Princess Smart torenventilator review: krachtige ventilator met stembediening

Princess Smart torenventilator review: krachtige ventilator met stembediening

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Princess 350000 Smart torenventilator is een slimme ventilator vanwege de integratie met het Works with Assistant-platform. Je kan dit apparaat dus met je stem bedienen. Ik mocht deze ventilator een tijdje testen en hier lees je mijn bevindingen.

Princess 350000 Smart torenventilator

Bij een ventilator denk je misschien aan een plastic vergeeld apparaat dat door zijn lelijkheid alleen in de zomermaanden uit de kast gehaald wordt, maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer verschillende varianten die ook op het gebied van design aandacht hebben gekregen.

De Princess 350000 Smart torenventilator is een ventilator in de vorm van een toren en valt door zijn uiterlijk veel minder op in de woonkamer of op kantoor. Daarnaast zijn Google Assistent en Amazon Alexa dit apparaat aanwezig en dat trok meteen mijn aandacht. In deze review lees je wat Google Assistent voor een ventilator kan betekenen.

Princess Smart torenventilator review: krachtige ventilator met stembediening

Behuizing en design

Zoals ik al zei, valt deze torenventilator veel minder op door de vormgeving wat overigens niet ten koste gaat van de werking. Door het langwerpige design van de 103 cm hoge ventilator bestaat bijna de gehele behuizing uit roosters waar de luchtstroom zijn weg door kan vinden om het huis van een aangenaam briesje te voorzien.

De behuizing is gemaakt van roestvrijstaal en plastic. De ventilator zelf is op een voet geplaatst en beschikt over zogenaamde ventilatorknoppen aan de bovenzijde. Met deze knoppen kun je het apparaat bedienen.

De Princess Smart Torenventilator heeft een motor van 50 Watt, een geluidsniveau van 54,7 dB, een snoer van 1,5 meter lang en werkt uitsluitend op 2,4 Ghz-wifinetwerken. Dat geluidsniveau is overigens meer dan acceptabel want je hoort bijna niets. Daarnaast kan de ventilator in een hoek van 80 graden heen en weer draaien.

Installatie en bediening

De installatie van Princess 350000 Smart torenventilator is niet zo heel ingewikkeld. Het pakket bestaat uit de torenventilator, een draaias en een basis. Allereerst verwijder je de drie schroeven uit de draaias en dan trek je het netsnoer door de opening in de basis. Vervolgens lijn je de basis uit met de draaias en gebruik de drie schroeven om de onderdelen weer aan elkaar te monteren. Als laatste druk je het netsnoer in de snoergeleider en sluit deze aan op het stopcontact.

De torenventilator kun je op drie manieren bedienen, via een app, via een stemopdracht en via de knoppen op het apparaat. Hieronder neem ik alle manieren met je door.

Princess Smart torenventilator review: krachtige ventilator met stembediening

Installatie en bediening via HomeWizard Climate-app

De Princess torenventilator is op meerdere manieren te bedienen waaronder apps. Het Nederlandse domoticabedrijf HomeWizard heeft een speciale app voor de bediening van deze torenventilator uitgebracht, HomeWizard Climate. Als je een HomeWizard-account hebt aangemaakt, kun je via een aantal stappen je de ventilator koppelen aan de app. Dit verloopt via een verbinding met je wifinetwerk en een wachtwoord dat je in moet vullen.

Hier vind je een Engelstalig YouTube-filmpje met installatie-instructies om de app te koppelen aan de Princess torenventilator.

Princess Smart torenventilator review: krachtige ventilator met stembediening

De HomeWizard Climate-app bevat een aan/uit-knop voor de ventilator en drie knoppen onderin:

Ventilatiestanden

Je kunt kiezen uit drie verschillende ventilatiestanden: normaal, natuurlijk en slaapmodus. Wanneer je de slaapmodus gebruikt zal de windsnelheid langzaam afgebouwd worden. De natuurlijke stand bootst de wind buiten na, dus afwisselend een sterkere en minder sterke wind.

Ventilatiesnelheid

Je kan hier kiezen tussen een lage, middelmatige en een hoge snelheid waarin de ventilator lucht moet blazen.

Oscillatie

Met deze knop kun je de ventilator laten draaien.

Timer en planning

De app heeft ook een timerfunctie. Deze kun je instellen van 1 tot 8 uur zodat je de ventilator aan kan zetten en alleen nog maar hoeft te genieten van de verkoelende bries. Via de optie 'Planning' kan je ook tijdschema’s instellen zodat de ventilator automatisch aan- en uitgaat op de dagen en/ of tijden die jij ingesteld hebt. Je kan hier tevens de ventilatiestand, ventilatiesnelheid en oscillatie aangeven.

Princess Smart torenventilator review: krachtige ventilator met stembediening

Wil je meerdere personen in je huishouden toegang geven tot het apparaat, dan kost dat even wat meer moeite. Je kan namelijk in de app maar één persoon koppelen dus zul je je inloggegevens moeten delen.

Google Assistent

Je kan de ventilator ook koppelen aan Home-app van Google zodat je van de diensten van Google Assistent gebruik kunt maken via het Works with Assistant-platform. Google wil graag dat Google wil dat apparaten via Works with Assistant-API verweven worden in de Routines voor Assistent, waarbij je meerdere acties van je slimme apparaten kan koppelen aan een zelfgekozen trigger. Helaas zijn deze Routines nog niet in Nederland beschikbaar.

Voor het koppelen met de Google Home-app voeg je de Princess Smart torenventilator via je HomeWizard-account toe op de gebruikelijke manier toe via Toevoegen > Heb je al iets ingesteld? > HomeWizard Climate. Vervolgens log je hier in en koppel je het apparaat aan Google Home.

Nu kun je aan de slag met Google Assistent maar spring niet meteen een gat in de lucht. Je kan Google Assistent namelijk alleen vragen of hij de ventilator aan of uit wil zetten. De Princess torenventilator zal dan aan gaan werken met de laatste instellingen. Je kan Google Assistent de snelheid of de modus dus niet aan laten passen.

Bediening via touch-knoppen aan de bovenzijde

De knoppen aan de bovenzijde doen praktisch hetzelfde als de app. Er is ook een kleine display aanwezig die de ventilatiestand en -snelheid weergeeft als je deze wijzigt. De drukknoppen zijn niet verlicht dus wellicht zul je, als je de ventilator op de slaapkamer hebt staan, even moeten zoeken. Het schermpje is wel zichtbaar in het donker maar alleen als je de bediening aanpast.

Met de knoppen kun je de timerfunctie instellen, de gewenste ventilatiesnelheid of ventilatiestand kiezen, de ventilator laten draaien en het apparaat aan- of uitzetten.

Princess Smart torenventilator review: krachtige ventilator met stembediening

Dagelijks gebruik

De torenventilator maakt in de normale stand bijna geen lawaai en in de slaapstand hoor je praktisch niets. Die stand is dus ideaal voor op de slaapkamer. De natuurlijke stand maakt wel wat meer geluid en gebruik ik ook amper. Zo natuurlijk is de wind van buiten in de woonkamer niet. Zet je de ventilatiesnelheid op hoog, dan hoor je wel wat meer geluid.

Dat de torenventilator haast geen geluid maakt, wil niet zeggen dat er weinig lucht uit komt. Ik heb het apparaat op een afstand van vier meter van de bank staan en de koele bries is tijdens de vele hittegolven in dit land een aangename verrassing. Het apparaat voldoet hiermee aan de verwachtingen.

Conclusie

De Princess 350000 Smart torenventilator is een vrij onopvallende verschijning in huis en dat is een pluspunt want een ventilator is doorgaans niet gemaakt voor het design. Daarnaast weet deze ventilator voldoende lucht te produceren zonder daarbij veel geluid te produceren.

Daarnaast is de bediening via de app en de knop kinderlijk eenvoudig al kun je aan de app maar één persoon in het huishouden koppelen. Dat wordt hopelijk in de toekomst snel opgelost. Helaas valt de stembediening qua mogelijkheden nogal tegen en daar had ik toch wel meer van verwacht.

Zoek je een slimme ventilator die veel mogelijkheden biedt en wat mag kosten? Dan is de Princess 350000 Smart torenventilator een goede kandidaat. Wil je hetzelfde effect nabootsen voor veel minder geld? Dan kan je ook voor een paar tientjes een slimme stekker aanschaffen en deze aan een 'gewone' ventilator koppelen.

Positieve punten

+ 'Onopvallend' design

+ Stil

+ Makkelijke bediening via app of ventilatorknoppen

Negatieve punten

- Geen mogelijkheid om meerdere personen aan de HomeWizard Climate-app toe te voegen

- Stembediening is minimaal

Princess 350000 Smart torenventilator kopen

Deze Princess Smart Torenventilator met Google Assistent kost ongeveer 120 euro en kun je aanschaffen via Bol.com, Expert, de HomeWizard-shop of de MediaMarkt. De voorraad is beperkt en de leverancier heeft aangegeven dat deze in november weer aangevuld wordt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk