Huawei Mate 30 Pro getest: de beste telefoon die je beter niet koopt

Huawei Mate 30 Pro getest: de beste telefoon die je beter niet koopt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei Mate 30 Pro

Deze telefoon heeft maar weinig introductie nodig, want hij was de afgelopen maanden wel vaker het onderwerp in veel nieuwsartikelen. Al ging het daarbij in de meeste gevallen om één ding: het feit dat de Huawei Mate 30 Pro (1099 euro) de eerste telefoon is van het merk die zonder Google-apps- en diensten verschijnt.

Daarbij zou je bijna vergeten dat dit nog steeds een innovatief vlaggenschip is dat een aantal functies introduceert die de nodige aandacht verdienen. In dit artikel kijken we grotendeels weg van Huawei Mobile Services (HMS) en focussen we op de zaken die de fabrikant wel zelf in de hand had, namelijk de ontwikkeling van de hardware en de EMUI 10-softwareschil. Ons uitgebreid dossier over de huidige werking van HMS lees je hier.

[readmore articles="204792"]

Specificaties

Afmetingen: 158,1 X 73,1 X 8,8 mm

Scherm: 6,52 inch Full HD+ (2400 X 1178 pixels) OLED-scherm

Processor: HiSilicon Kirin 990

RAM: 8 GB werkgeheugen

Opslag: 256 GB, uitbreidbaar via Nano Memory-kaart

Selfiecamera: 32 MP met f/2.0

Hoofdcamera: 40 MP RGB met f/1.6, 8 MP telecamera met f/2.4, 40 MP groothoekcamera met f/1.8, ToF-camera

Batterij/Accu: 4500 mAh

Softwareversie: EMUI 10 gebaseerd op Android 10

Extra: In-screen vingerafdrukscanner, dual-sim, IP 68-waterbestendig

Behuizing en design

Als je naar de Huawei Mate 30 Pro kijkt, dan zie je in de eerste plaats glas met slechts een dun strookje van aluminium dat het voorste en achterste scherm van elkaar scheidt. Je ziet ook één enkele knop op het toestel en dat is de felrode powerknop die van metaal is gemaakt. De onder- en bovenkanten van het toestel zijn volledig vlak, anders dan bij de Mate 20 Pro.

Wanneer je de telefoon vastneemt, valt meteen op dat het apparaat een stuk groter is dan zijn voorganger en de 18:5:9-beeldverhouding in plaats van 19:5:9 maakt dat hij wat minder goed is om met één hand te gebruiken als je kleinere handen hebt. Als je de Mate 30 pro vastnam dan merkte je dat je rechterduim precies valt op de plaats tussen de powerknop en de volumetoetsen. Nu die laatste knoppen verdwenen zijn, is de powerknop wat naar boven verschoven zodat je duim er precies op valt.

Touch-knoppen

Al kon ik in de week waarin in de Mate 30 Pro heb getest, maar moeilijk wennen aan het feit dat het apparaat zonder fysieke volumeknoppen komt. Je moet twee keer na elkaar aan één van de weerszijden van het scherm tikken om het snelle volumemenu tevoorschijn te halen. Eerst had ik steeds de neiging om te hoog met mijn duim te tikken tot boven de powerknop - waar je in je hoofd te volumeknoppen verwacht - maar dat voelt erg ongemakkelijk aan.

Pas later ontdekte ik dat je ook prima twee keer op de powerknop zelf kan tikken zonder door te drukken. Al blijft het vervelend dat je je volume niet kan aanpassen zonder je telefoon te ontgrendelen als je bijvoorbeeld naar muziek luistert. Deze functie is dan vooral een meerwaarde voor linkshandigen die ook aan de linkerkant van het scherm kunnen tikken.

Watervalscherm

Het zogenaamde watervalscherm van de Mate 30 Pro is nog steviger gebogen aan de zijkanten dan bij zijn voorganger, namelijk in een bijna rechte hoek van 88 graden en het ziet er schitterend uit. Dat zelfs ondanks de brede scherminkeping bovenaan als gevolg van de geavanceerde gezichtsherkenning waar het bedrijf voor kiest.

Een interessant aspect aan het gebogen scherm is dat Huawei foutloos ongewilde aanrakingen aan de weerszijden van het paneel negeert. Doordat het scherm volledig langs de zijkanten verder loopt, raakt je het in principe altijd aan als je de telefoon vastneemt, maar dat vormt dus geen probleem. Graag had ik het watervalscherm gezien samen met fysieke volumeknoppen.

De achterkant

Laat ons ook even naar de achterkant kijken, want bij de Emerald Green-telefoon die ik kon testen is die bovenaan helemaal glad en gaat die geleidelijk aan over naar een geribbeld gevoel. Zo'n afwerking voelt even vreemd aan in het begin, maar het went erg snel en uiteindelijk zie je er de voordelen van in, want je voelt meer grip dankzij de ribbels op de plaats waar je het apparaat vasthoudt. Daarnaast is het belangrijk om te melden dat de achterkant niet vingerafdrukgevoelig is. Huawei levert voor het eerst ook een backcover bij de Mate, want je krijgt er een transparant hoesje bij dat gemaakt is van hard plastic.

Wat het design van de achterkant betreft, wel dat is een kwestie van smaak. De Mate 30 Pro kiest voor dezelfde benadering als OnePlus en hij heeft dus een rond camera-eland dit keer, waardoor hij automatisch meer op een compactcamera lijkt. Het glas op de achterkant wordt beschermd met Corning Gorilla Glass 6, net als het scherm van dit vlaggenschip.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De Huawei Mate 30 Pro introduceert een groter 6,54 inch scherm met een lagere Ful HD+-resolutie. De Mate 20 Pro verkoos ook meestal de Full HD+-weergave boven QHD in zijn automatische stand, maar het is wel een aspect waarmee de telefoon verschilt van een toestel als de Samsung Galaxy Note 10 Plus.

Gelukkig ziet de Mate 30 Pro er ook in Full HD prima uit. Het scherm is duidelijk helderder vergeleken met zijn voorganger en ook de automatische helderheid - die al uitstekend was op de Mate 30 Pro - voelt nog een beter aan op dit toestel. Ik heb nu in geen geval de helderheid manueel moeten aanpassen. Ook de weergave van kleuren lijkt in één keer goed te zijn, want de kleuren zijn mooi, maar ze lijken niet overgesatureerd.

Er is wel één aspect waarbij het scherm van de Mate 30 Pro geen vooruitgang heeft geboekt en dat is met de zichtbaarheid als je het paneel vanaf een schuine hoek bekijkt. Bij de Mate 20 Pro kon je het scherm prima schuin lang de zijkant bekijken zonder dat de zichtbaarheid afneemt, maar dat is bij de nieuwe krachtpatser minder het geval.

Prestaties

De Mate 30 Pro van Huawei pakt uit met de nieuwe Kirin 990 van eigen makelij. De vier krachtigste Cortex-A76-kernen van deze chipset hebben een kloksnelheid van 2,84 Ghz, twee van die kernen zijn vervolgens geklokt op 2,09 GHz en als laatste zijn er vier energiezuinige Cortex-A55-cores die goed zijn voor 1,86 GHz. Het apparaat komt deze keer standaard met 8 GB RAM en daarnaast is er minstens 128 GB opslag. Dit keer kiest het bedrijf ook voor het snellere UFS 3.0 en dat is een erg goede zaak, zeker voor de prestaties van de camera-app.

Ik heb op de telefoon een reeks benchmarksapps gebruikt om zo een beter beeld te krijgen bij de prestaties van de telefoon. Het probleem daarbij is dat geen van mijn benchmarks geoptimaliseerd is voor een werking zonder Google Play Services en daarbij kreeg ik bij het opstarten telkens een foutmelding. Sommige apps functioneerden zelfs helemaal niet op de telefoon, maar hier zie je een vergelijking met de benchmarkapps die werkten. Al moet je het resultaat nog steeds met een korrel zout nemen. Ik liet de Mate 30 Pro het opnemen tegen twee grote concurrenten: de OnePlus 7T Pro en de Samsung Galaxy Note 10 Plus.

Huawei Mate 30 Pro getest: de beste telefoon die je beter niet koopt

In de resultaten zien we hoe de Mate 30 pro prima zijn mannetje staat tegen de Exynos 98235-processor van Samsung en vooral met de kwaliteit van de interne opslag maakt Huawei echt het verschil. Al lijkt de Kirin 990 wel iets minder krachtig dan Qualcomms Snapdragon 855 Plus die in de toptelefoon van OnePlus zit.

Mijn ervaring in de praktijk sluit echt naadloos aan bij de resultaten die we in deze benchmarks zien. De Mate 30 Pro is ontzettend snel, en hij vertoont geen framedrops tijdens het gebruik van apps. Hij kan ook vlot grote bestanden opslaan in de camera-app en dat is een echt plezier, als je weet wat tragere opslag voor problemen kan geven bij telefoons, zeker als je ook nog eens een 108 MP camera hebt. In de meer veeleisende games die ik kon laten werken op de telefoon kon ik ook alleen maar vaststellen dat de telefoon het duidelijk nog beter doet dan zijn voorganger.

Accuduur

De Huawei Mate 30 Pro kreeg een grotere accu in vergelijking met zijn voorganger, maar dat is logisch, omdat ook de schermgrootte is toegenomen. Het toestel is met zijn 8,8 mm precies even dik, dus daar heeft Huawei geen plaats gewonnen om een grotere batterij te kunnen gebruiken. De accuduur van de telefoon voelt even sterk aan als bij de oudere Mate en het blijft een bijzonder sterk punt bij dit toestel.

Jammer genoeg heeft Huawei wel geen grote sprongen gedaan met het snelladen, want het apparaat krijgt nog steeds een 40 watt oplader in de doos. 40 watt snelladen is nog altijd prima in vergelijking met de concurrentie, maar we hadden de technologie graag nog verder zien evolueren bij een toestel dat volledig draait rond prestaties en snelheid.

Huawei heeft dit jaar vooral gefocust op draadloos opladen, wat nu kan met een vermogen van 27 watt. Jammer genoeg heb ik dat niet zelf kunnen testen in de periode waarin in de Mate 30 Pro gebruikte.

Schermontgrendeling

De gezichtsherkenning van de Mate 30 Pro komt met een infraroodscanner, een DOT-projector en een Time of Flight-camera om een veiligere gezichtsherkenning te garanderen. Het enige nadeel van zo'n resem aan sensors is dat je een grotere 'notch' creëert in het scherm, maar dat kan ik Huawei zeker vergeven.

De inkeping is kleiner dan bij de Mate 20 Pro, maar de gezichtsherkenning werkt nog steeds ontzettend snel en zonder falen. Het voelt ook niet sneller dan bij de vorige 'vriend' van Huawei, maar dat is ook niet nodig want de gezichtsherkenning is zo sterk dat het de in-screen vingerafdrukscanner overklast.

Huawei Mate 30 Pro getest: de beste telefoon die je beter niet koopt

De Mate 20 Pro was één van de eerste telefoons die met een vingerafdrukscanner onder het scherm kwam en dat kon je ook merken aan de prestaties van de sensor. Dit keer lijkt de scanner nauwkeuriger te werken, allen zit hij iets lager waardoor hij minder goed bereikbaar is.

Geluid

Huawei dit keer neemt afstand van de luidspreker onder het scherm. De bedoeling van zo'n speaker was dat het geluid een surround-effect creëert, maar in de praktijk was de kwaliteit en het volume minder goed dan bij de meeste andere high-end toestellen. De Mate 30 Pro gooit het over een andere boeg en hij komt opnieuw met een meer traditionele speaker aan de onderkant. De kwaliteit van de luidspreker is nu stukken beter en het volume is hoger. Huawei heeft verder ook de geluidskwaliteit van zijn vlaggenschip verbeterd en dat merk je als je een telefoon bedraad aansluit op usb-c-poort met een adapter.

Camera

Foto’s

Het is opmerkelijk dat Huawei's nieuwste krachtpatser op het vlak van de camera voor een totaal andere benadering kiest vergeleken met de P30 Pro. Huawei introduceert twee 40 MP camera's als hoofdsensor en groothoekcamera en vervolgens een telecamera met 8 MP zonder periscoopopstelling voor 5x optische zoom.

Het toestel probeert daarentegen om softwarematig met zijn zogenaamde hybrid zoom hetzelfde effect te bekomen. Als laatste lens is er een Time of Flight-camera aanwezig die afstanden, lengte en diepte kan berekenen om een nauwkeurig bokeh-effect toe te passen.

In onze cameratest lieten we de Mate 30 Pro het opnemen tegen zijn voorganger en de Mi Note 10 van Xiaomi die met een telecamera met 5x optische zoom komt en een 108 MP camera.

Hoofdcamera

Allereerst kijken we naar de resultaten van de hoofdcamera en we zien daarbij dat de Mi Note 10 op het eerste gezicht de meeste details vastlegt met de 108 MP camera tot je naar de zijkanten van de foto gaat zien, waar de Mate 30 Pro wel aan een constante kwaliteit foto's aflevert. De Mate 20 Pro is duidelijk de zwakste van het drietal.

Respectievelijk de Mate 30 pro, Mate 20 Pro en Mi Note 10 met 108 MP-modus

Hieronder zie je nog meer foto's waarbij de gewone fotostand van de Mi Note 10 wordt gebruikt in plaats van de 108 MP-functie. Je ziet respectievelijk de Mate 30 Pro, Mate 20 Pro en Mi Note 10. Als laatste zien we een nachtfoto met links de Mate 30 Pro en recht de Google Pixel 3 XL.

Groothoekcamera

Als we naar de groothoekcamera's kijken dan zien we de 40 MP camera van de Mate 30 Pro aan het werk tegen respectievelijk de Mate 20 Pro en de Mi Note 10. De Mate 30 Pro neemt foto's met meer detail, maar beelden hebben zijn in een minder grote hoek genomen.

Telecamera

We zien eerst beelden met 3x optische zoom gevolgd door een reeks foto's met 5x optische zoom. De Mate 30 Pro is de winnaar van de eerste reeks, omdat foto's veruit meer details bevatten, maar zijn hybrid zoom moet het op het nippertje ontgelden tegen de 5x optische zoom van de Xiaomi Mi Note 10.

De Huawei Mate 30 Pro heeft een erg veelzijdige camera-opstelling, met als grootste minpunt het ontbreken van een telecamera die zorgt voor 5x optische zoom. Toestellen als de veel voordeligere Xiaomi Mi Note 10, of zijn broer de P30 Pro van Huawei, zijn te sterk voor de telecamera van de Mate. Al kunnen we besluiten dat de camera-opstelling zeker dit premium-vlaggenschip waardig is.

Video’s

Met de Huawei Mate 30 Pro maakt het bedrijf grotere stappen op het vlak van video dan met fotografie. De telefoon neemt deze keer ook op in een 4K-resolutie aan 60 frames per seconden en pannen verloopt stabieler, maar daarnaast neemt zowel de 40 MP hoofdcamera als de groothoekcamera uitstekende filmpjes op, en dat is eerder een zeldzaamheid bij smartphones. Afhankelijk van je shots kan het gebruik van een camerasensor die in een bredere hoek filmt een voordeel zijn.

Hieronder zie je een video die opgenomen is met de hoofdcamera in de standaardkwaliteit (Full HD). De eerste video is gefilmd met de Huawei Mate 30 Pro, gevolgd door een video van de Pixel 3 XL.

Naast filmen met de hoofdcamera komt Huawei ook met verbeteringen voor de slowmotion-functie waarbij een heleboel frames na elkaar worden geschoten om beelden vertraagd weer te geven. Huawei laat je het aantal frames per seconde (fps) aanpassen en geeft ook aanbevelingen in zijn camera-app. Je kan maximaal filmen met een duizelingwekkende 7680 fps en dan krijg je het onderstaande, fraaie resultaat. Huawei wil slowmotion-video's niet langer op een gimmick laten lijken, al blijft het aantal toepassingen voor de functie nog steeds beperkt.

Camera-app

De camera-app van Huawei heeft meer neutrale kleuren gekregen met de nieuwe EMUI 10-schil en als je tussen de verschillende modi schakelt, dan zie je in grote letters de naam van elke modus verschijnen. Daarnaast krijgt de app een duidelijker lettertype en ze ziet er ook overzichtelijker uit. Zoals verwacht draait de app ook erg vlot op het vlaggenschip.

Er is alleen één groot nadeel aan de nieuwe camera-app en dat is de zoom-functionaliteit die minder gebruiksvriendelijk is. Als je voorheen op '1x' tikte dan schakelde hij daarna automatisch over naar de 3x telecamera en zo verder, maar nu moet je zelf op de kleine stipjes op een as aanduiden die de mate waarin je kan zoomen voorstellen. Dat werkt veel minder prettig, want als je er naast tikt, dan beland je bijvoorbeeld bij 3,4x zoom en dan weet je dat je voorbij de optische zoomafstand van de telecamera zit en bij gevolg aan kwaliteit moet inboeten.

Huawei Mate 30 Pro getest: de beste telefoon die je beter niet koopt

Software

In dit gedeelte gaan we het dit keer niet hebben over Huawei Mobile Services (HMS) en hoe ver Huawei staat met de ontwikkeling van zijn Google-alternatief, want die kwestie hebben we eerder uitgebreid besproken in een afzonderlijk artikel. Hier lees je welke populaire apps wel of niet werken op de Mate 30 Pro en we bespreken de nieuwe functies zoals de Huawei Assistant en SmartCare en verbeteringen voor de eigen apps van Huawei. Op dit moment is de Mate 30 Pro een telefoon die enkel werkt met HMS dat nog niet klaar voor het grote publiek.

[readmore articles="204792"]

Naast de ontwikkelingen die Huawei rond HMS in weinig tijd heeft voorbereid, heeft het bedrijf ook EMUI 10 voorgesteld, dat is de laatste versie van zijn Android-schil. EMUI 10 ziet er werkelijk gelikt uit, van de nieuwe snelle instellingen tot de lay-out van alle apps die grotere titels en een nieuw kleurenpalet introduceren. Het nieuwe uiterlijk doet enigszins denken aan OneUI van Samsung met de grote titels bovenaan de apps van Huawei. Het is in ieder geval een grote verbetering ten opzichte van EMUI 9.1.

De Mate 30 Pro bevat verder ook de typische Android 10-functies zoals de systeembrede donkere modus, de nieuwe machtigingen voor apps en de gestures. De Huawei Mate 30 Pro kan verder rekenen op maandelijkse beveiligingsupdates gedurende twee jaar en ook twee jaar lang versie-updates.

Conclusie

De Mate-telefoons van Huawei staan bekend om hun innovaties, want de Mate 20 Pro pakte uit met onder meer de camera, de geavanceerde gezichtsherkenning en de vingerafdrukscanner onder het scherm. 'The new kid on the block' moet het dan weer hebben van zijn watervalscherm en opnieuw een reeks cameraverbeteringen ten opzichte van de klassieke opstelling met hoofdcamera, telecamera en groothoekcamera.

Soms loont innovatie, maar dat is niet met elke technologie het geval. Dat bewijst de speaker onder het scherm die geen plaats meer kreeg bij de Mate 30 Pro. Dit keer zijn het bij de nieuwe Mate de virtuele volumeknoppen die niet echt de verbetering zijn waar we op gehoopt hadden. Het idee van het watervalscherm werkt dan weer wel, want valse aanrakingen worden niet geregistreerd, alleen hadden we het knappe scherm graag in combinatie met gewone volumeknoppen gezien.

[readmore articles="204136"]

Over de camera van de Mate 30 Pro zijn we erg tevreden en dan zowel op het vlak van fotografie als video. De camera-opstelling is veelzijdiger geworden door de sterkere groothoekcamera die beelden aan een hogere kwaliteit schiet. Het enige wat ons dwarszit is de telecamera, want we hadden erg graag de periscoopcamera van de P30 Pro gezien in combinatie met de andere camerasensors van de Mate. Toch bewijst Huawei opnieuw dat het als geen ander weet hoe een goede cameratelefoon eruitziet.

Het is soms moeilijk om naar de Mate 30 Pro te kijken zonder de gebreken te zien die er overduidelijk aanwezig zijn als je naar de huidige werking van Huawei Mobile Services kijkt. De Chinese gigant heeft nu vooral nog meer tijd nodig om appontwikkelaars aan te trekken en nog verder aan HMS te werken alvorens we over een echt Google-alternatief kunnen spreken.

De beste telefoon die je beter niet koopt

Als deze telefoon gewoon met GMS werkte, had hij dan per definitie beter geweest dan pakweg de Note 10 Plus van Samsung? Nee, dat niet, maar je voelt wel elke keer het grote potentieel van de nieuwe Mate als je foto's neemt of hem gewoon in handen houdt en naar het scherm of de achterzijde met zijn slimme afwerking kijkt. De Mate 30 Pro had alle andere premium-vlaggenschepen zeker het vuur aan de schenen kunnen leggen.

Je kan dit Huawei-toestel beschouwen als de beste telefoon die je beter niet koopt. Al lijkt Huawei in Nederland wel plannen te hebben om de Mate vanaf februari via verschillende winkels te gaan aanbieden. De aanpak in België waar de Mate 30 Pro enkel wordt verkocht in de Brusselse Huawei Experience Store en met de nodige duiding lijkt dan interessanter, of de telefoon zou later gelanceerd kunnen worden zodra Huawei Mobile Services echt klaar is voor de consument.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk