Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Echt BlackBerry

Eerste indrukken BlackBerry Motion: solide smartphone roept vraagtekens op

· 28 december 2017

BlackBerry is niet weg maar springlevend en het merk brengt weer toestellen uit. Net als de BlackBerry Priv is de BlackBerry Motion wederom een toestel met een virtueel toetsenbord. We hebben een reviewexemplaar ontvangen en gaan daar de komende dagen mee aan de slag. Hier volgen de eerste indrukken van dit toestel.

BlackBerry 

Wanneer we het over BlackBerry hebben dan hebben we het niet meer over het bedrijf dat jaren geleden de mobiele industrie domineerde. BlackBerry heeft zijn merknaam voor wat betreft de smartphones verkocht aan het Chinese TCL die nu de toestellen maakt en op de markt brengt. Men probeert daarbij wel de BlackBerry-filosofie enigszins in stand te houden.

BlackBerry Motion

BlackBerry Motion

Een nieuw toestel in deze reeks is de BlackBerry Motion, een toestel zonder een fysiek toetsenbord zoals de BlackBerry KeyOne.  We hebben het toestel opgestuurd gekregen van de Nederlandse distributeur om het toestel te reviewen. Het toestel is opgeladen en voorzien van een account en hieronder volgen de eerste indrukken die wij hebben van het toestel.

Design

Toen ik de BlackBerry Motion uit de doos haalde had ik wel even een flashback naar de Razer Phone. Ook dit toestel heeft veel metaal en doet niet mee aan de smalle bezels-trend en het 18:9-formaat voor het beeldscherm. Maar wanneer je de BlackBerry Motion vastpakt gaat de vergelijking niet meer op, het toestel voelt namelijk veel lichter aan dan de Razer Phone. Het gebruikte metaal is aluminium en omspant alleen de zijkanten. De voorzijde is helemaal van glas en de achterzijde is van kunststof behalve de rand waar de camera in zit, deze is namelijk ook van aluminium. De achterzijde is voorzien van een soort rubberen ribbels die voor een prima grip zorgen. 

BlackBerry Motion

Ik krijg echt een BlackBerry-gevoel bij deze Motion en dat komt niet in de laatste plaats door de twee grote logo's aan de voor- en achterzijde. Het logo aan de voorzijde zit overigens op de vingerafdruksensor die ook nog een aantal extra functies heeft maar daar komen we in de uiteindelijke review op terug.

Scherm

Zoals we als schreven heeft de BlackBerry Motion een 5.5 inch-beeldscherm met een pixelverhouding van 1080 x 1920. Het scherm heeft een 16:9-formaat en doet dus niet mee met de 'lang en smal'-trend die we nu bijvoorbeeld in de LG V30 zien. Ook het aantal pixels-per-inch is met 403 niet echt indrukwekkend hoog. Dat wil niet zeggen dat het geen goed scherm is, de kijkhoek is goed en de kleuren zijn helder.

Prestaties

Met een Qualcomm Snapdragon 625 heeft dit toestel een prima processor aan boord. Met 4GB aan werkgeheugen en 32GB opslag (uitbreidbaar) loopt het toestel niet voorop in de parade maar doet het gewoon goed mee. We zijn erg benieuwd hoe de accu gaat presteren want die is 4000 mAh groot en heeft dus in principe de potentie om lekker lang mee te gaan. In een eerste indruk kunnen we nog geen waardering geven voor de prestaties en dat zullen we dan ook bewaren voor de review.

BlackBerry Motion

Software

Software is altijd een dingetje, want puur Android is voor ons het referentiekader en alles wat teveel afwijkt fronsen wij onze wenkbrauwen over. Dat moet je ook kunnen loslaten want elke fabrikant heeft een skin (behalve Nokia) en we zullen dus deze skins moeten beoordelen op prestatie en functionaliteit.

Op de BlackBerry Motion zien we veel eigen inbreng van het bedrijf. Op het startscherm staan veel eigen apps die niet meer dan links zijn naar instellingen in het menu, deze kun je overigens wel gewoon weghalen. Er is een soort BlackBerry Hub en de software voorziet in een slider aan de zijkant van het scherm dat een pagina tevoorschijn tovert met de laatste informatie. Dit soort pagina's zien we wel meer, OnePlus heeft dat ook wanneer je van het homescreen naar rechts veegt. De versie van Android is nog steeds Android 7.1 Nougat waarbij we ervan uitgaan dat deze in de toekomst ook Android 8.0 Oreo zal ontvangen.

Camera

Bij de camera denk ik niet meteen 'BlackBerry!' maar ook de Motion heeft een camera die we gaan beoordelen. Men heeft het toestel voorzien van een enkele camera aan de achterzijde van 12 megapixels groot met een dual-flash voor het benodigde licht in het donker. Het diafragma is met f/2.0 niet erg indrukwekkend en we zijn benieuwd hoe het toestel omstandigheden met slecht licht zal presteren. De voorzijde heeft een camera met 8 megapixels.

Voortbeeld foto BlackBerry Motion

Deze foto is genomen met de BlackBerry Motion bij normale lichtomstandigheden 

Voorlopige conclusie

Ik kijk uit naar het maken van de review van dit toestel omdat het nog zoveel vragen bij me oproept. Een van deze vragen is waar het toestel zichzelf positioneert door het design en de gebruikte techniek. Het toestel is  nu in gebruik en hoop binnen 2 weken jullie van een review te kunnen voorzien. De BlackBerry Motion is al verkrijgbaar bij onder andere Belsimpel voor 467 euro.

De nieuwste artikelen over BlackBerry Motion

TCL gaat Palm weer nieuw leven inblazen, omdat het kan

ADV: Blackberry Motion is DE smartphone voor zakelijk en privé

Test en win de BlackBerry Motion!

Review BlackBerry Motion, prima toestel met hier en daar een verbeterpunt

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (13)
Bezig met laden van reacties...