Naar content
Trending apps
  • Inbox by Gmail

  • Maps: Navigatie en OV

  • WhatsApp Messenger

  • Messenger

  • Facebook

Trending games
  • Ghostbusters World

  • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

  • Pokémon Quest

  • PUBG Mobile

  • Super Mario Run

Trending smartphones
  • ASUS ZenFone 6

  • OPPO Reno 10x Zoom

  • OnePlus 7 Pro

  • Xiaomi Mi 9

  • Samsung Galaxy S10 Plus

Nieuwste tablets
  • Samsung Galaxy Tab A 10.5

  • Samsung Galaxy Tab S4

  • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

  • Asus Zenpad 3S 10

  • Sony Xperia Z4 Tablet

Nieuwe P Slim!

Huawei P Smart (2019) review: middenklasser met karakter

· 10 januari 2019

De Huawei P Smart-familie heeft er met de 2019-editie een nieuwe telg bij. Opnieuw met een modern en opvallend design voor een erg betaalbare prijs. Hoe sterk is de P Smart (2019) verbeterd? Ik zocht het uit.

Huawei P Smart (2019)

Huawei heeft er een uitstekend 2018 opzitten, dat mag wel duidelijk zijn, en de Chinezen trappen het jaar af met een nieuwe P Smart-telefoon. De P Smart-reeks staat erom bekend om modern design te brengen naar het lagere middensegment. 'P' staat volgens Huawei net als bij de P20 voor creativiteit en design.

De eerste P Smart (159 euro) had begin vorig jaar een metalen behuizing en een scherm met een 18:9-beeldschermverhouding in een tijd dat dergelijke smalle schermen vooral bij vlaggenschepen te zien waren. Vorige zomer verscheen vervolgens de P Smart+ (289 euro) met een glimmende glazen behuizing en meer paardenkracht.

Verder zit ook 'Smart' in de naam, wat moet verwijzen naar kunstmatige intelligentie (AI). Dergelijke functionaliteiten eigenlijk alleen in de camera-app verwerkt. Is Huawei erin geslaagd om zijn P Smart opnieuw uit te vinden begin 2019, een tijd waarin smartphonedesign aan een razend tempo evolueert en artificiële intelligentie niet meer te stoppen is? 

Specificaties

Afmetingen: 155,2 X 73,4 X 8 mm

Scherm: 6,21 inch Full HD 2340 X 1080 LCD

Processor: Hisilicon Kirin 710

RAM: 3 GB werkgeheugen

Opslag: 64 GB uitbreidbaar tot 512 GB via micro SD

Selfiecamera: 8 MP met f/2.0 diafragma

Hoofdcamera: 13 MP met f/2.2 diafragma, 2 MP dieptecamera

Batterij/Accu: 3400 mAh

Softwareversie:  EMUI 9.0 gebaseerd op Android 9 Pie

Extra: (Vingerafdrukscanner, dual-sim, 3,5 mm audioaansluiting)

Behuizing en design

De P Smart (2019) is echt een aandachtstrekker. Hij blinkt meer dan ooit tevoren, en Huawei heeft in de mate van het mogelijke - onthoud vooral die woorden - gekozen voor een design met zo weinig mogelijk schermranden. Opvallend is de kleine scherminkeping of notch aan de bovenkant van het scherm waar de selfiecamera zit. De laatste jaren is het bij fabrikanten erg te doen om die bovenste schermrand die steeds meer verdwijnt. We zagen in enkele maanden tijd fijne schermranden evolueren naar een brede inkeping voor de telefoonluidspreker en de selfiecamera, en vervolgens tot een zogenaamde waterdruppelnotch als bij de OnePlus 6T of een klein gat in het scherm zoals bij de Huawei Nova 4

Huawei koos dus voor een uiterlijk als bij de OnePlus 6T met een kleine inkeping in het midden van het scherm die enkel de selfiecamera bevat. Huawei is er dus opnieuw in geslaagd om een opvallend uiterlijk neer te zetten, omdat veel toestellen in dit prijssegment nog gewone schermranden hebben of juist een brede notch, maar geen fijne scherminkeping. 

Foto's van de P Smart 2019 doorheen het huis

Opvallen, dat doet de P Smart 2019 dus zeker, maar is zijn vormgeving ook echt geslaagd? Wel, gedeeltelijk als je het mij vraagt. Als je het toestel van op zeker afstand bekijkt is je eerste reactie: 'wow, die is mooi', maar als je hem even vastpakt en wat gedetailleerder bekijkt, dan komt er toch een domper op de feestvreugde. De nieuwe P Smart heeft inderdaad een waterdruppelnotch, maar wat ook opvalt is dat er een vrij brede zwarte rand is rond heel het scherm. Je kan dan wel kiezen voor een kleine scherminkeping met waterdruppelnotch, maar als er dan nog steeds rond het gehele scherm een stevige rand zit, ook aan de zijkanten, krijg je een gek beeld. 

Verder is de achterkant erg hip met een gradiëntkleur en een achterkant die haast een spiegel is. Toen ik het toestel uit de verpakking haalde dacht ik meteen aan de knappe glazen behuizing van de P Smart+, maar als ik hem vastgreep, had ik meteen begrepen dat de behuizing van plastic is gemaakt. De blinkende achterkant, oogt in de eerste plaats hip, akkoord, maar in wezen zou je om een achteruitgang kunnen spreken, omdat de metalen body van de originele P Smart vervangen werd door plastic. Wat jammer. 

Goed is wel dat de 3,5 mm audio-aansluiting nog steeds paraat is op de P Smart. Minder leuk is dan weer dat het toestel, net als de twee andere 'P Slimmeriken' opnieuw met een micro-usb poort komt in plaats van de betere usb-c-aansluiting. Onlangs vroegen we op de IFA-techbeurs in Berlijn wat het prijsverschil is voor de consument tussen een toestel met usb-c-poort en eenzelfde telefoon met micro-usb, en het bleek letterlijk een tientje te zijn. Al begrijp ik voor een toestel met een adviesprijs van 249 euro natuurlijk veel beter de keuze voor micro-usb dan bij de P Smart+ die voor 350 euro op de markt kwam. 

Aan de bovenkant van het toestel zit de sleuf voor twee simkaarten of één simkaart in combinatie met een micro SD-kaart. We zien ook boven de selfiecamera hoe de telefoonluidspreker netjes in de bovenste rand verwerkt werd. Aan de linkerkant van de telefoon zijn geen knoppen zichtbaar, en rechts zijn de volumeknoppen en power-knop. Op de achterkant zit een vingerafdrukscanner, een dubbele camera met verticale opstelling en een flits en daaronder de naam 'AI Camera' en het Huawei-logo. 

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De nieuwe Huawei P Smart heeft een erg opvallend scherm, maar is het ook goed? Wel het gaat opnieuw om een LCD-scherm met een Full HD-resolutie net als bij de oudere P Smart-modellen. De 2019-versie heeft door de grotere screen-to body-ratio van 83,1 % een veel groter scherm gekregen zonder al te veel groter van formaat te worden. De P Smart heeft een 6,21 inch LCD. De telefoon wordt geleverd met een plastic screenprotector die al netjes op het toestel werd geplaatst, en dat zie ik als een pluspunt, hoewel er betere manieren van bescherming beschikbaar zijn

Ik ben ook erg enthousiast over de kwaliteit van het scherm voor deze prijsklasse. De maximale helderheid is hoog genoeg, maar ook niet indrukwekkend. Kleuren voelen rijk aan, maar zijn niet overgesatureerd. Ook in hevig zonlicht houdt het LCD-paneel goed stand, het houdt alleen niet goed van andere kijkhoeken. Als je niet recht op het scherm kijkt, valt de zichtbaarheid al gauw tegen. 

Foto's van de P Smart 2019 doorheen het huis

De telefoon komt ook standaard met automatische helderheid, en net als bij de eerste P Smart laat die nog steeds te wensen over. Bij sommige toestellen werkt automatische helderheid zo goed, dat je toestel altijd voldoende helder is zonder onnodig de batterijcapaciteit erdoor te slurpen. Bij toestellen uit het lage middensegment valt geregeld op dat telefoon zich te traag of niet goed aan het omgevingslicht aanpassen. Dat komt omdat bij deze telefoons vaak een lichtsensor ontbreekt. Het gebeurde dan ook iets te vaak dat ik de helderheid in donkere omgevingen manueel hoger moest zetten.

Prestaties

Ik was meteen erg geïnteresseerd naar de prestaties van de P Smart (2019) van zodra ik zijn specificaties las. Het toestel krijgt dezelfde Kirin 710-chipset die we ook zagen in de duurdere Huawei P Smart+ die voor 350 euro over de toonbank ging en in de Mate 20 Lite die 399 euro kostte. Dit keer moet hij het wel stellen met beduidend minder werkgeheugen, namelijk 3 GB RAM. Natuurlijk verdient hij het om het in benchmarks op te nemen tegen toestellen van dezelfde prijsklasse, en daarom plaatsten we hem tegen de Motorola One en de 5.1 Plus van Nokia. 

Als we de resultaten van de benchmarks mogen geloven, dan zien we dat de Kirin 710 goed presteert als het op rekenkracht van de processor aankomt. Als we echter naar grafische kracht kijken, stellen we vast dat de telefoon het moeilijk krijgt om de concurrentie te snel af te zijn. Dat bleek ook uit de laatste benchmark uit onderstaande tabel, GFXBench, waarbij de framerate van de P Smart (2019) tegenviel bij 3D-animaties. 

Benchmarks Huawei P Smart 2019

Ik heb de afgelopen maanden met de Mate 20 Lite en de P Smart+ twee toestellen onder de loep genomen met precies dezelfde chipset, maar ook mijn ervaring zegt me dat de prestaties tegenvielen in vergelijking met die twee andere Huawei-toestellen. Ik merkte al een prestatieverschil op tussen de mate 20 Lite en de net iets goedkopere P Smart+ bij games als Fifa Voetbal.

De P smart (2019) die voor 100 euro minder gelanceerd wordt, doet het duidelijk nog minder goed in games, en valt ook soms door de mand bij normaal gebruik. Apps worden sneller afgebroken wegens te weinig RAM-geheugen en de telefoon hapert soms bij doorsnee handelingen in de interface als het naar beneden slepen van de notificatiebalk. Gelukkig zijn die verminderingen in framerate minder erg dan bij de eerste P Smart waarbij het lang niet meer ging om uitzonderingen. De P Smart (2019) presteert een stuk betrouwbaarder dan zijn voorganger, al zijn ook spellen die grafische kracht vereisen nog niet zijn grootste vriend zoals ook de benchmarks bevestigen. 

Huawei P Smart 2019

Accuduur

De accuduur van de P Smart 2019 is erg gemiddeld te noemen. Bij normaal  tot intensief gebruik waarbij je je telefoon gebruikt om sociale media en nieuwsartikels te bekijken of een spel te spelen, mag je ervan uitgaan dat dit toestel elke dag aan de oplader moet. De accuduur is verbeterd ten opzichte van de originele P Smart waarbij je toestel soms al in de vroege avond in de gevarenzone belandde. De P Smart (2019) kreeg een 3400 mAh-batterij ten opzichte van de accu met 3000 mAh van het model van vorig jaar. Toch blijft dus een zekerheid dat je telefoon het omstreeks 20 uur aan de oplader moet.

Met de app AccuBattery kan je berekenen hoe de accu van een telefoon presteert, en uit de resultaten leerde ik dat het toestel 5 uur lang actief gebruikt kan worden. In stand-by - wanneer het scherm vergrendeld is - zingt de telefoon het 24 uur uit. Dat zijn dus geen uitzonderlijke resultaten als bij de Galaxy A9 die het bijvoorbeeld twee dagen weet vol te houden op een volle batterij, maar slecht kan je de prestaties ook niet noemen.

De oplaadsnelheid van de telefoon zou ook met 22 procent verbeterd zijn volgens Huawei ten opzichte van zijn voorganger. Volgens AccuBattery laadt de P Smart (2019) met de meegeleverde lader per uur gemiddeld 859 mAh op, of 22 procent van de capaciteit per uur. Voor een oplaadbeurt van 38 procent naar volledige capaciteit had hij 1 uur en 42 minuten over. Hoewel de laadsnelheid inderdaad verbeterd is ten opzichte van de telefoon van een jaar geleden, is het nog geen functie om over naar huis te schrijven. Als is dat ook gerechtvaardigd gezien zijn prijsklasse. 

Schermontgrendeling

De Huawei P Smart (2019) heeft zowel gezichtsherkenning als een vingerafdruk. Als ik dit toestel zou kopen, zou ik enkel de scanner aan de achterkant gebruiken. Niet alleen ontgrendelt die sneller dan de gezichtsherkenning, maar het ontgrendelen is zo een stuk betrouwbaarder. De gezichtsherkenning laat je al gauw in de steek, zeker als er minder omgevingslicht is.

De vingerafdrukscanner is daarentegen wel nauwkeurig, al is het jammer genoeg niet de snelste scanner die ik van Huawei heb gezien. De vingerafdrukscanner op zowel de P Smart+ als de Mate 20 Lite van Huawei voelde opmerkelijk sneller aan, wat te maken kan hebben met de mindere prestaties van deze lagere middenklasser ten opzichte van zijn duurdere broers. 

Ten slotte is er natuurlijk nog het gegeven van veiligheid. Toestellen die enkel met de selfiecamera je gezicht herkennen, zijn doorgaans makkelijker te omzeilen met bijvoorbeeld een foto dan een telefoon met een DOT-projector en TOF-scanner naast de selfiecamera. Dergelijke technologie jaagt natuurlijk de prijs van een toestel de lucht in en is daarom niet heelbaar op een midrange-telefoon als de P Smart 2019. Zelf ben ik er niet meteen in geslaagd om de gezichtsherkenning te omzeilen, maar ik raad aan om hoe dan ook voor de vingerafdrukscanner te kiezen, zeker omdat die sowieso superieur presteert. 

Foto's van de P Smart 2019 doorheen het huis

Geluid

De Huawei P Smart 2019 heeft een luidspreker aan de onderkant van het toestel, en ik vergeleek hem met de stereo-speakers van de Huawei Mate 20 Pro. Wat opviel was dat de P Smart 2019 erg luid geluid produceert, maar dat de klank erg onzuiver en de tonen bij muziek erg ongebalanceerd lijken. Dat laatste viel ook erg op bij de verhouding tussen stemgeluid en de rest van de muziek. Ik merkte de slechte kwaliteit van de speaker gek genoeg al op tijdens het navigeren, omdat de stem van Google Maps-navigatie een stuk minder aangenaam klonk dan ik gewend was. 

Op de kwaliteit van de Digital to Analog Converter(DAC) valt dan weer minder aan te merken. Als je eenzelfde liedje op een ander toestel beluistert met je bedrade hoofdtelefoon, dan is er weinig verschil te merken. Muziek klinkt met mijn Audio Technica MX40-hoofdtelefoon even rijk op de Mate 20 pro als op de Huawei P Smart 2019. 

Camera

Foto’s

De nieuwe Huawei P Smart (2019) gebruikt hetzelfde recept voor de camera als bij het toestel van vorig jaar. Opnieuw wordt de hoofdcamera bijgestaan door een tweede dieptecamera die dient voor het maken van portretfoto's met het bokeh-effect. Afhankelijk van hoe ver onderwerpen zich op de achtergrond bevinden worden ze meer of minder wazig weergegeven ten opzichte van het onderwerp. Het is een gekende combinatie die we wel vaker bij toestellen in deze prijsklasse zien.

De hoofdcamera zelf heeft een 13 megapixel (MP) sensor en een diafragmawaarde van f/1.8 en de dieptecamera heeft 2 MP. Als je hieronder foto's bekijkt met daarbij de vergelijking met de Huawei Mate 20 Pro dan merk je dat de telefoon voor zijn prijs prima stand houdt. In de test koos ik voor beide toestellen de normale cameramodus zonder AI-modus of bijzondere lenzen. Hieronder zie je foto's met links telkens een foto genomen met de P Smart (2019) en rechts een van de Huawei Mate 20 Pro.

Waar Huawei dit keer nog meer de nadruk op legt voor deze telefoon is het 'Smart-aspect'. De telefoon komt met een zogenaamde Dual AI Camera wat erop wijst dat hij foto's automatisch zou optimaliseren op basis van de omstandigheden. We zagen deze feature ook al aan het werk op de P Smart+ en de Huawei Mate 20 Lite. De telefoon gebruikt 500 verschillende scènes opgedeeld in 22 categorieën. Als hij bijvoorbeeld bloemen detecteert gaat hij de kleuren automatisch meer contrastrijk maken. 

AI Camera blijft ook op de P Smart 2019 nog steeds een gimmick, omdat niet elke optimalisatie een even groot succes is. Wil je per se extra contrastrijke kleuren die als je een foto maakt van een boeket bloemen? Los daarvan zijn foto's die genomen zijn met de AI camera ook van mindere kwaliteit, omdat de telefoon van 13 megapixel overschakelt op 8 MP. Waarom dat het geval moet zijn, is me niet duidelijk. 

Een foto van ondergaande zon respectievelijk met- en zonder AI Camera genomen

Ten slotte is ook het herkennen van scènes niet altijd een succes foto's van Star Wars-figuurtjes worden als portretfoto of groepsfoto beschouwd en ze worden niet herkend als bijvoorbeeld speelgoed. Als je een plant fotografeert wordt de ene wel als zijnde een plant beschouwd en de andere niet, ook al hebben ze beide groene blaadjes. Soms wordt een plant ook als bloem beschouwd, ook al heeft hij geen bloemblaadjes. Kortom, er is nog steeds werk aan de winkel voor de AI Camera. 

Foto's van de P Smart 2019 doorheen het huis

Verder komt de P Smart met AR-Lens waardoor hij virtuele objecten in de echte wereld kan plaatsen, en hij kan ook gebruik maken van HiVision, dat is de Google Lens-tegenhanger van Huawei. Je kan daarmee onder meer een foto maken van een object zodat je het op het internet opzoekt om het te kopen. 

De selfiecamera is opnieuw een 8 megapixel exemplaar. Hieronder zie je een foto genomen met de Mate 20 Pro en de Huawei P Smart (2019). Beide hebben ze een ongeveer even grote hoek waarin foto's genomen worden, alleen legt de camera van de Mate 20 Pro veel meer details vast als je op foto's inzoomt. De camera van de P Smart (2019) heeft het ook, lastig bij fel licht. Hieronder zie je links een selfie genomen met de P Smart (2019) en daarnaast een van de Huawei Mate 20 Pro.

Video’s

Video's die genomen zijn met de P Smart (2019) missen detail en de softwarematige beeldstabilisatie slaagt er niet in om het schokkerige effect van je handtrillingen volledig weg te nemen. Filmen kan in 1080p met een maximale framerate van 30 frames per seconde. Hieronder zie je twee gelijkaardige filmpjes die genomen zijn met de Mate 20 Pro en de P Smart (2019).

Camera-app

Bij de vorige P Smart liep de camera-app helemaal niet soepel op de telefoon en er waren dus erg veel framedrops. Dat probleem is gelukkig verholpen bij de P SMart (2019). De camera-app van Huawei is verder best overzichtelijk en je krijgt een woordje uitleg bij elke functionaliteit. De belangrijkste features bevinden zich in een carrousel-menu en voor de overige ga je naar 'Meer'. 

Software

De Huawei P Smart 2019 werkt op de laatste versie van Huawei's EMUI-schil die gebaseerd is op Andorid 9 Pie. Net als bij mijn review van de Mate 20 pro kon ik ook bij deze middenklasser vaststellen dat EMUI steeds beter wordt. De schil is steeds eenvoudiger om aan je eigen wensen aan te passen. Daarnaast is het leuk dat je nieuwsoverzicht in Google Discover nooit ver weg is, want je vindt  het door vanaf het startscherm helemaal naar de linkse panelen te vegen. 

Voorgeïnstalleerde apps

EMUI maakt gebruik van een combinatie van eigen diensten en diensten van Google. Er zijn bijvoorbeeld nog twee apps die als gelij voor je foto's dienen (Foto's van Huawei en Google Foto's), maar anderzijds is Android Berichten wel de standaard berichten-app op de telefoon. Voor het toetsenbord gaat Huawei dan weer ten rade bij Microsoft, want SwiftKey is het standaard toetsenbord. Je kan wel Gboard activeren vanuit de instellingen als je dat zou wensen. 

De telefoon komt met een aantal eigen apps van Huawei zoals Zaklantaarn, Partymodus, FM-Radio en Kompas. De meeste apps kan je gelukkig verwijderen, maar bijvoorbeeld de Huawei AppGallery zal voor altijd deel uitmaken van je toestel. Er zijn ook apps van Amazon en eBay voorgeïnstalleerd, maar ook die kan je makkelijk verwijderen. 

Foto's van de P Smart 2019 doorheen het huis

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. De Huawei P Smart 2019 zal twee jaar lang op beveiligingsupdates kunnen rekenen beginnende vanaf 11 januari, de dag waarop de telefoon op de Nederlandse markt komt. Updates gebeuren telkens per kwartaal. Wat versie-updates betreft is het onzeker gezien de prijsklasse van het toestel. 

Conclusie

De Huawei P Smart (2019) is op zowat elk vlak een verbetering ten opzichte van zijn voorganger, en dat is erg fijn om te zien. Het blijft een frisse productlijn met een erg duidelijke invalshoek. Op het gebied van prestaties kan hij concurreren tegen andere telefoons uit zijn prijsklasse, alleen zijn de prestaties bij games of toepassingen die grafische kracht vergen weinig verbluffend te noemen.

De Camera van de P Smart (2019) bevat nu alle AI-snufjes die we bij de P Smart+ al zagen. Het is leuk om ze even uit te proberen, maar het blijft echt een gimmick, hoewel Huawei erg hard zijn best doet om de functionaliteit naar voren te schuiven als een belangrijke meerwaarde. Verder zijn de cameraprestaties goed te noemen voor een lagere middenklasser. Foto's zijn scherp, alleen licht blijft de grootste vijand van smartphonecamera's bij midrange-toestellen. 

De grootste teleurstelling van de P Smart (2019) is voor mij zijn design en behuizing. De originele P Smart (2019) gaf een klasse-uitstraling voor een lage prijs, en dat werd verder gezet bij de P Smart+. Het is best bijzonder dat deze telefoon een waterdruppelnotch heeft, alleen heeft hij wel een grote rand om het scherm en de notch heen, en ook de behuizing is dit keer van plastic gemaakt. 

Toch denk ik dat er echt een markt is voor de P Smart (2019). Door zijn blitse uitstraling en toegankelijke prijs verwacht ik dat hij het vooral bij jongeren goed zal doen. Alles samen bekeken is de P Smart (2019) een vrij complete telefoon voor zijn prijs. Het is een middenklasser, met sterktes en zwaktes, maar wel eentje die nog steeds karakter heeft.

Alternatieven voor de P Smart (2019) zijn de Motorola One (249 euro), de Nokia 5.1 Plus (249 euro), de Huawei P Smart+ (289 euro) en de Honor 8x (279 euro).

Foto's van de P Smart 2019 doorheen het huis

Positieve punten

+ Modern uiterlijk

+ Beeldkwaliteit

+ 64 GB opslag

+ Camera

Negatieve punten

- Minder kwalitatieve en klassevolle behuizing dan voorganger

- Accuduur kan nog steeds beter

- Gezichtsherkenning

- Grafische kracht

Huawei P Smart (2019) kopen

De Huawei P Smart (2019) is nu in Nederland te koop. Het toestel kreeg een adviesprijs van 249 euro en hij is beschikbaar in de kleuren Midnight Black en Aurora Blue. Je vindt hem onder meer bij Belsimpel, MediaMarkt, Coolblue en Mobiel.nl

Hieronder vind je nog meer prijzen, ook in combinatie met een abonnement.

Review Huawei P Smart (2019)
Score: 4,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...