Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Meer voor dezelfde prijs

Review OnePlus 5T: verbetering van een toch al goed toestel

· 29 november 2017

OnePlus is een van de merken die er bovenuit steekt in de mobiele markt. Wij hebben in New York mogen meemaken dat het bedrijf groot is in het klein blijven. Ze staan met beide voeten op de grond, maar kunnen ze deze attitude ook met de OnePlus 5T aan ons verkopen? Ik heb het getest met de OnePlus 5T.

OnePlus

OnePlus is meester in het beheersen van de media. Wanneer je naar Androidworld kijkt, zie je toch dat ze ongemerkt het nieuws domineren. Er is altijd wel wat te vertellen rond het merk. Opvallend slechte dingen zoals het achterdeurtje en de absurde hoeveelheid gegevens die het bedrijf doorstuurde naar de eigen servers. Persoonlijk denk ik niet dat er kwade opzet in het spel is, maar ze mogen zich wat dat betreft wel wat beter inleven in de consument. Daar zijn ze juist zo goed in want OnePlus is echt een community driven bedrijf. Het product is echt het resultaat van een samenwerking tussen ontwikkelaars en community. 

Maar wat ik me vooral afvraag is of al dit 'lawaai' vooral niet afleidt van waar het om gaat, en dat is namelijk de OnePlus 5T en dat lees je in deze review.

OnePlus 5T Android Oreo

OnePlus 5T

Om te voorkomen dat deze review vooral een herhaling van zetten zal blijken, refereren we naar de review van Claudia die ze maakte van de OnePlus 5. Dat kunnen we doen omdat heel erg veel hetzelfde is gebleven als we de twee toestellen naast elkaar leggen. Grofweg is alleen het scherm, de vormfactor en een de camera veranderd en is er de introductie van de gezichtsscanner.

OnePlus 5T

Design

Toen de OnePlus 5 uitkwam, was de algemene opmerking dat het toestel enorm op de iPhone 7 Plus leek. Dat is helemaal niet erg want de iPhone 7 Plus mag er best zijn. Ondanks dat de OnePlus 5T een 18:9-formaat heeft gekregen is er weinig tot niets veranderd. Het is een lekker licht en fijn vormgegeven toestel, zeker na de Huawei Mate 10 Pro die ik hiervoor getest heb. Wanneer je wisselt, merk je pas hoe licht het toestel van OnePlus is.

We kunnen wel stellen dat de 18:9-vormfactor een blijvertje is, ook bij de OnePlus 5T is het een prima ervaring. Het scherm is groter maar het toestelformaat is hetzelfde gebleven. De vingerafdruksensor is naar achteren verhuisd maar die heb ik op het moment van schrijven nog niet gebruikt. De Advanced Facial Recognition werkt namelijk echt heel erg goed, maar daar komen we later op terug.

Scherm

Het Full Optic AMOLED-scherm is 6 inch groot en heeft een pixelverhouding van 1080 x 2160. Iets meer dan 80% van de hele voorkant bestaat uit scherm. Persoonlijk vind ik het scherm erg mooi, vooral ook door de standaard wallpaper die op het toestel staat. Zwart is diepzwart en wit is helder wit.

Dit scherm is er de oorzaak ervan dat de vingerafdruksensor naar de achterzijde verhuisd is. Daardoor is er plek voor een groter scherm in vrijwel hetzelfde formaat body als de OnePlus 5.  De 'screen-to-body' ratio is 80,5 %, dus maar 0,4% minder dan bij de Huawei Mate 10 Pro en dat is verwaarloosbaar. 

Het scherm heeft ook nog wel eens stukje intelligentie ingebouwd. Zo reageert het op zonlicht zodat je altijd goed het scherm kunt aflezen. Daarnaast herkent het of je een game speelt of een foto neemt, afhankelijk van de situatie past het beeldscherm zich aan.

OnePlus 5T

Accu

Nu komen we bij een heikel punt van de OnePlus 5T. Het is voor een reviewer altijd moeilijk om bij een nieuw toestel alle tellers weer op 'nul' te zetten en helemaal neutraal te kijken naar wat je nu aan het testen bent.

Wat betreft de accu was ik enorm verwend door de actie-radius van de Huawei Mate 10 Pro. De 4000 mAh liet me meer dan een dag zorgeloos werken met mijn toestel. Dit is wel even anders met de OnePlus 5T want daar haal ik deze actie-radius bij lange na niet. Dat kan ook niet want de accu is namelijk kleiner, om precies te zijn 3300 mAh. 

Accu verbruik op de OnePlus 5T

Met de accu haal ik op een drukke dag het einde van de dag niet. Een drukke dag is voor mij streamen en tetheren in de trein, bellen en Instagram en andere social apps checken. Het is een beetje natte vingerwerk maar ik vermoed dat zowel de accu van de OnePlus 5T als de Huawei Mate 10 Pro hetzelfde presteren. Door de kleinere inhoud gaat de OnePlus 5T minder lang mee.

Natuurlijk kun je in het menu het systeem zodanig tweaken dat je meer uren uit een accu-lading kunt halen. Voor de review zetten we de schermhelderheid op automatisch en de rest op de standaardinstellingen. Net als Huawei heeft OnePlus een snellaadsysteem genaamd Dash Charge. Dit systeem geeft je bij een half uur laden weer voor een hele dag stroom. Daarvoor moet je wel de speciale lader bij je hebben maar die ziet er met zijn rode kabel zo goed uit dat dat geen straf is.

OnePlus 5T

Camera 

De camera van de OnePlus 5T heeft een kleine update gekregen. Zo kan de camera van de OnePlus 5T net iets meer licht binnenkrijgen. Verder zijn alle specificaties gelijk gebleven wanneer we de twee toestellen naast elkaar leggen.

Ook de camera-software is hetzelfde gebleven en bevat ook weer de Pro-mode waar je, wanneer je niks van de techniek van foto's nemen weet, lekker vanaf moet blijven.

Fotograferen bij invallende duisternis 

Huawei Mate 10 Pro camera bij duisternis

Bovenstaande foto is gemaakt met de Huawei Mate 10 Pro en de onderstaande met de OnePlus 5T

OnePlus 5T camera bij duisternis

Hierboven zien  we dat de foto van de OnePlus 5T wel lichter lijkt maar dat dat vooral door de enigszins blauwe gloed komt vergeleken met de andere foto.

Fotograferen bij kunstlicht

Huawei Mate 10 Pro camera bij kunstlicht

Bovenstaande foto is gemaakt met de Huawei Mate 10 Pro en de onderstaande met de OnePlus 5T

OnePlus 5T camera bij kunstlicht

Hierboven zien we dat de camera van de Huawei Mate 10 Pro net iets beter presteert bij weinig licht binnenshuis.

OnePlus 5T

De bovenstaande foto is genomen bij de invallende duisternis. De Oneplus 5T registreert heel mooi de kleuren zonder veel scherpte te verliezen.

OnePlus 5T

Ook de foto bij vol daglicht is heel mooi en gedetailleerd, we hebben hier minder last van de blauwe waas zoals bij de andere foto hierboven. 

Advanced Facial Recognition

Voor mij is deze nieuwe functie de onderscheidende factor van de OnePlus 5T. Het is een totaal nieuwe functie op de toestellen van dit merk en ik ben onder de indruk van de snelheid en de accuraatheid. Om deze functie goed te testen heb ik geen vingerafdruk geregistreerd op het toestel zodat ik mezelf moest dwingen om de face-unlock te gebruiken om het toestel te ontgrendelen.

En ik kan zeggen dat ik de vingerafdruksensor praktisch niet gemist heb. Je activeert het beeldscherm met de powerknop en voor dat je het weet heeft hij je gezicht gescand en herkend en het scherm ontgrendeld. Om de snelheid van de gezichtsscanner te testen kun je je hand met gespreide vingers voor je gezicht houden. Je zal dan niet herkend worden omdat onder andere je neus niet te zien is, maar zodra je je hand wegtrekt zal het scherm ontgrendeld worden, waarbij er bijna geen waarneembare vertraging te zien.

Het is logisch dat de gezichtsscanner niet in het donker werkt, want dan is je gezicht niet goed te zien. In het schemerdonker wil het nog wel eens lukken, maar bij de invallende duisternis zal het niet meer gaan. Wanneer de gezichtsscanner niets registreert, leidt hij je naar een scherm met de mogelijkheid om het nog een keer te proberen (klik op smiley) of je voert de unlock-code in wat op dat moment erg '2015' aanvoelt.

Faceunlock Oneplus 5T

Ik heb natuurlijk geprobeerd deze gezichtsscanner voor de gek te houden met beeldschermen en foto's maar mij is het niet gelukt de scanner te foppen. Volgens de informatie scant deze Advanced Facial Recognition je gezicht op 100 punten om zo zeker te weten dat jij het bent.

Maar ik heb wel een nadeel gevonden van deze manier van ontgrendelen. Op een of andere manier blijkt, wanneer je het toestel in je broekzak of tas stopt, het beeldscherm vaak nog aan te staan. Het blijkt dat de gezichtsscanner zo goed werkt dat hij je nog steeds opmerkt terwijl je hem wegstopt. Bij deze een excuus aan alle mensen die ik vanuit mijn broekzak gebeld heb of bericht "dvdavaDAVADGAGB;;LLGDVSD" via WhatsApp heb gestuurd.

Een ander nadeel is ook dat het display wel aan moet staan om de gezichtsscanner te gebruiken. Onderaan de streep zal het gebruik van de vingerafdruksensor dus altijd sneller zijn, maar deze OnePlus 5T zou dus heel erg goed zonder vingerafdrukscanner kunnen.

Software

OnePlus is trots op de eigen laag over Android. Tijdens de presentatie in New York erkende men dat het weet dat vrijwel iedere gebruiker het pure Android prefereert. Ze zijn ook op zoek gegaan naar een manier om het zo clean mogelijk te houden.  De community is hierin erg belangrijk, elke verandering wordt door een groot team van beta-testers door de mangel gehaald voordat het in de definitieve versie wordt gestopt. 

OnePLus 5T

Er zijn wat nieuwe dingen in  OxygenOS gestopt. Zoals de paralellel-apps en een nieuwe Gallery-app. Eerstgenoemde laat je twee accounts beheren van bijvoorbeeld Skype. Zo hoef je nooit na werktijd uit te loggen en weer in te loggen met je eigen account. Handig maar niet revolutionair, onder andere Huawei had ook al een voorziening daarvoor.  Al met al blijft OxygenOS een prettige skin en zeker veel beter en handiger en mooier dan bijvoorbeeld EMUI van Huawei.

OxygenOS

Conclusie

De OnePlus 5T is een logisch vervolg van de OnePlus 5. Het is heel mooi voor de consument dat de prijzen gelijk zijn gebleven. In mijn optiek krijg je er namelijk een beter toestel voor terug. Het nieuwe 18:9-beeldformaat werkt erg lekker met het algehele design van het toestel. Er zijn geen grote fouten te ontdekken aan de OnePlus 5T, we zouden kunnen klagen over het feit dat er nog geen Android Oreo op draait. Maar daarvan weten we dat het heel snel gaat komen en OnePlus doet het liever goed dan te snel. Daar valt ook wel wat voor te zeggen.

De camera presteert prima, wanneer je meer wil moet je ervoor kiezen om een Samsung Note 8, Huawei Mate 10 Pro of een Google Pixel 2 te kopen. Dan ben je minimaal €300 meer kwijt maar je moet je zelf wel afvragen of je dat bedrag er echt voor over hebt.

Bij een eventuele aanschaf zou de accu voor mij een deal-breaker kunnen zijn. Ik kan niet met zekerheid zeggen of ik het einde van de dag ga halen met de OnePlus 5T en dat vind ik irritant. Daarbij moet wel gezegd worden dat ik een 'power-user' ben en wellicht ben jij als lezer dat niet en dan haal je wel makkelijk het einde van de dag.

Positieve punten

+ Beeldformaat en scherm
+ Prijs/kwaliteit-verhouding
+ Gezichtsscanner is echt heel goed

Negatieve punten

- Accu haalt (bij mij) niet altijd het eind van de dag

OnePlus 5T kopen

De OnePlus 5T is te koop in twee versies. De OnePlus 5T met 6GB RAM en 64GB ROM kost €499 en de versie met 8GB RAM en 128GB ROM (ons testmodel) kost €559. Je kunt hem bestellen op de website van OnePlus.

Review OnePlus 5T
Score: 4,00 / 5
De nieuwste artikelen over OnePlus 5T

OnePlus 5 en 5T ontvangen stabiele update naar Android 10

OnePlus 5 en 5T ontvangen tweede Open Beta voor Android 10

OnePlus 5(T) Open Beta van Android 10 voor OxygenOS beschikbaar

OnePlus 5(T) en OnePlus 6(T): updateschema Android 10 bekend

OnePlus brengt duidelijkheid over hele reeks nieuwe Oxygen OS-functies

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (21)
Bezig met laden van reacties...