De Google Chrome-wachtwoordmanager op desktops stelt vanaf nu voor om zogenaamde passkeys binnen je account op te slaan. Voorheen kon dit ook al, maar dat gebeurde met een omweg. Je moest ze dan met een qr-code overbrengen uit de beveiligde omgeving van Android, maar dat hoeft nu dus niet meer.
Wachtwoordmanager van Google Chrome
Google zet een volgende stap in de adoptie van passkeys. Dit zijn wachtwoordvervangers, waarmee je op een veilige(re) manier inlogt bij allerlei accounts. Op Android doe je dat bijvoorbeeld door een vingerafdruk te scannen. Je hoeft dan geen wachtwoord in te vullen, en kwaadwillenden kunnen de informatie niet zomaar onderscheppen.
Hoewel de passkeys ook al via Google Chrome op desktops beschikbaar was, kon je ze alleen via een qr-code gebruiken. Als je dan ergens probeerde in te loggen, moest je die code met je smartphone scannen. Maar gebruikers op macOS, Windows, Linux en Chrome OS (in bèta) hoeven zich daar geen zorgen meer om te maken.
Inloggen met passkeys is daardoor nu net zo gemakkelijk als op Android, waar de functie direct in Google Play-services gebakken zit. Als je nu wil inloggen met opgeslagen accountgegevens, dan kun je eveneens je vingerafdruk scannen (mits die optie beschikbaar is) of bijvoorbeeld inloggen met de algemene inlogcode van het apparaat.
Wanneer je een passkey opslaat, dan zul je ook meteen een pincode van zes cijfers kunnen invullen. Die heb je nodig op het moment dat je inlogt op een onbekend apparaat, zodat het systeem weet dat jij daadwerkelijk wil inloggen. Je kunt daarnaast ook inloggen via het vergrendelde Android-scherm.
Google laat verder weten dat die pincodes simpelweg een extra beveiligingslaag zijn, waardoor mensen nooit zomaar toegang tot je accounts krijgen.
Maak jij al gebruik van passkeys en zo ja, ben je tevreden met de functionaliteit? Laat het weten in de comments!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten