Review HTC U Play: nee HTC, gewoon nee

Review HTC U Play: nee HTC, gewoon nee
De HTC U-serie kwam begin 2017 uit en dit moest de redding worden voor HTC in Q1. Wij gingen aan de slag met deze smartphone en de ervaringen lees je deze review.

HTC U Play

De HTC U Play werd samen met de HTC U Ultra aangekondigd in januari van dit jaar. Een onverwachte stap van HTC, want we waren eigenlijk aan het wachten op de opvolger van de HTC 10. Gekeken naar de specificaties, is de HTC U Play de mindere van de twee, een midranger. 

Wij kregen de afgelopen weken de kans om aan de slag te gaan met de HTC U Play. Kan dit toestel de verwachtingen waarmaken en wellicht HTC redden? De focus van de U-serie en dus ook de Play zijn premium-smartphones met een goede camera en degelijke software. De adviesprijs van de HTC U Play is 449 euro in Nederland en België. 

Design

De eerste indruk van de HTC U Play zodra je deze in handen hebt is: glad, heel glad. Sterker nog, toen ik het toestel de eerste keer vast pakte gleed deze bijna uit mijn handen. Het toestel is gemaakt van glas, hetgeen zorgt voor de gladde achterkant. Dat is niet het enige, hierdoor is het een echte vingerafdrukmagneet. Het toestel vangt alles wat maar een beetje op een vinger lijkt. 

HTC U Play

Daar staat wel tegenover dat de HTC U Play een premium uitstraling heeft, daar had de Taiwanese fabrikant dus gelijk in. Aan de achterzijde vinden we onder andere de camera, die een flink 'bump' heeft. Deze steekt dus uit en leg je de U Play op zijn rug op de tafel, dan wiebelt deze nogal. 

De vingerafdrukscanner zit aan de voorzijde en is een capacitieve button die ook dienst doet als homebutton. Prettiger (en beter voor de bezels), was het geweest om deze aan de achterkant te positioneren onder de camera.

Aan de onderzijde heeft HTC ervoor gekozen een USB-C-poort te plaatsen, maar een andere, essentiële aansluiting hebben ze achterwege gelaten. Op de HTC U Play zit namelijk geen 3,5 mm headphone-jack. Dat wil dus zeggen dat je of een USB-C-headphone moet gebruiken, of verbinding moet maken via Bluetooth. Het toestel is groot genoeg, de ruimtes boven en onder het scherm zijn ruim voldoende, dus waarom er gekozen is om de koptelefoonaansluiting weg te laten is me een raadsel. Wellicht is het kopieer-gedrag van Apple, of hebben ze er een andere hele goede reden voor. Maar wat dit zou  moeten zijn, kan ik nog niet bedenken helaas.

Al met al zijn er designkeuzes gemaakt die de looks verbeteren, maar praktisch gezien schort er veel aan de HTC U Play. 

HTC U Play

Scherm en prestaties

In de HTC U Play vinden we een 5,2 inch full HD-scherm en deze presteert redelijk. De helderheid is acceptabel en de kleuren worden weergegeven zoals je dat mag verwachten van een LCD-scherm. Niet extreem spannend, maar uiteraard is er wel goed mee te werken. 

In direct zonlicht is het scherm iets lastiger af te lezen en de automatische helderheid deed niet altijd zijn werk op de goede manier. Dus ook qua scherm is de HTC U Play geen hoogvlieger, maar presteert deze matig. Kijken we naar de adviesprijs van 449 euro en de concurrentie, dan bungelt HTC helaas wel onderaan.

Onder de motorkap heeft HTC gekozen voor de Helio P10 van MediaTek, die inmiddels alweer bijna twee jaar oud is. Waarom HTC die keuze heeft gemaakt, is niet helemaal duidelijk. In het verleden waren er wel vaker problemen met het uitvoeren van updates, juist doordat er gekozen was voor een chipset van MediaTek. In combinatie met 3GB werkgeheugen moet dit voor de prestaties zorgen. 

HTC U Play

Zoals aangegeven is de chipset enigszins gedateerd, maar daarmee niet per se ongeschikt voor de 'dagelijkse' dingen op je smartphone. Gebruik je je smartphone om te WhatsAppen, browsen en social media, dan voldoet deze set-up prima. Wil je ook games spelen, dan kun je wel eens van een koude kermis thuis komen, vooral als deze grafisch intensief zijn.

Ging je aan de slag met de zwaardere toepassingen, dan had de Play wel de neiging om af en toe te haperen, waardoor je een aantal seconden geduld moest hebben om verder te gaan. Ook hier is de U Play geen hoogvlieger, helaas...

Software en accu

Tijdens de presentatie werd er veel tijd besteed aan de software van de nieuwe U-serie. De HTC U Ultra draait op Android 7.0, maar de HTC U Play moet het nog doen met Android 6.0 Marshmallow. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat deze op de MediaTek-chipset draait. 

Dit toestel draait dus op Android 6.0, maar daar overheen de HTC Sense-schil. Deze is herkenbaar en voegt weinig extra grafische elementen toe en dat is goed. 

Tijdens de presentatie werd groots ingezet op HTC Sense Companion, een virtuele assistent die het leven makkelijker moet maken. De toegevoegde waarde is op dit moment nog te beperkt om hem echt nuttig te noemen. Het kwam niet veel verder dan een melding over het weer en het feit dat de accu bijna leeg was. Sense Companion leert hoe langer je het toestel gebruikt, maar wanneer het echt iets gaat toevoegen moet nog blijken.

Het geheel wordt van stroom voorzien door een 2500 mAh-accu die bijzonder wisselvallig, maar vooral matig presteert. Er waren dagen dat deze rond 12 uur in de middag leeg was. Dit was het geval als ik hem om 7 uur van de lader haalde en 5 uur accuduur is echt te kort. Er waren echter ook dagen dat hij het tot het begin van de avond vol heeft gehouden. Zeker geen topprestatie en omdat de U Play relatief groot is (en geen headphonejack heeft), zou je verwachten dat er wat ruimte over gelaten was om een grotere accu te plaatsen. De accu van de U Play is helaas ook een teleurstelling.

HTC U Play

Camera

De 16 megapixel-camera van de HTC U Play doet zijn werk goed als er ideale omstandigheden zijn, bij voldoende daglicht en een heldere omgeving. Helaas is dat bij minder licht niet het geval. Nu hebben de meeste smartphones wel last van mindere foto's bij slechte lichtomstandigheden, toch lijkt de HTC U Play ook hier wat onder de maat te presteren. Kleuren komen niet altijd tot zijn recht en foto's zijn achteraf ook niet altijd scherp. 

Mocht de HTC U Play 200 euro goedkoper zijn, dan kon de camera goed mee met de concurrentie, maar voor deze prijs is het een tegenvaller. 

Conclusie

De HTC U Play is geen smartphone die je mag verwachten van HTC. In de hoogtijdagen van de Taiwanese fabrikant werden er bijzonder goede smartphones geproduceerd, maar die tijd hebben ze achter zich gelaten.

Alhoewel de U Play er stijlvol uitziet, ontbreekt er een headphonejack, is het toestel vrij glad en een flinke vingerafdrukmagneet. De prestaties zijn matig, net als de accu, die soms midden op de dag volledig leeg was. Ook de camera is niet adviesprijs-waardig en maakt altijd in goede omstandigheden goede foto's. Al met al: nee HTC, nee!

+ Premium looks
+ Weinig poespas in software

- Prestaties onder de maat
- Camera onvoldoende
- Geen headphonejack
- Sense Companion voegt weinig toe
- Vingerafdrukmagneet
- Prijs- kwaliteit niet in evenwicht
- Accu wisselend

HTC U Play kopen

Nu zou ik het zeker niet adviseren, maar wil je de HTC U Play kopen, onderstaand een overzicht van de prijzen. Ben je op zoek naar een alternatief, dan is bijvoorbeeld de (veel goedkopere) Moto G5 een optie, maar kijk ook zeker eens naar de high-end OnePlus 3T.

[tds=5372]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Beste Android-apps in de Google Play Store week 39

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie van leuke apps die je inspireren. Dit keer bespreken we vier apps, waaron...

Samsung Galaxy S22-reeks: gelekte renders van alle toestellen

Er zijn renders gelekt van alle telefoons uit de Samsung Galaxy S22-reeks. Dat zijn Samsungs toptoestellen die het in 2022 za...

Gboard-tip: zo kun je het klembord van jouw telefoon beheren

Net als op Windows, heeft een Android-telefoon een zogenoemd klemboard om tekst tussen verschillende apps te kopiëren. Normal...

TomTom Go Navigation app: gebruik nu 30 dagen helemaal gratis (adv)

Navigatie is ontzettend belangrijk. Niet alleen om snel en makkelijk op je bestemming te komen, maar het zorgt ervoor dat je...

'Komt Samsung Galaxy A-reeks in 2022 zonder 3,5 mm audiojack?'

Samsung heeft zijn laatste midrange telefoon, de Galaxy M52, voorgesteld zonder een 3,5 mm audiojack. Samsung laat de audio-i...

AW Weggeefweek 2021: win onze mystery box!

In de AW Weggeefweek 2021 gaven we elke dag een tof product weg, niet omdat het moet maar omdat het kan. Vandaag sluiten we d...

Samsung Galaxy Z Flip 3 review: een verhaal over liefde?

Naast de Z Fold 3 heeft Samsung ook het kleinere vouwbare broertje voorgesteld: de Galaxy Z Flip 3. Hij doet denken aan die o...

Samsung Galaxy S21-reeks ontvangt beveiligingsupdate oktober 2021

Gebruikers van de Samsung Galaxy S21 kunnen alvast de beveiligingspatch van oktober installeren. De update is nu alvast besch...

Android 12.1 gelekt: 5 grote functies voor foldables en tablets

Android 12.1 is gelekt. Het is een update die na de release van Android 12 verschijnt en verbeteringen brengt die gericht zij...

Lees meer

Net binnen

Android 12.1 gelekt: 5 grote functies voor foldables en tablets

Android 12.1 is gelekt. Het is een update die na de release van Android 12 verschijnt en verbeteringen brengt die gericht zij...

Samsung Galaxy S21-reeks ontvangt beveiligingsupdate oktober 2021

Gebruikers van de Samsung Galaxy S21 kunnen alvast de beveiligingspatch van oktober installeren. De update is nu alvast besch...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 39

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie van leuke apps die je inspireren. Dit keer bespreken we vier apps, waaron...

Samsung Galaxy Z Flip 3 review: een verhaal over liefde?

Naast de Z Fold 3 heeft Samsung ook het kleinere vouwbare broertje voorgesteld: de Galaxy Z Flip 3. Hij doet denken aan die o...

AW Weggeefweek 2021: win onze mystery box!

In de AW Weggeefweek 2021 gaven we elke dag een tof product weg, niet omdat het moet maar omdat het kan. Vandaag sluiten we d...

Lees meer