Cat S52 review: rugged-telefoon bewijst: wie niet snel is, moet sterk zijn

Cat S52 review: rugged-telefoon bewijst: wie niet snel is, moet sterk zijn

Daniël Den Hollander

door Daniël Den Hollander

Laatst geüpdatet

Cat S52

Cat is een merk dat alleen rugged-telefoons maakt, en de S52 (449 euro) is een nieuw apparaat waarmee het bedrijf die traditie wil verderzetten en tegelijk moderne smartphonefuncties wil introduceren. Cat onthulde het apparaat eind oktober van 2019.

[readmore articles="203141"]

Daniël is de tester van ons AW Beta Team die de uitdaging aanging om dit stevige rugged-toestel onder handen te nemen. Hij testte al eerder telefoons voor Androidworld, maar dit keer kon hij voor het eerst een robuuste telefoons zoals de Cat S52 op pad nemen tijdens zijn sportactiviteiten gedurende de week. Je leest hier zijn bevindingen van de Cat S52.

Behuizing

We vallen meteen met de deur in huis, want de behuizing, dat is meteen waar het bij dit toestel om draait. De Cat S52 heeft een afwerking van aluminium en rubber aan de zij- en achterkanten en ook de knoppen zijn van metaal. "Precies op de plaatsen waar je de telefoon vasthoudt zijn er ribbels voor extra grip en dat maakt dat hij goed in de hand ligt", merkt Daniël op. De telefoon heeft ook grote, metalen knoppen voor de bediening.

Cat S52 review: rugged-telefoon bewijst: wie niet snel is, moet sterk zijn

De Cat S52 kreeg een militaire graad van bescherming (MIL-STD-810G). Die bekroning krijgt een telefoon nadat hij met succes werd blootgesteld aan thermische schokken, extreem hoge en lage temperaturen, vibratie- en tuimeltests en zoute nevel.

[readmore articles="202408"]

Het apparaat kan ook een val tot op anderhalve meter hoogte weerstaan. Dat is opmerkelijk genoeg meer dan wat de nieuwe Samsung Galaxy Xcover Pro aankan. Dat rugged-apparaat kan een val tot 1,2 meter hoogte overleven. Daarnaast is de Cat S52 IP68-waterbestendig en hij kan tot anderhalve meter diepte gedurende 35 minuten onderwater blijven.

Cat S52 review: rugged-telefoon bewijst: wie niet snel is, moet sterk zijn

"De Cat S52 komt gelukkig met een 3,5 mm audiojack en een usb-c aansluiting", geeft onze tester aan. "Wat ook belangrijk is om te melden, is dat het gewicht erg goed meevalt voor een rugged-telefoon. Mijn Nokia 7 Plus weegt 200 gram ten opzichte van de 210 gram van dit toestel. Ook tijdens het hardlopen stoorde ik me niet aan het gewicht", zegt Daniël.

Scherm

Met zijn 5,65 inch heeft de Cat S52 zeker niet het grootste scherm dat je op de markt vindt. Het paneel heeft Corning Gorilla Glass 6-bescherming en een HD-resolutie van 1440 bij 720 pixels, wat eerder laag is naar hedendaagse standaarden. Daniël merkt ook op dat de weergave van kleuren tegenvalt, want de kleuren zijn eerder flets. "Als ik het LCD-scherm van mijn Nokia 7 Plus erbij neem, dan zie je een overduidelijk kleurenverschil. De kleuren van mijn eigen telefoon zijn levendiger."

Een ander punt waar hij zich naar eigen zeggen minder aan stoorde, zijn de grote schermranden aan de boven- en onderkant. Die zijn duidelijker aanwezig dan bij de Xcover Pro van Samsung. Onze tester was verder tevreden over andere aspecten. "Het scherm was ook in zonlicht goed af te lezen en de automatische helderheidsfunctie had het bijna altijd aan het rechte eind", stelt Daniël vast. Het scherm wordt ook nog eens extra beschermd met een plastic screenprotector die alvast is geplaatst.

Prestaties

De Cat S52 gebruikt een 2,3 GHz octa-core-processor van chipmaker MediaTek, de Helio P35. Dat is een chipset die we kennen van de budgettelefoon, de Xiaomi Mi Play. Daarnaast voegt Cat 4 GB aan werkgeheugen toe voor multitasking en 64 GB opslag.

"Op het eerste gezicht werkt deze telefoon vlot en voldoet hij aan de dagelijkse taken, maar als je met meerdere apps tegelijk gaat werken, dan gaat het allemaal een heel stuk moeilijker", meldt Daniël. De telefoon vertoont geregeld framedrops tijdens het gebruik van apps.

[readmore articles="204850"]

"Ik heb ook enkele games geprobeerd op deze telefoon, maar daar kunnen we kort over zijn, want daar is hij overduidelijk niet voor gemaakt", bevestigt Daniël. Hij speelde games met de laagst mogelijk visuele kwaliteit, maar ook dan voelde hij continu vertragingen. De Cat S52 is beter geschikt voor games die wat minder grafische kracht vragen.

Accuduur

Belangrijker dan de prestaties in games is de accuduur van het toestel. Het apparaat gebruikt een 3100 mAh accu, en hoewel dat misschien geen grote capaciteit lijkt, presteert hij goed dankzij het kleinere scherm en de lagere resolutie. Dat is logisch, want het scherm is de grootste energieverbruiker van je telefoon.

Daniël geeft aan dat hij een eerder intensieve telefoongebruiker is, maar onlangs dat kwam hij vlot de dag door, en in sommige gevallen hield de Cat het langer dan een dag uit. Het apparaat ondersteunt snelladen via de 18 watt oplader, maar geen draadloos laden, wat logisch is gezien het type telefoon.

Camera

De kwaliteit van de camera is vaak een kritiekpunt bij rugged-telefoons en daar wil CAT graag wat aan doen, en het bedrijf spreekt zelfs over "de beste in zijn klasse" op zijn website. Cat gebruikt een 12 MP sensor van Sony met een f/1.8 diafragma. daarnaast is er geen telecamera of een groothoekcamera aanwezig. Die laatste is wel aanwezig op de Samsung Galaxy Xcover Pro.

Cat S52 review: rugged-telefoon bewijst: wie niet snel is, moet sterk zijn

"Je kunt behoorlijke foto's schieten met de Cat S52, maar verwacht ook geen topresultaat", maakt Daniël duidelijk. In goede lichtomstandigheden scoort de camerasensor het beste, maar volgens onze tester is ook de lange focustijd van de autofocus een storend element. Daarnaast stoorde Daniël zich ook aan het gebrek aan extra mogelijkheden in de camera-app. "De enige opties zijn: Foto, Video en Portret. Dat is wel heel beperkt en de app werkt ook niet vlot genoeg", vind Daniël.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van foto's die genomen zijn met de Cat S52. Als laatste zie je foto's die genomen zijn met de 8 MP selfiecamera. je ziet respectievelijk een gewone selfie en één in de portretstand.

Software

De Cat S52 komt met een aantal bloatware-apps, zoals apps van Cat die je in feite naar een website verwijzen. Daarnaast is onder andere de OfficeSuite-app voorgeïnstalleerd in plaats van Google Docs. De meeste bloatware kan je gelukkig verwijderen.

Cat S52 review: rugged-telefoon bewijst: wie niet snel is, moet sterk zijn

Verder lijkt de launcher van de telefoon verder op stock Android, ofwel een kale Android-ervaring zonder te veel toeters en bellen. "De telefoon behoort niet tot het Android One-programma, maar hij geeft je toch een vrijwel pure Android-ervaring", zegt Daniël. Momenteel draait de S52 nog op Android 9 Pie, maar de komst van een Android 10-update is wel bevestigd.

Conclusie

"De Cat S52 is een telefoon die geschikt is voor gebruikers die dit soort telefoons echt nodig hebben", vat Daniël samen. Hij verwijst vooral naar bepaalde banen waarbij telefoons van gebruikers worden blootgesteld aan stof, hoge temperaturen of andere moeilijke omstandigheden. "Het sterkste punt van dit toestel is de stevige behuizing met het dunne design waarmee hij er tegelijk nauwelijks anders uitziet dan andere toestellen" zegt Daniël.

Cat S52 review: rugged-telefoon bewijst: wie niet snel is, moet sterk zijn

Toch kreeg onze tester ook te maken met een aantal negatieve zaken, met de prestaties van de telefoon voorop. "Een telefoon met een adviesprijs van 450 euro zou met een snellere chipset moeten komen, want de prestaties van de telefoon kunnen op langere termijn zeker voor frustraties zorgen." Volgens Daniël is ook de camerakwaliteit eerder gemiddeld.

Alternatieven voor de Cat S52 zijn de Samsung Galaxy Xcover Pro (499 euro) en de RugGear RG 850 (vanaf 279 euro).

Cat S52 kopen

De Cat S52 is te koop voor 449 euro bij onder andere Coolblue, Belsimpel, Bol.com en Mobiel.nl.

Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=7489]

0 reacties

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk