Arlo Ultra 2 en Arlo Essential review: spotten alles in en om je huis

Arlo Ultra 2 en Arlo Essential review: spotten alles in en om je huis

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

We zijn misschien wat minder vaak de deur uit door de wereldsituatie, maar het is voor veel mensen een geruststelling om camera’s te hebben die hun spullen en hun veiligheid bewaken. Arlo heeft een flinke collectie aan thuiscamera’s en we testten Arlo Ultra 2 en Arlo Essential.

Thuiscamera's

Arlo is een smarthomemerk dat inmiddels een pittige line-up heeft van slimme camera's. Het merk biedt onder andere de Ultra, Pro en de Essential. Ultra is de meest geavanceerde camera met 4K HDR-ultrabreedbeeld, terwijl Arlo Pro-camera's iets eenvoudiger zijn uitgerust met een 2K-camera. De Essential is vooral handig in kleinere ruimtes en werkt wat meer op zichzelf.

Dat laatste doet hij onder andere omdat hij de hub niet nodig heeft. Je kunt hem direct op je wifi-verbinding met de app op je telefoon verbinden. Dat komt met voordelen: hij is nog sneller geïnstalleerd en het scheelt geld. Maar, het betekent ook dat lokale opslag niet mogelijk is. Laten we dieper duiken in de verschillen, maar vooral de voordelen van beide camera's.

Arlo Ultra 2, een prijzig pakket

We beginnen deze review met het grootste pakket: Arlo Ultra 2. Het is geen goedkoop pakket: voor drie camera’s inclusief de Arlo-hub (die wel nodig is) betaal je 670 euro. De hub is ook los verkrijgbaar voor 150 euro. Het voordeel ervan is dat je hiermee ook lokaal kunt opslaan, waardoor de cloud niet nodig is. In de Arlo-app heb je 'Direct Storage Access' waarmee je op je telefoon de beelden vanuit de hub kunt bekijken. zonder dat je hiervoor de microSD-kaart of USB hoeft te verwijderen.

Het is misschien niet alledaags om een review te beginnen met de kosten, maar deze spelen een grote rol bij deze camera’s.

Met de aankoopprijs alleen ben je namelijk nog niet klaar. Je hebt er ook een abonnement voor nodig wil je beelden kunnen terugkijken. En dat is essentieel, zodat je in je slaap gemaakte beelden kunt terugkijken en eventueel aan de politie kunt overleggen bij inbraak).

Arlo Ultra 2 en Arlo Essential review: spotten alles in en om je huis

Dit kost 14,99 euro per maand als je voor het duurste abonnement gaat waarbij je de beelden in 4K kunt opslaan in de cloud. Het is ook mogelijk om een goedkoper abonnement te nemen van 9,99 euro per maand, maar dan is de opslagkwaliteit slechts 2K. Wil je liever niet je beelden in de cloud hebben, dan kun je dankzij de koppeling met de hub de beelden ook lokaal opslaan.

Je hebt zo’n abonnement eigenlijk wel echt nodig om je beelden terug te kunnen zien. Tenzij je je camera wil gebruiken als een soort livecam om je katten te bekijken, is de kans groot dat je er beelden op wilt kunnen terugzien, waardoor je toch afhankelijk bent van flinke extra kosten bovenop de eenmalige aanschafprijs die al erg hoog ligt.

Eenvoudige installatie

Daar houdt het tegelijkertijd ook wel op met de negatieve kanten van deze camera’s, want ze werken fantastisch. Als je eenmaal de Arlo-hub hebt geïnstalleerd (door deze aan je modem aan te sluiten met een internetkabel en stroom te geven via een stopcontact), dan heb je de drie camera’s in een handomdraai aangesloten. Je hoeft alleen de meegeleverde accu’s in elke camera te klikken en in de app kun je ze vervolgens één voor één toevoegen middels een handig stappenplan.

Arlo Ultra 2 en Arlo Essential review: spotten alles in en om je huis

Ze maken contact met de hub (ze werken ook niet zonder de hub) door de koppeling met je thuiswifinetwerk. Dit kan zowel in 2,4Ghz als 5Ghz. De camera’s kunnen vrij ver van de hub staan om te blijven werken. Bij het instellen geef je elke camera ook een naam, zodat je precies weet waar welke camera staat. Ze kunnen zowel buiten als binnen worden ingezet, want ze zijn weersbestendig.

De drie camera’s zijn exact hetzelfde, met als enige verschil dat er twee worden geleverd met een magnetisch voetje waarmee je ze kunt neerzetten of ophangen, en een derde kan worden voorzien van een pootje dat niet magnetisch is en echt bevestigd moet worden aan een muur of hout. Pas wel op voor je ogen, want terwijl je hem instelt begint hij te filmen. Op zich geen probleem, maar detecteert hij beweging, dan zal zijn spotlight aangaan en krijg je dus een flinke straal fel led-licht in je ogen. Het is jammer dat Arlo hier niet even voor waarschuwt, want als je volledig in je installatiemodus bent dan houd je hier waarschijnlijk zelf geen rekening mee.

Arlo Ultra 2 en Arlo Essential review: spotten alles in en om je huis

Geweldige beeldkwaliteit

Als je weer kunt knipperen zonder nog steeds die flits op je netvlies te zien, dan kun je in de app zien hoe fantastisch deze camera’s zijn. De 4K-beelden zijn haarscherp en ‘s nachts zie je zelfs kleuren. We hebben niet vaak camera’s gezien die zo stevig in hun schoenen staan als het gaat om beeldkwaliteit.

Hij filmt zo scherp dat je veel meer details kunt zien in iemands gezicht, zelfs als die persoon ‘s nachts langs de camera loopt. Je krijgt van elke gespotte beweging een melding op je telefoon, waarbij ook wordt getoond wanneer de beweging werd gezien. Heb je geen abonnement, dan kun je alleen aan de meldingen zien dat er beweging is geweest, je kunt de beelden dan niet terugkijken.

Arlo Ultra 2 en Arlo Essential review: spotten alles in en om je huis

De camera filmt de ruimte in 180 graden en kan 12x inzoomen. Het is ook mogelijk om met mensen te praten via de camera, want hij is voorzien van tweewegcommunicatie. Je kunt ook een sirene laten horen. Die is niet heel hard, maar genoeg om mensen flink af te schrikken. Je kunt deze op afstand activeren. Wil je activiteitszones instellen, dan kan dat ook. De batterij van de camera’s kunnen worden opgeladen met een meegeleverde oplader en ze zouden ongeveer een half jaar meegaan, maar dat is erg afhankelijk van je gebruik.

Arlo Ultra 2 en Arlo Essential review: spotten alles in en om je huis

Arlo Essential-camera

Dan hadden we ook nog de Arlo Essential-camera gekregen om te reviewen, nadat we eerder al de slimme Essential-deurbel onder de loep namen. Deze camera ziet er hetzelfde uit als de andere Arlo-camera’s, maar heeft als groot voordeel dat hij geen hub nodig heeft, maar als nadeel dat hij beelden maakt van 1080p en met een kijkhoek van 130 graden, in plaats van 4K en 180 graden. Ook is hij aanzienlijk goedkoper: dit exemplaar kost 129 euro, versus de losse camera’s van Ultra 2 die 299 euro kosten per stuk.

Een ander groot verschil is dat Essential geen lokale opslag heeft, tenzij je hem op de hub aansluit. Ook is de Arlo Essential wat langzamer dan zijn Ultra 2-zusjes, waardoor je bijvoorbeeld bij tweewegcommunicatie even moet wachten tot iemand hoort wat je zegt, antwoord geeft en dit weer bij je terugkomt. De sirene lijkt wel net zo snel als bij de andere camera's.

Gerelateerde artikelen

Een voordeel dat Arlo Essential boven die andere camera's heeft, dat is zijn privacy shield. Dat klinkt als software tegen virussen, maar het is simpelweg een klepje dat voor de camera kan schuiven. Wel zo prettig als je zelf thuis bent, of als je de camera om andere redenen uitschakelt. Je kunt dit 'schild' erop zetten via de app, dus ook als je op afstand bent. Ook goed om te weten als je privacy je lief is: de beelden zijn versleuteld met zowel TLS als 265 bit-encryptie. Dat betekent dat ze zelfs bij onderschepping door niemand kunnen worden bekeken. Ook Arlo zelf belooft je beelden of gegevens niet te bekijken of delen zonder jouw toestemming.

Qua batterij werkt Essential niet met een oplader: de batterij zit standaard in het apparaat en zou zo’n zes maanden meegaan. Verder is de camera qua design en mogelijkheden hetzelfde als de Ultra-reeks, waardoor je ze goed naast elkaar kunt gebruiken.

Arlo Ultra 2 en Arlo Essential review: spotten alles in en om je huis

Werkt met Google Assistant

Integratie met de rest van je smarthome is mogelijk via Google Assistant, Apple Homekit of Amazon Alexa. Je kunt de camera’s in- en uitschakelen op het moment dat je zelf de deur uitgaat, mocht je ze ook in je huis gebruiken. Het kan zelfs worden ingesteld op basis van je locatie: zodra je de deur uitstapt, schakelen de camera’s dan automatisch in. Ook bijzonder: dankzij kunstmatige intelligentie kan de camera een pakketbezorger, een kat of een persoon detecteren.

Arlo-app

De Arlo-app is heel makkelijk in gebruik. Alles wijst zich vanzelf: of het nu gaat om het toevoegen van een nieuw product of het bekijken van je beelden. Je kunt bovendien door naar de hub te gaan gemakkelijk in één keer alles uitschakelen of in een andere modus zetten. Die modi kunnen op één of alle camera's tegelijk van toepassing zijn.

Je stelt door vragen te beantwoorden in of er bijvoorbeeld moet worden gereageerd op geluid of beweging, wat de bewegingsgevoeligheid moet zijn en wat er moet gebeuren: video-opnames of ook de sirene? Je kunt ook kiezen voor de modus geofencing, die alles te maken heeft met waar je smartphone zich bevindt. Ben je buitenshuis, dan gaan bijvoorbeeld de camera's aan, maar als je thuis bent zijn ze uit en hoef je dus niet bang te zijn dat je steeds een lichtflits in je gezicht krijgt of er gefilmd wordt hoe je het gezellig hebt met je partner of je je hond stiekem toch een koekje extra geeft.

De Arlo-app is erg prettig om te gebruiken, omdat hij in eerste instantie vrij simpel lijkt, maar binnen de menu's toch vele opties heeft om alles in te stellen. Je hebt hem niet dagelijks nodig, maar als je er wel dagelijks gebruik van maakt dan is het eigenlijk een heel makkelijke, snelle app.

Arlo Ultra 2 en Arlo Essential review: spotten alles in en om je huis

Conclusie

De camera's van Arlo zijn excellent in kwaliteit. Het moge duidelijk zijn dat de beeldkwaliteit goed is, de app uitgebreide mogelijkheden biedt om ofwel de video's terug te kijken (tegen betaling) of ze live te zien en eventueel op afstand een gesprek te voeren of iemand af te schrikken met een sirene. Als je beveiliging enorm belangrijk vindt en hoge verwachtingen hebt van je tech, dan zijn deze camera's zeker een aanrader. Vind je dat eigenlijk niet, maar wil je wel af en toe even in huis of tuin kunnen kijken, dan ben je ook met een goedkopere variant goed af.

Gerelateerde artikelen

Kortom, het is enorm afhankelijk van je eigen wensen: wil je graag inbrekers afschrikken, wil je weten wat je pakjesbezorger heeft gedaan, wil je hem instructies geven, gebruik je de camera's alleen om je katten in de gaten te houden of wil je zien of de schilder zijn werk wel doet? Als je alles wil, dan zijn de camera's van Arlo geweldig, al moet je Essential wel aan de hub hangen om de beelden te kunnen opslaan. Wil je slechts een deel van deze dingen, dan ben je waarschijnlijk met een floodlight of met een goedkopere camera net zo goed af en veel minder geld kwijt. Kies je liever voor een volledig ecosysteem, dan is de setup van Arlo een zeer goede kandidaat: het werkt immers met veel spraakassistenten samen, is erg snel, compleet, biedt geweldige beeldkwaliteit en is daardoor een toekomstbestendige keuze.

Arlo Ultra 2 en Arlo Essential kopen

De Arlo Ultra 2-set en Arlo Essential hebben een adviesprijs van 699 euro en 129 euro gekregen, maar de Essential is nu al voor veel minder aan te schaffen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk