Sonos Arc versus Sonos Beam: welke moet je kopen?

Sonos Arc versus Sonos Beam: welke moet je kopen?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Sonos heeft dit jaar een hoogwaardige soundbar aangekondigd: de Sonos Arc. De fabrikant heeft ook een compacte soundbar in zijn assortiment, de Sonos Beam. Welke kun je het beste kopen? Lees dan deze vergelijking.

Sonos Arc en Sonos Beam

De Sonos Arc is een hoogwaardige soundbar met 11 krachtige audio-drivers waarvan er twee naar boven zijn gericht voor een meer kamervullende klank die een cinema-effect moet nabootsen. Arc is meer dan een soundbar. Hij voorziet volgens Sonos alles wat je kunt streamen van uitstekend geluid dat is afgestemd op wat er wordt afgespeeld, van films en series, tot muziek, podcasts en radio als de tv uit staat.

De Sonos Beam is een compacte slimme speaker en tv-soundbar in één en voorziet je van geluid als je muziek streamt, series en films kijkt, podcasts en audioboeken afspeelt, of videogames speelt. Het apparaat is net als de Arc ook onderdeel van het Sonos home-sound-system, dat meer dan zestig streamingservices ondersteunt.

Sonos Arc versus Sonos Beam: welke moet je kopen?

Sonos Arc

Vergelijking Sonos Arc en Sonos Beam

Sonos Beam Sonos Arc
Versterkers 5 (klasse D) 11 (klasse D)
Woofers  4 (fullrange) 8 (midrange)
Tweeters 1 3
Audiokanalaen 3.0 5.0.2
Aansluitingen Ethernet,
HDMI ARC
Optisch (adapter)    
Ethernet,
HDMI ARC
Optisch (adapter)  
Wifi Ja Ja
Bluetooth Nee Nee
Stembediening Ja, via Google Assistent Ja, via Google Assistent
Dolby Atmos Nee Ja
Afmetingen (cm) 6,85×65,1×10 8,7×114,2×11,6
Gewicht (kg) 2,8 kg 6,25 kg
Adviesprijs 449 euro 899 euro

Overeenkomsten

Zowel de Sonos Beam en de Sonos Arc werken met wifi. Via je wifi-netwerk kun je dus meteen muziek direct van je smartphone naar de soundsbar streamen. Dat kan via AirPlay, Chromecast, muurschakelaars, de afstandsbediening van je tv, SonosNet, de Sonos-app of apps van derden zoals Spotify Connect, Audible, Pandora en Tidal. Je kan de soundbars ook via de touchknoppen of afstandsbediening bedienen. Bluetooth-ondersteuning ontbreekt op beide.

Heb je meer Sonos-speakers in huis? Dan koppel je deze aan de Beam of Arc om zo een surroundopstelling te creëren. Zo heb ik twee Sonos One-speakers in de keuken gekoppeld met de Arc in de woonkamer om in beide kamers dezelfde muziek te beluisteren. Je kan de soundbars ook draadloos verbinden met de Sonos Sub voor extra bass.

Sonos Arc versus Sonos Beam: welke moet je kopen?

Sonos Beam

De Sonos Beam en de Sonos Arc zijn beide slim. Ze werken met slimme assistenten zoals de Google Assistent en Alexa. Je kan dus met deze soundbars via een spraakopdracht eenvoudig muziek of een tv-programma starten, het weerbericht checken en smarthome-apparaten bedienen.

Beide soundbars hebben ondersteuning voor Apple Airplay 2 en hebben dezelfde aansluitingen. Beide koppel je aan je tv via de meegeleverde HDMI-kabel. Aansluiten via de optische audio-uitgang van je tv is ook mogelijk. Het tweetal is tevens aan de muur te bevestigen maar hiervoor zul je wel de muurbeugels apart moeten bestellen. Voor de Arc tel je 79 euro hiervoor neer en die voor de Beam kost 69 euro.

Verschillen

De Sonos Arc is in mei 2020 aangekondigd en de Beam bestaat al sinds 2018. De Sonos Arc dient als een vervanger voor de Sonos Playbar en Playbase. De Beam is een goedkoper alternatief voor de Arc. Dat is ook meteen een van de grote verschillen, de prijs. De Arc kost 899 euro en de Beam haal je in huis voor 449 euro.

Naast de prijs verschillen beide ook in afmeting gewicht en het design. De Arc is een stuk groter dan het compacte alternatief in de vorm van de Beam. De Beam meet 65,1 cm en de Arc is 114,2 cm lang. De Beam is met zijn 2,8 kg ook een stuk lichter dan de 6,25 kg zware Arc.

Ook het uiterlijk van beide soundbars komt niet overeen. Op het plaatje hieronder zie je de Sonos Arc in het midden als langwerpige afgeronde buis. De Beam daaronder is veel korter en dus compacter.

Sonos Arc versus Sonos Beam: welke moet je kopen?

Het grootste verschil tussenbeide is de geluidskwaliteit. Dat komt natuurlijk omdat Sonos ze uitgerust heeft met verschillende speakers. Zoals ik eerder aangaf is de Sonos Arc is een hoogwaardige soundbar met 11 krachtige audio-drivers die bioscoopgeluid naar je woonkamer moeten brengen. Of dat nu stereo, Dolby Audio 5.1 of Dolby Atmos is. Wil je Dolby Atmos-geluid afspelen met de Arc, dan is een tv die Dolby Atmos ondersteunt een vereiste.

De Arc kan dus surround geluid uitsturen naar een vijf geluidskanalen: drie gericht naar voren en twee die opzij zijn gericht. Door weerkaatsing via de muur lijkt het alsof het geluid van deze twee kanalen van achteren komt. Twee Sonos One SL-surroundspeakers als achterspeakers op de Arc aansluiten zorgt voor een beter surround geluid.

Gerelateerde artikelen

De Sonos Beam werkt met drie kanalen en heeft dus alleen een linker-, rechter- en een midden-kanaal. Dolby Atmos-ondersteuning ontbreekt hierdoor maar toch creëer je met een Beam in je woonkamer al ruimtelijkere geluid dan dat van de meeste speakers in de huidige tv's. De Sonos Beam heeft verder 1 tweeter en 4 woofers in tegenstelling tot de 3 tweeters en 8 woofers van de Arc.

De Sonos Beam is volgens Sonos geschikt voor tv's kleiner dan 49 inch. De Arc is optimaal voor tv's groter dan 49 inch.

Sonos Arc versus Sonos Beam: welke moet je kopen?

Touchbediening op de Sonos Beam

Conclusie: Sonos Beam of Sonos Arc kopen?

De Sonos Beam en de Sonos Arc komen op een aantal punten met elkaar overeen. Ze hebben beide ondersteuning voor slimme assistenten, en beide kunnen dankzij wifi naadloos in een speakersysteem van Sonos opgenomen worden om bijvoorbeeld een surroundopstelling te creëren. De verschillen zijn daarentegen groter, daarom is het ook makkelijker om een keuze tussenbeide te maken. De Arc kun je namelijk zien als premium soundbar die met meer versterkers, woofers en tweeters een beter surround sound kan nabootsen. Hiervoor betaal je 899 euro.

De Beam daarentegen biedt minder krachtig geluid en past daardoor perfect in kleinere ruimtes en komt het best tot zijn recht met een kleinere tv. Ook de prijs is een stuk kleiner, namelijk 449 euro. De Sonos Beam is dus zeer geschikt voor de mensen met een kleine tot middelgrote woonkamer die op zoek zijn naar een slimme, compacte en volwassen alles-in-één soundbar met goede geluidskwaliteit voor een acceptabele prijs.

Voor wie is de Sonos Arc bestemd?

- Voor degenen die surround sound willen creëren, eventueel in combinatie met extra Sonos-speakers

- Voor degenen die bioscoopgeluid naar hun woonkamer willen brengen

- Voor degenen die een soundbar met Google Assistent zoeken

Voor wie is de Sonos Beam bestemd?

- Voor degenen die op zoek zijn naar een compacte soundbar die perfect past in een kleinere woonkamer

- Voor degenen die een betaalbare alles-in-één soundbar zoeken

- Voor degenen die een soundbar met Google Assistent zoeken

Sonos Arc versus Sonos Beam: welke moet je kopen?

Sonos Arc

0 reacties

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk