Samsung Galaxy A80 eerste indruk: meer dan slechts innovatief

Samsung Galaxy A80 eerste indruk: meer dan slechts innovatief

Samsung Galaxy A80

Tot voor kort gingen we er nog vanuit dat het de Samsung Galaxy A90 zou zijn die een schuifbare, roterende camera zou bevatten. Uiteindelijk kwamen er steeds meer indicaties dat het zou gaan om de A80, en vandaag is dat eindelijk bevestigd. De Galaxy A80 is de krachtigste en duurste telefoon van Samsungs Galaxy A-reeks. Daarbij is de A80 momenteel ook het meest innovatieve apparaat van Samsung, gezien zijn unieke manier om een zo hoog mogelijke screen-to-body-ratio te realiseren. Het blijft echter de vraag of de A80 een eendagsvlieg blijkt of dat het een stap is in een nieuwe richting.

[readmore articles="198798"]

Afmetingen: 165.2 x 76.5 x 9.3 mm

Scherm: 6,7 inch full HD + (2400 x 1080) Super AMOLED

Processor: Qualcomm Snapdragon 7150

RAM: 8 GB werkgeheugen

Opslag: 128 intern, niet-uitbreidbaar via microSD

Selfiecamera: 48 MP met f/2.0

Hoofdcamera: 48 MP f/2.0, 8 MP ultra wide met f/2.2, ToF-sensor

Accu: 3.700 mAh

Softwareversie: Android 9.0 Pie

Extra: Schuifbare, roterende camera

Samsung Galaxy A80 – Scherm en behuizing

Het eerste dat opvalt aan dit toestel is natuurlijk het scherm. Dit is een 6,7 inch Super AMOLED-display met een Full HD + resolutie. Vooral de screen-to-body is indrukwekkend, in ieder geval voor Samsungs normen. Met een verhouding van 93,8% komt het heldere, kleurrijke scherm goed tot zijn recht. Dit heeft Samsung kunnen realiseren door een slider-mechanisme toe te passen, dat we ook al kennen van bijvoorbeeld de Xiaomi Mi Mix 3 en Honor Magic 2.

Samsung onderscheidt zich echter door in het schuifbare component een roterende camera te bevestigen. Wanneer je de selfie-camera van het toestel niet gebruikt, vind je slechts een camera-opstelling aan de achterkant en niet één lens vooraan. Als je vervolgens de camera-app opent en in selfie-modus gaat fotograferen, dan schuift het component met de lenzen omhoog en roteert de drievoudige camera-opstelling 180 graden, zodat deze op je gezicht is gericht.

Samsung Galaxy A80 eerste indruk: meer dan slechts innovatief

Hoewel het idee van een roterende cameramodule die verwerkt is in een uitschuifbaar gedeelte mij in eerste instantie erg aansprak, kreeg ik toch wat twijfels toen ik het in het echt uitprobeerde. Ten eerste ging het uitschuiven en roteren van de camera voor mijn gevoel net iets te langzaam, hoewel ik daar op zich wel mee zou kunnen leven na wat gewenning. Echter, hetgeen wat mij het meest deed twijfelen aan de techniek, was het feit dat het in- en uitklappen niet altijd geheel soepel verliep. Ik heb zelfs - in de paar keer dat ik de cameramodule naar binnen en naar buiten liet schuiven - meegemaakt dat het component vastliep tijdens de verschuiving, waarna hij het pas weer deed toen ik hem een tikje met mijn vinger gaf. Opgemerkt moet worden dat Samsung voor de hands-on had benadrukt dat het toestel mogelijk hardware- en softwarefouten zou bevatten, waardoor we niet met zekerheid kunnen zeggen of dit probleem zich ook zou voordoen bij productiemodellen voor de consument. Desondanks is deze situatie wel een bevestiging van het feit dat dergelijke technieken meer schaderisico’s met zich meebrengen.

De camera-opstelling bestaat uit een standaardcamera die kan fotograferen met een resolutie van 48 megapixels, een ultra wide-angle-lens die gekoppeld is aan een 8 MP-sensor en een Time of Flight-sensor. De lenzen zijn dezelfde als die op de S10, maar de sensoren zijn wel een tikkeltje kleiner. Desalniettemin zorgt de Galaxy A80 ongetwijfeld voor mooie foto’s. De ToF-camera zal onder andere gebruikt worden voor AR-ervaringen, maar hierover is Samsung niet verder in detail getreden. Verder brengt een dergelijke sensor weer nieuwe camerafuncties met zich mee die we gaan proberen voor de review.

Samsung Galaxy A80 eerste indruk: meer dan slechts innovatief

Het toestel is erg groot en daarbij bovengemiddeld zwaar, waardoor hij ietwat minder ergonomisch is, maar wel erg kwalitatief aanvoelt. De achterkant is van glas, in tegenstelling tot de andere Galaxy A-telefoons die gebruikmaken van Samsungs Glasstic-materiaal. Het apparaat bevat geen hoofdtelefoonaansluiting of fysieke vingerafdrukscanner. Daarentegen heeft hij eenzelfde optische vingerafdrukscanner in het scherm als de Galaxy A50 en A70. Op de A50 werkt deze in ieder geval niet zo goed, dus ik ga er niet vanuit dat hij op de A80 veel beter zal zijn. Vermoedelijk zal dit in de uiteindelijke review dan ook worden genoteerd als een van de grotere nadelen.

Specificaties

De Snapdragon 7150 voorziet de Samsung Galaxy A80 van zijn kracht en zal vanzelfsprekend zijn werk goed doen. In de korte tijd dat ik het toestel heb gebruikt, liep hij constant erg soepel en heb ik geen haperingen meegemaakt. In combinatie met 8 GB RAM kun je ook nog eens goed multi-tasken en zul je waarschijnlijk niet snel tegen problemen aanlopen. Het toestel bevat 128 GB aan opslagruimte, en gek genoeg is dit niet uit te breiden met een micro SD-kaart. Zelf zou ik hier geen probleem mee hebben, aangezien ik zo’n hoeveelheid toch nooit opmaak, maar voor anderen zou dit een grote afknapper kunnen zijn.

Het apparaat heeft een batterijcapaciteit van 3700 mAh en is uiteraard op te laden met een usb-C-kabel. Daarbij ondersteunt de accu 25 W snelladen, waardoor je het toestel van 0% tot 55% kan opladen in slechts een halfuur. Na 95 minuten is de batterij volledig opgeladen. Het is opvallend om te zien dat de A80 op dit gebied korte metten maakt met de Galaxy S10-reeks. De Galaxy A80 draait uiteraard op Android 9 Pie met daaroverheen Samsungs One UI.

Samsung Galaxy A80 eerste indruk: meer dan slechts innovatief

Voorlopige conclusie

Samsung biedt met de Galaxy A80 een innovatieve telefoon die goed laat zien dat ook Samsung creatief kan zijn. Het toestel heeft een mooi groot AMOLED-scherm met smalle randen, een goede camera-opstelling met een ToF-sensor en hij is daarbij ook nog eens krachtiger dan de meeste andere midrange-toestellen. Aan de andere kant zal het formaat van de A80 voor genoeg mensen te groot zijn en kun je vraagtekens zetten bij de duurzaamheid van een uitschuivende, roterende cameramodule. Daarbij werkt de vingerafdrukscanner vermoedelijk niet zo goed als je zou willen. Toch zal een van de grootste nadelen de prijs zijn, welke vele malen hoger ligt dan die van een gemiddelde midrange-telefoon.

Samsung Galaxy A80 eerste indruk: meer dan slechts innovatief

Samsung Galaxy A80 kopen

De Samsung Galaxy A80 wordt verkocht vanaf midden mei voor een prijs van 649 euro en is beschikbaar in de kleuren Phantom Black, Angel Gold, Ghost White.

Lees meer over:
Samsung Galaxy A 2019

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties