ROG Phone 5 review: dit zijn de plus- en minpunten

ROG Phone 5 review: dit zijn de plus- en minpunten

Na een paar jaar weg te zijn geweest van de Nederlandse markt, keert Asus ditmaal terug met de ROG Phone 5. Zoals de naam doet vermoeden gaat het om een gamingtelefoon, de smartphonemarkt die de afgelopen jaren in opkomst lijkt te zijn. Of je na de terugkeer van Asus in Nederland ook weer voor ze moet kiezen, zocht ik uit in mijn ROG Phone 5 review.

ROG Phone 5

Asus verdeelt zijn telefoongamma al enige jaren in de Zenfone en ROG-reeksen, waarbij Zenfone in het Asus-gamma staat voor de reguliere toestellen, terwijl de ROG-reeks juist staat voor telefoons met een kenmerkend ROG-tintje. Begin maart mocht Androidworld kennismaken met de ROG Phone 5: Asus’ eerste (ROG-)telefoon op de Nederlandse bodem sinds de rechtszaak van Philips in 2018. De fabrikant houdt wel enigszins afstand van de Nederlandse retailers door de ROG Phone 5 enkel te verkopen via de Asus-webwinkel. Wat daarvan de precieze is, is ons niet bekend.

Wat ons inmiddels wel bekend is, is hoe de ROG Phone 5 van Asus presteert en welke hardware de telefoon bevat. Zoals je van de ROG-reeks gewend bent, is de nieuwste Qualcomm-chipset weer in het toestel aanwezig. Verder heeft de ROG Phone 5 een razendsnel 144 Hz AMOLED-scherm. Voor reguliere gebruikers levert dit mogelijk weinig voordelen op, maar bij het gamen komt de scherm-verversingssnelheid van 144 Hz zeker van pas. Zonder te veel in te duiken op de resultaten, het is dus een telefoon bomvol hardware.

ROG Phone 5 review: dit zijn de plus- en minpunten

Hardware is echter niet gratis, zo wordt wel duidelijk met het prijskaartje in Nederland en België – de ROG Phone 5 kost in zijn basisversie namelijk zo'n 799 euro, terwijl het model met extra opslag (256 GB t.o.v. 128 GB) voor 899 euro verkocht wordt. Voor de review is de configuratie met 12 GB-werkgeheugen en 256 GB-opslaggeheugen getest. Daarbij hebben wij ook de actieve koeler getest, maar daar zullen wij – vanwege beperkte testmethodieken – geen uitslag van geven in de review.

Specificaties
ROG Phone 5
Behuizing:Gorilla Glass Victus (voorzijde), Gorilla Glass 3 (achterzijde)
Afmetingen en gewicht:172.8 x 77.3 x 10.3 mm, 238 gram
Scherm:6,78 inch AMOLED (Full HD+ 2448 x 1080 pixels), 144 Hz, 395 ppi, HDR10+
Processor:Qualcomm Snapdragon 888
Werkgeheugen:8 GB / 12 GB / 16 GB LPDDR5
Opslaggeheugen:128 GB / 256 GB UFS 3.1
Camera's achter:64 MP hoofdcamera (f/1.8 en EIS), 13 MP groothoekcamera (f/2.4), 5 MP macrocamera
Camera's voor:24 MP (f/2.5)
Accu:6000 mAh, 65 watt opladen (bedraad)
Androidversie:ROG UI gebaseerd op Android 11
Extra's:5G, dual speakers, Wifi 6
Kleuren:Phantom Black en Storm White
Adviesprijs:799 / 899 / 999 euro

Uiteraard gaan we wel in op onder andere de prestaties, batterijduur, schermprestaties, software en ter afsluiting zullen we ook de camera's van de ROG Phone 5 onder de loep nemen. Zit je klaar om je in te leven in de wereld van de ROG Phone 5? Lees dan onderstaande plus- en minpunten om direct te achterhalen of jij het toestel zou moeten kopen.

ROG Phone 5 – de pluspunten

1. Gamingmonster, in de positieve zin

Asus’ ROG Phone 5 is – hoe kan het ook anders voor een Republic of Gamers-product – een telefoon die is ontwikkeld met gamers in het achterhoofd. Als je de specificaties bekijkt is er echter weinig op de ROG Phone 5 aanwezig dat niet op andere high-end toestellen aanwezig is, zoals de Snapdragon 888-chipset, gecombineerd met 16 GB-werkgeheugen en 256 GB-opslaggeheugen. In tegenstelling tot eerdere ROG Phone-reeksen heeft Asus ook zijn cherrypicking-strategie, waarbij Qualcomm en Asus samen zoeken naar de ‘beste chips’, moeten laten vallen door de huidige chiptekorten.

Waar heeft Asus dan nog wel een voorsprong? Dat ligt bij het totaalpakket. Asus combineert op de ROG Phone 5 namelijk de beste chipset van het moment, knoppen in de behuizing van de telefoon die aanraakgevoelig zijn en gebruikt kunnen worden bij het gamen en de Armoury Crate-software. Voordat ik die onderdelen aanraak, eerst even terugkomen op de chipset. Ondanks dat Asus geen onderscheid kan maken met zijn chipset, blijft de Snapdragon 888 wel razendsnel en kan je zonder noemenswaardige problemen games als Genshin Impact draaien. Ook in alledaagse taken als het browsen op social media is de ROG Phone 5 een razendsnelle telefoon.

ROG Phone 5 review: dit zijn de plus- en minpunten

Toch koop je de gamingtelefoon van de Republic of Gamers-divisie niet omdat hij gelijkwaardig aan andere high-end telefoons presteert. Gelukkig biedt Asus met de Armoury Crate-software de extra's aan die nodig zijn om de Phone 5 te onderscheiden. Zo kun je de gamingprestaties verbeteren door de X-modus in te schakelen en kun je zelfs een X+-modus inschakelen als je de Aeroactive cooler in bezit hebt. Asus zegt dat deze modi de gamingprestaties verbeteren, maar in de praktijk kon ik dat niet direct terugzien. Ook in de dynamische modus (standaard) zijn games razendsnel.

Asus’ Armoury Crate-software heeft echter niet alleen van doen met de performancemodi, maar is ook uitgerust met de zogenoemde Game genie – een balk met informatie die tijdens een game het scherm ingeveegd kan worden. Daarmee kun je bijvoorbeeld inkomende notificaties blokkeren, of bijvoorbeeld een schermopname starten. Daarnaast kun je via de Game genie aangeven dat je aan de bovenzijde van het scherm realtime informatie wilt zien over de telefoon, zoals de batterijduur van je telefoon en de temperatuur van je telefoon.

Het blijft natuurlijk niet bij de softwarematige aanpassingen, want ook dit jaar zet Asus weer in op hardwarematige aanpassingen die het gamen makkelijker moeten maken. Neem bijvoorbeeld de schouderknoppen die je op een gamingcontroller tegen zou komen. Om dit na te bootsen op een telefoon, heeft Asus twee aanraakgevoelige plekken toegevoegd aan de rechterzijde van de ROG Phone 5. Nieuw zijn deze knoppen niet – ze waren ook al aanwezig op de ROG Phone 3 – en toch blijft het een mooie oplossing.

Gamen met zulke schouderknoppen is, zeker in games die zich daartoe lenen, erg fijn. Verder heeft de ROG Phone 5 een behoorlijke hoeveelheid bewegingen die je kunt maken voor bijvoorbeeld een racinggame, zodat je kunt sturen zonder daarvoor knoppen in te duwen – je kunt gewoon de Phone 5 licht naar voren of opzij bewegen om stuurbewegingen te maken. Al met al kan ik eigenlijk niets anders zeggen dan: de ROG Phone 5 van Asus is de ultieme gamingtelefoon van 2021.

2. Razendsnel 144 Hz AMOLED-scherm

Later in deze review kom ik terug op onder andere de kleurweergave van de ROG Phone 5. Eerst zal ik een blik werpen op wat Asus ziet als een van de belangrijkste details van de telefoon, het 144 Hz-scherm van Samsung. Asus zet daarmee het snelste AMOLED-scherm in dat momenteel beschikbaar is en dat het scherm snel is, is duidelijk zichtbaar als je de telefoon gebruikt. Nog niet één keer heb ik een hapering gezien bij het scrollen of het uitvoeren van een andere actie, wat mede mogelijk is door het snelle scherm.

Daarnaast reageert het scherm ook ontzettend snel op mijn vingers. Asus zegt dat dit sneller is dan op de meeste reguliere high-end telefoons, maar in een vergelijking met de Galaxy S21+ en de S20 FE heb ik dat niet op kunnen merken – wellicht dat het verschil beter op te merken is als je eerder een midrange of budgettelefoon hebt gebruikt, maar dat durf ik niet met zekerheid te stellen. Wel durf ik te stellen dat je het verschil tussen je huidige telefoon en de ROG Phone 5 gaat merken voor wat betreft de verversingssnelheid.

Op dat gebied heb ik wel één uitzondering, want het verschil tussen 120 Hz en 144 Hz lijkt erg klein in de praktijk. Naast de S21+ was de Asus ROG Phone 5 ‘nauwelijks soepeler’ voor wat het oog kan zien. Mijn vraag is dan ook vooral waarom Asus een 144 Hz-scherm heeft gekozen in tegenstelling tot een 120 Hz-paneel die in vrijwel alle high-end telefoons te vinden is. Dat had mogelijk nog een ander voordeel kunnen hebben, namelijk LTPO-ondersteuning.

ROG Phone 5 review: dit zijn de plus- en minpunten

Asus’ ROG Phone 5 biedt enkel softwarematige wijzigingen in verversingssnelheid, waarbij je tussen 144 Hz, 120 Hz en 60 Hz kunt kiezen. Vanuit de doos schakelt de telefoon automatisch tussen deze 3 verversingssnelheden, maar dat zorgt in de praktijk voor een minder vloeiende overgang dan op een LTPO-scherm, dat variabel (per Hz) zijn verversingssnelheid kan kiezen. In de praktijk heb ik geen last gehad van plotselinge haperingen door het overschakelen tussen verversingsfrequenties, maar voor de batterijduur kan zo'n LTPO-scherm wel een besparing opleveren.

3. Prima gaming-batterijduur

Van het snelle scherm schakelen we over naar de 6.000 mAh-batterij in de ROG Phone 5. Voor mij is dit de grootste batterij in een smartphone tot nu toe, en daarbij eveneens de meest unieke batterij in een telefoon die ik ooit heb mogen testen. Asus heeft namelijk gekozen voor een batterijontwerp dat de 6.000 mAh-capaciteit opdeelt in twee losse 3.000 mAh-batterijen. Geheel nieuw is dit niet, in telefoons als de OnePlus 8T werd deze technologie bijvoorbeeld ook al gebruikt. In tegenstelling tot het ontwerp van OnePlus – waarbij de batterijcellen bovenop elkaar liggen – zijn ze bij de ROG echt van elkaar gesplist. Wat daarvan het voordeel moet zijn, zal ik later nog vertellen.

Eerst natuurlijk nog de batterijduur van de ROG Phone 5. Voor mijn ‘praktijktesten’ gebruikte ik het toestel twee weken lang, met dagen die begonnen rond 7 uur 's ochtends en vaak pas 's avonds om 0:00 eindigde. Ondanks de lange dagen en het vele gamen, liet het toestel mij niet in de steek en is de ROG Phone 5 echt een topper voor wat betreft zijn batterijduur. Vrijwel alle testdagen sloot ik af met nog 35 tot 40 procent van de batterij over. Hoewel dat voor mij vaak onvoldoende was om nog een volledige tweede dag het toestel te gebruiken, is het zeker mogelijk.

ROG Phone 5 review: dit zijn de plus- en minpunten

Zeker als er weinig wordt gegamed is het makkelijk om de batterijduur van de ROG Phone 5 richting de avond van de tweede dag te verlengen. Mocht je er zeker van willen zijn dat je de avond haalt op de tweede dag, dan zou je de verversingssnelheid omlaag kunnen halen naar bijvoorbeeld 60 Hz. In de testperiode heb ik het toestel getest in zijn standaard instelling met een variabele refresh rate - wel heb ik nog twee dagen in de 60 Hz-modus doorgebracht om de ervaring daarmee te testen. Ik zag daarbij dat de batterij wel iets langer meegaat, maar enorm zijn de verschillen zeker niet.

Van zodra de batterij op is, is er ook weinig om je zorgen over te maken. Asus’ gamingdivisie heeft de telefoon namelijk voorzien van snellaadondersteuning met maximaal 65 watt. Dat klinkt snel en Asus claimt ook dat je met deze snellader het toestel binnen 30 minuten voor 70 procent op moet kunnen laden, terwijl de telefoon in minder dan één uur volledig gevuld moet zijn. Uit mijn testen bleek dit grotendeels juist: na ongeveer 1 uur en 5 minuten was de batterij volledig opgeladen. Let wel, dat was met het scherm van de telefoon uit.

Zet je het scherm van de ROG Phone 5 aan, dan gaat het opladen wat trager omdat de temperatuur dan sneller oploopt. Toch is het mogelijk om de batterij meestal nog binnen 1 uur en 20 minuten op te laden. Daarmee is het – zeker gezien de capaciteit van de batterij – een van de snelste opladende telefoons op de redactie.

4. Speakers zijn fenomenaal

Nog voordat ik het toestel echt kon gebruiken, mocht ik al kennismaken met de speakers van Asus’ ROG Phone 5 – na het instellen van de telefoon kom je immers in een introductie terecht waarmee je direct de Republic of Gamers-wereld mee in wordt gesleept. Het geluid is zo luid en rijk dat je de draadloze oordopjes die je op vorige telefoons moest gebruiken eigenlijk wel kan laten liggen. Met een draadloze speaker krijg je nog altijd beter geluid, don't get me wrong, maar voor een telefoon doet Asus het ontzettend goed.

Naast het rijke en luide geluid van de ROG Phone 5, bieden de speakers eveneens veel bass en is het indrukwekkend dat je met zo'n kleine telefoon zo'n nadrukkelijke stereo-ervaring kan krijgen. Ik kan eigenlijk niet anders dan de speakers op de ROG Phone 5 te bekronen als de beste speakers op een (Android-)telefoon ooit.

ROG Phone 5 review: dit zijn de plus- en minpunten

Het enige nadeel van het gebruiken van zulke krachtige speakers in de gamingtelefoon, is de vibratie die je voelt bij het afspelen van mediabestanden. Ik zie het niet als een minpunt, maar mocht je weten dat je dit niet fijn vindt, dan is het iets om rekening mee te houden op de ROG Phone 5.

5. Android-schil zonder fratsen

Goede speakers, een snel scherm en een razendsnelle chipset: de ROG Phone 5 heeft het allemaal – wat Asus’ gamingtelefoon eveneens als pluspunt mee naar huis mag nemen is de softwareschil. Niet eerder kreeg ik tijdens het instellen van een telefoon de optie om een andere Android-softwareschil te kiezen. Meestal heb je het te doen met de softwareschil die de fabrikant voor je uitzoekt en als je het daar niet mee eens bent, dan is het zaak om een andere telefoon uit te kiezen.

Asus verkiest juist het tegenovergestelde en toont twee softwareschillen: met enerzijds een schil die het beste past binnen het ROG-spectrum en anderzijds een softwareschil die vergelijkbaar is met het uiterlijk van de software op Pixel-telefoons. Mocht je dus fan zijn van het gaming-uiterlijk, dan kun je daar vol voor gaan, maar is dat voor jou iets te in-your-face, dan biedt Asus daar een oplossing voor.

Zoals eerder aangegeven biedt Asus in zijn Armoury Crate-software veel gamingfunctionaliteiten die de gaming-ervaring op de telefoon verbeteren. In het reguliere instellingen-menu van de ROG Phone 5 zal je echter geen hele bijzondere functies tegenkomen. In die zin is het dus zeker geen OxygenOS-tegenhanger – de software is qua functies eerder vergelijkbaar met Motorola-telefoons. Voor mij is dat geen enorm probleem gebleken, al vond ik het wel jammer dat je de accentkleuren van de ROG UI niet aan kon passen – daarmee zit je gebonden aan de blauwe kleuren, zoals dit is ingesteld bij het thema.

ROG Phone 5 review: dit zijn de plus- en minpunten

ROG Phone 5 – de minpunten

1. Niet het beste AMOLED-scherm

Tijdens de testperiode heb ik erg genoten van de ROG Phone 5, maar wat mij erg is tegengevallen is het Samsung E4 AMOLED-paneel dat Asus gebruikt in de ROG Phone 5. Dat komt voornamelijk door de kleurafwijking zodra het toestel licht wordt gedraaid. Zelfs bij regulier gebruik, dus als je de ROG Phone 5 vrijwel recht voor je gezicht houdt, treedt er een ‘regenboog-effect’ op of verschijnt er een groene waas over een deel van het scherm.

Enige verkleuring van schermen is mij niet onbekend, maar zulke heftige kleurverschuivingen heb ik nog niet eerder gezien op AMOLED-schermen. Wellicht dat het van doen heeft met de hardware die Asus gebruikt om aanrakingen te bevestigen – de digitizer – maar erg fraai is het alvast niet. Wel zijn de kleuren over het algemeen fijn om naar te kijken. Via het instellingen-menu van de telefoon is de kleurtemperatuur van het scherm ook nog bij te stellen. Vanuit de doos zijn de kleuren wellicht iets te koud afgesteld – via de instellingen kun je dit zelf aanpassen. Het zou wel fijn zijn om hier tijdens de setup gewezen te worden, zodat je dit direct aan kunt passen.

ROG Phone 5 review: dit zijn de plus- en minpunten

Naast de kleurverschuiving bij het draaien van het scherm viel mij ook op dat de helderheid van het toestel wat tegenvalt in vergelijking met bijvoorbeeld de Galaxy S21 of zelfs de Galaxy S20 FE 5G. In zonnige omstandigheden kun je de ROG Phone 5 met gemak aflezen, maar andere toestellen in het segment presteren simpelweg beter. Of dit te maken heeft met beperkingen voor 144 Hz-schermen bij Samsung, durf ik niet te zeggen. Mocht dat het geval zijn, dan vraag ik mij af waarom Asus voor dit 144 Hz-paneel is gegaan en niet voor een – kwalitatief beter – 120 Hz-paneel.

2. Slechte camera's voor deze prijs

Er zijn maar weinig fabrikanten die openlijk tijdens een briefingsevenement toegeven dat er weinig aandacht is uitgegaan naar de camera's. Asus kan zich inmiddels tot dat rijtje rekenen, want tijdens de perslancering gaf Asus toe dat de prioriteit lag bij de gamingfunctionaliteiten, en niet zozeer op de camera's. Dat er weinig aandacht is besteed, blijkt ook wel uit de gekozen cameraopstelling: als hoofdcamera gebruikt Asus de Sony IMX686-sensor die eerder nog in de ROG Phone 3 ‘te vinden’ was.

Voor de groothoekcamera heeft Asus wel een wijziging aangebracht. Hoewel het nog steeds gaat om een 13 MP-groothoekcamera van OmniVision, is het wel degelijk een andere sensor: de OV13B. Voor de ROG Phone 3 gebruikte Asus nog de OV13855. In hoeverre deze sensoren van elkaar verschillen, is ons niet bekend. De gebruikte lens is met een f/2.4-diafragma in ieder geval gelijkgebleven en ook de beeldhoek is met 105 graden op de Phone 5 gelijk aan de ROG Phone 3.

Hoofdcamera64 MP, f/1.8-diafragma
Groothoekcamera13 MP, f/2.4-diafragma, 125-graden
Macrocamera5 MP, f/2.0-diafragma

Qua hardware is het niet erg spectaculair, zeker niet als je het vergelijkt met de Galaxy S21-serie van Samsung, de OnePlus 9 en de goedkopere Google Pixel 5 – toestellen die allemaal goedkoper of net iets duurder zijn dan de ROG Phone 5 (gekeken vanuit het basismodel van 799 euro). Toch gaat het bij camera's, zo wordt elk jaar weer duidelijk met de MKBHD camera-testen, niet alleen om sensor-specificaties of resoluties, maar vooral ook om de beeldverwerking. Hieronder vind je foto's van de drie camerasensoren achterop de ROG Phone 5.

Te beginnen met de 64 MP-hoofdcamera die Asus gebruikt. In de praktijk maakt de sensor foto's die een 16 MP-resolutie hebben. Dit komt door het ‘Quad-bayer’ ontwerp van de camerasensor. Kijken we naar de foto's die de ROG Phone 5 neemt bij daglicht, dan zien we foto's met voldoende details, rijke kleuren en voldoende contrast. Vergelijkbaar met een high-end telefoon als de Galaxy S21 zou ik het niet willen noemen, maar het is ook zeker niet slecht te noemen. Veel collega-reviewers laten zich verleiden tot het gebruiken van termen als ‘de beste camera op een gamingtelefoon’, maar dat is wat mij betreft niet aan de orde. Gamingtelefoon of niet, voor een telefoon van 799 euro mag je het een en ander verwachten van de camera's.

Bij de 13 MP-groothoekcamera zien we wederom prima foto's, maar is het wel opvallend dat aan de randen een behoorlijk detailverlies waarneembaar is. Wellicht dat Asus met een software-update in ieder geval een kleine verbetering kan doorvoeren om de randen scherper te maken, maar dat blijft momenteel nog een vraag – reken er dus niet op bij het aanschaffen van de ROG Phone 5.

Tot slot is er nog de 5 MP-macrocamera van de ROG Phone 5. Met de 5 MP-resolutie zijn foto's van de camerasensor nog enigszins bruikbaar, maar let er dan wel op dat je niet te veel inzoomt. Als je inzoomt zie je namelijk dat er, ondanks de hogere resolutie in vergelijking met macrocamera's op andere telefoons, relatief weinig detail aanwezig is. Wel had Asus deze camera wat mij betreft uit de cameramodule weg mogen laten en het geld kunnen steken in een beter scherm of het verbeteren van de andere camerasensoren.

3. Onbekende software-ondersteuning

Asus liet tijdens de presentatie van de ROG Phone 5 weten dat de telefoon twee jaar lang voorzien wordt van software-updates, maar liet daarbij geen details vallen over de daadwerkelijke software-updates die de telefoon zal ontvangen. Voorgaande Asus ROG-telefoons ontvingen ‘mondjesmaat’ updates. Zo ontving de ROG Phone één Android-upgrade, van Android 8.1 Oreo naar 9.0 Pie, later liet de ROG-divisie weten het toestel niet te willen updaten naar Android 10 of zelfs Android 11.

Hoeveel software-updates er voor de ROG Phone 5 zal ontvangen is nog onbekend, maar de kans is aanwezig dat de softwareondersteuning komt te vervallen na de Android 12-update. Uiteraard zijn ‘verrassingen’ altijd welkom, maar met een high-end telefoon van richting de 1.000 euro wil je niet gokken op zo'n update-verrassing. Kortere software-ondersteuning zorgt er immers voor dat je de telefoon minder lang kunt gebruiken – korte software-ondersteuning raakt daarmee niet alleen de Android-fans, maar ook de reguliere consument die zo lang als mogelijk de telefoon wil behouden.

Van fabrikanten in het high-end segment wordt inmiddels verwacht dat ze drie jaar zorgdragen voor hun toestellen. Bij Samsung zien we inmiddels de verschuiving naar vier jaar aan software-updates en Google maakt er ook werk van om toestellen langer van updates te kunnen voorzien. Dat Asus die kans laat liggen is zonde en geeft tegelijkertijd een beeld van de plek die de ROG Phone in wilt nemen in de smartphonemarkt.

ROG Phone 5 review: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

Republic of Gamers strijkt voor het eerst sinds 2018 weer neer in Nederland met een Asus-telefoon, de ROG Phone 5. Een telefoon die gericht is op gamers en dat blijkt wel uit software-aanpassingen in de schil die je aan zou kunnen zetten – maar je kan ook voor een softwareschil kiezen die dichter bij stock-Android ligt. In beide gevallen biedt Asus zijn Armoury Crate-software aan om aan de wensen van gamers te voldoen. Zo kunnen de prestaties verbeterd worden, maar kan via de Game genie ook realtime informatie worden geboden worden over bijvoorbeeld het resterende batterijpercentage.

Een gamingtelefoon is gelukkig meer dan de som van de softwareaanpassingen, zo voorziet Asus het toestel namelijk van het snelste AMOLED-scherm voor telefoons, met een 144 Hz refresh rate. Dat is ontzettend snel, wat ook te merken is als je door de software heen vliegt. Vliegt, want ik heb tijdens mijn testperiode nog niet één hapering opgemerkt. Misschien is het lastig om het je voor te stellen als je een oude 60 Hz-telefoon in huis hebt ‘die prima presteert’, maar de ervaring op de ROG Phone 5 is iets om mee te maken voordat je de voordelen bij dagelijks gebruik – maar vooral ook als je gaat gamen – kan opmerken.

Buiten de snelle refresh rate valt het scherm wel enigszins tegen en heeft hij last van een opvallende groene waas als je het scherm ook maar deels schuin houdt. Toch zal dit niet voor iedereen opvallen of zelfs een ergernis vormen. Wat dat mogelijk wel is, is de middelmatige cameramodule. Hoewel ik in de review hoofdzakelijk positief over de camera's ben, kan de ROG Phone 5 niet concurreren met de high-end opties van Samsung en OnePlus. Dat terwijl de ROG Phone 5 wel gelijk geprijsd is.

Gelukkig herpakt Asus zich bij de prestaties van de telefoon, maar dat mag geen verrassing zijn voor een telefoon met de Snapdragon 888, en weet Asus de beste speakers op een telefoon te leveren – naar mijn maatstaven, uiteraard. Als dat voor jou belangrijk is, je graag een groot en snel scherm in huis wil halen en ook op software en designgebied graag de gamer look en feel omarmt, dan vind je in de Asus ROG Phone 5 vermoedelijk wel de beste gamingtelefoon op de markt.

ROG Phone 5 review: dit zijn de plus- en minpunten

Heb je minder met de gaming-ethestiek van de ROG Phone 5, dan kan je terecht bij verschillende concurrenten als de Samsung Galaxy S21 (899 euro), OnePlus 9 (799 euro), Xiaomi Mi 11 (799 euro) en de OPPO X3 Neo (799 euro).

ROG Phone 5 kopen

Asus keert met de ROG Phone 5 terug op de Nederlandse bodem maar lijkt ondertussen nog wel een slag om de arm te houden. Opvallend is namelijk dat het Republic of Gamers-product niet officieel in de Nederlandse winkelschappen komt te liggen. Belsimpel biedt de telefoon momenteel wel aan; dit is geen officiële Nederlandse voorraad, maar juist voorraad dat beschikbaar kwam via grijze import – de prijzen bij Belsimpel zijn wel gelijk aan de prijzen die Asus in zijn webwinkel rekent.

Je kunt de ROG Phone 5 in onderstaande configuraties aanschaffen, daarbij kan gekozen worden uit twee verschillende kleuren: zwart en wit.

  • ROG Phone 5 met 8 GB-werkgeheugen en 128 GB-opslaggeheugen, adviesprijs 799 euro: kopen via Asus-webwinkel.
  • ROG Phone 5 met 12 GB-werkgeheugen en 256 GB-opslaggeheugen, adviesprijs 899 euro: kopen via Asus-webwinkel.
  • ROG Phone 5 met 16 GB-werkgeheugen en 256 GB-opslaggeheugen, adviesprijs 999 euro: kopen via Asus-webwinkel of Belsimpel.
ASUS ROG Phone 5
6000 mAh
6,78 inch - 1080 x 2448 px
128 GB
Qualcom Snapdragon 888

Meer info

Lees meer over:
ASUS ASUS ROG Phone 5

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties