Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Xiaomi Mi 10 Pro

 • Huawei P40 Pro

 • Realme X2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Daar is 'ie dan eindelijk

Eerste indrukken Samsung Galaxy S9: wederom een toptoestel

· 25 februari 2018

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ zijn aangekondigd en wij hebben beide toestellen alvast mogen uitproberen. In dit artikel lees je alles over mijn eerste indrukken van beide vlaggenschepen.

Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ zijn de nieuwste toestellen in de populaire S-serie van Samsung en hebben de uitdagende taak hun voorgangers in zowel uiterlijk als in innerlijk te overtreffen. Samsung richt zich met de S9 op de camera, entertainment en connectivity aangezien de Samsunggebruiker momenteel voornamelijk content consumeert.

Ik heb ruim een uur de S9 kunnen uitproberen en al een kleine indruk gekregen van de mogelijkheden van dit vlaggenschip.

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9: design en scherm

Zo op het eerste gezicht is er weinig verschil te zien tussen de S8 en de S9 als je ze naast elkaar legt. Het geoefende Samsung-oog echter zal vrijwel direct zien dat de schermrand aan de boven- en onderzijde iets kleiner is geworden, terwijl de overige randen vrijwel gelijk zijn gebleven. Ook de schermgroottes van beide toestellen zijn gelijk gebleven aan die van de voorgangers. De Galaxy S9 heeft een 5,8 inch Super AMOLED-scherm met een Quad HD-resolutie en de S9+ mag het doen met een 6,2 inch-exemplaar. Beide schermen beschikken wederom over de 18,5:9-beeldverhouding, wat Samsung onder de term 'immersive display' schaart. De S9 is ondergedompeld in scherm en biedt dus veel werkruimte.

We zien nu ook dat Samsung heeft geluisterd naar de klachten omtrent de vingerafdrukscanner. Deze is nu onder de camera geplaatst en op deze plek makkelijker te bedienen.

Samsung Galaxy S8 vs <a title=

Links: Samsung Galaxy S8 Rechts: Samsung Galaxy S9

Camera en geluid

De Galaxy S9 heeft een 12 megapixelcamera aan de achterkant en een aan de voorkant. De S9+ is uitgerust met twee camera's van 12 megapixels aan de achterzijde, net als de Note 8. Beide hoofdcamera's beschikken over een variabel diafragma van  f/1,5 en van f/2,4. Hiermee kunnen in slechte lichtomstandigheden en bij daglicht foto's van verbeterde kwaliteit worden gemaakt, aldus Samsung. Via 'noise reduction' moet er minder ruis in de foto's voorkomen. Ze lieten dit zien in een korte demo, maar zal ik zelf eerst uitvoerig moeten testen om daar een oordeel over te geven. De camera's beschikken verder ook over optische beeldstabilisatie.

De camera kan ook beelden in slowmotion-beelden opnemen met een framerate van 960 beelden per seconde. Hierdoor is het mogelijk om sterk vertraagde beelden weer te geven. Er wordt voor de opname en zoeker in het scherm getoond die beweging detecteert. De slowmotion-beelden kunnen makkelijk als gif'je worden gedeeld of als wallpaper worden opgeslagen. De demo die van deze functie werd getoond zag er indrukwekkend uit en heb ik erna meteen zelf geprobeerd. Het werkt erg goed en de slomo-beelden zien er goed uit. Deze functie ga ik zeker in een komende review verder testen.

De AKG-stereo-speakers verzorgen het geluid op de S9 en bij een eerste test klonk dit zeer goed. Dolby Atmos vult de techniek aan en Samsung geeft aan dat het geluid tot 1,4 keer luider kan dan dat van de Galaxy S8.

Software

Een nieuwe functie die werd opgemerkt is de landschapsmodus. Deze werkt nu ook vanaf het homescreen en dat is een fijne toevoeging. Ook nieuw zijn de notificaties die op het scherm worden getoond. Je kunt op de S9 reageren op een bericht zonder dat je hiervoor de app waar je je op dat moment in bevindt, hoeft te verlaten.

Daarnaast is de SmartThings-app verbeterd. Er worden meerdere apparaten in huis in de app ondersteund. Samsung Knox is ook onder handen genomen en moet nu voor meer controle en veiligheid zorgen. Bixby heeft ook een nieuwe versie gekregen met de toevoeging van realtime vertalen, herkennen van gebouwen in de buurt en het herkennen van zaken als calorieën en ingrediënten op een foto's van een gerecht. Bixby schuift hiermee een stukje richting Google Lens.

De S9 draait op Samsung Experience 9.0 dat is gebaseerd op Android 8.0 Oreo. De eerste indrukken van de software zijn goed maar met de kanttekening dat ik hier maar heel even mee hebben kunnen spelen.

Samsung Galaxy S9

Samsung heeft ook AR-emoji toegevoegd aan de mogelijkheden van de S9, welke vergelijkbaar zijn met de animoji van Apple. Je maakt hiervoor een selfie en stylet naar wens met kleur haar, kleding en meer. Vervolgens wordt deze selfie omgetoverd in een 3D-versie van jezelf. Deze emoji kent 18 verschillende uitdrukkingen welke vanuit het Samsung-toetsenbord in elke app kan worden toegevoegd. Voor het generen van deze 3D-emoji maakt Samsung gebruik van deep learning. Voor brildragers zoals ik, werkt het helaas iets minder goed. Een selfie maken zonder bril is dan een oplossing.

Samsung Galaxy S9 - 3D-emoji

Accessoires S9

Vorig jaar zagen we voor het eerst de nieuwe accessoire Samsung DeX. Deze dock voor je smartphone zorgt ervoor dat je kunt verbinden met een beeldscherm zodat je een desktop-pc kunt simuleren.In de oude DeX zette je je telefoon in een soort standaard waarbij de koptelefoon-ingang niet meer toegankelijk was. In de nieuwe DeX leg je de S9 erin zodat de koptelefoon-ingang wel te bereiken is. Het scherm van de S9 fungeert als touchpad en ondersteunt nu ook verschillende resoluties. Hierbij wordt opgemerkt dat het spelen van games via DeX ook makkelijker moet worden.

Samsung DeX

Conclusie

Mijn eerste indrukken van de S9 zijn positief als het gaat om het het scherm, het AKG-stereogeluid, en de nieuwe camerafuncties waaronder slowmotion en 3D-emoji. Daarentegen valt de hoeveelheid innovatie die in dit nieuwe vlaggenschip is gestoken voor menigeen wellicht dermate tegen dat het de (hogere) prijs niet rechtvaardigt. Daarbij komt de Galaxy S9+ in het vaarwater van de Note 8. Samsung heeft met de S9 en S9+ dus wederom twee toptoestellen in de markt gezet waar je zeker jaren mee vooruit kunt. Voor een S8-gebruiker zal de S9 misschien te weinig toegevoegde waarde hebben om over te stappen.

Positieve punten

+ Goed geluid

+ Mooi scherm

+ Slowmotion-beelden

+ 3D-emoji 

Negatieve punten

- Prijs

- Weinig vernieuwing

Samsung Galaxy S9 en S9+ kopen

De Galaxy S9 krijgt een adviesprijs van € 849 en de Galaxy S9+ gaat voor € 949 over de toonbank. Ze zijn leverbaar in de kleuren Midnight Black, Coral Blue en Lilac Purple.

Beide toestellen gaan op 25 februari om 19.00 uur in pre-order en zijn onder andere te koop bij de officiële Samsung-shop. Bestel je hem vóór 15 maart, dan ontvang je tot € 400,- retour bij inruil van je oude toestel. De leverdatum zal 16 maart zijn. Pre-orders die vóór 8 maart zijn geplaatst, krijgen het toestel (64GB-versie) 7 dagen voordat hij officieel in de winkel ligt uitgeleverd.

Uiteraard zijn de toestellen ook met een abonnement verkrijgbaar, daarom verwijzen we graag naar onderstaande lijsten.

De Samsung Galaxy S9 is voor € 849 te pre-orderen bij de officiële Samsung-shopMobielCoolblueBol.comBelsimpel  en MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij Vodafone, Telfort, KPN en Tele2.

De Samsung Galaxy S9+ is voor € 949 te pre-orderen bij de officiële Samsung-shopMobielCoolblueBol.comBelsimpel en MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij Vodafone, Telfort, KPN en Tele2.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (40)
Bezig met laden van reacties...