Xiaomi is pas kort officieel in Nederland actief, maar moest in korte tijd twee rechtszaken uit de hoek van patentuitbater Sisvel afweren. Sisvel had opgeroepen tot een terugroepactie en vernietiging van toestellen. De rechtbank in Den Haag oordeelde echter in het voordeel van Xiaomi.
Europese LTE-patentoorlog
Voor de tweede keer in één jaar heeft Xiaomi een rechtszaak van ‘patentuitbater’ Sisvel gewonnen. Sisvel is van mening dat Xiaomi inbreuk maakt op het Europese EP 272-patent voor LTE-netwerken. Daaropvolgend trok de patentuitbater Xiaomi voor de rechter, die heeft geoordeeld dat Xiaomi geen inbreuk maakt op het patent van Sisvel. In het oordeel van de rechtbank staat dat Xiaomi direct noch indirect inbreuk maakt op het EP 272-patent.
Sisvel besloot naar de rechtbank te stappen nadat Xiaomi niet inging op het aanbod om voorwaarden vast te stellen voor het gebruik van de technologie. Het patent van Sisvel, dat afkomstig is van Nokia, heeft betrekking op het aansluiten van mobiele apparaten op een communicatienetwerken. Xiaomi argumenteerde dat de netwerkarchitectuur van het patent anders invulling geeft aan de verbinding, dan de wijze waarop dit verloopt via de LTE-standaard.
Xiaomi tegenover Sisvel
Met Xiaomi’s techniek, die is gerelateerd aan de LTE-standaard, wordt er bij een verbindingsverzoek gecommuniceerd met een zogenoemde Serving Gateway. Het patent van Sisvel, een bedrijf met een zetel in Luxemburg, spreekt over het sturen van signalen naar toegangsondersteuningsknooppunt. Uit het verweer van Xiaomi wordt eveneens duidelijk dat er een verschil zit tussen de ‘handshake’ bij de aansluiting van telefoons op het mobiele netwerk, waarna bestanden over het netwerk verstuurd kunnen worden.
In de uitspraak van de rechtbank wordt dit verschil aangehaald om Xiaomi in het gelijk te stellen. Het proces van Xiaomi’s technologie voor LTE-netwerken loopt op een dergelijk andere wijze, dat Sisvel in dit geval aan het kortere eind trekt. Na de uitspraak heeft Sisvel nog de kans om in hoger beroep te gaan. Of de Luxemburgse patentuitbater van plan is om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag, is onbekend.
Mobiele patentoorlog
Steeds vaker proberen patentuitbaters het gevecht aan te gaan met fabrikanten van telefoons, door middels rechtszaken een verkoopstop of terugroepactie af te dwingen. Asus kreeg in 2018 te maken met zo’n rechtszaak, nadat het een aanbod van Philips voor patentafspraken had genegeerd. Met de komst van deze rechtszaak, besloot het bedrijf zijn telefoons niet meer in Nederland te verkopen. Wat vind jij van deze rechtszaken? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Patenten zouden alleen moeten gelden voor de oorspronkelijke ontwikkelaars, en niet verhandelbaar moeten zijn.