Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

Samsung Galaxy Tab A 10.5

Binnen de tabletmarkt zijn vooral de tablets van Apple en Samsung gekend. Huawei kwam dit jaar al met vier tablets op de markt en deze waren naar eigen zeggen meteen een succes. In augustus 2018 heeft Samsung de Galaxy Tab A10.5 en de Galaxy Tab S4 uitgebracht. Volgens Samsung is de Galaxy Tab A10.5 de ideale gezinstablet. Om dit te verwezenlijken hebben ze in de software van de tablet functies zoals Multi-user mode en Kids-stand geïntegreerd. Na mijn review van de Huawei Mediapad M5 is het nu dus de beurt aan de Samsung Galaxy Tab A 10.5. Hieronder vind je mijn bevindingen.

Behuizing en design

De Samsung Galaxy Tab A 10.5 weegt 529 gram en meet 26 cm bij 16 cm bij 8mm. Aan de voorkant vind je het 10.5 inch scherm met smalle randen. Deze randen zijn net breed genoeg om duimen te laten rusten zonder dat je het scherm aanraakt. Verder vind je aan de voorkant de frontcamera die kan gebruikt worden om de tablet te ontgrendelen. Hier kom ik verder in de review op terug.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

Aan de zijkanten vind je de volumeknoppen en de power-knop. De tablet is uitgerust met 4 stereo quad-speakers. Bovenaan vind je 2 speakers en een 3,5 mm hoofdtelefoon aansluiting en onderaan 2 speakers en de USB-C aansluiting. De achterkant van de tablet is vervaardigd uit kunststof. Het kunststof geeft de tablet een goedkopere uitstraling maar er is hierdoor meer grip aanwezig. Verder vind je op de achterzijde de camera en een flitser.

Scherm, prestaties en batterijduur

Scherm

De Samsung Galaxy Tab A 10.5 heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een 10,5 inch LCD -scherm met een schermverhouding van 16:10. De tablet heeft een schermresolutie van 1920 x 1200 met een pixeldichtheid van 216 PPI, video’s kan je dus perfect in Full-HD bekijken. De kleuren van het scherm zijn mooi en heeft goede kijkhoeken. De helderheid binnenhuis is goed. Buitenhuis neemt de zichtbaarheid van het scherm sterk af, hierdoor is het scherm minder goed leesbaar in direct zonlicht. Om je ogen ‘s avonds minder te belasten kan je gebruik maken van de blauw filter. Dit zorgt ervoor dat het blauw uit je scherm wordt gefilterd, omdat blauw van schermen melatonine afbreekt en dat is de stof die zorgt dat je moe wordt. Dit kan je via het notificatiepaneel manueel activeren.

Verder kan je binnen de instellingen het lettertype vergroten en kleurcorrectie toepassen. Net zoals bij de Huawei Mediapad M5 zijn ook bij de Samsung Galaxy Tab A 10.5 niet alle apps aangepast aan het horizontaal gebruik zoals Instagram en diverse nieuwsapps.

Het scherm is zeker goed te noemen voor de prijs. Dankzij Full-HD is het aangenaam om naar YouTube of Netflix video's te kijken.

Prestaties

De Samsung Galaxy Tab A 10.5 is uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 450 chip. Deze chip heeft 8 rekenkernen en is afgeklokt op 1.8 GHz. Binnen deze prijsklasse zie je smartphones die gebruik maken van een krachtigere chipset zoals de Moto G6 en de Nokia 6.1. De tablet beschikt over 3GB werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 32 GB. Het intern geheugen kan via Micro-SD kaart uitgebreid worden tot 400 GB.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

De AnTuTu-benchmark geeft een resultaat van 69294. Deze score is niet één van de beste binnen zijn prijsklasse, maar een benchmark is natuurlijk maar een richtlijn. In dagelijks gebruik heb ik geen echte problemen opgemerkt, zowel de software als apps lopen vlot. Bij zwaardere games zoals PUBG duurt het laden iets langer, maar tijdens het spelen op lagere instellingen loopt alles acceptabel vlot. Tijdens het multitasken heb ik soms een hapering waargenomen, maar het was niet storend.

Batterijduur

In de Samsung Tab A 10.5 is een batterij aanwezig van 7300 mAh. Het batterijverbruik is sterk afhankelijk van welke taken je met de tablet uitvoert. Ik heb de batterijduur getest met de AccuBattery-app. Tijdens het kijken van een film op Netflix verbruikt de tablet ongeveer 8% batterij per uur. Bij het gamen is het afhankelijk van het processorgebruik. Gemiddeld haalde ik tijdens het gamen een batterijverbruik van ongeveer 8% per uur. Bij regelmatig gebruik waarbij WiFi, hoge gps nauwkeurigheid en automatische helderheid aanstaan en notificaties regelmatig binnenkwamen, kon ik 4 à 5 dagen doen met de batterij voordat ik deze aan de lader moest koppelen.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

Om de Tab A10.5 op te laden moet je gebruik maken van de USB-C adapter. Om de batterij van 20% naar 100% te laden heeft de Tab A 10.5 ongeveer 3 uur en 30 minuten nodig.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

Gezichtsherkenning

Jammer genoeg is er bij de Samsung Galaxy Tab A 10.5 geen vingerafdrukscanner aanwezig. Samsung heeft binnen deze tablet wel gezichtsherkenning voorzien. Deze functie werkt niet handig op de tablet. Om deze vlot te laten werken, moet je de camera steeds goed proberen richten. Meestal gaat het sneller als ik de pincode gebruik om in te loggen. Liever had ik een vingerafdrukscanner gezien die verwerkt was in de randen van het scherm.

Geluid

Het geluid vind ik heel belangrijk op een tablet omdat je een tablet sneller eens gebruikt om een film of serie te bekijken. De Samsung Galaxy Tab A 10.5 is voorzien van quad speakers. Binnen de software van de tablet kan je Dolby Atmos activeren wat zorgt voor een virtueel surroundgeluid. Het geluid op de Tab A 10.5 is zeker goed te noemen. De speakers kunnen luid zonder echte vervormingen. Dankzij Dolby Atmos lijkt het geluid van de tablet los te komen, heel aangenaam tijdens bekijken van een serie of film.

De plaatsing van de speakers vind ik erg onhandig. Deze zitten aan de linker- en rechterkant als je de tablet in horizontale stand houdt. Als ik naar een film of serie kijk, sluit ik regelmatig de speakers ongewild af. Om dit te vermijden kan je tablet best onderaan vasthouden.

In de instelling kan je het geluid ook naar eigen wens instellen via de equalizer.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

Samsung voorziet op de Galaxy Tab A 10.5 een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting. Hierdoor kan je gebruik maken van je bedrade hoofdtelefoon. Dolby Atmos kan ook geactiveerd worden bij het gebruik van een hoofdtelefoon.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

Camera

Foto’s

De Samsung Galaxy Tab A 10.5 is uitgerust met twee camera’s. Vooraan vind je een 5MP-camera en achteraan een 8MP-camera. Naar mijn mening hebben tabletcamera’s geen meerwaarde. Een tablet koop je niet om daarmee de beste foto’s te nemen. Met deze camera's scan je documenten of maken je kinderen selfies die ze later kunnen bekladden met stickers.

In goede lichtomstandigheden zijn de foto's van goede kwaliteit. Bij donkere lichtomstandigheden neemt de fotokwaliteit sterk af.

Video’s

Video’s kan je met de Samsung Galaxy Tab A 10.5 opnemen met een 1080p resolutie. Beeldstabilisatie is niet aanwezig. Tijdens het filmen past de camera zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan.

Camera-app

Binnen de camera-app zijn er verscheidene foto modi opgenomen. Bij de camera achteraan kan je kiezen tussen HDR, Nacht, Panorama, Pro, Beauty, Stickers, Continu-opname, Gif-animatie en Sport. Modi zoals Selfiefocus, Stickers en Brede selfie vind je terug als je de frontcamera gebruikt. In de Stickermodus kan je net zoals bij Snapchat of Facebook Messenger stickers aan je foto toevoegen zoals een konijn masker. Dit vinden de kinderen te gek.

Software

Samsung Galaxy Tab A 10.5 draait op Android 8.1 Oreo met de gekende Samsung Experience-schil. De Tab A 10.5 heeft beveiligingspatch van juni 2018. Jammer genoeg is de tablet dus niet voorzien van de recentste software.

Voorgeïnstalleerde apps

Samsung staat gekend voor veel eigen voorgeïnstalleerde apps zoals e-mail, agenda, Samsung Notes, Internet Browser. Apps die de Google-apps kunnen vervangen. Verder zijn enige bloatware-apps aanwezig zoals Microsoft Word, Excel, Powerpoint en Skype. Jammer genoeg kan je deze niet verwijderen.

Updatebeleid

In dit artikel vind je meer informatie terug over het updatebeleid van de verschillende fabrikanten. Toestellen uit het topsegment zullen volgens Samsung maandelijks beveiligingsupdates ontvangen en de midrange en budget toestellen zullen kwartaalupdates ontvangen.

Extra mogelijkheden

Multi User Mode

De Samsung Galaxy Tab A 10.5 biedt de mogelijkheid om via profielen met meer personen de tablet te gebruiken. Hierbij kan je als beheerder rechten toewijzen zoals de kinderen geen toegang geven tot bepaalde apps.

Van gebruiker wisselen gaat vlot vanuit de schermvergrendeling door rechtsboven uw gebruiker aan te tikken.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

Kids-stand

Binnen Samsung's eigen Kids-stand-app wordt een kindvriendelijke omgeving gecreëerd. Als ouder bepaal je tot welke apps jouw kind toegang krijgt en de tijdslimiet. Verder krijg je ook zicht over foto's of video's die je kind gemaakt heeft en kun je deze verwijderen indien gewenst. Via een grafiek is het ook mogelijk om een overzicht te krijgen van de gebruiksduur en welke apps je kind zoal gebruikt heeft. Dus kinderen opgelet, je ouders kijken mee!

Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

Binnen de app zijn al verschillende kinder-apps voorgeïnstalleerd zoals een camera-app, games, een kleur-app, muziek-app, galerij-app, video-app en een Galaxy Apps-store voor kinderen. Deze laatste adviseert apps aan de hand van de leeftijd van je kind. Je kind kan deze apps binnen de store wel aanklikken, maar kan zelf geen apps installeren zonder dat je jouw pincode hebt ingegeven.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 review: kindvriendelijke gezinstablet

Je kind geraakt ook niet zomaar uit deze Kids-stand. Hiervoor moet je kind wederom jouw pincode invoeren. Het is dus heel belangrijk dat je zorgt dat je kind geen weet heeft van je pincode. Ik mis de integratie van de gezichtsherkenning. Bij de Huawei Mediapad M5 kan je binnen de Kidsplace-app gebruik maken van de vingerafdrukscanner. Als je kind zijn vinger op de scanner legt zal de kidsplace-app automatisch opstarten.

Om deze kids-stand optimaal te testen, heb ik de tablet aan mijn zoon van 6 jaar overhandigd. Mijn zoon kan zijn eigen ding doen binnen de kids-stand zonder dat ik me zorgen moet maken. Soms heeft hij wel moeite om uit apps te geraken en terug te keren naar het beginscherm van de kids-stand, omdat de navigatietoetsen soms automatisch verbergen. Mijn zoon heeft ook al gespeeld op de Huawei Mediapad M5 en vindt de Samsung Galaxy Tab A 10.5 prettiger door de voorgeïnstalleerde kinderapps.

Conclusie

Samsung is er volgens mij in geslaagd om een kindvriendelijke gezinstablet te produceren. Met de prijs van 299 euro ben je zeker niet gefopt met deze Samsung Galaxy Tab A 10.5. Deze heeft niet de meest krachtige processor maar in dagelijks gebruik merk je hier weinig van. Bij zwaardere games of bij het multi-tasking merk je wel eens een hapering maar dit is zeker niet storend.

Dankzij het Full-HD scherm en het virtueel surround kan je aangenaam genieten van je favoriete Netflix Serie of je favoriet YouTube-kanaal. De batterij presteert ook goed. De keuze om de vingerafdrukscanner weg te laten en te vervangen door gezichtsherkenning vind ik jammer. Om je gezicht goed te laten herkennen moet je de camera goed richten. Hierdoor gaat het sneller om een pincode in te geven.

Zoals Samsung aangeeft zorgen de functie Multi User Mode en Kids Mode er voor dat deze tablet als gezinstablet kan gebruikt worden. De multi-user werkt vlot en iedereen heeft hierdoor zijn eigen apps. De Kids-stand creëert een kindvriendelijk omgeving waarbij je als ouder veel toezicht hebt en dankzij de kunststof afwerking geef je met een gerust hart de tablet aan je kind. Deze kindvriendelijke afwerking zorgt wel voor een minder premium uitzicht.

Heb je liever een krachtigere allround tablet met een premium afwerking dan kan je kiezen voor de duurdere Huawei Mediapad M5 (399 euro).

Positieven punten

+ Mooi scherm

+ Full-HD content

+ Uitgebreide Kids-stand

+ Geluidskwaliteit

+ Batterij

Negatieve punten

- Kunststof afwerking

- Geen vingerafdrukscanner

- Moeilijke gezichtsherkenning

- Plaatsing van de speakers

- Updatebeleid

Samsung Galaxy Tab A 10.5 kopen

De Samsung Galaxy Tab A 10.5 is leverbaar in het zwart en grijs voor een adviesprijs van 299 euro. Hij kan onder andere bij Bol.com, Coolblue en MediaMarkt aangeschaft worden.

Lees meer over:
Samsung tablets

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

4 coolste gadgets van morgen die je nu kan bestellen (week 25)

De grootste technologische innovaties komen niet van 'big tech'-bedrijven, maar wel van kleinere start-ups die hun dromen naj...

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Disney+ en Spotify (week 25)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Google probeert ontwikkelaars iets te laten doen aan energiebeheer op Android

Google wil iets doen aan de problemen met energiebeheer op Android. Dat beschrijft het in een community-update. Tenminste, he...

Je kunt nu closed captions in- en uitschakelen op de Twitter-app

Voor de een is het broodnodig, een ander vindt het irritant: closed captions. Dat is ondertiteling met ietsje meer. Naast wat...

Podcast Tech In Five Special: interview met Marc van den Dool (OPPO)

Elke werkdag kun je luisteren naar de podcast Tech In Five. Daarin praten we je in vijf minuten bij over het technieuws van d...

Lees meer

Net binnen

Je kunt nu closed captions in- en uitschakelen op de Twitter-app

Voor de een is het broodnodig, een ander vindt het irritant: closed captions. Dat is ondertiteling met ietsje meer. Naast wat...

Google probeert ontwikkelaars iets te laten doen aan energiebeheer op Android

Google wil iets doen aan de problemen met energiebeheer op Android. Dat beschrijft het in een community-update. Tenminste, he...

Podcast Tech In Five Special: interview met Marc van den Dool (OPPO)

Elke werkdag kun je luisteren naar de podcast Tech In Five. Daarin praten we je in vijf minuten bij over het technieuws van d...

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Disney+ en Spotify (week 25)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

4 coolste gadgets van morgen die je nu kan bestellen (week 25)

De grootste technologische innovaties komen niet van 'big tech'-bedrijven, maar wel van kleinere start-ups die hun dromen naj...

Lees meer