‘normale’ snelheid afgespeeld, maar sommigen ook niet. Ik kon hier niet precies mijn vinger op leggen en dat maakte het alleen maar frustrerender.

Accuduur

Waar de snelle animaties mij gefrustreerd maakte, daar werd ik weer blij van de accuduur. Vooral in standby gaat de XA2 nauwelijks leeg. Tijdens mijn dagelijks gebruik met een simkaart in het toestel, een gekoppelde smartwatch, 4G / Wi-Fi altijd aan en rond de 100 apps op de telefoon lukte het me dan ook prima om een dag door te komen. Screen-on time varieerde tussen de 3 en 3.5 uur. De 3.300 mAh accu in combinatie met de zuinige Snapdragon 630 en Sony’s energiezuinige Android zijn hier ongetwijfeld debet aan. Hiermee is de accuduur een pluspunt van de XA2.

Dat is maar goed ook, want de meegeleverde oplader is geen 'speedy gonzalez'. In 45 minuten ging de telefoon van 15 naar 48%, oftewel een stijging van 33%. Dat is vrij sloom en dus moet je het opladen wel even goed plannen.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner bevindt zich aan de achterkant. Deze is op een mooi natuurlijke plaatsing te vinden waar mijn wijsvinger zich bijna automatisch heen beweegt. Ook de snelheid is prima in orde, mits je vinger goed wordt herkend.

Sony Xperia XA1 vs Xiaomi Mi A1

Zwarte toestel: Xiaomi Mi A1, zilveren toestel Xperia XA2

Bij dat laatste gaat het helaas wel eens mis: de scanner is maar moeilijk te onderscheiden van de achterkant van het toestel. Er is niet echt een opstaande rand aanwezig die makkelijk te voelen is. Hierdoor mislukt het ontgrendelen nog wel eens. Daarnaast weet je niet als je door je mislukte pogingen heen bent en je een code moet invoeren: het scherm gaat dan niet aan. Dat had handiger gekund. 

Geluid

De XA2 bezit nog de heilige graal in 2018: een koptelefoonaansluiting. Woehoe! Tenminste, voor de mensen die dat handig vinden. Zelf gebruik ik Bluetooth, maar hij zit aan de bovenkant voor als je hem nodig hebt. Er zitten ook oortjes standaard in de doos.

Sony Xperia XA2

Aan de onderkant zit de enige speaker. Deze is vrij klein van formaat en (te) makkelijk per ongeluk met je vinger te bedekken. Daarnaast is de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven. Het gaat ermee door, maar zit bijvoorbeeld niet op OnePlus 3T-niveau.

Sony Xperia XA2

Camera

De camera van de Sony is een 23 megapixelcamera aan de achterzijde met een f/2.0 diafragma. Geen fancy bokeh-effecten of extra brede hoeken voor de XA2. Aan de voorkant is een 8 megapixelcamera aanwezig met een vrij grote sensor die goed zichtbaar is aan de voorkant. Deze heeft ook de mogelijkheid om een extra brede foto te maken. Over beide camera’s heb ik vrij weinig te klagen. De foto’s overdag waren goed met een accurate kleurweergaven, en de selfies kwamen ook redelijk uit de camera rollen. De beautify-modus is dan weer totaal niet voor mij weggelegd, maar hij is aanwezig.

Wel een grappige toevoeging is de AR-modus, waarmee je diverse zaken over je bureau kan laten lopen. Deze werkt nog niet super accuraat zoals je in het filmpje hieronder kan zien maar is wel grappig om een keertje te proberen. 

De XA2 heeft nog een aparte cameraknop wat we niet meer vaak tegenkomen. Hiermee kan je foto’s maken zonder het scherm aan te raken. Snel opstarten gaat enkel dan weer door twee keer op de powerbutton te klikken, dus dat is dan weer niet consequent. Een nadeel van de camera is het gebrek aan autofocus in video’s, zoals je hieronder kan zien. Op het scherm tikken om de focus te herstellen werkt ook niet dan waardoor het even kan duren voordat de software doorheeft dat je iets anders filmt.

Hieronder zie je een aantal foto’s vergeleken met mijn OnePlus 3T. Beide toestellen heb ik op hetzelfde punt gefocust en in automatische modus gelaten. Bij de OnePlus heb ik HDR ingeschakeld, bij de Sony is daar geen optie voor en bepaalt het toestel dit zelf. In de galerij's hieronder is de linkerfoto die van de Sony en de rechterfoto die van de OnePlus. 

Software

De Sony Xperia XA2 draait standaard op Android 8.0 Oreo en is dus voorzien van Project Treble. Hiermee kunnen theoretisch grote versie-updates sneller worden doorgevoerd. Nu heeft Sony al een redelijk staat van dienst betreffende updates. Bovendien is de XA2 onderdeel van het Android Enterprise Recommended-programma. Hiermee wordt er beloofd dat het toestel minimaal één grote versie-update krijgt en drie jaar lang beveiligingsupdates, binnen 90 dagen na uitkomst. Op het moment van schrijven, eind april 2018, staat het toestel nog op de beveiligingspatch van 1 januari 2018. Dat is dus niet erg actueel, maar de belofte op updates maakt veel goed en is een pluspunt van het toestel. 

Het uiterlijk van de Sony-laag over Android is niet erg ingrijpend. Meldingen blijven dicht bij stock Android, en het instellingenscherm is dan wel iets aangepast maar wel overzichtelijk. De quick toggels - waarmee je snel functies zoals Wi-Fi en Bluetooth kan beheren - en de icoontjes in de statusbar voelen wel gedateerd aan. Ze lijken wel alsof ze uit 2014 komen. Hier kan wel een verfrissende beurt Material Design overheen Sony!

De hoeveelheid bloatware - vooraf geïnstalleerde apps  - is ook niet gering op de Sony Xperia XA2. Een kleine greep: Amazon Kindle, Amazon Shopping, AR-effects, AVG, Movie Creator, Facebook, Nieuws en Schets staan standaard op de telefoon en zijn niet te verwijderen. Wel zijn de apps uit te schakelen. In totaal tel ik 20 toegevoegde apps, danwel van Sony, danwel van andere partijen.

Zelf moest ik ook nog even blauwlicht-filter-app toevoegen aangezien deze standaard niet op de Sony aanwezig is. Euh okay, de laatste keer dat ik dat had was met m’n Wolfgang in 2012. Komt m’n aankoop op Twilight toch nog een keer van pas!

Sony Xperia XA2

Een andere softwarematige issue die ik tegenkwam is het opnieuw opstarten van Android als je de simkaart-lade beweegt. Dit gebeurt standaard, of je nou een simkaart in de telefoon hebt of niet. Doe je wel een sim in het toestel dan moet er nog een reboot plaatsvinden om alle netwerkinstellingen te optimaliseren, wat dat ook mag zijn. Kortom, twee reboots voor alleen een simkaart installeren. Ook dat deed mijn Wolfgang uit 2012 beter.

De kleine dingen

Ten slotte nog een aantal kleine zaken die wel bijdragen aan de ervaring in zijn geheel, maar niet in één van bovenstaande categorieën passen. Zo is er de belkwaliteit. Deze is aan het oor prima maar niet uitmuntend. Op speaker lieten bellers mij weten dat ik slecht te verstaan was en een conversatie voeren niet mogelijk was. De speaker voor het bellen aan de bovenkant is daarnaast ook vrij groot en vangt relatief snel stof. Of dit een probleem voor de lange termijn oplevert is natuurlijk gissen, maar het viel wel op.

Sony Xperia XA2

Ook is het goed om te weten dat ik twee reviewtoestellen heb ontvangen. De eerste, een zwarte XA2, had last van meerdere bugs. Zo had ik problemen met laden van apps zoals Twitter en reddit waarin de inhoud niet goed werd weergegeven, kon ik niet inloggen met vingerafdruk op de ING Bankieren-app, kwamen de emoticons in Allo onverwachts tevoorschijn, werden meldingen van Slack alsnog met tril doorgegeven ondanks dat ik de niet-storen-modus had ingeschakeld, werden er verkeerde apps ingeladen tijdens het snel wisselen tussen apps, en was de telefoon op een gegeven moment compleet dood nadat ik hem van de oplader had gehaald. Een soft reset verhielp dit laatste probleem.

Sony Bug Google Keep

Nadat Sony mij een ander exemplaar had opgestuurd, de zilveren dit keer, waren een aantal bugs verdwenen. Inloggen met ING werkte weer, apps laden goed en het wisselen werkt ook prima, Allo werkte naar behoren, maar de bug met de meldingen van Slack is er nog steeds. Hopelijk gaat Sony hier nog wat zaken polijsten.

Sony Xperia XA2 vs Xiaomi Mi A1

Dan de trilmotor, een vaak ondergesneeuwd aspect in een smartphone. Toch is het belangrijk dat je meldingen goed voelt, of doorhebt dat de vingerafdrukscanner je weigert. De trilmotor in de XA2 is dusdanig zwak dat ik hem nauwelijks voel als ik hem in m’n broekzak heb of het niet voel als de scanner m’n vinger niet herkent. Dit was bij beide exemplaren het geval en berust dus niet op toeval.

Conclusie

De Sony Xperia XA2 is in de basis een prima smartphone. Zo is de bouwkwaliteit prima in orde, is het kleinere formaat van het scherm verfrissend, nemen de camera’s prima foto’s, is de vingerafdrukscanner snel, gaat de accu lang mee en je krijgt drie jaar lang gegarandeerd updates.

Als je wat dieper graaft kom je toch wat addertjes onder het gras tegen die op de lange termijn hinderlijk kunnen zijn. Denk aan het logge ontwerp, het fletse scherm, de versnelde animaties, de slappe trilmotor en het gebrek aan autofocus tijdens het filmen.

Sony Xperia XA2 vs Xiaomi Mi A1

In het moordende middensegment met als voornaamste ijzersterke concurrenten de Xiaomi Mi A1 en Nokia 6 (2018) die voor flink minder geld te krijgen zijn, is de XA2 maar moeilijk aan te raden. Er is geen stand-out feature, en gaan net wat teveel dingen mis waardoor de optelsom uiteindelijk heel simpel is: voor minder kan je meer krijgen. Voor meer foto's in volledige resolutie kan je dit Google Foto's album bekijken. 

Pluspunten

+ Verfrissend formaat

+ Prima bouwkwaliteit

+ Accuduur

+ Fijne plaatsing vingerafdrukscanner

+ Prima camera

+ Gegarandeerd drie jaar lang beveiligingsupdates

Minpunten

- Log ontwerp

- Flets scherm

- Versnelde animaties zijn nerveus

- Slappe trilmotor

- Geen autofocus tijdens het filmen

Sony Xperia XA2 kopen

Ben je geïnteresseerd om de Xperia XA2 te kopen, dan heb je de keuze uit drie kleuren: zwart, zilver en blauw. De adviesprijs bedraagt 350 euro maar met goed zoeken kun je ook een paar tientjes goedkoper uit zijn. In het overzicht hieronder vind je een combinatie van een abonnement met de XA2.

[tds=6299]

Lees meer over:
Sony Xperia XA2

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

Android Auto laat je nu smarthome bedienen met Samsung SmartThings

Samsungs SmartThings-dienst voor smarthome-apparaten werkt nu met Android Auto. Je kan zo je slimme apparaten activeren vanui...

Het Android 11-powermenu is wel in One UI 3.1 aanwezig maar werkt iets anders

Android 11 beschikt over een aantal leuke nieuwe functies waaronder de smarthomebediening via de aan/uit-knop. Dit menu is ni...

Samsung Galaxy A42 5G, A51 of A71 cashback: tijdelijk 50 euro retour

Samsung geeft tijdelijk 50 euro retour bij aanschaf van de Galaxy A42 5G, A51 of A71. De actie geldt tot en met 7 februari di...

Pathé Trakteert Kids: deze film kun je vandaag gratis bekijken

Pathé trakteert twee weken lang elke dag op een kinderfilm op Pathé Thuis. Dit doet de streamingdienst omdat de basisscholen...

Amerika trekt eerder verleende licenties voor leveringen aan Huawei in

De Verenigde Staten heeft een extra klap uitgedeeld aan Huawei door het intrekken van eerder verleende licenties voor chipmak...

Xiaomi Redmi Note 9T review: dit zijn de plus- en minpunten

Xiaomi heeft een budgettoestel uitgebracht die komt met 5G-ondersteuning. Xiaomi kiest voor een sterke chipset gezien de prij...

OPPO Reno 5 Pro 5G officieel: met vier camera's en 65 watt snelladen

OPPO pakt uit met zijn Reno 5 Pro 5G. Het toestel werkt met een nieuwe cameraopstelling met 64 MP hoofdcamera, een Dimensity...

Play Store toont hoe apps in populariteit stijgen of dalen

Googles applicatiewinkel geeft je voortaan meer informatie omtrent de populariteit van apps. Je ziet nu aan de hand van nieuw...

Huawei P50 Pro: nieuwe afbeeldingen en video tonen verwacht design

De Huawei P50 arriveert dit voorjaar en we krijgen alvast conceptrenders te zien van de Huawei P50 Pro en de Pro Plus-variant...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 3

Ontdek onze selectie van interessante apps in de Play Store. Dit keer bespreken we onder andere de compleet vernieuwde LiveSo...

Lees meer

Net binnen

Beste Android-apps in de Google Play Store week 3

Ontdek onze selectie van interessante apps in de Play Store. Dit keer bespreken we onder andere de compleet vernieuwde LiveSo...

OpenBoard is het toetsenbord dat je privacy respecteert

OpenBoard is een toetsenbord dat zijn code volledig openbaar maakt en je privacy respecteert. Een groep van enthousiaste comm...

Xiaomi Redmi Note 9T review: dit zijn de plus- en minpunten

Xiaomi heeft een budgettoestel uitgebracht die komt met 5G-ondersteuning. Xiaomi kiest voor een sterke chipset gezien de prij...

Samsung Galaxy A42 5G, A51 of A71 cashback: tijdelijk 50 euro retour

Samsung geeft tijdelijk 50 euro retour bij aanschaf van de Galaxy A42 5G, A51 of A71. De actie geldt tot en met 7 februari di...

Amerika trekt eerder verleende licenties voor leveringen aan Huawei in

De Verenigde Staten heeft een extra klap uitgedeeld aan Huawei door het intrekken van eerder verleende licenties voor chipmak...

Lees meer