WhatsApp krijgt systeem om spam en phishing-links te detecteren

WhatsApp krijgt systeem om spam en phishing-links te detecteren

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

WhatsApp

Het is zo oud als het internet maar het bestaat nog steeds, spam- en phishingberichten. Allebei zijn ze niet leuk en vaak schadelijk om te krijgen en je moet er dan ook alles aan doen om dit te vermijden. Wanneer je Gmail gebruikt weet je dat 99,99 procent van deze berichten niet door de filter heen komen. Helaas komen deze berichten ook via sociale media. De laatste tijd verschijnt er regelmatig een bericht in Facebook Messenger met een YouTube-link, klik je daarop dan ben je de pineut en moet je snel je wachtwoord veranderen. Na mail en sociale media is er nog een derde systeem waar spam- en phishingberichten graag op verschijnen en dat zijn messengers. Wellicht is dat de meest gevaarlijke van deze drie omdat je verwacht dat de berichten die je daar krijgt van familie, vrienden en collega's zijn en die vertrouw je.

WhatsApp is een van de messengers die van deze praktijken last heeft. Om een goede gebruikerservaring te waarborgen en de veiligheid van de gebruikers te waarborgen gaat men hier iets aan doen. WhatsApp werkt aan een systeem dat automatisch deze 'foute' links moet ontdekken en de gebruikers waarschuwen. Wanneer het systeem een link ziet waarvan het vermoed dat het een spam of phishing-link is dan zal het de gebruiker via een rode notificatie boven het bericht waarschuwen. Dit systeem draait op het toestel van de gebruiker zelf waarmee de versleuteling van de berichten intact blijft en daarmee ook de privacy.

WhatsApp waarschuwing voor phising

In het bovenstaande voorbeeld ontvangt de gebruiker een link naar gratis kaartjes. Het lijkt een gewone link naar WhatsApp maar de 'w' is een hele andere letter getuige het stipje onder de letter. Het systeem zal dit herkennen en de notificatie boven het bericht zetten.

Beschikbaarheid

Dit systeem rolt sinds donderdag uit naar gebruikers van de bèta van WhatsApp. Na deze testperiode zal het naar iedere gebruiker van de messenger uitrollen.

Bron: Mashable

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk