Eerste indrukken ASUS ZenFone 5: veel intelligente software in een bekend design

Eerste indrukken ASUS ZenFone 5: veel intelligente software in een bekend design

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

ASUS ZenFone 5

De ASUS ZenFone 5 is de middenklasser van de serie die zojuist is aangekondigd en beschikt over een heeft een 6,2 inch-scherm met een 90% screen-to-body-ratio vanwege de 19:9-schermverhouding. Dit valt meteen op en doet me denken aan de iPhone X. Natuurlijk is de ZenFone 5 wel een toestel uit een heel andere klasse, namelijk het middensegment. De ASUS ZenFone 5 wordt met vier belangrijke verkoopargumenten in de markt gezet: intelligente camera's, intelligente performance, een all-screen scherm en 'all-round intelligence'.

[readmore articles="192488"]

Camera en prestaties

Het apparaat heeft ook een aantal vernuftige mogelijkheden zoals de intelligente camera's. Er is een 12 megapixelcamera en een groothoeklens (120 graden) achter en een 8 megapixelcamera voor op het toestel aanwezig. Deze kunnen aan de hand van de foto automatische een bepaalde instelling op het beeld toepassen. Er zijn in totaal 16 van deze instellingen. Daarnaast wordt er kunstmatige intelligentie gebruikt om deze eerder genoemde instellingen te onthouden en in toekomstige foto's toe te passen. Zo worden de camera-instellingen als het ware gepersonaliseerd.

Ik kon dit uitproberen aan de hand van een aantal foto's en dit werkte best goed. Foto's van dieren en bloemen werden meteen aangepast met passende instellingen. Uiteraard zal dit nog uitgebreider getest moeten worden maar de eerst indruk is goed. ASUS is hier overigens niet de eerste, Huawei kan dit trucje ook toepassen op foto's.

ASUS ZenFone 5

De ASUS ZenFone 5 over de eveneens vorig jaar aangekondigde Qualcomm Snapdragon 636-chipset, bestemd voor smartphones in het middensegment, aangevuld met 4GB of 6GB werkgeheugen. Dit in combinatie met Android Oreo en het behoorlijk afgeslankte ZenUI 5.0 doet de gebruikservaring op het eerste gezicht goed. Het toestel reageert goed maar ik moet wel zeggen dat er niet veel apps geïnstalleerd waren en dat er geen internetverbinding actief was. Ook de prestaties zullen in een testperiode nader bekeken moeten worden.

ASUS ZenFone 5

Geluid en slimme accu

Er werd ook een demo gegeven van het geluid in vergelijking tot de Samsung Galaxy S8 en Huawei Mate 10 Pro. Er zijn twee five-magnet stereospeakers aanwezig die ondersteund worden door Hi-Res Audio en DTS Headphone:X. De demo liet horen dat het geluid behoorlijk hard gaat.

Daarnaast wordt er kunstmatige intelligentie gebruikt om de accuduur te verlengen. Veel mensen laden hun telefoon 's nachts op en dan is de accu vaak al op 100% en dat gedurende een paar uren. De ZenFone 5 kan het laadgedrag monitoren en vervolgens de stroomtoevoer hierop toepassen. Dus bij 8 uur slaap ziet het toestel dat er na een bepaalde tijd het laden stopgezet kan worden om vervolgens een uur voor de wekker gaat, weer tot 100% te laden. Dit heb ik niet getest uiteraard maar vond het wel noemenswaardig.

Software

Ik ben niet erg bekend met ZenUI maar ASUS geeft aan dat ze de interface flink vereenvoudig hebben. Er worden maar twee apps voorgeïnstalleerd, Facebook en Instagram. Daarnaast zijn er geen dubbele apps en daar bedoelen ze mee dat ze zelf geen app voor de browser, e-mail, toetsenbord of sms-app meeleveren. Er wordt dus bijvoorbeeld Gboard meegeleverd en het is goed om te zien dat ASUS hier hun best voor doet.

Beschikbaarheid ASUS ZenFone 5

Mijn eerste indrukken over de ASUS ZenFone 5 zijn tot nu toe positief ook al heb ik het toestel maar kort even kunnen proberen. In een review kunnen we de mogelijkheden van deze middenklasser uitgebreider testen.

> De ASUS ZenFone 5 komt op de markt in twee kleuren Midnight Blue en Meteor Silver. Over adviesprijzen is nog niet bekend gemaakt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk