De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Wearable-apps vragen vanaf Android 12 niet (meer) om je locatie

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
22 mei 2021, 9:49
2 min leestijd
Wearable-apps vragen vanaf Android 12 niet (meer) om je locatie

Lees verder na de advertentie.

Waarschijnlijk heb jij wel eens een notificatie van een wearable-app voor je smartwatch of hoofdtelefoons ontvangen voor het geven van toestemming voor je locatie. Vanaf Android 12 gaat die notificatie verdwijnen – ontwikkelaars vragen vanaf dat moment namelijk om toestemming om ‘nabije apparaten’ te vinden.

Nabije apparaten

Afgelopen dinsdag rolde Google de eerste bètaversie uit van Android 12. Bij de openingspresentatie van Google I/O 2021, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van de zoekgigant, liet Google weten de privacyzorgen van gebruikers weg te willen nemen. Volgens het bedrijf is de nieuwe Android-versie de meest ambitieuze stap van het bedrijf om de privacy van gebruikers te beschermen. Android 12 zal de claim moeten volmaken met onder andere de komst van een privacydashboard in het instellingen-menu. Voor het eerst kunnen gebruikers ook hun camera’s en microfoons integraal uitschakelen, waardoor apps daar geen gebruik van kunnen maken.

What’s new in Android privacy | Session

Een derde verbetering van Android 12 heeft van doen met de toestemming van wearable-apps voor het verbinden van apparaten. Momenteel moeten wearable-apps daarvoor de locatie-toestemming voorschotelen aan gebruikers, terwijl ze eigenlijk alleen bluetooth-toestemming nodig hebben om in de nabije omgeving te zoeken naar het juiste apparaat. Hoewel wearable-apps geen toegang krijgen tot je locatie, werd de notificatie door veel gebruikers als controversieel aangemerkt. Wat als de app later namelijk via een update alsnog je locatie zou opvragen.

Googles oplossing daarvoor is Nabije apparaten, een nieuwe privacymogelijkheid in Android 12. Gebruikers die in de toekomst instemmen in de Nabije apparaten-meldingen laten apps: “toe om apparaten in de buurt te vinden, er verbinding mee te maken en de relatieve positie ervan te bepalen”. Binnen deze toestemming kunnen wearable-apps gebruikmaken van bluetooth, zodat een horloge of hoofdtelefoon makkelijker verbonden kan worden.

Android 12 Bèta

Met de nieuwe toestemming wordt het voor gebruikers ‘minder verwarrend’ waar een app werkelijk toestemming om vraagt. Als je momenteel de Android 12 Bèta-update installeert is de kans klein dat de Nabije apparaten-toestemming al werkt in (een van) je wearable-apps. Apps zullen namelijk door ontwikkelaars aangepast moeten worden voor zulke nieuwe functies. Daarbij geldt ook dat Android 12 pas vanaf de tweede Bèta gebruikmaakt van de definitieve API’s. Tegelijkertijd is het een mooi vooruitzicht voor de stabiele Android 12-versie, die mogelijk in september gepresenteerd wordt.

Andere privacyfuncties, zoals het uitschakelen van je microfoon of camera, zijn wel alvast aanwezig in Android 12. Mocht je een telefoon hebben die de Android 12 Bèta kan draaien, dan kan je daar dus wel kennis mee maken. Let wel, de eerste Android 12 Bèta kan op sommige vlakken instabiel zijn. Mocht je de telefoon dagelijks gebruiken, dan raden wij het af om de bèta-update te installeren.

Wat vind jij van deze wijziging in Android 12? Zijn er nog andere privacyfuncties die je graag in Android zou willen terugzien? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!