Review Moto E 2016: pure voldoening voor de instappers

Review Moto E 2016: pure voldoening voor de instappers

Colin Baak

door Colin Baak

Laatst geüpdatet

Moto E (2016) 3th gen

Als je op zoek bent naar een instapmodel smartphone, je budget niet zo groot is of een toestel zoekt voor erbij dan kom je in je zoektocht vast en zeker de Moto E (2016) tegen. Dat toestel werd eerder dit jaar gepresenteerd en wordt door mij nu alweer anderhalve week gebruikt als dagelijkse smartphone. Het toestel kost slechts € 129, maar hoe zijn de prestaties, zijn er betere alternatieven of is dit gewoon een must-buy?

Moto E (2016)

Specificaties

De specs zijn voor die prijs natuurlijk niet imposant, maar ten opzichte van de vorige Moto E-modellen is er wel gekozen voor een groter scherm met een hogere resolutie. De stap is gemaakt naar een 5 inch HD-scherm met 1280x720 pixels, terwijl dat bij het 2015-model nog een 4,5 inch scherm was met 960x540 beeldpunten. Er is 1GB werkgeheugen aanwezig, evenals 8GB uitbreidbaar intern geheugen.

Foto's kun je schieten met de 8 of 5 megapixel-camera en het toestel is voorzien van een 2800mAh-accu. Er is een vierkernige chipset aanwezig van MediaTek met een maximale kloksnelheid van 1,0GHz en een microUSB-poort is ook aanwezig. De accu is verwijderbaar en aan de bovenkant van het toestel is de 3,5mm-poort te vinden. Rechts vinden we de powerbutton en grote volumeknop en de Moto E is afgewerkt met zilveren elementen.

Moto E (2016)

Deze zijn onder andere te zien aan de voorkant bij de speakergrills, maar ook om de camera op de achterkant. De verwijderbare backcover bevat een heel fijn reliëf, maar voelt desondanks nog steeds redelijk glad aan. Ook het kenmerkende Moto-deukje is nog aanwezig op de achterkant en geplaatst onder de cameramodule. Uiteraard zijn WiFi, GPS en Bluetooth aanwezig en het toestel kan ook overweg met 4G-netwerken en bevat een FM-radio. Tevens is er een kleine statusledje in het toestel ingebouwd.

De verpakking bestaat uit een rechthoekig doosje, voorzien van een foto van het toestel en het valt op dat er gekozen is voor het bijleveren van een oplader. Sommige fabrikanten besparen daar op, maar dat is bij de Moto E (2016) niet het geval. Ook vinden we een USB-kabel in de doos, maar een headset ontbreekt wel.

Software

De software van Moto-toestellen wordt altijd geroemd en ook bij de Moto E (2016) is dat het geval. Er is nagenoeg geen bloatware op het toestel aanwezig. Dat is natuurlijk altijd fijn, maar helemaal in combinatie met de hardware die op papier toch wat minimaal is. Voorgeïnstalleerde apps van Google zoals Chrome, Calendar, Music, HangOuts en Photos zijn wel aanwezig. Het toestel bevat dus 8GB intern geheugen, maar voor de eindgebruiker is daar zo'n 4,5GB van te gebruiken. Het Android OS neemt 3,2GB in en het interne geheugen bevat standaard al 300MB aan data, veelal van de apps die al aanwezig zijn.

Standaard is er slechts één homescreen ingesteld, voorzien van de Google-zoekwidget en een eigen Motorola-klokje. Ook is daar de appdrawer te vinden, evenals een map met Google-apps en wat applicaties in het dock. Je kunt uiteraard meer homeschermen toevoegen, snel de achtergrond veranderen of widgets toevoegen.

Op dit gebied scoort dit toestel zeker de nodige punten, want een cleane Androidlook en weinig bloatware vinden we tegenwoordig maar weinig op devices. Dat resulteert ook in redelijk goede prestaties, met natuurlijk de prijs van het toestel en de gebruikte hardware in het achterhoofd.

Hardware

Het scherm is een 5 inch exemplaar met 1280x720 pixels en dat is in deze prijsklasse meer dan genoeg. Het scherm kan redelijk helder, maar er zijn devices waarvan de backlight een stuk feller kan schijnen. Vanaf de voorkant is er weinig tot niks aan te merken op het display, maar als je vanuit een hoek op het scherm kijkt, is er al snel een gele waas te zien. Een fijn gegeven is dat de speaker van het toestel naar voren is gericht, jammer is dan dat het geen stereospeakers betreft. Het geluidsvolume is prima en geluid kan wat vervormen, maar daarbij moet het volume wel op maximaal staan.

Moto E (2016)

De chipset komt van MediaTek en is de MediaTek MT6735P. Deze bevat vier rekenkernen die zijn geklokt op maximaal 1GHz en wonderen hoef je hier niet van te verwachten. Voor dagelijks gebruik, waarbij je de browser gebruikt naast WhatsApp, de Androidworld Reader, een calculator en een internet bankieren-app volstaat het toestel in de meeste gevallen wel. Als je achter elkaar benchmarks gaat draaien, foto's schiet, filmpjes wil maken en versturen en zwaardere games wilt spelen, dan is dit toestel niet voor jouw doeleinden geschikt.

Ik heb in de tijd dat ik het toestel gebruikt heb ook vaak gebruikgemaakt van de FM-radio, waarvoor je dan wel een eigen headsetje in moet pluggen. Benchmarks zijn niet gedraaid op het toestel, simpelweg omdat de markt waarop het toestel zicht richt, hier toch niet op zit te wachten en het gaat om de ervaringen bij het gebruik. De oorspeaker geeft een vol en goed geluid tijdens gesprekken en de internetervaring met een 4G-verbinding was net zo goed als op andere devices.

Moto E (2016)

Accu

Waar de 4,5 inch Moto E van vorig jaar was uitgerust met een 2390mAh-accu is deze Moto E van 2016 voorzien van een 2800mAh-accu. Het scherm is echter wel groter en ook de resolutie van deze budgetsmartphone is weer iets hoger. Veel specificaties van dit toestel worden gedeeld met de Moto G Play, waaronder de schermgrootte en resolutie en in onze review, kwam naar voren dat de accuduur daar erg fijn was.

Ook bij dit toestel is dat het geval, want ruim een dag met één acculading doen is geen enkel probleem en de avond van de tweede dag aantikken gebeurde ook regelmatig. Opladen gaat vrij vlot, maar er wordt geen speciale snellaadtechnologie gebruikt. Het toestel kent ook nog een accubesparende modus, maar deze is in de testperiode niet ingeschakeld, simpelweg omdat dat de prestaties van het toestel niet ten goede kwam en alles wat stroperiger werd.

Moto E (2016)

Camera

De camera op de achterkant is voorzien van een enkele flitser - niet aanwezig op het 2015-model - en kan foto's schieten van maximaal 8 megapixel. De interface van de camera-app is simpel en clean met verschillende icoontjes. Zo kun je snel wisselen tussen de twee camera's, HDR aan of uitzetten of de flitsmogelijkheden instellen.

Ook kun je wat dieper het menu in, waarbij je de aspectratio kunt aanpassen, evenals de witbalans, ISO-waarde en een grid kunt instellen. Resoluties van kiekjes zijn niet in te stellen, maar je kunt kiezen voor een 'maximale' of 'normale' resolutie. Ten slotte kun je ook nog instellen hoe je een foto wilt maken. Hierbij kun je kiezen voor den normale manier via een virtuele shutterknop, maar ook als je ergens op focust, als men lacht of via een timer. Via een andere virtuele knop kun je nog kiezen uit zes kleureneffecten en een panorama-stand is ook aanwezig.

Foto's zien er voor deze prijsklasse goed uit en zijn meer dan goed te gebruiken in Twitter-, Facebook- of WhatsApp-berichtjes. Als de lichtomstandigheden minder worden, dan wordt de kwaliteit van de foto's al wel snel wat minder. Van plan om het toestel vaak mee te nemen tijdens een avondje stappen, dan zal de camera waarschijnlijk niet voor je voldoen. Video's opnemen kan slechts in een resolutie van 1280x720 pixels en filmen in full HD of hoger is niet mogelijk.

Conclusie

De Moto E (2016) is een fijn toestel om te gebruiken, de behuizing is dan wel van polycarbonaat, maar voelt daarvoor goed aan. De software is redelijk stock en dat is fijn, want dit heeft ook een positief effect op de snelheid van het toestel. Het is zeer zeker geen snelheidswonder, maar voor de dagelijkse simpele taken kun je prima overweg met de MediaTek-chipset en 1GB werkgeheugen.

Een speaker aan de voorkant is fijn, evenals de mogelijkheid om het interne geheugen uit te breiden. Ook een FM-radio, 4G-mogelijkheden en een verwijderbare accu zijn fijn te noemen. Qua accuduur kun je ook redelijk makkelijk twee keer per drie dagen opladen, maar dit heeft natuurlijk ook te maken met de hardware die niet heel veel energie verbruikt. De prijs van het toestel ligt op het moment van schrijven rond de € 119 en daarvoor koop je een heel fijn toestel. Persoonlijk vind ik 1GB RAM en 8GB opslaggeheugen té klein en ikzelf zou opteren voor een toestel voorzien van 2GB/16GB.

Dan zul je inderdaad wel even door moeten sparen, maar voor drie tientjes meer kom je bijvoorbeeld al snel uit bij de Wileyfox Spark +. Als je toch bij Motorola wilt blijven dan is de Moto G Play de logische keuze, maar dat toestel kost zo'n € 165.

Pluspunten

+ MicroSD-kaartslot
+ Accu is te verwijderen
+ Fijn afgewerkt design
+ Software is zeer kaal
+ FM-radio, ledje en 4G

Minpunten

- 1GB RAM / 8GB opslag is weinig
- Camera in slechte lichtomstandigheden

Moto E (2016) third gen kopen

De Moto E (2016) is los te verkrijgen, maar ook in combinatie met een abonnement, waarvan je hieronder een selectie ziet van de beste keuzes.

[tds=4998]

0 reacties

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk