Zo zie je welke apps MB's uit je databundel gebruiken

Zo zie je welke apps MB's uit je databundel gebruiken

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Dataverbruik

Vanaf Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) meet Android standaard welke apps hoeveel (mobiele) data verstoken, dit is in principe op elk toestel terug te vinden. Ook zijn er vele apps die hetzelfde doen en wellicht een iets overzichtelijkere samenvatting brengen, maar de informatie is exact gelijk. In dit artikel bespreken we de standaard-Android-functie van Android 4.0 en hoger om te kijken welke apps hoeveel MB gebruiken. Ook benoemen we een aantal alternatieven in de vorm van apps, waarvan in ieder geval Onavo Count die ook te gebruiken zijn op toestellen met Android 2.3.

Android

Alhoewel het uiterlijk bij de fabrikanten wel iets kan verschillen, is er in de alle instellingenmenu's van Android te vinden hoe het dataverbruik is. Als het toestel ingesteld is op de Nederlandse taal, dan is er in de instellingen 'gegevensverbruik', of 'dataverbruik' terug te vinden. Na het openen van deze instelling is er een lijstje te vinden van de apps die via mobiele netwerken MB's uit je databundel gebruikt hebben. Let hierbij wel op dat het ook daadwerkelijk om de mobiele data gaat, het meten via WiFi wordt bij sommige toestellen ook aangeboden en geeft als het goed is grotere waardes weer bij de meeste mensen.

In deze lijst zijn de apps te vinden die de meeste MB's verbruikt hebben op jouw Android-toestel. Bekende grootverbruikers zijn bijvoorbeeld Twitter en Facebook vooral bij veel synchronisaties, Google Maps bij veel navigeren, maar er zijn tal van apps die veel data gebruiken. Ben jij de grote boosdoener tegengekomen, is het wenselijk in de app te bekijken of er een synchronisatie-instelling is en deze uit te zetten of een andere interval te selecteren, bijvoorbeeld checken om de vier uur, in plaats van elke vijf minuten. Met deze informatie is het dus mogelijk exact te zien wie de grootste dataverslinder is op jouw Android-toestel.

Datagebruik LG Nexus 5

Op de Nexus 5 en andere toestellen met standaard Android.

Datagebruik Samsung Galaxy S5

Op de Samsung Galaxy S5

Datagebruik LG G3

Op de LG G3.

Datagebruik Sony Xperia Z1

Op de Sony Xperia Z1 en andere Sony-toestellen.

Limiet instellen

Om te voorkomen dat je over de bundel heengaat is het mogelijk een datalimiet in te stellen. Dit is in Android mogelijk in hetzelfde scherm, waar allereerst de periode geselecteerd dient te worden. Kies hier voor de periode waarop jouw nieuwe bundel ingaat, bijvoorbeeld de 5de van de maand. Stel vervolgens in op hoeveel MB je een waarschuwing wilt ontvangen dat het aantal MB's bijna volledig gebruikt is. Heb je een databundel van bijvoorbeeld 1GB, dan kun je dat instellen bij 850MB. Zo heb je nog ruimte om de maand door te komen, maar dien je wel rustiger aan te doen. Vervolgens is de limiet in te stellen, hierbij geef je aan wanneer het mobiele internet simpelweg afgesloten dient te worden, er wordt dan geen verbinding meer gemaakt. Zo voorkom je onverwacht hoge rekeningen. Check wel af en toe of de verbinding nog uit staat, dan heb je alles in de hand.

Deze mogelijkheden in Android geven je meer grip op je mobiele databundel en geven inzicht in het aantal verstookte MB's. Maar er zijn ook apps die dit voor je kunnen doen, hieronder noemen we er drie.

Onavo Count

Onavo Count is een zeer uitgebreid en grafisch mooi vormgegeven app waarmee exact gekeken kan worden hoeveel MB er verbruikt wordt via zowel mobiel internet als WiFi. Onavo geeft ook waarschuwing als er apps worden geïnstalleerd die veel data verbruiken en er zijn allerlei andere meldingen in te stellen zoals een standaard-notificatie die de MB's weergeeft. Onavo is erg compleet.

My Data Manager

My Data Manager is eveneens een populaire applicatie voor het meten en berekenen van de gebruikte hoeveelheid MB's op je Android-device. Uniek is de kaart, waarop weergegeven wordt op welke locatie de MB's daadwerkelijk verstookt zijn, handig. My Data Manager beschikt ook over de mogelijkheid alerts in et stellen en geeft gedetailleerde informatie, indien gewenst in de statusbalk.

My Data Manager - Data Usage

Roamy

Met Roamy kun je in het buitenland exact instellen welke apps al dan niet toegang hebben tot internet als je gebruikt maakt van een roaming-databundel. Op deze manier krijg je bijvoorbeeld wel WhatsAppjes binnen, maar Facebook haalt niet automatisch berichten op. Handig om binnen de soms kleine bundels te blijven en niet verrast te worden door hoge rekeningen. Roamy is gratis om te proberen, daarna dient er via een in-app-aankoop gedaan te worden om alle opties te behouden.

Roamy

Eigen verantwoordelijkheid

Houd er rekening mee, hoe goed je deze apps of instellingen ook gebruikt, je bent en blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de gebruikte MB's en dus de uiteindelijk rekening van je telecomprovider. Let er dan ook op dat het vinkje bij dataroaming uit staat als je naar het buitenland gaat, maar ook in je thuisland is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je toch regelmatig checkt bij de provider hoeveel MB's je daadwerkelijk hebt gebruikt. Zo voorkom je hoge, onverwachte rekeningen waar je niet op zit te wachten.

Onavo Count - Data Usage

Onavo Count - Data Usage

Onavo Count is een zeer uitgebreide app om te bekijken welke apps data gebruiken maar vooral hoeveel. Hierbij kunnen er meldingen ingesteld worden bij het gebruik va ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk