Zendmasten in Verenigd Koninkrijk afgebrand na coronavirus-angst

Zendmasten in Verenigd Koninkrijk afgebrand na coronavirus-angst

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Oorzaak coronavirus

Men is naarstig op zoek naar een schuldige voor de wereldwijde coronavirus-epidemie. Volgens de WHO (World Health Organization) zijn vleermuizen in Wuhan de oorzaak van de uitbraak van SARS-CoV-2, de medische benaming van het coronavirus. Volgens sommige groeperingen zou 5G schuldig zijn aan de uitbraak van het coronavirus. Klaarblijkelijk was dat al voldoende om zendmasten in het Verenigd Koninkrijk in brand te steken. Het zou gaan om zendmasten in Birmingham, Liverpool en Melling, aldus de rapportage van de BBC. Onbekend is of de in brand gestoken zendmasten ook 5G-verbindingen mogelijk maakten.

5G-zendmasten in brand

In het Verenigd Koninkrijk worden zendmasten in brand gestoken

Via verschillende hashtags wordt nepnieuws gedeeld over de gevolgen van 5G op je gezondheid. In de praktijk blijven de effecten van 5G juist heel erg beperkt. Ten eerste valt de 5G-straling binnen de opgestelde (veilige) limiet van de Europese Unie. Daarnaast gaat het om non-ionizing straling, wat in de praktijk maar weinig effect zal hebben op je gezondheid. In de uiterste gevallen zou het cellen op kunnen warmen, maar het kan geen langdurige schade opleveren. Tot slot zou 5G zelfs veiliger zijn in vergelijking met 3G en 4G, de netwerkstandaarden die momenteel worden gebruikt. Een hogere signaalfrequentie, zorgt ervoor dat het signaal je lichaam niet kan betreden.

“Gevaarlijke onzin”

‘Gevaarlijke onzin’, zo noemde Michael Gove – minister voor kabinetszaken – de berichten over 5G met betrekking tot het coronavirus. Daarnaast zou het Britse ministerie van Digitale Zaken, Cultuur, Media en Sport via Twitter waarschuwen voor nepnieuws. Daar blijft het echter niet bij: Full Fact, een vrijwillige factcheck-organisatie, zal de Britse bevolking voorzien van informatie over 5G. Ook is besloten om mediaoutlets van boetes te voorzien, indien ze ‘n bijdrage leveren aan nepnieuws over 5G, aldus de Britse mediaregulator Ofcom. Facebook heeft ten slotte groepen afgesloten waarin de nepnieuws-berichten worden verspreid.

Beelden van het nepnieuws

Er worden steeds meer nepnieuws-berichten geplaatst over 5G en corona

Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk is er weerstand tegen de aanleg van 5G-netwerken. In België is de Brusselse overheid tegen de uitrol van 5G; het wil zijn stralingsnormen immers niet ophogen om de uitrol van 5G mogelijk te maken. In Nederland kunnen providers op weerstand rekenen vanuit de burgers die zich verzetten tegen 5G. Bij het plaatsen van een 5G-zendmast zetten ze de stap naar de rechter, waardoor de plaatsing vertraging oploopt. Eén ding is het allerbelangrijkst: het coronavirus is niet veroorzaakt door 5G-netwerken; daarnaast zijn 5G-netwerken veilig bevonden, mogelijk nog veiliger dan 4G, 3G of zelfs je Wi-Fi-netwerk thuis (in elk geval voor de mmWave-varianten).

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Providers

Dit vind je misschien ook leuk