Huawei P40 Pro Plus eerste indrukken: hoe goed is 10x optische zoom?

Huawei P40 Pro Plus eerste indrukken: hoe goed is 10x optische zoom?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei P40 Pro Plus

Huawei heeft in maart alvast de P40-reeks aangekondigd en meteen verschenen de P40 (799 euro) en de P40 Pro (999 euro) met zijn periscoopcamera die 5x optische zoom mogelijk maakt. We kregen toen al te horen dat de lancering van een nog krachtiger toestel later zou volgen. Die telefoon is de P40 Pro Plus (1399 euro) die op cameragebied de lat nog een stukje hoger legt en 10x optische zoom aanbiedt.

Huawei laat zijn absolute toptelefoon vanaf 25 juni los op de Nederlandse markt. Het toestel neemt zowat alle eigenschappen over van de P40 Pro: van het scherm met de inkeping voor de dubbele selfiecamera en de Kirin 990-processor tot de camera-opstelling aan de achterkant met uitzondering van de telecamera.

[readmore articles="206192"]

Toch zijn er hier en daar verschillen die we in het bijzonder aan het licht brengen in dit artikel. Voor alle andere eigenschappen verwijzen we je graag naar onze uitgebreide P40 Pro-review. We gaan vervolgens wat dieper in op de zoomprestaties van deze cameratelefoon.

Specificaties

Afmetingen: 158,2 X 72,6 X 9,0 mm

Scherm: 6,58 inch Full HD+ 2640 bij 1200 pixels OLED-scherm

Processor: Kirin 990

RAM: 8 GB werkgeheugen

Opslag: 512 GB, uitbreidbaar met NM-kaart

Selfiecamera: 32 MP met f/2.2

Hoofdcamera: 50 MP RGB met f/1.9, 8 MP periscoopcamera met f/4.4, 8 MP telecamera met f/2.2, 40 MP groothoekcamera met f/1.8, ToF-camera

Accu: 4200 mAh

Softwareversie: EMUI 10.1 versie gebaseerd op Android 10

Extra: Vingerafdrukscanner onder het scherm, dual-sim, IP68, IR-blaster, 40 watt draadloos opladen, behuizing van keramiek

Scherm en design

Design

De Huawei P40 Pro Plus lijkt zoals eerder gezegd als twee druppels water op de P40 Pro en veel gebruikers zouden de onderlinge verschillen maar nauwelijks opmerken. De P40 Pro Plus komt met een achterkant die niet langer van glas is gemaakt maar van keramiek. Je kan hem kopen in de kleuren Ceramic White en Ceramic Black en mijn testtoestel heeft die laatste kleur.

Het gebruik van keramiek zorg ervoor dat de telefoon beter bescherm is tegen krassen en valschade, en zo wil Huawei duidelijk maken dat deze telefoon nog tot een hoger premium segment behoort. Het glas op de telefoon is hiermee bijna even sterk als saffierglas.

De Huawei P40 Pro Plus ziet er erg fraai uit aan de achterzijde, maar minder goed is dat de telefoon nog steeds glad aanvoelt en vingerafdrukken duidelijk toont. Bij de OPPO Find X2 Pro die eveneens met keramiek is afgewerkt, vielen vingerafdrukken minder sterk op. Verder kan je aan de telefoon zien dat er een extra telecamera op de achterkant zit in de cameramodule vergeleken met de P40 Pro.

Scherm

Het scherm van de telefoon en zijn in-screen vingerafdrukscanner zijn precies dezelfde vergeleken met de P40 Pro. Lees hier de review voor meer informatie.

Huawei P40 Pro Plus eerste indrukken: hoe goed is 10x optische zoom?

Prestaties en accu

Prestaties

De Huawei P40 Pro Plus krijgt van Huawei geen extra portie werkgeheugen en ook de chipset blijft dezelfde. De telefoon komt wel met een stevigere 512 GB opslag en 8 GB RAM. Je kan de opslag ook nog steeds uitbreiden met een 'NM-kaart', dat is Huawei's alternatief voor microSD.

Accu

De P40 Pro Plus heeft dezelfde 4200 mAh accu en hij komt met een 40 watt SuperCharge-snellader. Huawei gebruikt die oplader al sinds de Mate 20 Pro, maar hij is ook naar hedendaagse standaarden nog steeds erg snel. Waar de P40 Pro Plus wel echt het verschil maakt, is met draadloos opladen.

De gewone P40 Pro komt al met de mogelijkheid om maximaal met 27 watt draadloos op te laden, wat zeker niet slecht is als je weet dat de Samsung Galaxy S20 Ultra bijvoorbeeld slechts een vermogen van 15 watt toelaat en de Find X2 Pro zonder snelladen komt. Toch doet de P40 Pro Plus er nog graag een schepje bovenop met 40 watt snelladen.

Huawei P40 Pro Plus eerste indrukken: hoe goed is 10x optische zoom?

Als we op de redactie zulke opvallende kenmerken bij een telefoon zien, dan kunnen we niet anders dan meteen beginnen testen. In de volledige review van de P40 Pro Plus gaan we dit aspect nog uitgebreider bekijken, maar we kunnen je alvast wat meer vertellen. Onze P40 Pro Plus begon de test met 40 procent van zijn capaciteit en we lieten hem vervolgens een kwartier lang draadloos opladen met het scherm uit. Na die tijd klokte hij af op 70 procent. Voor draadloos opladen, kan je dat gerust indrukwekkend noemen.

Toch willen we er wel een belangrijke kanttekening bij maken. Je kan de deze optimale prestaties enkel behalen als je Huawei's 'SuperCharge Wireless Charger Stand' gebruikt. Dat is de draadloze oplader die je verbindt met een bedrade oplader via een usb-c-poort. Toch is het niet voldoende om hem te verbinden met de meegeleverde 40 watt oplader van de P40 Pro, zoals je misschien zou denken. Om 40 watt draadloos op te laden heb je de 'Huawei USB-C Adapter' nodig die een vermogen van 65 watt ondersteunt. Beide accessoires kosten je samen 129 euro, en dat wil zeggen dat je nog flink wat extra zal moeten betalen om het maximale op het gebied van draadloos opladen uit je telefoon te halen.

Camera

Nu belanden we bij de camera, en die is simpelweg ongezien in de smartphone-industrie. De meeste fabrikanten beginnen sinds dit jaar de periscoopcamera met 5x optische zoom onder de knie te hebben, maar Huawei pakt alvast uit met 10x optische zoom. Dat maakt het bedrijf mogelijk door een vernuftig staaltje technologie in de sensor van zijn periscoopcamera.

Bij de periscoopcamera met 5x zoom uit de P40 Pro weerkaatst het licht op een prisma om dan door verschillende lenzen heen te gaan en 5x zoom mogelijk te maken. De weerkaatsing zorgt ervoor dat lenzen over de dikte als breedte kunnen worden opgesteld, want smartphones zijn gewoon te dun om zonder zo'n weerkaatsing de verschillende lenzen te plaatsen. Het verschil bij de camera van de P40 Pro Plus is dat er niet één maar vijf lichtweerkaatsingen plaatsvinden, zodat het licht door nog meer lenzen weerkaatst en 10x zoom mogelijk wordt. Huawei legde het recent uitgebreid uit bij Androidworld.

Huawei P40 Pro Plus eerste indrukken: hoe goed is 10x optische zoom?

Toch haalt het Chinese merk nog meer trucs boven, want zoals gezegd is er niet enkel de periscoopcamera maar ook een gewone telecamera die 3x optische zoom mogelijk maakt. Die camera staat in voor het korte zoombereik alvorens de periscoopcamera het overneemt. De nieuwe periscoopcamera komt met een kleiner diafragma van f/4.4 ten opzichte van de camera in de P40 Pro, en dat wil zeggen dat hij in feite minder licht zou kunnen opvangen. Verder heeft de gewone telecamera wel een f/2.4-diafragma. Beide sensors zijn uitgerust met optische beeldstabilisatie en ze hebben 8 MP.

Foto's

Genoeg technische details, want alles draait natuurlijk om fotografieprestaties. Zoals eerder gezegd verschillen enkel de zoomprestaties van deze camera ten opzichte van de P40 Pro en daarom hebben we enkel die getest. Voor meer informatie over de prestaties van de hoofdcamera, groothoekcamera en ToF-sensor en de selfiecamera's verwijzen we je graag door naar de review van de P40 Pro

Hieronder zie je een cameravergelijking tussen de P40 Pro Plus en de Xiaomi Mi 10 Pro (999 euro). Die laatste ondersteunt 5x optische zoom en 10x hybrid zoom waarbij de telefoon de zoomprestaties softwarematig optimaliseert. Je ziet verschillende foto's bij 3x zoom, 5x zoom, 10x zoom en de maximale, digitale zoomafstand van beide telefoons. Dat is 100x zoom voor de P40 Pro Plus en 50x zoom voor de Xiaomi-telefoon. Je ziet links telkens foto's die genomen zijn met de Huawei-telefoon en rechts foto's van de Mi 10 Pro.

3x zoom

Bij 3x optische zoom maakt Huawei gebruik van zijn aparte telecamera die het overneemt van de periscoopcamera. We zien dat de P40 Pro Plus meer details vastlegt en de betere kleuren en belichting laat zien. Vooral in de laatste fotoreeks bij het koffie-apparaat die genomen is bij kunstlicht, neemt Huawei heel duidelijk de bovenhand.

5x zoom

Bij 5x zoom zien we dat Huawei betere texturen laat zien in foto's en op de tweede fotoreeks na zien we dat Mi 10 Pro het onderspit delft. Al is het verschil tussen de prestaties van beide toestellen wel minder groot dan bij 3x zoom. Eerder stelden we bij de P40 Pro-review al vast dat de telefoon beter presteert bij 5x zoom in vergelijking met de Xiaomi-telefoon.

10x zoom

Nu zijn we dan eindelijk terecht gekomen bij het stokpaardje van deze Huawei P40 Pro Plus, want dit is waarom je de telefoon koopt: de periscoopcamera met 10 x optische zoom. Bij een cameravergelijking gaan we bij Androidworld op beide foto's inzoomen met eenzelfde monitor om zo de beelden in detail te vergelijken. Als ik dat bij deze foto's met 10x zoom deed bij de P40 Pro Plus, dan kon ik een spontane "Waauw"-opmerking niet onderdrukken.

De P40 Pro Plus slaagt erin om details te tonen in foto's die bij de Mi 10 Pro - en andere toestellen met 5x optische zoom - gewoon niet aanwezig zijn. Dat betekent dat je op vakantie met je telefoon probleemloos kan inzoomen op details in de architectuur van bijvoorbeeld de prachtige Duomo in Firenze. Wie geeft om fotografie bij smartphones kan niet anders dan deze camera met 10x optische zoom begeren. Ook in de laatste fotoreeks bij kunstlicht stelt hij niet teleur.

Als je verder kritisch gaat kijken naar wat Huawei aflevert bij 10x zoom, dan zie je wel dat de telefoon het niet altijd aan het rechte eind heeft met de belichting. Zoals eerder gezegd, heeft de camera een relatief klein f/4.4-diafragma en dat is te zien in de foto's.

Toch schiet Huawei's camera niet richting hoge iso-waarden om de belichting te corrigeren, en dat is als je het mij vraagt een goede zet. Bij hoge iso-waarden kan je een beeld oplichten, maar het zorgt ook voor onzuiverheid die je moeilijk kan wegwerken. In de nabewerking kan je donkere foto's wel nog netjes corrigeren als je tools zoals Photoshop gebruikt of zelfs met apps zoals Snapseed. Bij fotografie zijn overbelichte foto's dan ook veel erger dan onderbelichte beelden.

Je ziet hieronder de ietwat donkere foto van het torentje naast de bewerkte versie en het resultaat ziet er schitterend uit.

100x zoom/50x zoom

De Huawei P40 Pro Plus kan net zoals de Samsung Galaxy S20 Ultra beelden nemen bij 100x digitale zoom en Huawei helpt je in de camera-app om precies dat ene detail vinden dat je zoekt. Je ziet linksboven een kleine preview-weergave van het volledige niet-ingezoomde beeld en met een vierkantje toont Huawei op welk gedeelte je precies aan het inzoomen bent. Handig. Al blijft het fotograferen wel uitdagend, want elke trilbeweging van je hand doet het beeld in de viewfinder bewegen alvorens je op de sluiterknop drukt.

Toch mag het resultaat er best zijn en we aanschouwen in onderstaande beelden hoe de P40 Pro Plus excelleert. Toegegeven, beelden bij 100x digitale zoom zijn zeker niet perfect, maar als je ziet dat de P40 Pro Plus meer bruikbare foto's toont in vergelijking met de Mi 10 Pro bij 50x zoom, dan weet je dat Huawei wel iets goeds doet.

We namen vervolgens ook even de proef op de som in een vergelijking tussen beide toestellen bij 50x zoom. We zien hieronder hoe een A4-pagina vanop meters afstand leesbaar is dankzij de P40 Pro Plus-camera, terwijl je maar weinig hebt aan de foto die de Xiaomi-telefoon aflevert.

Je ziet hieronder eerst de foto van de Huawei-telefoon, gevolgd door de Mi 10 Pro. In de derde foto zie je hoe ver ik van het A4-blad ben verwijderd.

Software

De P40 Pro Plus werkt op de EMUI 10.1-schil en Huawei Mobile Services. Dat wil zeggen dat hij wel met Android komt, maar dan zonder de Google-apps en de Google Play Store, net zoals bij de Huawei P40 Pro. In de Huawei P40 Pro-review gingen we al wat dieper in op onze software-ervaring, maar sommige beweringen in die review zijn ondertussen helaas al achterhaald. Huawei voert namelijk aan een hoog tempo updates door.

Sinds kort kan je op de P40 Pro-reeks vlot apps zoeken van alternatieve bronnen en je telefoon houd je ook op de hoogte van updates voor die apps. Die nieuwe methode is nog zeker niet perfect, maar het is al wel een significante verbetering. Je leest hier hoe het werkt in dit artikel.

[readmore articles="207525"]

De P40 Pro Plus kan verder twee jaar lang rekenen op versie- en beveiligingsupdates en hij krijgt zijn beveiligingspatches maandelijks.

Conclusie

De Huawei P40 Pro Plus heeft een monstercamera die je gewoonweg doet verbazen. Velen zullen 10x zoom ongetwijfeld weglachen als een dure extra, maar de foto's bewijzen wel dat de functionaliteit erg sterk is. Wie houdt van smartphonefotografie en dus graag ook kleine details fotografeert vanop afstand, zal weg zijn van deze functie als hij of zij het in de praktijk kan testen.

Dat neemt niet helemaal weg dat de P40 Pro Plus een duur toestel is, en Huawei wil ons naast de sterkere camera ook verleiden met de afwerking van keramiek en het 40 watt draadloos opladen. Toch kan de nieuwe afwerking en de verbeterde oplaadcapaciteiten niet in dezelfde mate overtuigen als de spectaculaire zoomprestaties van deze telefoon. Het 40 watt draadloos opladen is echt sterk, maar je moet nog een flinke duit in het zakje doen om ervan te profiteren.

Huawei P40 Pro Plus eerste indrukken: hoe goed is 10x optische zoom?

De Huawei P40 Pro Plus is het onbetwiste toptoestel van Huawei en het is een telefoon voor wie een goede of zelfs uitstekende smartphonecamera gewoon niet volstaat. Ik kan niet wachten om camera nog verder te testen in de volledige review., want dan pas kunnen we een volledig oordeel vellen over dit vlaggenschip. Je mag de review binnenkort verwachten hier op Androidworld.

Huawei P40 Pro Plus kopen

De Huawei P40 Pro Plus is te koop in de kleuren Ceramic White en Ceramic Black voor 1399 euro. Hij ligt vanaf 25 juni in de winkels.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk