Review Moto G4 Play: budgettopper met sterke accu

Review Moto G4 Play: budgettopper met sterke accu

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Moto G4 Play

Met de Moto G4 Play wordt de G-familie verder uitgebreid en zien we een toestel met specificaties die enigszins gedateerd lijken. Pakken we dan weer de prijs erbij, dan is de Moto G4 Play wellicht wel interessant. Inmiddels heb ik de Play een kleine twee weken gebruikt en durf ik een oordeel te vellen over dit budgettoestel.

[readmore articles="185309"]

Design en prestaties

Voor de Motorola-gebruikers zal de Moto G4 Play geen verrassend uiterlijk hebben, voor de rest van de wereld ook niet. Maar eigenlijk maakt mij dit persoonlijk vrij weinig uit bij dit toestel. Het toestel voelt licht aan en heeft de mogelijkheid de accu (en dus achterkant) te verwijderen.

Moto G4 Play

Onder deze verwijderde accu komt nog een 'verrassing' en dat is de aanwezigheid van een microSDkaartslot. Deze kan gebruikt worden voor extra opslag. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om twee SIMkaarten te gebruiken. Dit toestel heeft wat dat betreft dus veel mogelijkheden, dualSIM en extra opslag als de standaard 16GB niet genoeg is.

Aan de achterzijde van de Play vinden we de camera met daarbij behorende fliters en het Motorola-logo in een 'kuiltje' zoals we dat vaker zien bij toestellen van deze fabrikant. De wordt grotendeels in beslag genomen door het 5 inch-scherm. Bovenaan vinden we een speaker, die een metalen touch heeft aan de binnenzijde. Dit maakt hem in ieder geval opvallender en dat is geen overbodige luxe bij dit standaard-design.

Moto G4 Play

Lenovo heeft er wel voor gekozen een relatief groot toestel uit te brengen voor een 5 inch-scherm. Dit zorgt ervoor dat de randen vrij groot zijn, misschien had er zelfs wel een grotere maat scherm in gepast met deze afmetingen.

Zoals aangeven, de Moto G4 Play is niet opvallend of spannend, maar daardoor niet minder prettig om naar te kijken. Voor een smartphone van nog geen € 200 mag deze er best zijn.

Moto G4 Play

Onder de motorkap wordt de Play aangedreven door een ietwat gedateerde chipset: de Snapdragon 410 in combinatie met 2GB RAMgeheugen. Dit moet zorgen voor de prestaties en rekenkracht van toestellen. Nu is dit niet te vergelijken met smartphones die vier keer zo duur zijn, maar de Moto G4 Play kwam er goed mee weg. Apps en games opende relatief snel en het spelen van games ging tot op een bepaalde hoogte vrij goed. Verwacht echter geen topprestaties bij zware games, daar begint dit toestel het toch wel wat zwaarder te krijgen.

Ben je echter op zoek naar een smartphone die alles kan zoals het gebruik van social media, WhatsApp, mail, browsen en af en toe een spelletje, dan is de Moto G4 Play daar zeker geschikt voor.

Scherm en software

De G4 Play is uitgerust met een 5 inch-scherm, tegenwoordig wel de standaard bij nieuwe smartphones. De resolutie is niet bijzonder hoog met HD en dat is één van de concessies die vaak gedaan moet worden als er een smartphone in deze prijsklasse gekocht wordt.

Na een kleine twee weken gebruik was ik wel gewend aan de resolutie, maar ben nog niet bijzonder te spreken over het scherm. Hierbij valt vooral de helderheid wat tegen. Ook met de helderheid op de hoogste stand, zijn er toestellen in deze range die beter presteren.

Naast de helderheid, is het in de testperiode drie keer voorgekomen dat het scherm even knipperde. Het ging een fractie van een seconde uit, om vervolgens weer aan te springen en verder te gaan waar het toestel gebleven was. De kleurstellingen zijn wel oké, alhoewel het geheel naar mijn smaak wel iets te koel ingesteld was.

Waar ik wel weer verliefd op geworden ben is de software van Motorola. De fabrikant heeft er voor gekozen om dicht bij standaard-Android te blijven dan kan ik en velen met mij enorm waarderen. Motorola heeft hierin weinig tot geen eigen elementen toegevoegd en dat wil dus zeggen dat de software lijkt op bijvoorbeeld de Nexus 6P en Nexus 5X. Mede door de software, is dit toestel wat mij betreft een aanrader.

De Moto G4 Play is uitgerust met Android 6.0 en zal in de toekomst nog voorzien worden van een update naar Android 7.0.

[readmore articles="186906"]

Accu en camera

Waar ik niet bijster veel verwachtingen had van de accu van de G4 Play heeft deze mijn verwachtingen overtroffen. Zonder ook maar enige moeite haalde deze smartphone het einde van de dag, ook bij zwaar gebruik. Dit wil zeggen dat het toestel een screen-on-tijd van iets meer dan vier uur had en de hele dag achtergrondprocessen draaide.

Moto G4 Play

Er is - zoals je zou verwachten - geen quickcharging aanwezig op de G4 Play, maar de lange accuduur maakt dit wat mijn betreft direct goed. Dit is voor mij persoonlijk wel de grootste 'verrassing' geweest van de Moto G4 Play.

Qua camera heeft Motorola gekozen voor een 8 megapixel-exemplaar aan de achterzijde en 5 megapixel aan de voorkant. Alhoewel er nog wel wat verbetering mogelijk is, maakt de Motorala onder goede lichtomstandigheden foto's die acceptabel zijn. Is er minder licht, dan is er veel ruis aanwezig. Ben je op zoek naar een smartphone in deze prijsklasse om foto's mee te maken, dan zijn er betere alternatieven. Denk hierbij bijvoorbeeld al aan de Moto G 3th gen (2015).

Onderstaand een aantal voorbeeld foto's, gemaakt met de Moto G4 Play.

Conclusie en beschikbaarheid

De Moto G4 Play is met een adviesprijs van € 169 zeker geen dure smartphone en zal veel mensen kunnen bekoren. Door te kiezen voor een 5 inch-scherm gaat Motorola in het midden zitten en is het toestel fatsoenlijk in een broekzak of tas mee te nemen.

De prestaties zijn oké, ook al is de hardware enigszins gedateerd. De software ben ik weer opnieuw verliefd op geworden en ook de accu heeft een erg positieve indruk achtergelaten. De camera voldoet, maar ben je echt op zoek naar een toestel met goede camera, dan zijn er zeker betere alternatieven.

Al met al, de Moto G4 Play biedt een goede waarde voor de prijs. Dus wil je niet teveel uitgeven, dan is dit een aanrader.

+ Software - weinig poespas, bijna standaard-Android

+ SDkaartslot

+ Goede accu

+ Lichte, compacte behuizing

- Hardware enigszins gedateerd

- Camera kan beter

- Scherm flitst af en toe

Moto G4 Play kopen

De Moto G4 Play heeft een adviesprijs van € 169 en is ook verkrijgbaar met een abonnement. Daarvan hieronder een overzicht.

[tds=4994]

0 reacties

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk