Preview OnePlus 5: supersnel vlaggenschip met conventioneel uiterlijk

Preview OnePlus 5: supersnel vlaggenschip met conventioneel uiterlijk

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

OnePlus 5

Het destijds onbekende Chinese OnePlus kwam in 2014 met zijn eerste Androidsmartphone. Dit toestel had een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding en werd een erg geliefd toestel. De OnePlus-toestellen zijn alleen verkrijgbaar via de website van OnePlus en de eerste OnePlus-toestellen ook nog alleen via het invitesysteem. Dit zorgde voor een slechte verkrijgbaarheid, maar gelukkig liet men laten het invitesysteem los. Wel zijn de OnePlus-toestellen jaar op jaar in prijs gestegen, zijn software-updates voor de eerste toestellen uitgebleven en kwam het bedrijf slecht in het nieuws. Misschien kan de OnePlus 5 het tij keren?

De OnePlus 5 doet het volgens OnePlus beter dan ooit, het toestel verkoopt sneller dan zijn voorgangers. Wij kregen het toestel gisteren binnen en delen hier onze eerste ervaringen met het vlaggenschip.

[readmore articles="189792"]

Design

De reviewexemplaar dat wij in ons bezit hebben is de 8GB/128GB-uitvoering in Midnight Black. Het eerste wat opviel was het gewicht, doordat het een vrij dun toestel is met een dikte van maar 7,25mm, is het erg licht. Aan de zijkanten zitten de volumeknop, aan/uitknop met vingerafdrukscanner, de alert slider voor het instellen van de notificaties, de USB C- en 3.5mm-aansluiting. De speaker zit aan de onderkant. Verder is het uiterlijk niet erg spannend, het is vrij standaard.

OnePlus 5

Scherm

Op de voorzijde zien we een 5,5 inch-AMOLED-scherm met een fullHD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Helaas heeft het bedrijf hier niet heeft gekozen voor een QHD-scherm, wat staat voor een resolutie van 2560 bij 1440 pixel, zoals de concurrentie doet. Aan de andere kant vergt een fullHD-scherm weer minder van de accu. Ook is het verschil met het blote oog niet voor iedereen op te merken.

Opvallend is de keuze van vrij grote bezels boven en onder het scherm. Er is dus geen sprake van de dunne schermranden waarbij het scherm de voorkant van het gehele toestel bedekt. Volgens OnePlus wil het bedrijf een dergelijk design zeker proberen, maar heeft het bedrijf dit keer de mogelijkheid nog niet gekregen deze schermen zelf te maken of ze via een leverancier aan te schaffen.

OnePlus 5

Camera's

De mat-zwarte achterkant bevat de dubbele camera die het speerpunt moeten zijn van het toestel. We zien hier een dubbele camera waarvan de ene Sony IMX398-sensor beschikt over een maximale resolutie van 16 megapixel met een diafragma van f/1,7. Daarnaast is de andere 20 megapixelcamera geplaatst. Deze heeft een diafragma van f/2,6. Tezamen kunnen ze diepte aanbrengen in een foto en de achtergrond wazig maken.

De camera aan de voorzijde beschikt over een maximale resolutie van 16 megapixels en hebben we 's avonds meteen getest. Het resultaat met flitser en licht uit is verbazingwekkend goed. De foto's gemaakt met de lenzen aan de achterkant zien er op het eerste gezicht goed uit, met wat diepere kleuren dan die van de LG G6. Deze camera zullen we voor onze volledige review uiteraard uitgebreider testen.

Prestaties

De OnePlus 5 wordt aangedreven door de snelle 2,45Ghz Snapdragon 835-chipset en beschikt over 6GB LPDDR4X RAM-geheugen en 64GB intern geheugen. Er is ook een uitvoering met 8GB LPDDR4X RAM-geheugen en 128GB opslagruimte. Beide zijn voorzien van snelle UFS 2.1-chips.

Onze eerste indrukken voor wat betreft de prestaties zijn zeer goed. Er werden binnen een mum van tijd 146 app geïnstalleerd, deze zijn binnen een fractie opgestart en de vingerafdrukscanner reageert ook buitengewoon goed.

Software

De software oogt meteen bijna standaard, met weinig toegevoegde elementen. Er worden wel een paar apps voorgeïnstalleerd, maar deze zijn zeer bruikbaar. Denk aan een galerij-app en een verkenner. Vooral de leesmodus valt op, deze is nieuw en kan standaard worden ingesteld wanneer er bepaalde apps worden geopend. De nieuwe camera-app hebben we nog maar kort kunnen proberen.

OnePlus 5

OnePlus 5 kopen

De OnePlus 5 met 64GB opslag wordt geleverd in de kleur Slate Grey voor €499. De Midnight Black-uitvoering met 8GB/128GB kost €559. Beide zijn nu beschikbaar op de website van OnePlus. De officiële verkoop begint op 27 juni, waarbij pre-orders vanaf 21 juni worden geleverd.

Voorlopige conclusie

Het uiterlijk is vrij standaard en steekt zeker niet uit boven de rest. Dat wil overigens niet zeggen dat het toestel er slecht uitziet. De schermranden boven en onder zijn 'gewoon aanwezig' en het scherm zelf bevat de traditionele schermverhouding van 16:9 in plaats van de langwerpige 18:9-verhouding die we bij de Samsung Galaxy S8 en LG G6 zien.

Op het gebied van snelheid doet de OnePlus 5 het erg goed. Meteen valt op hoe snel het toestel is, de Snapdragon 835 doet hier goed zijn werk. Ook zijn we te spreken over de software van het toestel en de eerste foto's bij minder goede lichtomstandigheden zien er goed uit.

Of de prestaties en het uiterlijk van het toestel op kunnen wegen tegen de prijs, zullen we de komende tijd verder onderzoeken. Onze bevindingen lees je binnenkort in een uitgebreide review op Androidworld.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk