Huawei Watch GT 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Huawei Watch GT 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Huawei Watch GT 3 is de nieuwste smartwatch van Huawei, boordevol gezondheids- en fitnessfuncties, interessante statistieken voor hardlopers, een mooi AMOLED-scherm en een lange accuduur. Is dit de nieuwe smartwatch voor jou? Je komt er achter in deze review.

Huawei Watch GT 3

De Huawei Watch GT 3 beschikt over verschillende nieuwe mogelijkheden van voorgaande horloges in de Huawei Watch-serie. Zo is de accuduur van de Huawei Watch GT 3 ten opzichte van de Watch 3 aanzienlijk langer geworden en kreeg de smartwatch een slanker en lichter ontwerp. De smartwatch werkt op Harmony OS, Huawei's slimme ecosysteem waarmee je apps uit de AppGallery op je horloge kan installeren, en heeft nieuwe gezondheids- en fitnessfuncties gekregen.

Ik heb de Huawei Watch GT 3 (42mm) in de uitvoering Black een tijdje mogen gebruiken en in deze review neem ik de plus- en minpunten van de smartwatch met je door.

Huawei Watch GT 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Specificaties

Huawei Watch GT 3 (42mm) Huawei Watch GT 3 (46mm)
Scherm: 1,32 inch AMOLED touchscreen (Always-on), 466 x 466 pixels 1,43 inch AMOLED touchscreen (Always-on), 466 x 466 pixels
Behuizing: Voorzijde behuizing: roestvrij staal / Achterzijde behuizing: kunststof Voorzijde behuizing: roestvrij staal / Achterzijde behuizing: kunststof
Afmetingen en gewicht: 42.3mm x 42.3mm x 10.2mm, 35 gram 45.9mm x 45.9mm x 11mm, 42,6 gram
Opslag: 4 GB RAM en 32 GB opslag 4 GB RAM en 32 GB opslag
Sensoren GNSS, Bluetooth GNSS, Bluetooth
Accuduur: Bij normaal gebruik: tot 7 dagen   Bij normaal gebruik: tot 14 dagen
Waterbestendigheid: Zwemmen, 5 ATM Zwemmen, 5 ATM
Telefoongesprekken: Ja Ja
Muziek afspelen Ja Ja
Adviesprijs Vanaf 229,99 euro Vanaf 249,99 euro
Huawei Watch GT 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Huawei Watch GT 3: de pluspunten

1. Mooi AMOLED-scherm en minimalistisch design

De Huawei Watch GT 3 beschikt over een groot AMOLED-scherm dat altijd aanstaat, als je dat wilt. Je kan de always-on-functie ook uitschakelen om de accuduur te verlengen. Met een draai van je pols activeer je dan het scherm. Het scherm is duidelijk afleesbaar in verschillende lichtomstandigheden, zowel tijdens buitenshuis tijdens het sporten als binnenshuis.

Huawei Watch GT 3 46mm

Daarnaast is er voldoende ruimte voor informatie van apps en widgets, en je kunt ook tijdens een training voldoende gegevens bekijken. Op het gebied van wijzerplaten is er ook genoeg keuze in de Gezondheid-app van Huawei, maar de meesten zijn niet gratis. Sommige bevatten complicaties zodat je gegevens kunt aanpassen, maar het aanpassen van de kleuren is niet mogelijk.

De interface van het horloge bevat een aantal overzichtelijke widgets, met onder andere het weer, de maanfase, je dagelijkse activiteit, hartslag en slaapgegevens. Je kan geen widgets toevoegen of verwijderen.

Huawei Watch GT 3 42mm

De 42mm en 46mm-variant zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar, waarbij de variant die ik mocht testen (Active Edition -Black), een sportief uiterlijk heeft en ook meteen de minst inspirerende is. De overige varianten zijn unieker, en dan vallen voor de heren met name de Elite Edition met Stainless Steel-behuizing en de varianten met lederen bandjes op. Voor de dames bevatten de Elegant Editions uniekere kenmerken.

De Huawei Watch GT 3 werkt met 22mm-bandjes. Als de bandjes van Huawei je niet bevallen, kun je dus heel gemakkelijk ergens anders eentje aanschaffen die je wel mooi vindt.

Uitvoering Prijs
Huawei Watch GT 3 (42mm) Active Edition -Black  € 229,99
Elegant Edition - White Leather € 249,99
Elegant Edition - Milanese Gold € 299,99
Huawei Watch GT 3 (46mm) Active Edition - Black  € 249,99
Classic Edition - Brown Leather € 269,99
Elite Edition - Stainless Steel € 329,99

2. Fijne bediening

De Huawei Watch GT 3 bevat twee knoppen aan de rechterzijde, waarvan er een een kroonwiel is. Je kan met deze knop in- of uit te zoomen op de apps op het scherm, en weer terug naar de watchface gaan. Vreemd genoeg kan je deze knop niet gebruiken om door de gegevens op je scherm te scrollen. De tweede knop gebruik je om een training te starten. De draaiknop werkt ook in dit menu, zodat je makkelijk door de lijst met verschillende work-outs scrolt.

Daarnaast kan je de smartwatch bedienen via het touchscreen. Dat werkt overigens niet altijd even goed met bezwete vingers tijdens het hardlopen. De knoppen zijn daarentegen goed gepositioneerd, zodat je ze niet in de weg zitten of per ongeluk indrukt.

Huawei Watch GT 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Lange accuduur

Het 46mm-model kan 14 dagen mee met normaal gebruik of 8 dagen bij intensief gebruik. Het kleinere model overleeft 7 dagen met één acculading of 4 dagen bij intensief gebruik. De 42mm-variant stond bij mij na een volle week gebruik op 38 procent. Dat is inclusief 24/7 hartslagmeting en SpO2-tracking ingeschakeld, drie hardloopsessies, één krachtraining en een uurtje kickboksen. Je moet dus erg je best doen om de accu sneller leeg te trekken.

4. Prima gezondheids- en fitnessfuncties

De Watch GT 3 heeft nu meer dan 100 sporten om uit te kiezen, waaronder wandelen, fietsen, zwemmen in open water, triatlon, skiën, snowboarden, langlaufen en golfen. Daarnaast zijn er gezondheids- en fitnessfuncties met als nieuwkomers, een hardloopcoach en een gezondheids- en fitnessassistent. De laatste zorgt ervoor dat je dagelijks meldingen krijgt met daarin adviezen om bijvoorbeeld water te drinken, stappen te zetten, voldoende te slapen, voldoende te lachen (ja, echt) of een ademhalingsoefening te doen. Je stelt zelf van tevoren doelen in. Als je al die adviezen opvolgt, kun je leuke badges verdienen.

Huawei Watch GT 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

De persoonlijke hardloopcoach schotelt je een wekelijkse trainingsplan voor op basis van je persoonlijke gegevens. Vreemd genoeg worden deze plannen wel deels in het Engels weergegeven. Naast deze trainingsschema's zijn er ook intervaltrainingen en er is een nieuwe hardloopvaardigheidsmeting, Running Ability Index (RAI). Deze functie maakt gebruik van historische gegevens van de hartslag tijdens het hardlopen, het tempo en andere gegevens om de hardloopprestaties na elke training te analyseren, wat handig is voor gebruikers om de trainingsvoortgang te begrijpen en verbeteringen te zien. Ik moet zeggen dat Huawei hier een knappe prestatie heeft neergezet. Lang niet alle fabrikanten van sporthorloges laten standaard informatie over cadans, VO2-max en aerobe en anaerobe trainingen zien.

Trainingsschema's in de Huawei Gezondheid-app

Analyses na een hardlooptraining

5. Uitzonderlijk goed geluid

Heel opvallend is de speaker in de Huawei Watch GT 3. Deze produceert ontzettend goed geluid, beter dan de speaker van de Garmin Venu 2 Plus. Dat scheelt ook bij telefoongesprekken want die komen luid en duidelijk door. Daarnaast ben ik goed verstaanbaar voor de andere partij.

Bellen met de Huawei Watch GT 3

Bellen met de Huawei Watch GT 3

Huawei Watch GT 3: de minpunten

1. Apps, apps, apps, muziek

Volgens Huawei is het aantal apps van derden toegenomen en kan je nu kiezen uit apps voor het dagelijks leven, reizen, gamen, entertainment, werk, fitness en gezondheid. Ik ging meteen op onderzoek uit in de AppGallery van Huawei, die je vanuit de Huawei Gezondheid-app kunt doorzoeken. Ik vond 31 apps waarvan een aantal in het Arabisch en twee of drie waarvan ik de naam kende, Hue Essentials, Workouts voor Thuis en Focus To-Do. Het feit dat ik het aantal apps kan tellen, voorspelt al weinig goeds.

Gebruik je dus bijvoorbeeld Komoot, Stocard, Strava of een andere app die met Wear OS werkt, dan worden deze automatisch ook op je Wear OS-horloge geïnstalleerd. Bij de Huawei Watch GT 3 is dat niet het geval. Deze apps moeten eerst in de AppGallery van Huawei gepubliceerd worden door de ontwikkelaar, alvorens je ze op de GT 3 kunt zetten.

Het apps-scherm op de Watch GT 3 lijkt verdacht veel op dat van een andere smartwatch

Het apps-scherm op de Watch GT 3 lijkt verdacht veel op dat van een andere smartwatch

Apps als Google Maps, Google Assistent en Google Keep zijn er ook niet te vinden. Vanwege handelsrestricties vanuit de Verenigde Staten mag Huawei geen Google-diensten meer gebruiken. Googles Wear OS voor smartwatches valt dus af en daarom heeft Huawei zijn eigen besturingssysteem gemaakt. Dit horloge draait nu dus op Harmony OS, Huawei's slimme ecosysteem waarmee je (een paar) apps uit de AppGallery op je horloge kan installeren. Voor de Google Assistent is er trouwens wel Huawei's eigen Celia-assistent, maar die spreekt geen Nederlands.

Je kunt ook handmatig muziek op de Watch GT 3 zetten door muziekbestanden (mp3's) in de Huawei Gezondheids-app te importeren, maar dan moet je wel eerst mp3's zien te regelen. Ik stream tegenwoordig alleen maar muziek via Spotify dus muziekbestanden op mijn pc staan er niet meer. Snel even Spotify, Deezer, Tidal of Apple Music installeren om je favoriete afspeellijsten te synchroniseren, is helaas niet mogelijk.

Door het gebrek aan apps van derden is het helaas ook niet mogelijk om je gegevens te synchroniseren met andere sport- en gezondheidsapps als Google Fit. Via een omweg (deze app) kan je wel je trainingen naar Strava uploaden, en daarmee zullen de meeste hardlopers gered zijn.

Muziek afspelen op de Huawei Watch GT 3

Muziek afspelen op de Huawei Watch GT 3

2. Geen contactloze betalingen

Wil je contactloos betalen, dan kan de Huawei Watch GT 3 je daar niet bij helpen. NFC is volgens de specificatielijst wel aanwezig, maar de Huawei Wallet-app geeft telkens aan dat het horloge niet wordt ondersteund voor de dienst.

3. Daar zijn de meldingen, maar...

Bij de Huawei Watch 3 ontbraken er nog heel veel meldingen van veel apps, zoals je hier kunt lezen. Op de Watch GT 3 is dat probleem verholpen! In de Huawei Gezondheid-app vind je een instelling waar alle apps op je smartphone netjes in een lijst staan. Vervolgens geef je aan van welke apps meldingen worden weergegeven op het horloge, en ze verschijnen netjes op de Watch GT 3. Wat ik alleen mis, is de mogelijkheid om erop te reageren, eventueel via voorgedefinieerde antwoorden. Dat is helaas niet mogelijk. Je kan de meldingen lezen, dat is alles.

Meldingen van je smartphone op de Huawei Watch GT 3

Meldingen van je smartphone op de Huawei Watch GT 3

Conclusie

De Huawei Watch GT 3 is in veel opzichten een betere keuze dan de premium Watch 3. Deze smartwatch heeft een batterij die langer meegaat, bevat veel meer sporten, kan meldingen van alle apps ontvangen en het kost minder. Toch ontbreken er een aantal essentiële mogelijkheden die van een horloge een echte smartwatch maken. De eerste is het aanbod in apps die met de Watch GT 3 werken. Voor smartphones is het aanbod in Huawei's AppGallery vele malen groter, maar voor smartwatches is dat eerder teleurstellend. Dat er geen Google-apps zijn is niet onoverkomelijk, maar echte alternatieven naast Petal Maps zijn er niet. Huawei zou zelf het initiatief kunnen nemen om meer apps te maken, zoals Fitbit en Garmin ook doen. Daarnaast is het afspelen van muziek via streamingdiensten zoals Spotify een groot gemis. En de mensen die een smartwatch gebruiken om contactloos te betalen zullen de Watch GT 3 links laten liggen.

Huawei maakt fantastische hardware, dat is een gegeven. De Huawei Watch GT 3 is daar geen uitzondering op, met zijn fijne draaikroon en AMOLED-scherm, en uitstekende speaker en accu. Zoals veel smartwatches dat zijn, is ook de GT 3 bedoeld voor het volgen van fitness en gezondheid, en dat doet het horloge erg goed. Zoek je een smartwatch met een mooi scherm en uiterlijk, veel sporten om bij te houden, uitgebreide hardloopstatistieken en - schema's, en een ontzettend lange accuduur voor een redelijke prijs? Dan is de Huawei Watch GT 3 zeker het overwegen waard.

Huawei Watch GT 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Huawei Watch GT 3

De Huawei Watch GT 3 is beschikbaar in Nederland voor de onderstaande adviesprijzen. Koop je de Huawei Watch GT 3 in de periode van 26 januari tot en met 28 februari 2022, dan krijg je een gratis Huawei FreeBuds 4i ter waarde van € 79,-cadeau.

  • Huawei Watch GT 3 kopen (42mm) - Bol.comBelsimpelCoolblueHuawei - 229,99 euro (zwart) / 249,99 euro (White Leather) / 299,99 euro (Milanese Gold)
  • Huawei Watch GT 3 kopen (46mm) - Bol.comBelsimpelCoolblueHuawei - 249,99 euro (Black) / 269,99 euro (Brown Leather) / 329,99 euro (Stainless Steel)
Huawei Watch GT 3
Huawei Watch GT 3
Huawei Watch GT 3

Huawei Watch GT 3

De Huawei Watch GT 3 is de nieuwste smartwatch van Huawei, boordevol gezondheids- en fitnessfuncties, interessante statistieken voor hardlopers, een mooi AMOLED-scherm en een ontzettend lange accuduur.

Vanaf € 229,99

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk