Het is geen grap: onderzoekers hebben een methode gevonden waarop je met je smartphone kunt inschatten hoe je er qua levensverwachting voorstaat. Je hebt er niet eens een speciale app voor nodig of een wearable.
Overlijdensrisico
We hebben onze smartphone altijd bij ons en dit is een reden waarom het apparaat volgens de wetenschappers zo goed kan helpen bepalen hoe het met je overlijdensrisico is. Het heeft niet eens te maken met hoe veel uur je naar je scherm tuurt of in hoeverre je je laat afleiden door meldingen: je smartphone kan je helpen bepalen hoe je looptempo is. Scientias sprak met een van de onderzoekers: “Gedetailleerde studies hebben aangetoond dat de loopsnelheid nauw samenhangt met het sterfterisico.”
In het onderzoek ging het er dan ook om of je de gezondheid van iemand kan voorspellen door mensen passief te volgen in hun dagelijkse doen en laten. Dat is uiteraard zeker iets dat wearables zoals stappentellers en slimme horloges ook doen, maar de mensen die geld hebben voor dit soort gadgets behoren vaak tot de wat meer welvarende mensen. Hoe zit het met anderen? Die hebben vaak net wel een smartphone en die biedt uiteindelijk grotendeels dezelfde functies.
Bewegingssensoren
100.000 Britten werden een week lang gevolgd. Via bewegingssensoren die ook in smartphones zitten werd in de gaten gehouden hoe ze zich bewogen. Zo kon de loopsnelheid worden vastgesteld en die moet lekker rap zijn. Wat blijkt namelijk: hartziekten en longziekten zorgen voor buiten adem raken, waardoor je trager gaat lopen. Ben je eenmaal weer van dat gehijg af, dan ga je weer harder lopen, waarna je wederom buiten adem raakt en het hele riedeltje zich herhaalt. Een duidelijk patroon waaruit kan blijken dat iemand hart- of longziekten heeft. Dit patroon is zelfs vast te stellen door goedkope toestellen en bij maar zes minuten lopen per dag.
De onderzoekers liet het hier niet bij, want het ging uiteraard om het voorspellen van de toekomst. Er werd een combi gemaakt tussen de data uit het onderzoek en demografische gegevens, waarop er een algoritme werd ontwikkeld dat kan voorspellen of je binnen vijf jaar een hoger risico hebt op sterven. Zo kun je hopelijk sneller actie ondernemen wanneer je inderdaad lichamelijke problemen hebt en hopelijk zorgen dat je je levensstijl verandert en hopelijk langer leeft. Hoe vroeger je erbij bent, des te beter is de gemiddelde ziekte te behandelen.
Loopsnelheid
Het opent ook meteen een nieuwe wereld voor smartphones: ze kunnen een grotere bijdrage leveren in bevolkingsonderzoek, maar ook in de individuele gezondheid. Niet alleen bij rijke mensen met de beste, mooiste gadgets, maar ook bij mensen die het minder breed hebben. De onderzoekers hopen hiermee een nieuwe blik te geven op een weg naar een gezondere samenleving: overal.
Dank je voor de tip, PatatPatrick!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Nou nee. Het gaat niet om gemiddelden. Dit soort onderzoeken zijn op zoek naar samenhangen, correlaties, tussen twee of meer verschijnselen. Die samenhang is in eerste instantie cijfermatig: statistisch en moet daarna inhoudelijk onderbouwd worden. Statistisch kan er een samehang zijn tussen het aantal ooievaren en het aantal geboorten; inhoudelijk kan dat niet onderbouwd worden. Vervolgens wordt de kwaliteit van de gevonden samenhang getoetst en wordt een gevolg en een oorzaak onderscheiden. Daarna volgt de uitspraak: als A zich voordoet is er met een waarschijnlijkheid (dus niet: mogelijkheid) van xx% (meestal 95%) kans dat B zich ook voordoet. Niet gemiddelden, maar samenhangen.
Ja, voor elk onderzoek geldt dat er een uitspraak wordt gedaan over een gemiddelde. Het hoeft ook niets te zeggen over jouw situatie, maar het kan er potentieel wel iets over zeggen. 🙂
Het risico op sterfte is 100%; daar heb ik geen app voor nodig. Een zekerheidje dus.
Maar zonder gekheid. Dit soort app’s lijken onschuldig maar zijn dat niet. In het berichtje worden allerlei verbanden (statistisch) gelegd waar veel meer plausibele verklaringen voor bestaan. Deze data gedreven gezondheidsscreners proberen grip te krijgen op het ongrijpbare: de dood die kan komen als een dief in de nacht.
Oh jazeker.
Helemaal eens, maar het kan wel een goede manier zijn om hartproblematiek vroeger op te sporen. Dat is altijd goed, toch?
Jij slaat de spijker op de kop. Al die data driven analyses moet je in veel gevallen met een korreltje zout nemen. Statisch kun je een hoop informatie uitbraken, maar de praktijk is weerbarstiger.
Het is heel mooi dat je telefoon het risico om te sterven kan vaststellen, maar hoe moet je dat dan aan de weet komen?
Dan moet je toch een app daarvoor hebben?
Blijkbaar kun je iets mankeren zonder dat je dat weet.
Het is veel gepraat en weinig wol, dus zonder duidelijk resultaat. Tamelijk waardeloos dit, als je geen concrete aanwijzingen krijgt, dat je het rustiger aan moet doen, als je moe wordt, en daardoor langzamer gaat lopen.