Xiaomi-topman: dit jaar einde aan leveringsproblemen

Xiaomi-topman: dit jaar einde aan leveringsproblemen

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Schaarste?

Xiaomi-toestellen zijn niet altijd even eenvoudig te verkrijgen, een probleem dat Xiaomi-oprichter en directeur Lei Jun onderschrijft. Deze schaarste lijkt ook onderdeel te zijn van de strategie van Xiaomi. Een deel van de naamsbekendheid van de Chinese fabrikant is toe te schrijven aan de flitsverkopen die het bedrijf houdt bij de aankondiging van nieuwe toestellen. Tijdens deze 'flash sales' worden honderdduizenden Xiaomi-toestellen binnen enkele minuten verkocht en de hype rondom deze evenementen zorgt voor meer naamsbekendheid voor Xiaomi.

Een andere Chinese fabrikant, OnePlus, maakte op een soortgelijke manier gebruik van schaarste om meer naamsbekendheid te creëren, namelijk door een beperkt aantal invites voor de verkoop van toestellen vrij te geven. OnePlus is inmiddels afgestapt van het invite-systeem en ook Xiaomi lijkt af te willen van de schaarste van Xiaomi-toestellen. Lei Jun geeft aan dat het aankomend jaar in het teken moet komen te staan van innovatie, betere kwaliteit dan bij andere fabrikanten en van een oplossing voor de tekorten.

Verkopen in Europa

Xiaomi verkocht in eerste instantie zijn toestellen alleen in China, maar breidde uit naar andere Aziatische landen. Daarbij werden veel toestellen geïmporteerd vanuit Azië naar onder andere Europese landen. Sinds eind vorig jaar zijn Xiaomi-toestellen ook officieel beschikbaar in Polen, waarmee Polen het eerste Europese land werd waar het Chinese bedrijf zijn toestellen zelf verkocht.

Een echt wereldwijde aanwezigheid is voor Xiaomi momenteel nog een stap te ver. Het bedrijf verwerft al wel naamsbekendheid door onder andere op grote techbeurzen aanwezig te zijn, maar biedt de toestellen nog niet overal aan. Dat kan te maken hebben met mogelijke problemen die het bedrijf boven het hoofd hangen vanwege copyright-schendingen: Xiaomi kopieerde in het verleden op een niet al te subtiele manier toestellen, en een brand imago, van Apple en Samsung. Nu Xiaomi met innovatieve toestellen als de Mi Mix laat zien meer te kunnen dan alleen imiteren wordt de mogelijkheid voor internationale expansie steeds groter.

Bron: GizChina

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk