Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free review: dit zijn de plus- en minpunten

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free review: dit zijn de plus- en minpunten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Arlo lanceert een slimme deurbel met camera die je draadloos kan gebruiken. Wanneer er aangebeld wordt, ontvang je op je telefoon een oproep, en staat het bezoek je niet aan, dan laat je de sirene weerklinken. Wij konden hem testen.

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free

Videodeurbellen zijn ontzettend populair, dat bleek begin dit jaar nog uit een AW Poll. Dat is ook begrijpelijk, want het zijn ontzettend handige apparaten. Je kan namelijk gewoon vanop afstand praten met de persoon die aan je voordeur staat, waar je je ook bevindt. Je ziet hem of haar ook in beeld en die beelden bewaar je tot 30 dagen in de cloud.

De nieuwe Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free bewaakt ook je huis, want eventuele indringers worden gedetecteerd, en je kan ze vervolgens verjagen met de sirene. Dat is een functie die we bij andere deurbellen niet terugvinden, en bijzonder is dat je de Arlo-deurbel bedraad gebruikt of met zijn accu. Laten we vanaf nu maar met de deur in huisvallen, je leest alles over onze bevindingen in deze review.

Specificaties
Videokwaliteit: 8 MP camera, 1536 x 1536 pixels, 180 graden beeld (bewegingsdetectie 150 graden)
Nachtbeelden: Ja met infrarood
Digitale zoom:  12x zoom
Installatie: Draadloos of met 2-draads 5V 2A
Waterbestendig Ja, IP68
Opslag: Enkel in de cloud
Smarthomeplatformen Alexa, Google Assistent, SmartThings, IFTTT
Extra: Sirene, slimme detectiefuncties
Adviesprijs:  199 euro

De pluspunten

1. Makkelijke installatie

Het is ontzettend makkelijk om aan de slag te gaan met deze Essential-videodeurbel van Arlo. Omdat dit de draadloze variant is dien je de accu van de deurbel eerst volledig op te laden. Daarna koppel je de deurbel door een Arlo-account te maken en de QR-code van je telefoon in beeld te brengen. Je verbindt de bel vervolgens met je wifi-netwerk en hangt hem ten slotte met twee schroefjes vast, en klaar.

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free review: dit zijn de plus- en minpunten

Belangrijk bij het bepalen van de plaats waar je hem wil bevestigen, is dat personen die aan de deur staan, goed in beeld zijn. Dat weet je door op je telefoon de videofeed in het oog te houden en zo naar een goede hoogte te zoeken. Bij je deurbel komt ook een opzetstuk en dat is handig wanneer je de deurbel bijvoorbeeld naar links of rechts wil kantelen als je hem tegen de muur bevestigd. In mijn geval was dat extra tussenstuk overbodig om mensen goed in beeld te brengen.

Vervolgens sta je voor de keuze of je de deurbel zonder draden wil gebruiken of met de tweedraadse aansluiting van je oude deurbel. Dat tweede is in principe het handigste als die draden toch aanwezig zijn. In dat geval hoe je je geen zorgen te maken om opladen, en je deurbel verbindt ook meteen met een eventuele mechanische gong. Zorg wel dat je thuis even de juiste zekering uitschakelt voor je de deurbel beraadt verbindt.

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free review: dit zijn de plus- en minpunten

De Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free geeft zijn gebruiker veel opties, en dat is erg prettig. Je kan de deurbel overal gebruiken, hij is waterdicht, en je hoeft geen technische kennis te hebben om de installatie uit te voeren. Alle stappen zijn eenvoudig en ze worden ook goed uitgelegd in de Arlo-app. Verder is er ook onderstaande video die Engelstalig is, maar zelfs als je die taal niet machtig bent zijn de beelden nog steeds veelzeggend. Goed werk, Arlo!

2. Goede beelden 's nachts en overdag

Wat was ik aangenaam verrast door de beelden die deze Arlo-deurbel maakt. Hij filmt in een vierkant van 1536 x 1536 pixels, mensen zijn duidelijk identificeerbaar in beeld en de resolutie voelt precies goed aan. De deurbel heeft ook geen probleem met moeilijke lichtomstandigheden of tegenlicht, want ze komt met een HDR-functie die standaard aan staat. Als je problemen ondervindt met je internetverbinding kan je ook voor een lagere resolutie kiezen in de Arlo-app, en dan krijg je nog steeds goede beelden te zien.

Een beeld 's nachts

Een beeld 's nachts

Ik ben ook heel tevreden over de brede hoek van 180 graden waarin de 8 MP camera beelden neemt. Die hoek zorgt ervoor dat mensen altijd in beeld zijn, en tenzij bezoekers bijna tegen de voordeur kleven bij het aanbellen, heb je ook geen last van de lensvervorming die optreedt met de groothoeklens.

Een beeld dat 's avonds opgenomen is

Tot slot zijn er nog de zwart-wit nachtbeelden met infrarood die ook van erg goede kwaliteit zijn. Zowel objecten als mensen die bij de voordeur rondhangen, zijn er goed herkenbaar. Dat was echt een meevaller bij deze Arlo-deurbel, en dat maakt dat de deur ook makkelijk kan dienen als een beveiligingscamera die 's nachts een oogje in het zeil houdt.

3. Vlot communiceren met mensen aan de deur

De Arlo-app maakt het ontzettend makkelijk om in interactie te gaan met mensen die aan de voordeur staan. Je telefoon speelt een ringtone af als iemand op het knopje van de Arlo-bel drukt, en vervolgens kan je accepteren of weigeren als bij een telefoongesprek. Reageer je niet, dan kan je bezoekers een boodschap laten inspreken als bij voice-mail.

Ik was verder aangenaam verrast door de gesprekskwaliteit. Zowel de luidspreker aan de deurbel als de microfoon van de Arlo zijn erg kwalitatief. In beide richtingen zijn conversaties makkelijk verstaanbaar, luid en duidelijk, alsof je een telefoongesprek voert.

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free review: dit zijn de plus- en minpunten

Op elk gewenst moment kan je verder in de app de microfoon dempen of je kan reageren met een van de standaardzinnen. Denk bijvoorbeeld aan de klassieker die je gebruikt wanneer Getuigen van Jehova weer een poging ondernemen om mensen te bekeren: "Sorry, wij zijn niet geïnteresseerd". En geloof me als ik zeg dat dat duidelijk en ietwat kordaat wordt afgeroepen. Je hebt die mensen nog nooit zo makkelijk afgewezen als met deze deurbel.

4. Sterke beveiliging

Arlo-klanten kunnen drie maanden lang gratis gebruik maken van het Smart-abonnement van het merk, en daarmee tovert je je deurbel om tot een beveiligingscamera. Ze maakt zo een onderscheid tussen, dieren, personen, voertuigen of pakketjes die in beeld zijn. Vervolgens kies je voor welke zaken je gewaarschuwd wil worden.

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free review: dit zijn de plus- en minpunten

Zodra de deurbel één van deze zaken detecteert, bijvoorbeeld een persoon, krijg je een melding. Ik kreeg verschillende soorten van meldingen, maar ik stelde vast dat de herkenning op basis van machinelearning nauwkeurig werkt. Je kan ook op het scherm een activiteitzone markeren waarin de Arlo-videodeurbel op zoek gaat naar zaken. Alles wat zich dan buiten die zone bevindt, wordt niet gemeld, zoals het ook hoort.

De meldingen zelf werken ook erg goed. Handig is dat je wanneer je de melding uitklapt, zelfs zonder erop te tikken al een animatie ziet van wat er zich afspeelt en zo weet je of je de volledige video wil terugkijken of niet. Arlo benoemt in de melding ook meteen wat hij ziet, bijvoorbeeld: 'Personendetectie'. Als je vervolgens op de melding tikt om de video te bekijken, kan je hem delen, opslaan of als favoriet markeren.

Activiteitzones

Activiteitzones

Natuurlijk wil je dat je deurbel niet de hele tijd op scherp staat om je huis te beveiligen, want in dat geval krijg je meldingen wanneer dat niet nodig is. Je kan bijvoorbeeld geofencing gebruiken, een techniek waarbij de beveiliging in werking treedt als je het huis verlaat. Een andere mogelijkheid is om een planning in te stellen waarbij je aangeeft op welke tijdstippen in de week de Arlo Essential-videodeurbel moet werken.

Het viel mij op dat meldingen in geval van detectie heel snel verzonden worden, en de deurbel kan ook een geluidje afspelen en de LED's rond de drukknop laten oplichten telkens wanneer er iets gezien is. Is een indringer daarmee niet afgeschrikt, dan kan je zelfs al vanuit een knop in de melding op je telefoon de sirene activeren. Dat is een van de bijzondere functies van deze deurbel, en het feit dat ze aanwezig is, geeft een veilig gevoel.

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free review: dit zijn de plus- en minpunten

In de Arlo-app kan je alle beveiligingsfuncties tot in de puntjes instellen. Je kiest bij welke soort van gedetecteerde zaken je meldingen wil en je kan makkelijk functies in- en uitschakelen. Al moet ik zeggen dat bepaalde instellingen soms onnodig verspreid staan in de app, en het kan dus wel even wennen zijn alvorens je alles vlot kan vinden. Gelukkig werkt de basis van de Arlo-app wel vlot en intuïtief, namelijk de situaties wanneer wordt aangebeld of wanneer personen of objecten gedetecteerd zijn. Op zo'n momenten hoef je niet de gehele interface te doorzoeken om de touwtjes in handen te nemen, en dat is erg belangrijk.

5. Goede accuduur

Arlo belooft dat zijn draadloze Essential-videodeurbel zo'n 3 tot 6 maanden verder kan met één acculading. Daarna moet de batterij aan de oplader gedurende 6 uur. Hier bij Androidworld konden we hem uiteraard nog niet zo lang testen als hij zou moeten meegaan, maar na twee weken van gebruik ben ik gestrand op een lading van 68 procent.

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free review: dit zijn de plus- en minpunten

Aan dit tempo lijkt het dus al een lastige opgave te worden om zelfs die minimumtermijn van drie maanden te halen. Het moet wel gezegd dat bij die bewerking wel een kanttekening bij hoort. Omdat ik deze deurbel test, heb ik hem erg intensief getest om alle functionaliteiten uit te proberen. Daarnaast zijn er externe factoren die een invloed kunnen hebben op het accuverbruik, waaronder de temperatuur.

Hoewel deze deurbel dus vermoedelijk slechts het minimum zal halen van de beloofde 3 à 6 maanden, blijft dat nog steeds een degelijk prestatie. Om de drie maanden de deurbel aan oplader hangen, is geen grote klus. Jammer is wel dat opladen gebeurt via micro-usb. Dat Arlo op een usb-c-poort bezuinigt, is geen al te beste keuze.

De minpunten

1. Je verliest heel wat zonder abonnement

De Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free is echt rijk aan functies. Er zijn heel wat mogelijkheden in combinatie met de app, maar heel veel van deze functies verdwijnen wel als sneeuw voor de zon nadat je proefabonnement van drie maanden op de diensten van Arlo is vervallen. Na die periode ga je 2,79 euro per maand gebruiken, of je gaat verder zonder abonnement.

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free review: dit zijn de plus- en minpunten

In essentie kan je je deurbel dan niet langer gebruiken als een beveiligingscamera, want de camera maakt bij beweging geen uitzondering meer tussen personen, voertuigen, dieren en pakketjes. Alles is eenvoudigweg een beweging. Ook de activiteitzone verdwijnt, en je zal dus voor alles wat beweegt meldingen krijgen. Daarnaast kan je ook geen opnames meer bewaren, en wanneer je meldingen krijgt bevatten die minder informatie.

Wat nog wel werkt, is de mogelijkheid om op elk gewenst moment live mee te kijken naar wat er zich voor je deur afspeelt. Daarnaast werkt je videodeurbel nog altijd als een videodeurbel. met andere woorden, je wordt nog steeds opgebeld op je telefoon zodra iemand op de knop van de bel drukt, en je kan nog gewoon met die persoon praten vanop afstand.

Dat is natuurlijk nog steeds het belangrijkste doeleinde van de deurbel, maar je verliest dus wel een pakket aan functies voor beveiliging. Anderzijds zijn er deurbellen die zonder een abonnement komen, maar wel werken met activiteitzones en personendetectie. Een voorbeeld zijn de videodeurbellen van Eufy.

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Werkt (nog) niet met lokale opslag

Deze Essential-deurbel van Arlo heeft ook een variant die je bedraad moet aansluiten, en die deurbel werkt met de Base Station en Smart Hub van het bedrijf. Dat zijn twee apparaten waarmee je lokaal je beelden kan bewaren, zonder dat er opslag in de cloud bij komt kijken. Je schaft deze opslagapparaten eenmaal aan, en daarna hoef je niet langer wakker te liggen van een abonnement.

Op zijn website maakt Arlo bekend dat ook de draadloze deurbel in de toekomst zal werken met de SmartHub en Base Station, maar wanneer dat ook het geval is, is nog niet bekend.

3. Geen integratie met Nest Hub

De Arlo Essential-videodeurbel werkt met de Google Assistent, want met een commando "Hey Google, stream [naam deurbel]", kan je op elk moment je beelden aan de voordeur opvragen. Alleen werkte dat tijdens mijn testperiode niet in combinatie met de Google Nest Hub. Het lijkt hierbij om een bug te gaan, want het zou in feite wel moeten werken volgens Arlo.

Wat ook al zeker niet werkt is een diepere integratie met de Nest Hub waarbij je smart display spontaan toont wie er aan de voordeur staat zodra er wordt aangebeld. Dat zie je al wel bij de Google Nest Hello-deurbel, maar nog niet voor de slimme bel van Arlo. Er wordt wel aan zo'n diepere integratie gewerkt, dat staat sinds eind 2020 te lezen op de forums van Arlo, maar wanneer die er komt, is niet bekend. Voorlopig moeten eigenaars van een smart display het dus doen met het zinnetje: "Er is iemand aan de voordeur", hetzelfde wat je hoort op een slimme speaker. Dat is wel jammer.

Conclusie

De Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free is een geweldig product, want als het gaat om de kwaliteit van videobeelden dan kan ik er alleen maar heel enthousiast van worden. Die zijn namelijk van hoge kwaliteit, en de groothoekcamera werkt ontzettend goed. Arlo is hiermee veel van zijn concurrenten te sterk af. Daarnaast is het een veelzijdig product, want deze deurbel kan volledig draadloos werken of in combinatie met een gong.

Verder is er nog de slimme herkenning dankzij machinelearning waarmee Arlo nog verder gaat dat de meeste van zijn concurrenten. Bij de meeste slimme videodeurbellen zal je enkel personendetectie aantreffen in de lijst met features.

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free review: dit zijn de plus- en minpunten

Het is daarom ook dat Arlo vermoedelijk heeft besloten om zijn slimme detectiefuncties achter een betaalmuur te verschuilen samen met de manier om videobeelden op te slagen in de cloud. Dat laatste heeft ook veel impact, want er is op dit moment helaas geen manier om je videobeelden te bewaren via lokale opslag. Dat voelt aan als een gemis, en hopelijk komt Arlo snel met de betreffende update om dat te verhelpen. Hetzelfde geldt voor de integratie met smart displays.

Toch haal je met de Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free een videodeurbel in huis die heel wat talenten heeft. Je betaalt er een prijs voor, maar je krijgt ook kwaliteit in ruil. Zal dit sterke product ook voor Arlo deuren doen opengaan?

Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free kopen

De Arlo Essantial Wire-free Video Doorbell is voor 199 euro in een witte kleur en een wit met zwarte tint. Je vindt hem onder meer bij: MediaMarkt, Bol.com, Coolblue en Amazon.nl.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk