Huawei FreeBuds Pro 2 review: premium oordopjes met goede prijs-kwaliteitverhouding

Huawei FreeBuds Pro 2 review: premium oordopjes met goede prijs-kwaliteitverhouding

Huawei weet ons al een paar jaar positief te verbazen met zijn oordopjes. Na een wat verregaande rode editie in de vorm van een lipstick, komt het bedrijf nu weer met oordopjes in een wat normalere case. Die case is echter verwaarloosbaar: het gaat natuurlijk om de oordopjes zelf, het comfort, het geluid en de ruisonderdrukkingsmogelijkheden. In deze review lees je hoe Huawei het er op die belangrijke gebieden vanaf brengt, naast uiteraard de batterijprestaties.

Design en bediening

Huawei FreeBuds Pro 2 lijken qua design wederom erg op de oordopjes van Apple. Niet alleen door hun witte kleur, maar ook door hun case met zilverkleurig detail en het opzetborstel-achtige uiterlijk van de oordopjes. Het is een modern design, maar niet enorm spannend. Gelukkig heeft Huawei wel iets gedaan waardoor de oordopjes wat luxer overkomen en net even anders zijn, namelijk een wat bredere zijkant gemaakt met het Huawei-logo erop en een zilveren randje.

De oortjes zijn tevens IP54-spatwaterdicht, zodat tegen regen en zweten bestand zijn.

Niet tikken, maar knijpen

Echter wordt het hier ook meteen een beetje vreemd, want waar je waarschijnlijk gewend bent om oordopjes aan te sturen aan die zijkant, is dat bij de FreeBuds Pro 2 allemaal net even anders. Hoewel de zijkant juist zo breed is, is dit niet waarmee je de oordopjes aanstuurt. Dat doe je gek genoeg met de zijkant van de zijkant. Bovendien maak je hier geen tikbeweging, maar een knijpbeweging.

Dat heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Ten eerste is het handig dat mensen met lang haar (maar denk ook aan capuchons of sjaals) niet steeds per ongeluk met hun haar tegen het zijkantje tikken en hun muziek op pauze zetten. Ook is het met het tikken vaak de vraag of de aanraking wel goed is doorgekomen. Knijpen lijkt dus een goed alternatief, maar in de praktijk is het toch wat gedoe.

Huawei FreeBuds Pro 2 review: premium oordopjes met goede prijs-kwaliteitverhouding

Zit je op de bank met je telefoon in je hand te kijken naar de instructies, dan lukt het knijpen wel. Zit je echter op de fiets, dan lijkt het allemaal toch wat minder soepel te werken. Misschien kun je dan met je hand toch minder goed het touchpoint vinden. Ook ziet het er een beetje suf uit, alsof je Hints speelt en een ‘Klinkt als’-situatie probeert aan te kondigen. Soms zit je dan echt minutenlang te hannesen. Ook is er een verschil tussen één kneepje, twee kneepjes en dan is er ook nog de optie om langer vast te houden, naast de optie om je vinger omhoog of omlaag te doen voor het volume.

Ik heb echt geen kolenschoppen of enorme zweethanden en toch had ik regelmatig problemen om de oordopjes goed aan te sturen. Hoe blij ik ook ben dat mijn haar ditmaal geen probleem is, heb ik toch wat fietstochtjes naar muziek geluisterd die ik niet per se fantastisch vind omdat het skippen van een liedje al fietsend niet erg lukte. Overigens was ik wel blij dat er op de fiets niet zoveel gefluit is: ondanks dat deze oordopjes wel een beetje uit je oor steken, zijn ze goed gevormd om op de fiets prima te werken.

Ruisonderdrukking en geluid

Daarnaast kun je noise-cancellation aanzetten en die werkt goed. Het is niet perfect: je hoort ook bij de meest extreme instelling van de ruisonderdrukking nog wel wat geluid doorklinken, maar het wordt zeker flink gedempt. Je kunt de oordopjes ook op een bewustzijnsmodus zetten, zodat je nog wel iets van je omgevingsgeluid hoort. Dat is bijvoorbeeld -daar is hij weer - op de fiets wel een voordeel, zodat je je iets beter bewust bent van ander verkeer (al blijft het extra opletten, want elektrische auto’s zijn natuurlijk erg stil).

Dan de geluidskwaliteit, want daar kopen mensen oortjes voornamelijk voor. Muziek luisteren kan op de Huawei FreeBuds Pro 2 enorm goed. Of je nu het pop-dance-nummer Break my Soul van Beyoncé luistert of wat steviger gitaarwerk van de Foo Fighters: deze oordopjes weten er raad mee. Ik besloot met het zeer lage Still Your Best van RnB-talent Giveon de verschillende modi van de oordopjes te testen. Het verschil tussen de verschillende geluidseffecten (Lage-tonenversterking, hoge-tonenversterking, stemmen) is niet heel erg groot. Die 11mm-drivers doen enorm goed hun werk om de muziek te laten klinken.

Huawei FreeBuds Pro 2 review: premium oordopjes met goede prijs-kwaliteitverhouding

Wel merk ik dat het stemgeluid bij de versterking van de tonen ietwat scheller is en dat is best knap met het diepe geluid van Giveon. Niet dat de oordopjes verder heel schel zijn: ze kunnen juist een beste bass voortbrengen. Normaliter ben ik meestal de persoon die de bass of de stemmen juist extra aanzet, maar in dit geval vond ik de standaardmodus het beste, met dank aan de Franse audiofielen van Davialet. Helaas biedt Spotify het nog steeds niet, maar de oordopjes ondersteunen LDAC Hi-Res audio. Ze poetsen je audiobeleving zelfs een beetje op, waardoor het klinkt alsof er een klein orkest in je oor zit wanneer je muziek luistert. Of als je bijvoorbeeld Netflix kijkt, dan komen pistoolschoten en ronkende motoren ook goed over.

Qua audio heb je dus weinig te klagen, tenzij je iemand bent die bij ruisonderdrukking echt complete stilte wil: dan heb je andere oordopjes nodig. Wel zijn er meer dingen waarin deze audiogadgets van Huawei tegenvallen. De levensduur van de batterij laat absoluut te wensen over. In een paar uur tijd holt de levensduur per oordopje achteruit als je ruisonderdrukking aan hebt staan. Kortom: zit je in een drukke kantoortuin, dan zal je je welverdiende lunchpauze toch echt even zonder oordopjes moeten spenderen, zodat je ze kunt bijladen voor de middag. Helaas zal je waarschijnlijk het einde van de middag niet halen, want na drie uur zijn de oordopjes gevaarlijk laag in batterij. De vier uur met ANC (actieve noise cancellation) aan halen ze in ieder geval niet.

Accuduur

Misschien gaat de batterij ook iets sneller achteruit omdat de Bluetooth-prestaties wat zwak zijn. Het lijkt erop dat de oordopjes erg hard moeten werken om contact te houden met je smartphone. Soms hoor je daardoor even een hapertje, maar ook als je met je oordopjes in je oren wegloopt van je smartphone, dan is hij al vrij snel zijn signaal kwijt. Houd je telefoon dus altijd dicht bij je als je deze oordopjes optimaal wil gebruiken.

Huawei FreeBuds Pro 2 review: premium oordopjes met goede prijs-kwaliteitverhouding

AI Life-app

Sowieso is die handig, want daarop heb je de AI Life-app geïnstalleerd waarmee je die verschillende instellingen van de oordopjes kunt kiezen. Je kunt zelfs een test laten doen waarmee je checkt of je de goede maat silicoontjes voor je oordopjes gebruikt. Echter zit ook aan die AI Life-app een nadeeltje: zo moet je er eerst de Huawei App Gallery voor downloaden wil je de nieuwste versie van de AI Life-app gebruiken (spoiler: die is benodigd om deze gloednieuwe in-ears te kunnen vinden). Je hoeft overigens niet per se die app te hebben: je kunt de oordopjes ook koppelen met je smartphone en gebruiken zonder die app.

HUAWEI AI Life
Als je voor de eerste keer je oortjes met je telefoon koppelt, dan herkent AI Life meteen dat je de Freebuds 3i gebruikt. Vervolgens kan je in de app de accucapacite ..

Meer info

Je moet deze oordopjes regelmatig in hun case terugdoen en gelukkig is dat vrij makkelijk. Je krijgt ook fijne magnetische feedback van de case en zo weet je dat ze stevig en goed zitten. Ook werken de oordopjes met sensoren, waardoor de muziek direct gepauzeerd wordt wanneer je ze uit je oren haalt, maar ook weer verder gaat wanneer je ze weer in je oren doet.

Heel fijn, want het komt vaak voor dat je in een winkel toch even je oordopje uit je oor haalt om met iemand een gesprek te voeren. Je wil dan dat je de oordop weer terug in je oor doet en de muziek meteen verder gaat, wanneer jij tevreden en wel met je boodschappen op pad gaat. Daarin zijn deze oordopjes perfect: de sensoren werken enorm goed en je kunt ook met één oordopje in luisteren.

Huawei FreeBuds Pro 2 review: premium oordopjes met goede prijs-kwaliteitverhouding

Conclusie

Huawei FreeBuds Pro 2 doen het belangrijkste ook echt goed: de geluidskwaliteit is goed en de ruisonderdrukking is in orde. Het is echter wat vervelend dat de besturing blijkbaar erg nauw luistert en er wat suf uitziet, naast dat de oordopjes regelmatig terug in hun cocon moeten omdat de accuduur niet enorm lang is. Het is handig om de oordopjes met hun bijpassende app te gebruiken, omdat je daarin net even wat beter leert omgaan met de in-ears (en je extra audio-instellingen kunt gebruiken). We begrijpen volledig waarom Huawei dit zijn premium-oordopjes noemt, want zo ogen ze en zo voelen ze zeker. Maar, bovenal: zo klinken ze, en dat is waar het uiteindelijk om draait. Of je nou Disney+ kijkt, muziek luistert of een telefoongesprek voert: deze oordopjes geven je alle vrijheid om dat naar hartenlust te doen.

Huawei FreeBuds Pro 2 kopen 

De Huawei FreeBuds Pro 2 zijn beschikbaar in de kleuren Silver Frost, Ceramic White en Silver Blue voor een adviesprijs van €199,99. Je krijgt er tijdelijk een Huawei Band 7 ter waarde van 59,99 euro gratis bij.

Huawei FreeBuds Pro 2

De Huawei FreeBuds Pro 2 zijn volledig draadloze oordopjes met noise cancellation en je kan ze beschouwen als het topmod Lees meer

€ 199,99

Bestel op

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties