Samsung Galaxy S22 en Tab S8: dit denkt de Androidworld-redactie

Samsung Galaxy S22 en Tab S8: dit denkt de Androidworld-redactie

Redactie

door Redactie

Laatst geüpdatet

Samsung heeft tijdens Unpacked 2022 nieuwe high-end smartphones en premium Androidtablets aangekondigd. Het gaat om de Galaxy S22, de Galaxy S22 Plus, de Galaxy S22 Ultra en de Galaxy Tab S8, de Galaxy Tab S8 Plus en de Galaxy Tab S8 Ultra. De redactie heeft al eventjes met deze producten mogen kennismaken, en je leest hier de eerste indrukken van Sebastien en Claudia.

Samsung Galaxy S22-serie

Claudia's eerste indrukken

De lancering van de Galaxy S-serie is elk jaar voor Samsung een spannend moment. De serie bevat neusje van de zalm op het gebied van Samsung-telefoons, en het begon allemaal met de Samsung Galaxy S (I9000) in 2010. Dat was een telefoon met een 4 inch Super AMOLED-scherm met een resolutie van 480 x 800 pixels. De telefoon werd aangedreven door een 1 GHz processor, met daarbij 512 MB werkgeheugen en 8 of 16 GB opslaggeheugen. Er was een 5 megapixelcamera op de achterkant te vinden en een 0.3 megapixelcamera aan de voorzijde. De telefoon werd gelanceerd in maart 2010 met het welbekende TouchWiz 3.0 gebaseerd op Android 2.1 Eclair.

We zijn nu 12 jaar verder en de Galaxy S-serie heeft een indrukwekkende evolutie meegemaakt. We zien nu, in 2022, high-end smartphones met onder andere een 6,8 inch AMOLED-scherm, een ongelofelijk kleine (4nm) Exynos 2200-chipset, een 108 MP groothoekcamera en tot maar liefst 1 TB opslaggeheugen.

Goede stappen, maar kleinere vernieuwingen

Toch zie ik dat de stappen op het gebied van vernieuwing in de smartphonewereld steeds kleiner worden, misschien op het eerste gezicht ook wel minder indrukwekkend. Smartphones worden steeds beter en gaan ook steeds langer mee, slechte smartphones bestaan niet meer. Dat geldt ook voor de Samsung Galaxy S22-serie. Onder de motorkop zijn er niet zo heel veel wereldschokkende vernieuwingen maar wel heel veel subtiele verbeteringen. Vooral een jaar langer updates en verbeterde nachtfotografie vallen mij op. Daarnaast brengt Samsung meer differentiatie aan in de S22-serie door de S22 Ultra de kenmerken van de Note-serie mee te geven.

Samsung Galaxy S22-serie

Samsung Galaxy S22-serie

Ik had wel graag nog een snellaadtechniek gezien die kan concurreren met andere smartphones in dit segment. En in ieder geval eenzelfde 45W snellader voor de S22 die nu toch wel achter het net vist. Daarnaast is het goed dat Samsung denkt aan duurzaamheid, en de S22-telefoons voor 20% uit gerecycled plastic laat bestaan. Waarom het merk dan kiest voor Armor Aluminium en Gorilla Glass Victus+ voor alle telefoons in de serie, strookt dan niet. Met het premium plastic van Galaxy S21 hadden nog veel meer visnetten in de zee gerecycled kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Sebastiens eerste indrukken

De Samsung Galaxy S22-reeks heeft Samsung een aantal goede verbeteringen toegevoegd aan een bestaand recept dat ons prima kan smaken. Daarbij zien we dat Samsung vooral zijn sterkste troeven uitspeelt: het design en het scherm van de telefoons.

Het valt meteen op dat Samsung weer ontzettend mooi scherm beeldscherm presenteert met een nog hogere helderheid vergeleken met de vorige generatie. Samsung maakte al de beste schermen in de smartphone-industrie maar de vooruitgang van de technologie blijft mooi om te zien. Het ontwerp is ook geëvolueerd met een nieuw gerecycled materiaal en Samsung maakt de schermranden kleiner, maar voor het eerst ook symmetrisch. Dat ziet er erg gelikt uit, ook al kan je er niet omheen dat de telefoon grotendeels lijkt op zijn voorganger.

De Samsung Galaxy S22 in de kleur Burgundy Red

De Samsung Galaxy S22 in de kleur Burgundy Red

Ik heb wel een grote bedenking bij de snellaadcapaciteiten van de telefoons: een probleem dat de Galaxy S-reeks blijft achtervolgen. De S22 Plus en de Ultra-variant maken eindelijk de opstap naar een 45W snellaadtechniek, maar zonder dat Samsung me één goede technische reden kon geven houdt de gewone S22 het bij 25W. Ik begrijp dat Samsung op zoek is naar manieren om de Plus-versie van de gewone S22 te onderscheiden, maar dit is niet de juiste manier.

Verwachtingen over de camera

Een punt waar ik erg naar uitkijk om te testen is de camera van deze telefoons. Samsungs S22 en S22 Plus krijgen een nieuwe 50 MP hoofdcamera, een grotere sensor. En ook de telelens is omgeruild voor een nieuw exemplaar dat ditmaal goed is voor 3x optische zoom en OIS. Opvallend is wel dat Samsung een kleinere sensor gebruikt voor de telecamera en het wordt dus interessant om het effect te zien van de nieuwe camera.

De camera-app van de Galaxy S22

De camera-app van de Galaxy S22

Anderzijds is er bij de Ultra-variant is er op papier minder gewijzigd, maar alle S22-telefoons komen ook met een heleboel nieuwe camerafeatures. Samsung focus op nachtfotografie en het introduceert een slimmere stabilisatie en autofocus. Met Adaptive Pixel neemt de telefoon tegelijk foto's met de hoofdcamera en groothoekcamera om al die ruwe data razendsnel te verwerken in een foto. Het zijn dingen die we hier en daar al kennen van sommige concurrenten van Samsung, maar het is goed om te zien dat het bedrijf sterk inzet op camerasoftware.

Samsung Galaxy Tab S8-serie

Claudia's eerste indrukken

De Androidtablets schijnen een terugkeer te maken als we Google mogen geloven. Samsung denkt daar hetzelfde over en gaf aan Androidworld aan dat het schermformaat toeneemt en dat geldt ook voor de tabletverkoop (GfK). Uiteraard heeft de lockdown tijdens de pandemie zijn steentje hier aan bijgedragen en zien we steeds meer tablets bij leerlingen, studenten en werknemers op bureau liggen. Met dit in het achterhoofd heeft Samsung de Tab S8-serie ontwikkeld, met als speerpunten: ontspanning, creativiteit en productiviteit.

Respectievelijk de Galaxy Tab S8, tab S8 Plus en Tab S8 Ultra

Respectievelijk de Galaxy Tab S8, tab S8 Plus en Tab S8 Ultra

Wat mij opvalt is dat de Tab S8 met behulp van een companion-app van je smartphone een palet met kwasten kan maken om met de S Pen op de tablet als een Rembrandt tekeer te gaan. En ook de verbeterde S Pen en verbetering in latency zal voor een nog betere schrijf- en tekenervaring moeten zorgen.

Ik weet zeker dat de S8-tablets op het gebied van ontspanning, creativiteit en productiviteit zeer goed zullen gaan presteren, alleen zal het prijskaartje voor velen een drempel kunnen zijn. Vooral ook omdat Chrome OS-tablets en Chromebooks het tegenwoordig zo goed doen. Ik ben dus zeer benieuwd naar de prijs-kwaliteitverhouding van de tablets.

Gerelateerde artikelen

Sebastiens eerste indrukken

Dit keer krijgen we voor de eerste keer drie tablets en naarmate de S22-telefoons iets kleiner worden, meten alle Tab S8-apparaten minstens 11 inch. Op een revolutie van de kleinere tablets blijven we geduldig wachten.

De Clip Studio Paint-app op de Tab S8 Ultra

De Clip Studio Paint-app op de Tab S8 Ultra

De grootste van het drietal heeft 14,6 inch en ik kan me perfect voorstellen dat Samsung heel wat consumenten kan overtuigen met zo'n giga-scherm. De Tab S8 Ultra lijkt op het eerste gezicht echt een ontzettend veelzijdig apparaat. Ik krijg meteen zin om met de tekensoftware aan de slag te gaan, of met deze enorme tablet op de schoot gewoon languit in de zetel te liggen met Netflix of Disney+. De vanafprijs lijkt me eerlijk gezegd ook niet verkeerd voor deze loebas, rekening houdend met zijn krachtige specificaties, meegeleverde S Pen en het hoogwaardige design.

Samsung verdient ook een virtueel applausje voor het sterke updatebeleid dat het bedrijf ook doortrekt naar de Galaxy Tab-reeks, zoals het ook hoort. Ik verwacht eerlijk gezegd dat de Tab S8 een apparaat is dat beter wordt met de jaren, als een goede wijn. Google gaat in de komende maanden de Android 12L-update aankondigen die Android-tablets op het van software op gelijke voet moet brengen met Apples iPad OS. Ik kijk er al naar uit om Android 12L straks aan het werk te zien op de hardware van Samsung.

Samsung Galaxy Tab S8-serie

Samsung Galaxy Tab S8-serie

0 reacties

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk