Samsung Galaxy S10 eerste indrukken: topprestaties komen met een prijs

Samsung Galaxy S10 eerste indrukken: topprestaties komen met een prijs

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Samsung Galaxy S10

Samsung doet het dit jaar anders want het heeft wat te vieren: Samsung Electronics bestaat 50 jaar en de Galaxy S-serie bestaat 10 jaar. Het Zuid-Koreaanse merk komt dus dit jaar niet met twee maar met drie Galaxy S-toestellen die alle drie als toptoestellen kunnen worden beschouwd. Het zijn toptoestellen omdat ze beschikken over uitstekende specificaties.

[readmore articles="197702"]

Samsung Galaxy S10 eerste indrukken: topprestaties komen met een prijs

Aanzienlijke prijzen

Deze uitstekende specificaties komen ook met aanzienlijke prijzen. Voor het eerste doorbreekt Samsung met de Galaxy S-serie namelijk de magische grens van € 1000. Het goedkoopste toestel, de Galaxy S10e kost € 749 en de duurste variant van de Galaxy S10 Plus kost € 1599. Dit soort prijzen hanteerde Apple vorig jaar bij de lancering van zijn iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max. Deze toestellen variëren in adviesprijs van € 859 tot en met € 1659. De eerste Android-fabrikant volgt nu en dat zou kunnen betekenen dat Apple een nieuwe trend heeft ingezet.

Ja, nieuwe technologie komt met een prijs. Er gaat namelijk veel tijd in de ontwikkeling van een ultrasone vingerafdrukscanner, een 4K-selfiecamera en een Infinity O-scherm met een screen-to-body-ratio van meer dan 93% zitten. Dan rijzen de volgende vragen: "Heeft de consument dit dan ook over voor telefoons in de Galaxy S10-reeks?" of "Kunnen deze bedragen enigszins gerechtvaardigd worden?"

Samsung Galaxy S10 eerste indrukken: topprestaties komen met een prijs

Samsung Galaxy S10e, Samsung Galaxy S10 en Samsung Galaxy S10 Plus

Eerste indrukken

De Samsung Galaxy S10e, de Samsung Galaxy S10 en de Samsung Galaxy S10 Plus hebben we alle drie eventjes kunnen gebruiken. Het ging wel om pre-productie toestellen dus niet om de uiteindelijke versies die in de winkel komen te liggen. Aan de snelheid van de toestellen was dit overigens niet te merken. Alle drie draaiden ze soepel op de aanwezige testsoftware. De S10-toestellen die straks voor de consument beschikbaar zijn, zullen draaien op de stabiele software en dat is Android Pie met Samsungs schil One UI.

Vooral de Galaxy S10e viel op. Deze doet sterk denken aan de iPhone XR maar dan zonder de grote notch bovenin het scherm. Het toestel met zijn relatief kleine 5,8 inch AMOLED-scherm past goed in de categorie handzaam formaat. De piepkleine camera-inkeping rechtsboven in het scherm herbergt de 10 MP selfiecam en zorgt er tevens voor dat er meer bruikbare schermoppervlakte overblijft. Dit € 749 kostende Galaxy S-toestel is met recht een iPhone XR-concurrent en zal in de komende maanden nog veel interessanter worden als de adviesprijs daalt.

Samsung Galaxy S10 eerste indrukken: topprestaties komen met een prijs

Samsung Galaxy S10e

Samsung heeft de hoogste verwachtingen van de Samsung Galaxy S10. Dit toestel komt qua specificaties in de buurt van de Galaxy S9 Plus en bevat een 6,1 inch fullHD+-scherm, een ultrasone vingerafdrukscanner, drie camera's, een 3.400 mAh-accu en nog meer topspecificaties. Opvallend is wel dat de 8 GB/128 GB-versie met een adviesprijs van € 899 qua opslag kan worden uitgebreid tot 512 GB. Dat maakt de variant met 512 GB van € 1149 eigenlijk overbodig.

Samsung Galaxy S10 eerste indrukken: topprestaties komen met een prijs

Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10 Plus is een waar specificatiekanon met maar liefst 8 GB of 12 GB werkgeheugen, vier camera's, een 4.100 mAh-accu en een 6,4 inch fullHD+-scherm. Er is zelfs een speciale editie in het kader van het tienjarige bestaan uitgebracht. Deze uitvoering in de kleuren Ceramic Black heeft 1 TB intern geheugen en een Galaxy Watch Active in de doos.

Ook hier is er overlap op het gebied van (uitbreidbaar) opslaggeheugen. De Samsung Galaxy S10 Plus (8 GB/128 GB) kost € 999 en kan in opslaggeheugen uitgebreid worden tot maximaal 512 GB. De Samsung Galaxy S10 Plus met 512 GB van € 1249 kun je dan links laten liggen.

Samsung Galaxy S10 eerste indrukken: topprestaties komen met een prijs

Samsung Galaxy S10 Plus

Video

Voorlopige conclusie

In dit artikel met onze eerste indrukken van de Samsung Galaxy S10e, de Samsung Galaxy S10 en de Samsung Galaxy S10 Plus kunnen we nog geen pasklaar antwoord geven op de eerder genoemde vragen over de prijs-kwaliteitverhouding. Daar zullen we een AW Poll aan wijden, want we willen graag jullie reacties in kaart brengen. Daarnaast zullen de afzonderlijke reviews antwoord moeten geven op de vraag of de prijs-kwaliteitverhouding van de Samsung Galaxy S10e, de Samsung Galaxy S10 en de Samsung Galaxy S10 Plus tegen de steeds zwaarder wordende concurrentie op kan.

Onze verwachting is dat de Samsung Galaxy S10e het succesvolste toestel van deze tiende generatie zal worden. De S10e heeft nu nog een adviesprijs van € 749 maar deze zal snel zakken. De overig twee topmodellen zijn overduidelijk gericht op de mensen die voor de meest complete lijst met specificaties gaan en daar ook diep voor in de buidel willen tasten. Ook hier geldt dat een aantal maanden wachten je waarschijnlijk geld kan besparen.

Samsung zet in ieder geval met deze tiende generatie wederom drie toppers neer. Hoe deze in de smaak gaan vallen bij het publiek is nog afwachten. Wij kijken er in ieder geval naar uit om het drietal onder de loep te nemen tijdens een uitgebreide review.

Samsung Galaxy S10 kopen

De drie Samsung Galaxy S10-toestellen zijn vanaf 8 maart verkrijgbaar. Bestel je de Samsung Galaxy S10 vanaf 21 februari? Dan ontvang je de nieuwe Galaxy Buds ter waarde van € 149 gratis.

Samsung Galaxy S10e kopen

De Samsung Galaxy S10e is vanaf 8 maart leverbaar in de kleuren Prism Black, Prism White, Prism Green en Canary Yellow. De Galaxy S10e is voor € 749 te pre-orderen bij de officiële Samsung-shop, Mobiel, Coolblue, Bol.com, Belsimpel en MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij Vodafone, T-Mobile, Telfort, KPN en Tele2.

[tds=6924]

Samsung Galaxy S10 kopen

De Galaxy S10 is vanaf 8 maart leverbaar in de kleuren Prism Black, Prism White en Prism Green en krijgt de volgende adviesprijzen:

> Samsung Galaxy S10 - 8 GB/128 GB - € 899

> Samsung Galaxy S10 - 8 GB/512 GB - € 1149

De Samsung Galaxy S10 is te pre-orderen bij de officiële Samsung-shop, Mobiel, Coolblue, Bol.com, Belsimpel en MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij Vodafone, T-Mobile, Telfort, KPN en Tele2.

[tds=6449]

Samsung Galaxy S10 Plus kopen

De Galaxy S10 is vanaf 8 maart leverbaar in de kleuren Prism Black, Prism White, Prism Green, Ceramic Black en Ceramic White en krijgt de volgende adviesprijzen:

> Samsung Galaxy S10 Plus - 8 GB/128 GB - € 999

> Samsung Galaxy S10 Plus - 8 GB/512 GB - € 1249

> Samsung Galaxy S10 Plus - 12 GB/1 TB - € 1599

De Samsung Galaxy S10 Plus is te pre-orderen bij de officiële Samsungshop, Mobiel, Coolblue, Bol.com, Belsimpel en MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij T-Mobile, Vodafone, Telfort, KPN en Tele2.

[tds=6923]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk