Huawei Watch Fit 2 review: luxe fitnesstracker is verrassend goed

Huawei Watch Fit 2 review: luxe fitnesstracker is verrassend goed

Mathieu van Sluis

door Mathieu van Sluis

Laatst geüpdatet

Sinds 15 juni is de Huawei Watch Fit 2 te koop in Nederland. De nieuwe rechthoekige fitnesstracker van Huawei is de opvolger van de Watch Fit, Watch Fit New en Watch Fit Mini die sinds respectievelijk september 2020, oktober 2021 en januari van dit jaar hier te koop zijn. In deze review wil ik graag laten zien wat de Huawei Watch Fit 2 te bieden heeft en wat het verschil is met zijn voorgangers.

Behuizing en design

De Huawei Watch Fit 2 is te krijgen in drie uitvoeringen. De eerste en goedkoopste is de Active Edition. Deze hebben een siliconen bandje en zijn verkrijgbaar in de kleuren Midnight Black, Sakura Pink en Isle Blue. Deze ogen het sportiefst van alle varianten. Dan hebben we voor ongeveer 3 tientjes meer de Classic Edition in de kleuren Nebula Gray en Moon White en deze zijn voorzien van een lederen bandje.

Voor de sportieve fashionistas onder ons is straks ook de Elegant Edition verkrijgbaar in de kleuren Silver Frost en Premium Gold. Hiervoor moet zo’n 80 euro meer worden neergelegd. Maar dan krijg je ook een zilver- of goudkleurig roestvrij staal bandje om je pols. Van alle varianten is de behuizing van kunststof en kan de kleur van de behuizing verschillen per variant. De bandjes zelf zijn makkelijk te verwisselen middels knopjes die je kan indrukken op de achterzijde van de verhuizing.

De rechthoekige behuizing van de Huawei Watch Fit 2 heeft een grootte van 46 mm x 33,5 mm en een dikte van 10,8 mm. En daarmee is hij een tikkeltje breder dan zijn directe voorganger(s) Watch Fit (New). De toename in dikte van 0,1 mm is te verwaarlozen, terwijl de Watch Fit 2 in tegenstelling tot zijn voorgangers een speaker ingebouwd heeft om via Bluetooth-telefoongesprekken te voeren.

De Huawei Watch Fit 2 Active Edition weegt 26 gram zonder bandje en de Classic en Elegant Edition zijn 4 gram zwaarder. Daarmee zijn ze een paar gram zwaarder dan de Watch Fit (New). Maar nog voelt het horloge heel licht aan en dat is wel zou fijn bij het sporten en ‘s nachts in bed wanneer het je slaapactiviteit registreert.

Gerelateerde artikelen

Net als de Watch Fit (New) heeft de behuizing van de Watch Fit 2 een waterdichtheid van 5 ATM. Dit betekent dat het bescherming biedt bij douchen en zwemmen. Daarnaast heeft het horloge een functie waarbij de speaker geluid maakt en je daarmee in combinatie met schudden het water uit de speaker opening kan halen.

Hoewel ik wat betreft horloges meer een liefhebber van de klassieke/traditionele ronde uitstraling ben is de Huawei Watch Fit 2 niet onaardig om naar te kijken. Het design is echter niet vernieuwend. Het doet een beetje denken aan een Apple Watch. Maar dan zijn ze er eenmalig met een deegroller overheen gegaan om een rechthoekige vorm te krijgen. Daarmee zit het design tussen een horloge en een fitband in en heeft het daardoor een sportievere uiterlijk. Ik zou dan ook persoonlijk voor een Active Edition gaan omdat ik dit horloge ook voor specifiek dat doel zou gebruiken. En dan is een siliconen bandje fijner bij gebruik.

Huawei Watch Fit 2 review: luxe fitnesstracker is verrassend goed

Scherm en bediening

Het horloge is voorzien van een rechthoekig AMOLED-scherm met een diagonaal van 1,74 inch. De resolutie is 336 x 480 met een pixeldichtheid van 336 ppi. Het scherm beslaat 72,2% van het totale oppervlakte aan de voorzijde. Het schermpje is prachtig. Het zwart is ook echt diepzwart waardoor de kleuren er vanaf spatten. In direct zonlicht is het scherm uitstekend af te lezen als je de helderheid op voluit hebt staat. De randen van het scherm zijn licht gebogen en vloeien mooi over in de behuizing. Er zit een aardige bezel om het scherm heen, maar als je kiest voor een watchface met een zwarte achtergrond valt deze mooi weg.

Op de behuizing rechts zit één knop waarmee je naar de app drawer gaat om apps te openen. Tevens dient het als pauzeknop tijdens trainingen. Wanneer je de optie AOD (Always On Display) uit hebt staan, kan je het scherm activeren door het horloge naar je toe te draaien om erop te kijken. Dit werkt werkt goed en vind ik erg prettig. Wat ik mis is om het scherm te ontwaken door het scherm aan te raken. Je zal dus of het horloge met een beweging naar je toe moeten draaien of de knop moeten indrukken. Heb je de optie AOD aan staan heb je hier uiteraard geen last van, maar gaat wel ten koste van je accuduur.

Huawei Watch Fit 2 review: luxe fitnesstracker is verrassend goed

Prestaties en accuduur

Als we kijken naar wat er zich onder de motorkap bevindt van de Huawei Watch Fit 2 kunnen wij daar weinig over vertellen. Informatie over welke processor er wordt gebruik en hoeveel RAM geheugen er aanwezig is hebben wij niet meegekregen en kunnen we online ook niet terugvinden. Wel zien we dat de Watch Fit 2 aanzienlijk meer opslaggeheugen heeft gekregen. Er is 32 GB aan ruimte op bijvoorbeeld muziek op te zetten in tegenstelling tot 4 GB bij zijn voorgangers. Dus genoeg ruimte om muziek voor een flinke workout erop te zetten. Je doet dit door mp3-bestanden van je smartphone via de Huawei Gezondheid-app naar het horloge over te zetten.

Huawei Health

Huawei Health

Huawei Health is een app die onder andere je slaap en je stappen bij en fungeert ook als coach tijdens je workouts. ..

Qua snelheid presteert het horloge redelijk goed. Door de instellingen en naar de tegels swipen gaat zonder problemen. Apps starten snel op. Pas als je met opzet heel snel door de tegels en instellingen gaat zul je enige haperingen kunnen opmerken.

De Huawei Watch Fit 2 beschikt over Bluetooth 5.2 om verbinding te maken met je smartphone of bluetoothheadset voor het luisteren naar muziek die je op het horloge kan opslaan. Tevens is het mogelijk om op het horloge via bluetooth-telefoongesprekken te beantwoorden en te voeren. Het gesprek verloopt via je verbonden headset of via de in het horloge ingebouwde speaker. Het geluid wat uit de speaker komt is voldoende en de gesprekken zijn goed te voeren. Over de algehele werking van de bluetoothverbinding van het horloge met mijn smartphone en oordopjes ben ik uitermate tevreden. NFC en Wifi ontbreken daarentegen op het horloge.

Gerelateerde artikelen

De Huawei Watch Fit 2 heeft een accu van 292mAh. Hiermee zou het horloge op een volle acculading 10 dagen moeten kunnen volhouden en 7 dagen bij intensief gebruik. In de praktijk kom ik op ruim 7 dagen uit. Ik heb de Always On Display functie niet aanstaan, maar gebruik hem daarnaast redelijk intensief. Ik kijk regelmatig op mijn horloge, krijg redelijk veel notificaties binnen, zet bijna dagelijks een training (wandelen of hardlopen) aan van 30 minuten waarbij hij GPS gebruikt en ik vanaf het horloge muziek luister, en ik hem ‘s nachts draag om mijn slaap te monitoren. Dus al om al ben ik met de accuduur heel tevreden.

Huawei Watch Fit 2 review: luxe fitnesstracker is verrassend goed

Harmony OS software

De Huawei Watch Fit 2 draait op het operatiesysteem Harmony OS 2 van Huawei zelf. Daarnaast dien je op je smartphone Huawei’s eigen Gezondheid-app te installeren. Ben je bekend met Wear OS, dan zul je opmerken dat het gebruik van de software op het horloge en begeleidende app op je smartphone nagenoeg hetzelfde is. Met dat verschil dat je bij Wear OS de Wear OS-app en Google Fit op je smartphone hebt staan en dat het bij Huawei gecombineerd is in de app Huawei Gezondheid. De Huawei Gezondheid-app moet je dan echter wel downloaden uit de Huawei AppGallery.

Het navigeren op je horloge is heel simpel. Swipe naar beneden voor de snelle settingsknoppen te bedienen of om dieper in de instellingen te duiken. Swipe omhoog om je notificaties te bekijken, verwijderen of beantwoorden. Swipe naar links om kaarten (bij Wear OS tiles) te bekijken. Swipe naar rechts om het weer te bekijken of muziek aan te zetten. Bij Wear OS ga je met een veeg naar recht naar de Google Assistent, maar dit soort Google-functionaliteiten ontbreken om de bekende redenen bij Huawei.

Om eerlijk te zijn mis ik weinig in Harmony OS 2 op de Watch Fit 2. Aangezien het horloge toch al een lange accuduur heeft is het bijvoorbeeld niet nodig om energiebesparende modi voorhanden te hebben. Wat ik wel mis is de mogelijkheid om notificaties afzonderlijk te verwijderen in plaats van allemaal in één keer en om bij sommige applicaties acties uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld notificaties van Gmail alleen lezen en verwijderen, echter bij WhatsApp-notificaties kun je een app beantwoorden met een snelle reactie of emoji.

Wat dan wel weer wat onhandig is aan het feit dat het horloge op Harmony OS draait, is dat je de apps Petal Kaarten en Navigation uit de Huawei AppGallary moet downloaden op je telefoon als je navigatie op je horloge wilt gebruiken.

Huawei Watch Fit 2 review: luxe fitnesstracker is verrassend goed

Meegeleverde watchfaces en apps

Op het moment van schrijven heb ik 13 watchfaces van Huawei op mijn Huawei Watch Fit 2 staan. Daarnaast zijn er via de Huawei Gezondheid-app nog zo’n 84 gratis te downloaden en meer als 100 waarvoor je een bedrag van 1,99 tot 4,99 euro moet neerleggen. Daarbuiten is er geen andere manier om watchfaces op je horloge te installeren.

Ook het instellen van de watchfaces op de Watch Fit 2 lijkt erg veel op de manier zoals dat in Wear OS gebeurt. Je druk lang op de huidige watchface en je krijg te mogelijkheid om van links naar rechts door het op het horloge geïnstalleerde watchfaces te scrollen. Onder de meeste watchfaces staan een tandwieltje waarmee je de watchface verder naar eigen smaak kan instellen, door bijvoorbeeld te kunnen kiezen uit verschillende kleuren of de data (bv stappenteller, hartslag of het weer) die je op je watchface terug wilt zien. Tevens is er een watchface die je via de Gezondheid-app kan voorzien van je eigen foto’s.

Het aantal apps wat je op je horloge kan terugvinden en via de Gezondheid-app kan installeren is zeer beperkt. Alle apps die je bij een smartwatch, die gericht is op gezondheid, verwacht zijn al op het horloge voorgeïnstalleerd. Zoals apps om zaken te monitoren (bijv.oorbeeld hartslag, slaap, SpO2, stress), stopwatch/timer en het weer. Daarnaast zijn er via de Gezondheid-app een 9-tal apps te downloaden, waarvan 4 puzzels.

Gerelateerde artikelen

Sport en Gezondheid

Zoals de naam al zegt gebruik je de Huawei Watch Fit 2 om fit te willen worden of te willen blijven. Mijn ervaring de afgelopen twee weken is, is dat het horloge in combinatie met de Huawei Gezondheid-app daarin een stimulans kunnen zijn.

Trainen

Als je met de Huawei Watch Fit 2 wilt gaan trainen kan je uit maar liefst 97 sporten kiezen om je training bij te houden. Bij elke sport kan je een doel stellen. Bijvoorbeeld het aantal minuten dat je wilt trainen, het aantal calorieën die je wilt verbranden of indien van toepassing de afstand die je wilt afleggen. Daarnaast kan je bij elke training een warming up en cooling down doen, waarbij je op het horloge via animaties een aantal oefeningen ziet die je kan doen. Tijdens het trainen kan je ervoor kiezen middels een stem op de hoogte te worden gehouden van je vorderingen. Zo geeft hij bijvoorbeeld bij het hardlopen aan hoeveel kilometer je hebt gelopen, wat je tempo is en hoe hoog je hartslag is. Hij geeft op basis van je hartslag ook aan dat je beter de intensiteit kan verminderen als je hartslag te hoog is. Ook is het mogelijk om intervaltrainingen in te stellen. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden te talrijk om in zo’n korte periode te testen.

Huawei Watch Fit 2 review: luxe fitnesstracker is verrassend goed

Monitoren

Het horloge beschikt over een aantal meters om het een en ander omtrent je gezondheid te kunnen monitoren. Zo beschikt het horloge over een optische hartslagmeter. Deze meter werkt met groene led lampjes die op de achterkant van het horloge zitten. De led lampjes knipperen heel snel achter elkaar. Het groene licht weerkaatst op het bloed en meet zo hoe snel je bloed door je aderen stroomt en hoe hard je hart klopt. Daarnaast is er een SpO2-sensor die de hoeveelheid zuurstof meten in je bloed kan meten. Dit gebeurt middels leds die zijn geïntegreerd in de achterkant van het horloge. Die stralen licht uit en aan de hoeveelheid licht dat teruggekaatst wordt is te bepalen hoeveel zuurstof er in je bloed zit. Voor gezonde mensen is een waarde van 95% tot 99% zuurstofsaturatie normaal.

Gerelateerde artikelen

Voor wie bereid is het horloge ‘s nachts tijdens het slapen te dragen is er de mogelijkheid om je slaap te monitoren. De volgende ochtend zie je een slaapscore op je horloge verschijnen en kan je in de Huawei Gezondheid-app zien wanneer je in diepe slaap was of juist wakker was. Daarnaast worden er algemene tips gegevens hoe je je slaap kan verbeteren.

Tot slot is er nog de stress-monitor. Om deze te kunnen gebruiken worden in de Gezondheid-app 12 vragen gesteld onder andere over hoe jij in het leven staat en over jezelf denkt. Daarna lijkt het erop dat je hartslag wordt gemeten en komt er aan de hand van deze gegevens een stressniveau uit. Vervolgens wordt je stressniveau de dag door gemeten en kun je de resultaten terugzien op je horloge en in de Gezondheid-app.

Conclusie

De Huawei Watch Fit 2 is een veelzijdig sporthorloge. Het biedt duidelijk meer en uitgebreidere functionaliteiten dan een fitnesstracker/fitband, zoals het lezen van notificaties, luisteren van muziek en voeren van telefoongesprekken. Daarnaast is er voldoende om te monitoren op het gebied van gezondheid en biedt het veel mogelijkheden om het uitoefenen van maar liefst 97 sporten leuker en uitdagender te maken.

Het horloge is fraai om naar te kijken en heeft een mooi AMOLED-schermpje. De speakers met bijbehorende belfunctionaliteit, de lange accuduur en 32 GB aan opslaggeheugen voor muziek zijn tevens grote pluspunten.

Maar het horloge kent ook zijn zwaktes. Dat heeft grotendeels te maken met het Harmony OS-besturingssysteem, waardoor er maar zeer beperkt aantal apps voor het horloge beschikbaar zijn. Tevens bieden andere besturingssystemen veel meer mogelijkheden om meer watchfaces toe te voegen.

Ondanks die zwaktes heeft het horloge mij in de afgelopen twee weken positief verrast. Het heeft mij geholpen om bewuster te zijn van mijn gezondheid, wat mij geholpen heeft in mijn reeds ingezette eindsprint om wat overtollige kilo’s kwijt te raken voordat ik op vakantie ga. Een meer dan prima fitnesstracker voor de casual sporter of degene die zijn gezondheid nauwlettend in de gaten wilt houden.

Huawei Watch Fit 2 kopen

De Huawei Watch Fit 2 ligt in de winkels voor een adviesprijs van 149 euro.

  • Huawei Watch Fit 2 kopen - 149 euro
Huawei Watch Fit 2 kopen
Huawei Watch Fit 2 kopen
Huawei Watch Fit 2 kopen

Huawei Watch Fit 2 kopen

De Huawei Watch Fit 2 brengt de combinatie van design en mogelijkheden naar een nieuw niveau. De wearable is uitgerust met een 1,74-inch AMOLED HD HUAWEI FullView met 336 ppi en 336 x 480 resolutie. In tegenstelling tot eerdere versies heeft de Huawei Watch Fit 2 een luidspreker, zodat je eenvoudig kunt chatten en gesprekken via bluetooth kunt voeren zonder je smartphone te hoeven pakken. Daarnaast kun je ook direct offline muziek afspelen en muziek beheren via smartphone-apps.

Vanaf € 149

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk