Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review: Sony SmartWatch 2, slim horloge dat je ook echt kan dragen

· 28 oktober 2013

De zogenaamde 'wearables' en dan met name de smartwatches zijn 'hot' en daar gaan de komende jaren de grootste evolutie in meemaken. Sony draait al een tijdje mee met de Sony SmartWatch en heeft een opvolger gelanceerd.

Sony SmartWatch 2

De Sony SmartWatch 2 (SW2) is de evolutie van de eerste smartwatch die vorig jaar in de winkels terecht kwam. Deze Sony Smartwatch hebben we toen ook getest en persoonlijk heb ik deze na een paar dagen weer in de kast gelegd. De reden daarvoor was dat het nog teveel een 'gimmick' was en je teveel moeite moest doen om er informatie uit te halen.

De SmartWatch 2 is een enorme evolutie ten opzichte van zijn voorganger uit 2012. In de onderstaande review zal ik uitleggen waarom ik denk dat dat zo is.

Oud en nieuw

Design

Sony heeft een naam hoog te houden wanneer het gaat om design. De SmartWatch 2 past naadloos in de richting die ze met de Xperia Z en Z1 zijn ingeslagen, vrij harde en duidelijke vormen. De SW2 is gemaakt van zeer licht aluminium dat veel en veel beter is dan het kunststof van de eerste Sony SmartWatch. Rondom de voorzijde loopt een nette metalen rand die, ben ik bang, in de loop van de tijd wel wat zal beschadigen. 

De achterzijde van de SmartWatch 2 is gewoon plat, wanneer we dat vergelijken met de voorganger is dat een verademing. In het 2012-model hadden ze bedacht dat er een soort clip moest komen die om het bandje heen ging. De gedachte daarachter was dat je hem dan ook op je kleding kon 'clippen'. Helaas maakte deze clip het horloge onnodig dik en zorgde het ook nog eens voor een zwakke schakel in het geheel.

achterzijde

De SmartWatch 2 heeft een 'normaal' uiterlijk en het bandje is op een standaard manier aan de kast bevestigd. Het voordeel daarvan is dat je vrijwel elk bandje kunt gebruiken die je gewoon in de winkel kunt kopen. Wanneer je zo ijdel bent als ik, zou je dus ook kunnen kiezen voor een metalen of lederen band, want dat past beter bij mijn ogen.

SW2 kleuren

Aan de zijkant komen we een dikke metalen knop tegen die we ook kennen van de Sony Xperia Z, Xperia Z Ultra en de Xperia Z1. Ik hou van die knop en hij staat fantastisch op de SmartWatch 2. Het grote scherm heeft de drie knoppen die we van ons geliefde Androidplatform kennen.

Zijkant

Werking en software

De eerder genoemde dikke metalen knop heeft ook hier een duidelijke functie want in tegenstelling tot het oude model kun je deze wel blindelings vinden met je vinger en ook bedienen. Het horloge staat altijd aan, dat wil zeggen, je kunt altijd zien hoe laat het is. Met een druk op de knop lichten de cijfers op zodat je de tijd kunt aflezen. Wanneer je nog een keer drukt kom je in het menu van het horloge, hier zien we alle iconen van de applicaties die we geïnstalleerd hebben. Door het vegen over het scherm komen we op het volgende scherm en dat vegen gaat ook veel beter dan bij zijn voorganger. Bij de SmartWatch uit 2012 was het vegen veel belangrijker en was het nog eens erg moeilijk, dat probleem hebben ze nu opgelost.

Wanneer je de SmartWatch 2 uit de verpakking haalt, kun je hem niet direct gebruiken want je hebt een applicatie nodig die voor de communicatie zorgt tussen horloge en telefoon. Gelukkig beschikt de SmartWatch 2 over NFC en hou je de beide toestellen even tegen elkaar en voilà...de rest gaat vanzelf.

De Smart Connect-app zorgt ervoor dat je alles kunt regelen op je smartwatch. Standaard staan daar al een aantal aanbevolen applicaties die je met één klik kunt downloaden en kunt gaan gebruiken. Elke applicatie heeft genoeg instellingen om de inkomende berichtenstroom te beheren. Zo kies ik erbij Twitter alleen voor om de 'mentions' te bekijken op mijn horloge. 

De applicaties die de SmartWatch 2 ons aanraad zijn allemaal door het bedrijf zelf gemaakt. Maar gelukkig heeft Sony de rest van de wereld ook in staat gesteld om een applicatie te maken voor dit horloge. Zo is er een applicatie waarmee je op afstand de camera kan bedienen van je toestel, kun je Snake spelen en kun je zelfs de prestaties van je auto op je pols bijhouden.

Bij de Sony SmartWatch 2 draait het alleen om de notificaties, want het horloge kan zelfstandig niks. Deze notificaties worden vergezeld door een duidelijke trilling van het horloge dat de gebruiker laat weten dat er een bericht binnenkomt. Deze vibratie kun je trouwens ook in de instellingen uitzetten, maar waarom zou je dat eigenlijk doen?

Specificaties

Het grote voordeel van dit horloge is dat het werkt met elk Androidtoestel dat op Android 4.0 of hoger draait. Dit zorgt ervoor dat de Sony SmartWatch voor iedereen bereikbaar is. Het scherm is 1,6 inch 220x176 pixels groot. Zo'n scherm op een horloge heeft niet veel pixels nodig maar ik moet eerlijk zeggen dat ik wel vaak moeite heb met het lezen van de teksten van een tweet of e-mail. Of je nu wel of geen (lees)bril nodig hebt, wanneer je een notificatie binnenkrijgt moet je deze gelijk kunnen lezen. Dus een beter of groter font gebruiken of meer pixels in het scherm, zou beter zijn.

Beeldscherm

Opladen en accuduur

Het opladen van de SW2 doe je met een microUSB en dat is een hele hele HELE grote verbetering ten opzichte van de 'gekke' aansluiting die er op de SmartWatch van vorig jaar zat. Een oplader met microUSB heeft iedereen wel voor handen en zo kun je overal je horloge opladen.

De accu van de SW2 gaat, in mijn geval, maximaal drie dagen mee. Dan heb ik hem dag en nacht aan staan en ontvang notificaties van Gmail, Twitter, telefoon en SMS. Drie dagen vind ik zelf prima, wanneer het horloge leeg is, is hij binnen een paar uur weer opgeladen en kun je er weer tegenaan. Sony zelf geeft aan dat bij gering gebruik (dus weinig notificaties) wel 7 dagen meegaat, dat geloof ik niet tenzij je hem op je Nokia uit 1998 aansluit want dan werkt hij namelijk niet.

Waterdicht

Ik had over het hoofd gezien dat de SW2 ook waterdicht is en had hem de afgelopen week angstvallig bij het water uit de buurt gehouden. Maar dat was niet nodig want deze Sony SmartWatch kan tegen een stootje en dus ook tegen een paar druppels water.

Prijs en beschikbaarheid

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is de Sony SmartWatch 2 sinds kort officieel verkrijgbaar voor €179. Dat is een consumentenadviesprijs dus je kunt erop rekenen dat deze prijs nog wel zal gaan dalen. Deze prijs past heel goed bij de SmartWatch 2, meer zou ik er zeker niet voor uitgeven, een bedrag van tussen de €125 en €150 is hij zeker wel waard.

Conclusie

We kunnen wel zeggen dat Sony met de SmartWatch 2 hele grote stappen heeft gezet ten opzichte van de vorige SmartWatch. Vrijwel op elk onderdeel zijn er verbeteringen aangebracht met als resultaat, een zeer goed bruikbaar horloge dat er best goed uitziet.

Minpunten

 • SW2 is beperkt in zijn mogelijkheden
 • Tekst slecht leesbaar

Pluspunten

 • Fijn model, goed draagbaar
 • Doet precies wat het moet doen
 • Accu gaat vrij lang mee

 

Review
Score: 4,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (44)
Bezig met laden van reacties...