OPPO Find N hands-on: Is de vouwtelefoon klaar voor het grote publiek?

OPPO Find N hands-on: Is de vouwtelefoon klaar voor het grote publiek?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De OPPO Find N is de eerste vouwtelefoon van OPPO die bedoeld is om in de handen van consumenten terecht te komen. In China dan. Is de Find N klaar voor het grote publiek? Mag de foldable ook naar het Europese vasteland komen? Je leest het in deze hands-on.

Rollable of foldable?

OPPO zoekt al een tijdje naar de juiste vormfactor voor zijn nieuwste smartphones. Zo mochten we begin dit jaar de OPPO X 2021-concepttelefoon van dichtbij bekijken. Dit is een telefoon met een oprolbaar scherm, ook wel rollable genoemd. De OPPO X 2021 gebruik je als smartphone, en met een dubbeltik of een veeg naar boven of naar beneden op de powerknop, rolt het scherm uit naar tabletformaat. In deze video zie je hoe dat precies in zijn werk gaat.

Gerelateerde artikelen

De OPPO Find N bewandelt de gebaande paden. Paden die andere smartphonefabrikanten al betreden hebben, en waar mogelijk vrij van hindernissen hebben gemaakt. Dat klinkt als het juiste instapmoment om een vouwbare smartphone op de markt te brengen, een foldable, de OPPO Find N. Ik heb drie dagen met deze vouwtelefoon mogen doorbrengen en je leest en ziet hier mijn eerste indrukken. Ik ga overigens niet al teveel in op de software aangezien het gaat om een versie die is ontwikkeld voor de Chinese markt.

OPPO Find N hands-on: Is de vouwtelefoon klaar voor het grote publiek?

Specificaties

OPPO Find N
Behuizing: Corning Gorilla Glass Victus, flexiescharnier
Afmetingen en gewicht: Dichtgevouwen: 132,6 x 73 x 15,9 mm / Opengevouwen: 132,6 x 140,2 x 7,8 mm, 275 gram
Hoofdscherm: 7,1 inch AMOLED (1920 x 1792 pixels), 370 ppi, 1 - 120Hz; 1.000 nits
Coverscherm: 5,49 inch AMOLED (1972 x 988 pixels), 402 ppi, 60Hz
Processor: Qualcomm Snapdragon 888
Werkgeheugen: 8 GB / 12 GB
Opslaggeheugen: 256 GB / 512 GB (UFS 3.1)
Camera's achter: 50 MP hoofdcamera (OIS), 16 MP groothoekcamera, 13 MP telefotocamera
Camera op coverscherm: 32 MP
Selfiecamera op hoofdscherm;  32 MP
Accu: 4.500 mAh, 33 watt snelladen, 15 watt draadloos laden, 10 watt omgekeerd draadloos laden
Androidversie: Android 11
Extra's: Stereo speakers met Dolby Atmos, 5G, vingerafdrukscanner aan de zijkant
Kleuren: Zwart, wit, paars
Adviesprijs: Vanaf 1298 euro (omgerekend)
OPPO Find N hands-on: Is de vouwtelefoon klaar voor het grote publiek?

Stijlvol en bovenal compact(er)

De OPPO Find N is een vouwbare telefoon die zich qua grootte tussen de Samsung Galaxy Z Fold-serie en de Huawei Mate X-serie bevindt. Het hoofdscherm van de Find N is met 7,1 inch een stukje kleiner dan dat van de Z Fold 3 (7,6 inch) en de Mate Xs (8 inch), maar dat levert wel een groot voordeel op. De vouwtelefoon is namelijk een stuk compacter. Hij past in je broekzak zonder dat er een stuk uitsteekt. Wel is 'ie iets zwaarder dan de Z Fold 3, maar nog altijd meer dan 2,5 centimeter korter. Ik vind het een prima ruil!

Gerelateerde artikelen

De OPPO Find N neigt qua formaat dus meer richting de Samsung Galaxy Z Flip 3, de Motorola Razr 5G en de Huawei P50 Pocket, en dat zal veel mensen aanspreken. Bedenk wel dat de Find N niet vouwt als een klaptelefoon, je klapt hem open als een boek. Eenmaal dichtgeklapt, kun je het coverscherm zoals je een 'normale' smartphone zou gebruiken. Dat coverscherm werkt overigens prima. Wel is er een verschil van 60 Hz in de verversingssnelheid van het kleine scherm en het grote scherm, maar dit heb ik niet als storend ervaren.

De gekozen materialen zijn glas voor de voorzijde en de achterzijde met een aluminium frame. Dat ziet er erg gelikt uit, maar de bescherming via Corning Gorilla Glass Victus is noodzakelijk aangezien de telefoon wel glad is. Er is overigens geen IP-certificaat aanwezig dus is het wel oppassen geblazen bij een waterrijke omgeving.

OPPO Find N hands-on: Is de vouwtelefoon klaar voor het grote publiek?

Klassiek pijnpunt opgelost

Aan de andere kant pakt OPPO wel weer uit met zijn 'flexiescharnier'. Dit scharnier is zo ontworpen dat het moet zorgen voor een minimale vouw in het scherm, en die vouw is vanuit een bepaalde hoek bij de Z Fold 3 wel zichtbaar (en voelbaar). Bij de OPPO Find N zie je die vouw in het midden van het scherm bijna niet, en als je met je vinger over het scherm veegt, voel je ook geen onderbreking. Behalve dan bij de inkeping voor de selfiecamera, maar dat is vanzelfsprekend.

Zodra je de Find N dichtvouwt, is er geen opening tussen de schermpanelen zodat het scherm beter wordt beschermd. Er komt dus geen stof of zand op het hoofdscherm terecht als je hem in je jaszak doet. In de paar dagen dat ik de vouwtelefoon mocht gebruiken, werkte het scharnier zoals het hoort, zonder noemenswaardige geluiden, behalve de korte tik als de telefoon dichtklapt.

OPPO Find N hands-on: Is de vouwtelefoon klaar voor het grote publiek?

Multitasken als een malle

OPPO heeft de Find N Qualcomms high-end Snapdragon 888-chipset gegeven, in combinatie met 12 GB RAM. Er zijn verschillende opslagvarianten tot maximaal 512 GB. In de praktijk ondervind je geen vertragingen met multitasken en dat multitasken is nou net het grote voordeel van foldables. Hiervoor moet de software die gemaakt is voor reguliere smartphones aangepast worden, en dat heeft OPPO gedaan. OPPO noemt het de FlexForm-modus en daarnaast het het bedrijf de gebruikersinterface aangepast om compatibele apps zoals de muziek-, notities- en camera-apps beter te laten werken op dit soort schermen.

OPPO Find N hands-on: Is de vouwtelefoon klaar voor het grote publiek?

Allereerst kan je dankzij het flexiescharnier de telefoon uitklappen in elke hoek tussen 50-120 graden. Je kan hem dus als een soort mini-laptop ergens neerzetten en Netflixen of als statief gebruiken om bijvoorbeeld een timelapse te maken of videogesprekken te voeren. De camera-app wordt in twee delen gesplitst als je de telefoon in een hoek neerzet. Je kan dan makkelijk in de app een andere cameramodus selecteren. Je kan ook een selfie nemen terwijl je kijkt naar een preview op het coverscherm. En uiteraard kan je gewoon verder met een app waar je gebleven bent zodra je het scherm openklapt.

OPPO Find N hands-on: Is de vouwtelefoon klaar voor het grote publiek?

OPPO heeft nog een aantal handige gebaren aan de Find N toegevoegd die het mulitasken naar een hoger niveau tillen. Je veegt bijvoorbeeld met twee vingers van boven naar beneden in het midden en de app dat op dat moment geopend is, wordt gesplitst. Vervolgens kies je een andere app om ernaast te plaatsen. Met vier vingers kun je apps vergroten en inzoomen. Daarnaast kan je apps in een zwevend venster weergeven, afzonderlijke apps aan de zijkant van het scherm vastzetten of in een handig zijmenu plaatsen en meer.

Aangezien de Find N momenteel voor de Chinese thuismarkt bestemd is, levert OPPO ook verschillenden Chinese apps mee die werken met de FlexForm-software.

Deftige prestaties en camera's

De OPPO Find N is uitgerust met high-end specificaties zoals je mag verwachten in dit prijssegment. Er is een Qualcomm Snapdragon 888, 8 GB of 12 GB werkgeheugen en 256 GB of 512 GB opslag, vergelijkbaar met de Z Fold 3. Je merkt dat ook in het dagelijks gebruik, de telefoon kan het multitasken met gemak aan. Daarnaast is er een 50 MP hoofdcamera (OIS), een 16 MP groothoekcamera, en een 13 MP telecamera (2x zoom). Aan de voorkant zit een 32 MP selfiecamera.

Gerelateerde artikelen

De OPPO Find N werkt verder met een 4.500 mAh accu die kan worden opgeladen dankzij de meegeleverde 33W oplader van OPPO. Draadloos opladen is ook een mogelijkheid met een vermogen van 15W. Op een aantal gebieden streeft de Find N de Z Fold 3 al voorbij, zoals je ook kan zien in onze vergelijking tussen beide vouwtelefoons.

OPPO Find N hands-on: Is de vouwtelefoon klaar voor het grote publiek?

Voorlopige conclusie

OPPO noemt de term 'From Novelty to Necessity' tijdens de lancering van zijn Find N-vouwtelefoon. Het bedrijf heeft jaren besteed aan de zoektocht naar een geschikte vormfactor, een duurzaam scharnier en de juiste schermmaterialen. Op basis van de paar dagen die ik heb kunnen doorgebracht met de OPPO Find N, kan ik stellen dat die zoektocht een succes is geweest. De Find N is compacter dan andere vergelijkbare vouwtelefoons en dat maakt hem gebruikersvriendelijker, het scharnier scharniert zoals het hoort en het scherm is zowat vouwloos. Deze vouwbare smartphone is dus zeker klaar voor het grote publiek.

Wel biedt een review gebaseerd op een langere periode veel betere inzichten. Of dat er in zit, is onwaarschijnlijk. De Find N is namelijk alleen in China uitgebracht, en het is niet bekend of de telefoon ook naar andere markten komt. Wel heeft Samsung destijds zijn eerste vouwtelefoon naar Nederland en België weten te halen. Hopelijk volgt OPPO met de Find N, want ik weet zeker dat er in de Lage Landen markt is voor de Find N. De OPPO Find N kost omgerekend 1298 euro inclusief BTW.

Populairste berichten over de OPPO Find N
OPPO Find N hands-on: Is de vouwtelefoon klaar voor het grote publiek?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk